Trek door de paradijselijke jungle van Boca Tapada

Laatst bijgewerkt op:

Boca Tapada het verborgen juweel van Costa Rica

Birdwatchers en natuurliefhebbers opgelet! Ver van het gebaande toeristische pad ligt Boca Tapada in de noordelijke laaglanden van Costa Rica. Dit gebied wordt omarmt door eco-toeristen vanwege de rust en natuurlijke schoonheid. Niet voor niets, want het dorp ligt bij het Maquenque National Wildlife Refuge. Dit reservaat is een van de weinige overgebleven broedplaatsen van de bedreigde Grote Groene Ara. Maquenque National Wildlife Refuge strekt zich uit naar Nicaragua in het noorden en de rivier Sarapiqui in het zuiden. In Boca Tapada kun je fantastisch wandelen door de jungle van Costa Rica, het is een heus paradijs! Plan minimaal twee dagen voor het verkennen van Maqenque wilreservaat. In deze blog kom je meer te weten over het reservaat, de Grote Groene Ara, Boca Tapada, activiteiten, tips en de beste plaatsen om te verblijven.

Deze reisblog over Boca Tapada is onderdeel van de ultieme rondreis door Costa Rica.

Trek door de paradijselijke jungle van Boca Tapada in Costa Rica - Reiskick

Boca Tapada en het Maquenque-wildreservaat

Boca Tapada is kleine stad en toeristische bestemming gelegen in het meest noordelijke deel van Costa Rica. Op ongeveer 130 km van San Jose en slechts 21 km van de San Juan-rivier, die de natuurlijke grens vormt met Nicaragua, ligt Boca Tapada binnen het Maquenque wildreservaat. De regio is betoverend met verschillende lagunes, rivieren en waterrijke ecosystemen. Het gebied kenmerkt zich door het regenwoud. De vele regen en hoge luchtvochtigheid zorgen daarmee voor een hoge biodiversiteit. Rondom de stad worden ananas, bananen en palmharten verbouwd. In het verleden zijn hier grote gebieden gekapt voor vee, waardoor verschillende diersoorten met uitsterven werden bedreigd.

In de jaren 70 en 80 had Costa Rica het hoogste ontbossing percentage in heel Latijns Amerika. Bijna de helft van al het bos in Costa Rica werd gekapt om ruimte te maken voor economische doeleinden. Bossen gingen verloren en rivieren werden vervuild door uitspoelende pesticiden die met vliegtuigen over de fruitplantages werden gespoten. Gelukkig kwam hier voor een groot deel verandering in toen in 1996 door de regering werd besloten om het roer drastisch om te gooien. 

Trek door de paradijselijke jungle van Boca Tapada in Costa Rica - Reiskick

Uitgeroepen tot Maquenque National Wildlife Refuge

Sinds 2005 heeft de regering van Costa Rica de regio rond Boca Tapada uitgeroepen tot Maquenque National Wildlife Refuge. Slechts enkele oude bossen waren over bij de grens van Nicaragua. Nu is het een gebied met meer dan 50.000 hectare tropisch bos dat beschermt is. Het Maquenque wildreservaat strekt zich uit aan beide zijden van de San Carlos-rivier. Voormalige weilanden worden nu herbebost en krijgen de kans om te herstellen. In de toekomst vormen ze een ononderbroken overgang naar een van de oudste bossen in het noorden van Costa Rica. 

De regio rond Boca Tapada is een van de belangrijkste broedplaatsen voor de bedreigde Grote Groene Ara. Tientallen jaren geleden was de soort hier bijna uitgestorven door vernietiging van haar leefgebied maar vooral ook omdat de favoriete amandel boom (Dipteryx panamensis) van deze prachtige vogel voor het waardevolle hout werd gekapt. Niet alleen eet de Groene Ara de vruchten en zaden van de moerasamandelboom, ook nestelt de vogelsoort vrijwel uitsluitend in de holen die ontstaan in de stammen van deze eeuwenoude bomen. De kap van amandelboom is al jaren verboden in Costa Rica en de soort herstelt zich langzaam. Boca Tapada is een van de weinige plaatsen in de wereld waar deze imposante vogelsoort in aantallen toenemen en zich regelmatig laten zien.  

Wist je dat: de moerasamandelboom ook wel de wandelende palmboom wordt genoemd? De boom kan wel een meter ‘lopen’ op zijn hoge wortels om water te zoeken.

Grote Groene Ara Costa Rica - Adobe Stock foto
Maquenque National Wildlife Refuge in Costa Rica - Reiskick
Booking.com

Wildlife spotten 

Een van de vele redenen waarom toeristen massaal naar Costa Rica komen, is om de overvloedige en prachtige dieren in het wild te zien. In het Maquenque-wildreservaat kijk je gegarandeerd je ogen uit! De plaats is een paradijs voor vogelaars en natuurliefhebbers. Hier leven vele soorten vogels maar ook schildpadden, amfibieën, reptielen, kaaimannen en krokodillen. Daarnaast is deze regio het leefgebied van verschillende bedreigde diersoorten zoals: de jaguar, de West-Indische lamantijn en dus ook de Grote Groene Ara. Ten opzichte van de lamantijn, jaguar en tapir laat de grote groene ara zich wel regelmatig zien. Wie weet ben jij een geluksvogel en spot je een van deze dieren! In totaal zijn hier 139 zoogdieren, 135 reptielen, 80 amfibieën en 424 vogels geïdentificeerd.

Klimaat en beste reistijd voor Boca Tapada: Het klimaat is tropisch en regenachtig met een gemiddelde temperatuur van 27⁰ Celsius; de natste maanden vallen tussen mei en december, maar duren soms tot februari. Juli is het hoogtepunt van de natte maanden. De beste reistijd voor Boca Tapada is van februari tot april, dit zijn de droogste maanden. Toch is Boca Tapada het hele jaar goed te bezoeken.

Boca Tapada is een paradijs voor vogelaars en natuurliefhebbers Costa Rica - Reiskick Boca Tapada is een paradijs voor vogelaars en natuurliefhebbers Costa Rica - Reiskick

Hoe vergroot je de kans om wildedieren te spotten in Costa Rica? 

Om je kansen te vergroten wilde dieren te zien in Costa Rica (en in het algemeen), zijn er een paar stappen belangrijk om je kansen te vergroten.

  • Sta vroeg op om bij zonsopkomst een wandeling te maken. De meeste mensen slapen dan nog en dieren zijn dan minder verstoort. Daarbij zijn de prachtige kleuren en de geluiden van de ontwakende jungle magisch!
  • Vermijd wegen en paden ​​en trek verder de wildernis in met een gids. Dit kan in Boca Tapada goed door bijvoorbeeld te kajakken op een waterloop of te verblijven in een vogelobservatiehotel, zoals een eco-lodge, waarvan sommige in het nationale park liggen. 
  • Wees muisstil en gebruik geen parfum of andere geurdragende middelen.
  • Neem een verrekijker mee om grotere gebieden af te kunnen speuren.

Wanneer je dergelijke keuzes maakt is de kans groter om wildleven te spotten. 

Boca Tapada uitgeroepen tot Maquenque National Wildlife Refuge - Reiskick

Eco-toeristme is Boca Tapada 

Eco-toerisme in Costa Rica is een zegen voor de biodiversiteit van het land. De lokale bevolking kunnen naast het bewerken van het grondgebied inkomsten genereren uit eco-toerisme. Naarmate meer mensen over de hele wereld zich bewust worden van de verbazingwekkende schoonheid, moedigt het beschermingsprojecten aan en ondersteund het nationale parken zoals Maquenqe en Tortuguero om de natuur en het wildleven weer te herstellen.

Leestip: om goed voorbereid op reis te gaan hebben we een reisblog gemaakt met handige tips, praktische zaken en overige informatie zodat je goed voorbereid op reis gaat. 

Boottocht San Juan-rivier Boca Tapada - Reiskick
Boottocht door de rivier bij Boca Tapada - Reiskick

Waar verblijven in Boca Tapada?

Boca Tapada is bijzonder door de afgelegen ligging en de lage toerisme. Kijk, daar houden we van! Als je van plan bent op vakantie te gaan naar het Boca Tapada, moet je minimaal twee nachten plannen. Het kost wat tijd om het gebied te bereiken met een betrouwbaar 4x4-auto. De plaats kent een aantal verschillende ecolodges, waaronder Maquenque Lodge, Hotel Pedacito de Cielo, Boca Tapada Lodge Laguna de Lagarto en Cabaña Boca Tapada.

De beste verblijfplaats in Boca Tapada: wij verbleven in Maquenque eco lodge. Deze Lodge is geïntegreerd in de natuur en gericht op natuurbescherming. De bungalows en de boomhut liggen midden in een tropisch bos en zijn de perfecte locatie om te gaan kanoën in het nabijgelegen meer of te genieten van het buitenzwembad en de tuinen. 70% van het eten hier wordt door de lodge zelf geoogst. De mensen hier zijn bijzonder aardig en de accomodatie organiseerd diverse tours, hieronder meer over de verschilende tours. 

Boca Tapada Lodge is een goedkopere optie die ook zeker de moeite waard is. Het is in de middle of nowhere met uitzichten direct over de rivier. 

Booking.com
Maquenque Eco Lodge in Boca Tapada - Reiskick

Activiteiten in Boca Tapada 

De meeste lodges bieden diverse tours aan, de volgende activiteiten behoren vaak tot de keuze: de vroege vogeltour (06:00), boottochten naar de Rio San Juan en Rio San Carlos, avondwandeling, kajaken en overnachten in een boomhut. Neem een vrisse duik in het zwembad of rust uit op de veranda van de accomodatie. Vergeet niet een camera en verrekijker paraat te hebben! 

Inpaktip: Vergeet niet om comfortabele lichtgewicht en lichtgekleurde kleding mee te nemen, een lichte jas, regenkleding, muggenspray en prikweg, wandelschoenen, wereldstekker, powerbank en een camera met voldoende batterijen en geheugen. 

Boottocht door de rivier bij Boca Tapada

De rivier bij Boca Tapada heeft een sterke stroming. In de rivier leeft een zaagvormig vis die acht meter lang kan worden. Haaien komen hier uit de oceaan 60 km landinwaarts hun eieren leggen en er zitten krokodillen en kaaimannen. Kortom hier mag je niet in zwemmen. Wel kun je hier een schitterende boottocht over maken richting Nicaragua. De boottocht is met een motorboot, ook is het mogelijk om hier te kanoën. Houd je camera en verrekijker in elk geval paraat!

San Juan-rivier Boca Tapada - Reiskick
Grote rode ara Costa Rica - vogels spotten Reiskick Toekans in Boca Tapada - Costa Rica Reiskick Costa Rica - vogels spotten Reiskick

Hulpmiddelen voor het plannen van je reis naar Costa Rica

Hopelijk ben je met bovenstaande informatie verder geholpen. Om je nog beter op weg te helpen volgen hier een aantal links naar alle reis hulpmiddelen die wij gebruiken en die je wellicht nuttig vindt bij het plannen van je vakantie.

Accommodatie: Bij het zoeken naar accommodatie zoeken we meestal naar hotels via Booking.com. De website heeft een groot aanbod en een goed annuleringsbeleid. 

Rondleidingen: Hoewel we graag zelfstandig reizen, zijn sommige plaatsen beter te bezoeken met een rondleiding. We geven de voorkeur aan GetYourGuide vanwege de gebruiksvriendelijke interface en solide reputatie. 

Huurauto's: Als we op roadtrip gaan, gebruiken we altijd Sunnycars.nl, een betrouwbare site om vooraf een huurauto te reserveren. Een ander geweldig alternatief is Rentcars.com

Vliegtickets: Als je vliegtickets zoekt, kun je op Tix.nl of Skyscanner.nl zoeken om de beste prijs te vinden van verschillende vliegmaatschappijen. 

Parkeren bij een vliegveld: Vind de beste parkeermogelijkheden op loopafstand of in combinatie met een valet- of shuttleservice met vliegenenparkeren.nl.

Wist je dat …
Wanneer je een aankoop maakt via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

Indien er nog vragen zijn of onduidelijkheden, neem gerust contact op via de mail of ons Instagram account Reiskick.nl