14 ultieme dingen om te doen in China

Laatst bijgewerkt op:

14 ultieme dingen om te doen in China

China is één van de grootste landen ter wereld, het is dan ook niet gek dat een rondreis je zal verrassen met vele hoogte punten. Het land heeft een eeuwenoude cultuur, indrukwekkende wereldsteden, prachtige natuur en sfeervolle dorpjes. In dit land vind je de meeste mensen, de hoogste wolkenkrabbers, het grootste tempelcomplex maar ook bergstammen die rijst verbouwen, aalscholver vissers en boeren die de gewaardeerde thee nog steeds met de hand plukken. Rondreizen door China kan maanden zonder je te vervelen. Alles proberen te is haast niet mogelijk, maar als je deze lijst met 14 fantastische ervaringen in China aanpakt, heb je nog jarenlang verhalen te vertellen. 

14 ultieme dingen om te doen in China - Reiskick

#1 Verboden Stad

Maak kennis met Beijing en zijn keizerlijk verleden. Via het Tian’anmen-plein, beter bekend als het Plein van de Hemelse Vrede bereik je de Verboden Stad. De Verboden Stad was tijdens de Ming- en Qing-dynastie de vaste residentie van 24 achtereenvolgende keizers. Vanuit hier werd China geregeerd. De stad was verdeeld in het Binnenhof, waar de keizer woonde en het Buitenhof, waar de hofhouding woonde. Deze bestond onder andere uit de concubines en de paleiswachten. Bij elkaar woonden er enkele duizenden mensen in de Verboden Stad. Momenteel bezoeken dagelijks circa 80.000 chinezen de stad. Koop alvast je tickets zodat je niet lang in de rij hoeft te staan. 

Verboden stad in Peking, China - Reiskick
Verboden stad in Peking, China - Reiskick Verboden stad in Peking, China - Reiskick

#2 Traditioneel aalscholver vissen in Dali

De vissers in Dali vangen op traditionele wijze vis. Namelijk met aalscholvers. Dit is echt een must do tijdens je reis in China. Met een roeiboot ga je mee om met de aalscholvers te gaan vissen. Op de rand zitten de aalscholvers. Wanneer een goede visplaats bereikt is, worden de aalscholvers losgelaten. Onder aanmoediging van de vissers duiken ze het water in om vissen te vangen. Lees hier het volledige verhaal over Dali en de aalscholver vissers.

Traditioneel aalscholver vissen in Dali - Reiskick Traditioneel aalscholver vissen in Dali - Reiskick
Traditioneel aalscholver vissen in Dali - Reiskick

#3 Ping'an

Reis door een schitterend berglandschap naar Ping’an. Beroemd om de terrasvormige Drakenrug rijstvelden die zich uitstrekken zover het oog kan zien. Een sprookjesachtig decor! De terrassen zijn 600 tot 800 jaar oud. Deze liggen op de Drakenrug (Longijin) bergen. Deze bergen bestaan uit zand en rots. De rijstvelden zitten in verschillende stadia. Dat kan hier omdat er meerdere malen per jaar geoogst kan worden. Lees hier het betoverende verhaal van Ping'an.

Drakenrug rijstvelden van Ping’an - Reiskick

#4 Vaar over de Li Rivier naar Yangshuo

Vaar dwars door het karstgebergte over de Li Rivier van Guilin naar Yangshuo. De typische kalkstenenformatie met kronkelende rivieren, grazende waterbuffels en nevel tussen de bergen geeft een sprookjesachtig gezicht. De meeste toeristen blijven rondom Guilin, wie net iets verder gaat wordt beloond met rust en prachtige landschappen. De Li rivier is maximaal 2 meter diep en het water is helder. Vaak kan je de bodem zien. Vaar vanaf Guilin naar Yangshuo door het karstgebergte of boek een zonsondergang toer met de aalscholver vissers. Meer informatie klik hier. 

Vaar over de Li Rivier naar Yangshuo in China - Reiskick

#5 De Chinese muur

Dit iconische overblijfsel van het machtige oude China mag niet ontbreken aan je rondreis in China. Grote delen zijn bewaard gebleven van deze oorspronkelijke 6.000 kilometer lange Chinese muur. De muur moest vroeger het Chinese Keizerrijk beschermen tegen vijandelijke nomadische ruitervolkeren uit het noorden. De muur slingert zich een weg door de prachtige bergachtige omgeving. Imposant ligt de 600 jaar oude muur als een slang boven op de bergen.  De meeste reizigers bezoeken de Grote Muur bij Badaling, maar daar is het altijd enorm druk. Een aanrader is dan ook Mutianyu, circa 70 km ten noordoosten van Beijing. Boek een tour naar de Stadsmuren in China en voorkom dat je in de rij moet staan. Bekijk hier Beijing.

 De Chinese muur in China - Reiskick  De Chinese muur in China - Reiskick

#6 Tibetaanse Hotpot

In Shangri-La is het aan te raden om een Tibetaanse hotpot te bestellen. Dit is een pan bouillon waarin je zelf groenten, yak vlees, aardappelen en dergelijke warm kookt. Je kunt het zelf zo pittig maken als je wil. Bij het gerecht wordt rijst geserveerd. Ook erg lekker zijn de aardappel pizza's. In Chengdu is de bekende hotpot heel pittig, deze moet je proeven!

Tibetaanse Hotpot in China - Reiskick

#7 De Tiger Leap

De Tiger Leap ligt tussen Shangri-La en Lijiang in. Een indrukwekkende canyon die aan zijn naam komt door een legende. Deze beweerd dat een tijger een sprong over de rivier maakte, op het smalste punt, om te ontsnappen aan een jager. Kleine en grote rivieren razen door de valleien, om het regenwater weg te werken. De Tiger Leap ligt tussen twee hoge bergen. Een van 6000 meter en een van bijna 5600 meter.

Bij aankomst is het meer dan 1000 trappen naar beneden gaan (en dus ook weer omhoog) om de Tiger Leap te bereiken. In het midden van de kloof ligt een hoge steen van 80 meter. De machtige Yangtze rivier toont haar kracht en slaat op de steen. Door de hoge waterstand zie je de steen waarschijnlijk niet, maar wel een kolkende muur van massa’s bruin water. Wat een herrie, maar super cool!

De Tiger Leap in China - Reiskick

#8 Het zomerpaleis

Dit zomerpaleis één van de indrukwekkende hoogtepunten van China. In dit complex woonde de keizers tijdens de zomermaanden. Het zomerpaleis werd gebouwd van 1135 tot 1234. Voor het paleis is een groot meer dat met de hand door 100.000 mannen is uitgegraven. Van het zand is een berg aangelegd. Het zomerpaleis bestaat uit bruggen, tuinen, tempels, pagodes en paleizen. Wandel door de gang langs het meer van circa 800 meter, met duizenden geschilderde taferelen. Sinds 1998 staat het zomerpaleis op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Boek hier de tickets.

Het zomerpaleis in Peking - Reiskick

#9 The Legend of Kung Fu in Beijing 

Bezoek de show The Legend of Kung Fu. Een bijzonder mooi verhaal over een kleine jongen, die monnik wordt om het Zen boeddhisme en Kung Fu te leren, volgens de eeuwenoude tradities. Fantastisch wat ze daar laten zien aan vechtsport. De kungfu meesters worden van jongs af aan opgeleid in een echte Shaolin Tempel. 

The Legend of Kung Fu in Beijing - Reiskick
Booking.com

#10 Yuan Panda National Park

Ga in op zoek naar panda’s in het wild of bekijk ze in het Chengdu Panda Centrum. In het centrum zitten rond de 50 panda’s. In het wild worden panda’s 15 jaar, in gevangenschap 30. Als ze geboren worden zijn ze net een kaal ratje. Roze, oogjes dicht, en een lange staart. Er zijn ongeveer 1000 panda’s in het wild. Ruim 18 uur per dag brengt de reuzenpanda door met het zoeken naar voedsel, de rest van de tijd rusten ze. Lees hier alles over Chengdu.

Yuan Panda National Park in China - Reiskick
Yuan Panda National Park in China - Reiskick Yuan Panda National Park in China - Reiskick

#11 Xi'an en het terracottaleger

Xi’an was 12 eeuwenlang de hoofdstad van China, één van de grootste beschavingen ter wereld. Bij deze stad ligt het machtige Terracottaleger van keizer Qin. De 6.000 manshoge stenen soldaten en strijdwagens hebben allemaal een ander gezicht en haardracht. Zij bewaakten samen met paarden het verborgen graf van keizer Qin. Het leger maakt onderdeel uit van een mausoleum van de keizer van de Qin dynastie en ligt hier anderhalve kilometer vandaan. Het totale terrein is 65 vierkante kilometer. De beelden die je ziet zijn met engelengeduld gelijmd. Koop alvast je ticket zodat je de lange rijen kunt vermijden. Lees hier alles over Xi'an en het terracottaleger.

Het machtige Terracottaleger in China - Reiskick

#12 Songzanlin Si klooster

Ten noorden van de Shangri-La bevindt zich het grootste Tibetaanse klooster van Zuidwest China, het Songzanlin Si klooster. Ook wel bekend als de Ganden Sumtselling Gompa klooster. Dit oude Tibetaanse kloostercomplex werd bijna 400 jaar geleden gebouwd door de vijfde Dalai Lama. Voorheen woonde in het klooster zo’n 2000 monniken, momenteel wonen hier ongeveer 600 monniken. Het complex heeft zo’n 150 traptreden, en ligt op 3300 meter hoogte.

Songzanlin klooster Zhongdian in China - Reiskick
Songzanlin klooster Zhongdian in China - Reiskick Songzanlin klooster Zhongdian in China - Reiskick

#13 Drie Pagodes van de Chongsheng tempel

De drie pagodes dateren uit het Koninkrijk van Nanzhao en het Koninkrijk van Dali in het 9de en 10de eeuw. De Pagodes dienden ervoor om de goden gunstig te stemmen. Hiermee geloofde de bevolking  bescherming te krijgen tegen natuurrampen. De pagodes zijn gebouwd in het midden van de bergen. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht.

Reiskick Chong Shang Tempel (4)

#14 Victoria Peak in Hong Kong 

Op Hongkong Island ligt de 552 meter hoge Victoria Peak. Dit is het hoogste punt van Hong Kong Island. Vanuit hier is het de beste plek om de skyline van Hong Kong te bewonderen. Regen en bewolking zijn spelbrekers als je voor het uitzicht gaat. Op het gebouw The Peak Tower heb je een 360 graden panorama terras met een vrij uitzicht op Hong Kong. Om het gebouw in te mogen moet je wel entree betalen. Bijna net zo spectaculair als de Victoria Peak zelf is de mogelijke weg er naartoe met de Peak Tram.  Dit is een 1,4 kilometer lange kabelspoorweg, tijdens de rit worden vierhonderd hoogtemeters overbrugt. Boek hier een stadstour zodat je de hoogtepunten niet mist.

Victoria Peak in Hong Kong - Reiskick

Hulpmiddelen voor het plannen van je reis naar China

Hopelijk ben je met bovenstaande informatie verder geholpen. Om je nog beter op weg te helpen volgen hier een aantal links naar alle reis hulpmiddelen die wij gebruiken en die je wellicht nuttig vindt bij het plannen van je vakantie.

Accommodatie: Bij het zoeken naar accommodatie zoeken we meestal naar hotels via Booking.com. De website heeft een groot aanbod en een goed annuleringsbeleid. 

Rondleidingen: Hoewel we graag zelfstandig reizen, zijn sommige plaatsen beter te bezoeken met een rondleiding. We geven de voorkeur aan GetYourGuide vanwege de gebruiksvriendelijke interface en solide reputatie. 

Huurauto's: Als we op roadtrip gaan, gebruiken we altijd Sunnycars.nl, een betrouwbare site om vooraf een huurauto te reserveren. Een ander geweldig alternatief is Rentcars.com

Vliegtickets: Als je vliegtickets zoekt, kun je op Tix.nl of Skyscanner.nl zoeken om de beste prijs te vinden van verschillende vliegmaatschappijen. 

Parkeren bij een vliegveld: Vind de beste parkeermogelijkheden op loopafstand of in combinatie met een valet- of shuttleservice met vliegenenparkeren.nl.

Wist je dat …
Wanneer je een aankoop maakt via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

Indien er nog vragen zijn of onduidelijkheden, neem gerust contact op via de mail of ons Instagram account Reiskick.nl