Tips & tricks voor een rondreis door China

Laatst bijgewerkt op:

Tips & tricks voor een rondreis door China

China is een gigantische land met een totaal andere taal. De bevolking spreekt overwegend slecht Engels. Om er voor te zorgen dat je goed voorbereid naar China op reis gaat hebben we de belangrijkste tips en tricks voor je opgesomd. Zo kun je met een gerust hart op vakantie en genieten van de vele hoogtepunten die dit land herbergt. 

Tips & tricks voor een rondreis door China - Reiskick

#1 De beste reistijd voor een rondreis door China

Rondreizen door China is het hele jaar door mogelijk. In het land zijn er drie seizoenen: het hoog-, tussen- en laagseizoen. Het hoogseizoen is van mei tot en met augustus. Het is dan het warmste maar dan valt wel de meeste regen. Prijzen zijn in het hoogseizoen ook het hoogste.

Het tussenseizoen is de beste tijd om door China te reizen. De temperaturen zijn vooral in de lente aangenaam, in de herfst is het iets frisser. In deze periode is er meestal een strak blauwe lucht en zijn de prijzen lager. De wintermaanden zijn het laagseizoen. Het voordeel is dat de prijzen laag zijn en het rustig is. Helaas is het dan wel een stuk kouder.

De beste reistijd voor een rondreis door China - Reiskick

#2 Vaccinaties

Aanbevolen vaccinaties voor China zijn Hepatitis A en DTP. Verder zijn tabletten tegen buiktyfus een goed extra voorzorgsmaatregel. De GGD geeft aan geen malaria voor te schrijven. Echter onze huisartsenpost gaf aan wel degelijk voor Zhongdian malariatabletten voor te schrijven. Maak hier een afspraak voor de vaccinaties. Overigens in Zuid-China moet je jezelf in ieder geval goed beschermen met DEET tegen steekgrage insecten. Met name muggen en de tse tse vlieg. 

Vaccinaties voor China  - Reiskick

#3 Betalen in China

In China gebruiken ze de munteenheid Yuan renminbi (CNY).  Bankpassen en creditcards worden in de grote steden en toeristische gebieden goed geaccepteerd. Op andere plaatsen zijn de mogelijkheden beperkt. Let op, hotels wisselen vaak tegen slechte prijzen ten opzichte van banken. Je betaald altijd transactiekosten, pin dus minder vaak en pin grotere bedragen. Neem altijd voldoende contant geld mee, zowel yuan als dollars of de euro. Zo kom je nooit in de problemen als je ergens niet kunt pinnen. In China is het steeds gebruikelijker om te betalen met een telefoon. Raadpleeg vooraf je bank of je met je telefoon kan betalen in het buitenland. 

Note: in China is veel vals geld in omloop. Check vooraf hoe de briefjes eruit zien en wees alert bij ontvangen van 50 en 100 Yuan biljetten. Wanneer je een vals biljet hebt dien je deze in te leveren, hiervoor wordt geen  vergoeding betaald. 

Reiskick Ping'an (20)

#4 Prijspeil en fooien

In China betaal je voor een goedkope overnachting zo’n €15,- per nacht. Middenklasse overnachtingen liggen rond de €50,- tot €75,- per nacht. Uiteraard hangt dit sterk af in welke stad of dorp je bent. Eten en drinken is over het algemeen goedkoop. Een eenvoudige maaltijd heb je voor een euro of drie. Met twee personen heb je een driegangendiner voor ongeveer 20 euro en een biertje koopje ja al vanaf 1 euro. Bekijk voor je eten besteld wat het kost of vraag dit na, anders kan dit achteraf tegenvallen. 

Prijspeil en fooien in China - Reiskick
Booking.com

#5 Reizen met of zonder gids

Steeds vaker reizen mensen individueel door China. Dit vergt echter wel de nodige voorbereiding. Zorg dat je een aantal basiswoorden kan en dat je (in geval van nood) met een telefoon kunt vertalen. In de grote steden zijn steeds vaker Engelse aanduidingen te zien, toch is het overgrote deel nog alleen in Chinees aangeduid. Wanneer het vakantiebudget het toelaat is het geen overbodige luxe om met een gids rond te reizen. De Chinese bevolking is wel geduldig en behulpzaam. Met wijzen en wat gebaren kun je een heel eind komen. 

Reizen zonder gids door China - Reiskick

#6 Voorbereiding en reisinspiratie

Het plannen van de rondreis is één van de belangrijkste dingen. Wanneer je voor enkele maanden gaat backpacken is de vrijheid heerlijk, al is het handig om vooraf een kleine planning op te stellen. Met name de kortere rondreizen dien je goed te plannen gezien de tijd. Wanneer je zelf niet graag een rondreis regelt kun je altijd een gespecialiseerde organisatie inschakelen. Toch is het, voor je een dergelijke partij inschakelt, handig wat vooronderzoek te doen. Het zou zonde zijn als je een aantal van de hoogtepunten mist tijdens je reis. Bekijk hier de rondreis die wij maakte door China!

Voorbereiding en reisinspiratie voor China - Reiskick

#7 Feestdagen in China

China kent vele soorten feestdagen. De bevolking heeft dan meestal één of meerdere dagen vrij. Dit gaat vaak gepaard met enorme volksverhuizingen van mensen. Houd er als reiziger rekening mee dat deze dagen voor ongelofelijke drukte kan zorgen en dus reis oponthoud. Voorkom vooral 1 oktober. Deze dag wordt de dag van de stichting Volksrepubliek China gevierd. Alle Chinezen zijn dan de hele week vrij. Toeristische attracties worden overspoeld door miljoenen Chinezen. Het bijkomende voordeel is dat je nog beter de cultuur leert kennen en een mooie festiviteit kan meepikken. Bekijk hier de feestdagen in China. 

Feestdagen in China - Reiskick

#8 Taalweetje

De Chinese taal kent in totaal 5000 karakters. De gemiddelde chinees kent er 2000. De Chinese taal kent geen grammatica. Als iets vragend is dan eindigt de zin met “ma”. Als iets gister gebeurd is dan zeg je gewoon gister in de zin. Maar het is nog iets ingewikkelder, de uitspraken verschillen. Het woordje “ma” heeft bijvoorbeeld vier betekenissen (vraagteken, mama, paard en scheldwoord) en vier uitspraken (hoog/laag, laag/hoog, vlak en kort). 

Taalweetjes uit China - Reiskick

Hulpmiddelen voor het plannen van je reis naar China

Hopelijk ben je met bovenstaande informatie verder geholpen. Om je nog beter op weg te helpen volgen hier een aantal links naar alle reis hulpmiddelen die wij gebruiken en die je wellicht nuttig vindt bij het plannen van je vakantie.

Accommodatie: Bij het zoeken naar accommodatie zoeken we meestal naar hotels via Booking.com. De website heeft een groot aanbod en een goed annuleringsbeleid. 

Rondleidingen: Hoewel we graag zelfstandig reizen, zijn sommige plaatsen beter te bezoeken met een rondleiding. We geven de voorkeur aan GetYourGuide vanwege de gebruiksvriendelijke interface en solide reputatie. 

Huurauto's: Als we op roadtrip gaan, gebruiken we altijd Sunnycars.nl, een betrouwbare site om vooraf een huurauto te reserveren. Een ander geweldig alternatief is Rentcars.com

Vliegtickets: Als je vliegtickets zoekt, kun je op Tix.nl of Skyscanner.nl zoeken om de beste prijs te vinden van verschillende vliegmaatschappijen. 

Parkeren bij een vliegveld: Vind de beste parkeermogelijkheden op loopafstand of in combinatie met een valet- of shuttleservice met vliegenenparkeren.nl.

Wist je dat …
Wanneer je een aankoop maakt via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

Indien er nog vragen zijn of onduidelijkheden, neem gerust contact op via de mail of ons Instagram account Reiskick.nl

Op zoek naar meer?