La Fortuna en de indrukwekkende Arenal Vulkaan

La Fortuna en de indrukwekkende Arenal Vulkaan

Tijdens je rondreis door Costa Rica mag het plaatsje La Fortuna niet missen. Dit dorp is een van de meest geliefde plaatsen, wat het te danken heeft aan de nabij gelegen Arenal vulkaan. Eén van de meest opvallende natuurverschijnselen van Costa Rica te zien in La Fortuna. De vulkaan is omgeven door nevel- en regenwoud met watervallen, warmwaterbronnen en een rijke variatie aan planten en dieren. Het is niet toegestaan om de vulkaan te beklimmen, gelukkig zijn hier genoeg andere gave activiteiten! 

Tijdens je rondreis door Costa Rica mag het plaatsje La Fortuna niet missen - Reiskick

De Arenal vulkaan in Costa Rica

Voorheen dacht iedereen dat Arenal gewoon een krater was. Na een uitbarsting in 1968 is het bekend dat het een vulkaan is. Verschillende dorpen zijn door het natuurgeweld weggevaagd en 87 mensen zijn overleden. Sindsdien zijn er behoorlijk wat uitbarstingen geweest en is de Arenal vulkaan maar liefst 400 meter gegroeid. De actieve vulkaan is voor het laatst in 2000 uitgebarsten. De natuur hieromheen is veranderd. Tot 2010 was het mogelijk om roodgloeiend lava te zien. De activiteit van de Arenal heeft zich toen beperkt tot het afblazen van stoom wolken. Zonder lava is deze vulkaan nog steeds prachtig om te zien.

De Arenal vulkaan in Costa Rica - Reiskick

Arenal vulkaan nationaal park

De indrukwekkende kegel van 1.633 meter hoge Arenal Vulkaan is het meest opvallende kenmerk van het Nationaal Park Arenal. Maar het park heeft nog een vulkaan, de inactieve Cerro Chato. Het park telt meer dan 500 vogelsoorten, ongeveer 53% van alle vogels van Costa Rica, waardoor het een opwindende bestemming is voor vogelaars. Verder leeft een grote verscheidenheid aan flora en andere dieren in het park, waaronder drie soorten apen, edelherten, poema's en tapirs. Door het park liggen verschillende wandelroutes met prachtige uitzichten. 

Vogels in Arenal Costa Rica - Reiskick

Warmtebronnen in La Fortuna

In La Fortuna zijn dankzij de vulkaan Arenal veel natuurlijke warmtebronnen te vinden. Door thermische energie wordt het water op een natuurlijke wijze verwarmd. De hotsprings zitten vol met mineralen en zijn heerlijk om in te liggen na een actieve dag. Het gros van deze hotsprings behoren bij resorts of spa centers en zijn slechts tegen betaling toegankelijk. Je hoeft hier niet perse te verblijven. Vaak is toegang mogelijk met een dagpas. Onze favoriet is Tabacón. Vanuit de rivier zijn hier verschillende terrassen gemaakt waardoor de temperatuur verschilt. Los Lagos Spa & Resort is een goedkopere variant. Het is niet perse nodig om hiervoor te betalen. Midden in de natuur liggen ook gratis hotsprings in de rivier kan baden. Wanneer je zoekt naar de Free Natural Hot Springs River op google maps word je hier naartoe geleid. 

Tip: In de middag kan het bij de gratis hotsprings, net als in de spa’s, erg druk zijn. Het is aan te raden om in de ochtend of later in de namiddag de warmtebronnen te bezoeken. 

Los Lagos Spa & Resort in Costa Rica - Reiskick
Natuur bij vulkaan Arenal - Reiskick

Activiteiten bij de Arenal vulkaan nationaal park

Buiten het nationale park zijn er een heleboel leuke activiteiten waaronder de La Fortuna-waterval, tokkelen, wildwatervaren, canyoning, hangbruggen en paardrijden. Rondom het park zijn ook privé reservaten om te wandelen, zoals Arenal 1968, dat naast het park ligt. Dit reservaat heeft ook geweldige wandel- en uitzichtpunten van de vulkaan.

Tip: Het is slim om het weekend te vermijden in La Fortuna. Voor veel lokale is het een populaire bestemming voor een weekendje weg. Hierdoor is het in het weekend overal een stukje drukker. 

Activiteiten bij de Arenal vulkaan nationaal park Costa Rica - Reiskick
Activiteiten bij de Arenal vulkaan nationaal park Costa Rica - Reiskick

Verblijf in Fortuna in Costa Rica

Wij verbleven in het hotel Volcano Lodge & Gardens. Het hotel ligt in een weelderige, tropische tuin aan de voet van de Arenal vulkaan. Vanaf het buitenzwembad geniet je een top uitzicht op de vulkaan Arenal. De kamers zijn vrij groot en de meeste hebben een terras. Wil je dichter in het centrum liggen voor een schappelijke prijs? Dan is hotel Monte Real een top locatie. Het hotel ligt aan een rustige rivier en heeft een eigen bos en kikkertuin. Het hotel heeft tevens een zwembad en uitzicht op de vulkaan Arenal. Via de links hierboven is het vaak mogelijk om tot een paar dagen van te voren kosteloos te annuleren.  

Volcano Lodge, Hotel & Thermal Experience in Fortuna - Reiskick