Sarajevo de indrukwekkende Balkan stad die je moet bezoeken

Sarajevo de indrukwekkende Balkan stad die je moet bezoeken

Sarajevo is een indrukwekkende stad met een rijke geschiedenis. Deze stad is een opkomende bestemming voor een Europese stedentrip. In Sarajevo ontmoeten oost en west elkaar, berg en stad en traditie en moderniteit komen hier samen. Mede hierdoor staat Sarajevo ook bekend als klein Istanbul. Bij elke bocht door de smalle straatjes is er iets om naar te kijken, geschiedenis om in te duiken of een sfeervolle plaats om te eten en drinken. Bezoek Sarajevo en haar bijzonder vriendelijke inwoners, het is bijna ongelofelijk dat deze vredige plaats in de geschiedenis zoveel onheil heeft gekend. 

Wellicht heb je ooit van Sarajevo gehoord, bijvoorbeeld doordat hier in 1984 de Olympische winterspelen plaatsvonden. Of, voor degenen die meer met geschiedenis hebben, toen de hel losbrak nadat aartshertog Franz Ferdinand vermoord werd (start Eerste Wereldoorlog). Iets korter geleden was Sarajevo het middelpunt van de Joegoslavische oorlog. Waarmee Bosnië en Herzegovina vaak nog verwant staat bij veel mensen. Maar sindsdien is de stad veel verandert. Jaarlijks bezoeken ongeveer een half miljoen toeristen de stad. Hier lees je precies wat te doen in Sarajevo! 

Lees verder om je bucketlist vol te kunnen schrijven met top activiteiten, voor een bijzonder bezoek aan het indrukwekkende Sarajevo!

Uitzicht over Sarajevo - Reiskick

Geschiedenis waar zelfs niet-geschiedenisliefhebbers in mee worden genomen

Sarajevo werd in 1461 gesticht door de Bosnische Ottomanen. De stad heeft een onrustig verleden. Zo werd de stad rond het jaar 1700 platgelegd door de Habsburgers (Oostenrijk-Hongarije). Ruim honderd jaar later keren de Habsburgers terug om het gezag over te nemen van de Ottomanen. Alsof de botsende Ottomaanse en Habsburgse rijken niet genoeg zijn, is Sarajevo de plaats waar de Eerste Wereldoorlog begon. 

Maar helaas heeft de stad daarna nog meer verschrikkelijke herinneringen. Allereerst aan de Tweede Wereldoorlog en meer recentelijk, de belegering van vier jaar tijdens Joegoslavische Oorlog (in de jaren 90). Veel gidsen die rondleidingen geven hebben deze gruwelijke belegering meegemaakt en kunnen de persoonlijke ervaringen het beste vertalen. Wat behoorlijk effectief is als je begrijpt wat we bedoelen. Als herinneringen liggen er door de stad “Sarajevo Roses” zoals te zien op de foto. Op deze plaatsen zijn mortieren ingeslagen welke slachtoffers hebben gemaakt. Tevens brandt voortdurend een vlam voor de gevallen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Sarajevo under de siege - Reiskick
Sarajevo Roos - Reiskick

Bereid je voor op de meest gastvriendelijke mensen

Na de oorlog heeft de bevolking hard gewerkt aan de wederopbouw van de stad. Grote delen zijn gerenoveerd alhoewel op vele gebouwen nog kogelgaten te zien zijn. Het meest ongelofelijk is de overweldigende vriendelijkheid van de mensen. Na aankomst in Villa Sky Sarajevo ons verblijf raakten we kort aan de praat met de twee receptioniste (waren aan het wisselen van dienst). We vroegen voor tips, waarop we direct op sleeptouw genomen werden door de stad. Onvoorwaardelijk en hij wilde niks van geld weten. Gelukkig mochten we hem wel trakteren! 

Villa Sky Sarajevo, accommodatie in Bosnië - Reiskick

Dwaal door de Oude stad (Bascarsija) van Sarajevo

De oude stad komt uit de Ottomaanse periode en is zonder twijfel een van de beste attracties van Sarajevo. De oude stad Sarajevo wordt ook wel klein Istanbul genoemd. Dwalend door de straatjes lijkt het alsof je terug wordt genomen in de tijd. Dit konden wij eenvoudig uren volhouden zonder onszelf te vervelen. Geniet op iedere hoek van de straat van traditionele gerechten zoals cevapi en burek, drink Turkse thee of bezoek een van de vele winkeltjes vol antiek. 

Dwaal door de oude stad van Sarajevo - Reiskick

Drink van de welbekende Sebilj

Midden op het grote plein Baščaršija staat een houten fontein in Ottomaanse stijl. Deze fontein heet Sebilj en is enkele honderden jaren oud. Het is gelegen in het oude stadscentrum en wordt gezien als symbool van Sarajevo. De fontein wordt gevoed door vers bergwater waarvan gedronken kan worden.

Sebilj Sarajevo - Reiskick Sebilj Sarajevo - Reiskick

Boek de tour: Sarajevo under the siege

1425 dagen is Sarajevo onder vuur genomen. Bosnië had op dit moment geen eigen leger. Gemiddeld werden 330 mortieren per dag op de stad gegooid. Sarajevo was bijna volledig omsingeld. Support kwam er amper en de aanvoer van levensmiddelen en andere producten was er nagenoeg niet. In 1993 werd daarom een tunnel gegraven. Met de tour kom je bij het tunnel museum. Dat is een van de meest interessante bezienswaardigheden over de belegeringen van de stad. Boek hier de tour! 

Tour Sarajevo under the siege - Reiskick Tour Sarajevo under the siege - Reiskick
Tour Sarajevo under the siege - Reiskick

Bewandel de Bobsleebaan van de Olympische Winterspelen 1984

In 1984 was Sarajevo het toneel van de Olympische Winterspelen. Van de faciliteiten is door de verwoestende Joegoslavische oorlog niet veel meer over. Toch is het zeker de moeite waard om er een kijkje te gaan nemen. Vervallen en vol graffiti kun je hier leuke foto’s maken en genieten van de natuur. Daarnaast is het uitzicht super mooi. Via de kabelbaan Trebevićka žičara kun je boven op de berg komen waar de bobsleebaan ligt.

Tip: parkeren is lastig in de stad, kies daarom voor een hotel met parkeerplaatsen. Onze favoriete site voor het online boeken van overnachtingen is booking.com. Deze website heeft scherpe prijzen en voor de meeste hotels annuleringsvoorwaarden. Zelf verbleven we in Villa Sky Sarajevo. In de oude stad van Sarajevo bevindt zich het mooie hotel. Op loopafstand van het centrum. Ruime kamers inclusief airco en een goed ontbijt. De kamers zijn niet erg nieuw maar wel verzorgd en schoon. Hier werkt super vriendelijk personeel.

Zit het hotel al volgeboekt? Niet getreurd, familie van ons verbleef in het luxe Heritage Hotel Gate of Sarajevo en vrienden in het eenvoudigere Apartment Milk & Honey. Beide hadden goede ervaringen en waren enthousiast over de ligging van de accommodaties! 

Wil je net zo’n prachtige reis naar Sarajevo hebben als wij? Bekijk onze ultieme rondreis door de Balkan!

Bobsleebaank Olympische Winterspelen 1984 Bosnië - Reiskick
Bobsleebaan in Sarajevo Bosnië - Reiskick
Booking.com

Waar wacht je nog op?!

Dit is het einde van de lijst met bezienswaardigheden in Sarajevo. Hopelijk hebben we je een beetje kunnen inspireren met de hoofdstad van Bosnië. Wil je meer van de omgeving zien? Check vooral hieronder andere plaatsen die je in Bosnië zeker niet moet missen! We hopen dat je het leuk vond om te lezen. Oja, voor we het vergeten, in dit artikel staan diensten waar wij fan van zijn. Dit houdt in dat wanneer je via een van de links iets boekt wij daar een kleine vergoeding voor ontvangen. Het kost jou overigens niets extra en wij kunnen voor mensen zoals jij inspirerende blogs blijven schrijven. Wij hebben ongelofelijk genoten van ons verblijf in Bosnië, wat een verrassend en adembenemende land. Graag wensen wij jou alvast een prachtige tijd toe! 

Hoofdstad Bosnië reisblog - Reiskick
Sarajevo stad bezienswaardigheden - Reiskick Bezoek aan Sarajevo in Bosnië - Reiskick