7 belangrijkste tips en weetjes over Tortuguero

7 belangrijkste tips en weetjes over Tortuguero 

Tortuguero is een afgelegen, beschermde plek midden het regenwoud. Hier komen de grootste zeeschildpadden aan land om eieren te leggen. De letterlijke vertaling van deze plaats is “De schildpad jager”. De beschermde stranden zijn zwart en cruciaal voor het nestelen van de zeedieren. De nestelende reuzenschildpadden zijn voor veel reizigers de belangrijkste reden om af te reizen naar dit dorp. Maar deze kleurrijke plaats en haar omgeving herbergt meer. 

7 belangrijkste tips en weetjes over Tortuguero - Reiskick

Het dorp Tortuguero in Costa Rica

Tortuguero is een smal straatje met kleurrijke houten huisjes met veranda’s. In het dorp wonen zo’n 1.500 inwoners die leven van het toerisme. Geheel Tortuguero is in bezit van de staat, dus ook de lodges. De bescherming van de flora en fauna wordt serieus genomen. In het dorp zijn geen auto’s en hier heerst een uitermate relaxte sfeer. In het dorp liggen een aantal kleine hostels en hotels. Buiten Tortuguero liggen de luxere accommodaties, deze zijn alleen per boot te bereiken. 

Het dorp Tortuguero in Costa Rica - Reiskick

Tortuguero National Park 

Sinds 1975 is Tortuguero een beschermd nationaal park. Voor die tijd werd hier veel oerbos weggekapt voor hout. Om deze reden is hier helaas weinig oerbos over, het woud bestaat hier met namen uit secundair bos. Toch is hier een grote diversiteit aan flora en fauna. Het woud telt zo’n 400 boomsoorten en meer dan 2000 bloem- en struiksoorten. In het park leven meer dan vierhonderd vogelsoorten en vele andere wilde dieren. De natuurlijke omgeving is een waar paradijs. 

Tortuguero National Park in Costa Rica - Reiskick
Tortuguero National Park in Costa Rica - Reiskick

De grootste schildpadden ter wereld!

Het dorp heeft een relaxte sfeer en het Tortuguero Nationaal Park is adembenemend, maar de echte reden dat de meeste toeristen hier naartoe komen zijn de reuzenschildpadden. De stranden zijn hier zwart. Dit zand is magnetisch en bepalend voor de grootste schildpadden ter wereld. Het zand is voor de schildpadjes cruciaal om uit te kunnen komen. Door de lucht die vrijkomt uit de eieren doet het zand haar werk en zorgt ervoor dat de eieren omhoog geduwd worden. Het zand geeft ook de vibraties door van het eerste ei dat uitkomt. Vele jagers liggen op de loer, het is daarom belangrijk dat alle eieren tegelijk moeten uitkomen, anders overleven alleen de eerste het.

De grootste schildpadden ter wereld in Tortuguero - Reiskick

Baby boom

In de maanden april tot en met eind oktober komen duizenden schildpadden in de nacht op het strand aan om te nestelen. Elke leg heeft ongeveer 120 eieren. Het vrouwtje legt in een seizoen wel zes tot tien keer. Van elke duizend eitjes overleeft er slechts één, de laatste leg heeft een grote kans van overleven, omdat alle roofdieren inmiddels zijn volgegeten. ‘S avonds kun je onder begeleiding het strand op om schildpadden aan de leg te zien. Van november tot januari kun je ’s nachts het strand op om te bekijken hoe de baby schildpadden uit hun ei kruipen. Hier mag je alleen op pad met een officiële gids. 

De grootste schildpadden ter wereld in Tortuguero - Reiskick

Niemand zwemt hier

Het wemelt niet alleen van de schildpadden, maar ook van de haaien! Tijgerhaaien kunnen het schild van een schildpad breken, en dus het dier opeten. Mensen eten is voor deze dieren kinderspel…

De grootste schildpadden ter wereld in Tortuguero - Reiskick

Verschillende tours in Tortuguero

In het Tortuguero National Park is het mogelijk verschillende tours te boeken. Zo is het mogelijk om per boot het park te verkennen. Tijdens verschillende tijdstippen zijn andere soort dieren en insecten actief. Door het National Park liggen ook verschillende wandelroutes. Tijdens een toer kun je toekans, apen soorten, reigers, vele vogelsoorten, de luiaard, hagedissen, de tapir en krokodillen tegenkomen. Tijdens een avondexcursie veranderen de geluiden. De eerste exotische insecten en dieren komen tevoorschijn. Verschillende soorten spinnen, gordeldiertjes, sprinkhanen, slangen en wandelende takken zullen je passeren. Trek vooral dichte schoenen aan, diverse mede toeristen werden aangevallen door army ants (soldaat mieren). Deze kunnen lelijk bijten.

Verschillende tours in Tortuguero - Reiskick Verschillende tours in Tortuguero - Reiskick

Verblijfplaats Tortuguero

In Tortuguero verbleven wij in Mawamba Lodge. De lodge beschikt over een buitenzwembad en ruime kamers. Voor het hotel ligt strand waar de schildpadden eieren leggen. Wandelingen, rondleidingen en een pendeldienst van en naar sommige hotels in San Jose zijn inbegrepen. Dit is een perfecte uitvalsbasis om het gebied te verkennen. Boek hier eenvoudig je overnachting en annuleer gratis indien nodig. 

Verblijf in Mawamba Lodge in Tortuguero - Reiskick
Booking.com
Verblijfplaats Tortuguero - Reiskick