12 nuttige tips voor het vervoer door Bolivia

Laatst bijgewerkt op:

Vervoer tijdens je rondreis door Bolivia

Bolivia is een van de meest diverse en intrigerende landen van Zuid-Amerika. Door de topografie, de omvang en het gebrek aan basisinfrastructuur van Bolivia is het vaak een uitdaging om je te verplaatsen. Zo is het grootste gedeelte van de wegen onverhard en veel hoofdwegen zijn in slechte staat. Reizen door de gevarieerde en adembenemende landschappen van Bolivia kan echter ook een van de leukste aspecten zijn van een bezoek aan het land. Aangezien Bolivia vele unieke toeristische attracties heeft om te beleven en van te genieten, zou je reis niet eng of frustrerend moeten zijn. Wanneer je een reis naar Bolivia plant, zullen deze praktische vervoer tips je bezoek onvergetelijk en veilig maken. 

Welkom op Reiskick! We hopen dat onze gratis reisgidsen & tips helpen bij het plannen van je reis!  

Vervoer tijdens je rondreis door Bolivia - Reiskick Rondreizen door Bolivia - Reiskick Vervoer tips rondreis door Bolivia - Reiskick Vervoer tijdens je rondreis door Bolivia - Reiskick Vervoer tips rondreis door Bolivia - Reiskick

Zo reis je van A naar B in Bolivia

De meeste Bolivianen reizen met de bus, aangezien deze praktisch overal heen rijden en vooral zeer voordelig is. Om van de ene plaats naar de andere te reizen, is de kans groot dat je omhoog of omlaag reist. Hoogte verschillen zijn in Bolivia de normaalste zaak, soms leg je tijdens een tocht enkele duizendenmeters af in hoogteverschil. Kronkelend over de weg langs een afgrond met bussen, voor sommige een opwindende ervaring. Gelukkig zijn er verschillende alternatieven zoals: vliegtuigen, treinen, en zelfs kabelbanen. Hier sommen we 12 belangrijke reistips op voor een rondreis door Bolivia. 

Reistip: In Bolivia zijn hoogtes boven de 3.000 meter veel voorkomend. Deze hoogte is een heuse aanslag op het lichaam van mensen die vanaf zeeniveau aankomen, of nooit op een dergelijke hoogte zijn geweest. De lucht is zo ijl dat je longen moeten acclimatiseren. Het is raadzaam om in elk geval drie tot vier liter water te drinken per dag! Of je vatbaar bent voor hoogteziekte is niet te relateren aan een goede conditie of gezondheid. Om te zorgen dat je goed voorbereid op reis gaat lees je hier hoe je hoogteziekte kan voorkomen op reis.

Reizen naar Bolivia

Je kunt per vliegtuig op verschillende plaatsen in Bolivia landen. De beste startpunten van het land zijn Viru Viru International Airport in Santa Cruz of El Alto International Airport in het hoge La Paz (zo hoog dat zuurstofflessen klaar staan voor bezoekers die last krijgen van hoogteziekte). Daar vandaan kun je eenvoudig het land verkennen of doorvliegen naar andere bestemmingen. Als je vliegtickets zoekt, kun je op Tix.nl zoeken om de beste prijs te vinden van verschillende vliegmaatschappijen.

Binnenlandse vluchten 

Reizen per vliegtuig is zeker de snelste en meest confortabele manier om door dit bergachtige land te reizen. Hoewel maar weinig Bolivianen het zich kunnen veroorloven, is vliegreizen een geweldige manier om een ​​dag of twee zware reizen door het hele land te besparen, en de meeste grote steden worden bediend door regelmatige binnenlandse vluchten. Door de toenemende populairder zijn de tarieven aantrekkelijk (€50-€120). La Paz, Santa Cruz , Sucre en Cochabamba zijn allemaal met elkaar verbonden door dagelijkse vluchten. Ook zijn er frequente vluchten naar Tarija, Trinidad en een aantal afgelegen plaatsen in het Amazone gebied. Vanuit la Paz, Santa Cruz en Cochabamba zijn de enige plaatsen met een verbinding naar Uyuni (populair vanwege de zoutvlakten). Tijdens de natte zomermaanden zijn vliegreizen vaak de enige manier om bestemmingen te bereiken, vooral in het noorden.

Let op: In Bolivia veranderen vluchtschema's snel en annuleringen komen regelmatig voor. Bevestig een aantal dagen voor vertrek je vlucht om te voorkomen dat deze wordt overschreven. 

Zo reis je van A naar B in Bolivia - REISKICK

Lange afstand busritten

In Bolivia is het absoluut de goedkoopste en makkelijkste manier om te reizen met de bus (ook bekend als flotas). Ritten van tien uur of langer klinken niet zo plezierig, maar door het goede busnetwerk is dit het beste alternatief om te reizen tussen steden in Bolivia. Gelukkig rijden de meeste bussen ’s nachts waardoor je het grootste gedeelte van de reis kunt slapen. Bijkomend voordeel is dat je geld uitspaart op een hotel overnachting. Wanneer je 's nachts of in de hooglanden reist is het verstandig warme kleding en een deken mee te nemen, het kan namelijk betterkoud worden en bussen zijn vaak niet (goed) verwarmd.

Voor een goede bus-ervaring is het boeken van de juiste bus belangrijk. Bij het reserveren van een nachtrit, zorg dat je een ligstoel (“cama”)  reserveert voor het extra comfort. In Bolivia kan het voorkomen dat een plaats twee keer wordt verkocht. Om zonder extra stress de bus in te hoeven stappen gebruik je het beste Get Your Guide om een ticket te boeken. Je kunt het ticket gratis tot 1 dag voor aanvang annuleren.    

Let op: er zijn vaak blokkades en stakingen waardoor bussen niet kunnen rijden of voor vertragingen zorgen. Ook spreken de meeste mensen in de bus en op de busterminals geen engels.

Booking.com

Drink niet teveel. De meeste bussen maken weinig stops en als de bus al een toilet heeft is het een grote kans dat je hier niet op wil zitten. Neem voor de zekerheid toilet papier, vochtige doekjes en handgel mee! 

Vanwege de slechte staat van de meeste wegen en veel voertuigen is het verstandig om voorbereid te zijn op grote vertragingen. Vooral in het regenseizoen kunnen bussen eerder dagen dan uren te laat aankomen. Als je de mogelijk hebt, ga dan niet achterin de bus zitten, want op hobbelige wegen word je hier het meest heen en weer geslingerd.

Reistip: haal het gedoe uit je reizen met deze bustour van La Paz naar Uyuni, waarbij je wordt opgehaald bij je hotel. Geniet van een comfortabele slaapbusrit en ontspan tot je je bestemming bereikt.

Reizen met de bus in Bolivia - REISKICK

Openbaar vervoer in Bolivia 

Gebruik maken van het openbaar in elk land is de beste manier om met lokale mensen te leren kennen. Bolivia kent verschillende vormen van openbaar vervoer. Het is gemakkelijk, goedkoop en kan erg leuk zijn. Zo bestaat het openbaar vervoer in dit land uit (radio) taxi’s, trufi’s, mini’s en micro’s. Hier een korte toelichting van ieder vervoersmiddel: 

  • Radio taxi’s zijn aangesloten op de centralen en moeten melden bij hun bedrijf. De taxi’s zijn te herkennen aan de verlichte borden op het dak. Zorg dat je voor je instapt een prijs afspreekt en hier over onderhandelt. Voor deze taxi’s betaal je iets meer maar daarvoor zijn zo ook veiliger. Standaard taxi tarieven kunnen variëren van vijf tot tien bolivianos (€0,67 tot €1,35 prijs 2023) voor een korte reis binnen een stad.
  • Onafhankelijke taxi’s zijn mensen die in hun auto rondrijden met een bordje taxi op hun voorruit. Hoewel de meeste van deze chauffeurs eerlijk geld willen verdienen, kunnen de taxi’s onveilig zijn voor buitenlanders. 

Let op: met name in La Paz komen 'expres ontvoeringen' soms voor wanneer buitenlanders gebruik maken van onafhankelijke taxi's. Het is niet de moeite waard om hier een beetje geld op te besparen.

  • Trufi’s zijn soort van wijk busjes, gedeelde taxi’s die een vaste route rijden. Deze zijn te herkennen aan de borden in hun voorruit. Door aan te geven “acá por favor” kun je uitstappen waar je maar wil. Deze kosten vaak slechts drie Boliviaanse bolivianos (€0,40 prijs 2023). 
  • Puma Katari-bussen zijn een soort lijnbussen. Ze rijden vaste routes en stoppen alleen bij bushaltes, kosten hiervoor zijn ongeveer twee Boliviaanse bolivianos (€0,27 prijs 2023).
  • Mini’s zijn hetzelfde als de Puma Katari-bussen maar kleiner. In de busjes passen 15 personen. Sommige Mini’s rijden naar nabijgelegen steden.   
  • Micros zijn creatief beschilderde schoolbussen die vaste routes rijden zoals de trufi’s en mini’s maar zijn nog goedkoper. De bussen zitten vaak een stuk voller aangezien de gangpaden ook als plaatsen worden vergeven.
Openbaar vervoer in Bolivia - Reiskick Openbaar vervoer in Bolivia - REISKICK Openbaar vervoer in Bolivia - REISKICK

Auto huren

Slechts weinig reizigers kiezen om een auto te huren in Bolivia. Wegen zijn slecht en je hebt ten alle tijden 4 wiel aandrijving nodig. Bolivianen rijden op zijn zachts uitgedrukt onveilig. Niet elke weg is zoals de Yungas Death Road (de gevaarlijkste weg ter wereld) gelegen in Bolivia, maar er zijn veel vergelijkbare routes. Buiten de steden heb je gereedschap en materiaal nodig, mocht iets gebeuren zal je de auto zelf moeten repareren. Het huren van een auto is ongeveer dezelfde prijs als je een privé chauffeur huurt met auto. Als wij op roadtrip gaan, gebruiken we altijd Sunnycars.nl, een betrouwbare site om vooraf een huurauto te reserveren. Een andere goede optie is Rentcars.nl.

Dronken chauffeurs: houd er rekening mee dat Bolivianen regelmatig dronken achter het stuur kruipen. Wanneer je over de wegen van Bolivia reist, wees voorzichtig. De wegen zijn smal en er is niet veel ruimte om te manoeuvreren.

Auto huren in Bolivia - REISKICK

Treinreizen in Bolivia

Zoals het geval is in een groot deel van Latijns-Amerika, is treinreizen in heel Bolivia een onsamenhangen geheel. Het land kent twee populaire toeristentrein. De meest bekende trein vertrekt vanuit El Alto (boven La Paz) naar archeologische vindplaats Tiwanaku, eindigend aan het Titicacameer voordat deze 's avonds weer terugkeert. De tweede relatief onpraktische trein gaat van Oruro naar Uyuni. Waarschijnlijk moet je aan beide uiteinden een bus of vliegtuig pakken om hier te komen. Bekijk de recente dienstregelingen op Ferroviaria Andina.

Treinreizen in Bolivia - Reiskick Treinreizen in Bolivia - Reiskick Treinreizen in Bolivia - Reiskick Treinreizen in Bolivia - Reiskick

De Teleferico, 's werelds hoogste kabelbaan 

Als je in La Paz bent, is er nog een opties voor openbaar vervoer. De beroemde Teleferico-lijnen zijn een geweldige manier om door de stad te reizen. De kabelbaan is meestal sneller om voor lange afstanden te gebruiken aangezien je het verkeer kunt vermijden. De uitzichten zijn uitzonderlijk!

Inpaktip: wanneer je een rondreis maakt door Bolivia, pak dan in voor alle seizoenen. Het klimaat is hier erg verwarrend door het verschil in hoogte. Tijdens je bezoek reis je zonder twijfel door meerdere klimaatzones. Zo kun je in één dag van een ijskoud, besneeuwd hoogland naar een hete vochtige jungle reizen. Laagjes kleding is de sleutel tot succes! Lees meer over het klimaat en de beste reistijd van Bolivia.

De Teleferico, 's werelds hoogste kabelbaan - REISKICK
Booking.com

Hulpmiddelen voor het plannen van je reis naar Bolivia

Hopelijk ben je met bovenstaande informatie verder geholpen. Om je nog beter op weg te helpen volgen hier een aantal links naar alle reis hulpmiddelen die wij gebruiken en die je wellicht nuttig vindt bij het plannen van je vakantie.

Accommodatie: Bij het zoeken naar accommodatie zoeken we meestal naar hotels via Booking.com. De website heeft een groot aanbod en een goed annuleringsbeleid. 

Rondleidingen: Hoewel we graag zelfstandig reizen, zijn sommige plaatsen beter te bezoeken met een rondleiding. We geven de voorkeur aan GetYourGuide vanwege de gebruiksvriendelijke interface en solide reputatie. 

Huurauto's: Als we op roadtrip gaan, gebruiken we altijd Sunnycars.nl, een betrouwbare site om vooraf een huurauto te reserveren. Een ander geweldig alternatief is Rentcars.com

Vliegtickets: Als je vliegtickets zoekt, kun je op Tix.nl of Skyscanner.nl zoeken om de beste prijs te vinden van verschillende vliegmaatschappijen. 

Parkeren bij een vliegveld: Vind de beste parkeermogelijkheden op loopafstand of in combinatie met een valet- of shuttleservice met vliegenenparkeren.nl.

Wist je dat …
Wanneer je een aankoop maakt via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

Indien er nog vragen zijn of onduidelijkheden, neem gerust contact op via de mail of ons Instagram account Reiskick.nl