8 top bezienswaardigheden in Luxor

8 x tips en bezienswaardigheden van Luxor, Egypte

Laat je in Luxor onderdompelen in het oude Egypte, het is een groot openluchtmuseum. Vroeger was Luxor de hoofdstad van het Opper-Egypte. Door de vele archeologische bezienswaardigheden is de plaats een toeristische trekpleister. Dagenlang kun je graftombes, mummies en tempels bezoeken. Na het verkennen van de top bezienswaardigheden van Luxor, kun je eenvoudig je rondreis door Egypte beginnen met een Nijlcruise richting Aswan.

Karnak tempel Luxor - Reiskick Egypte

#1 Karnak

Karnak is het grootste tempelcomplex van Egypte en mogelijk grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Bijzonder is dat bijna alle farao’s van het oude Egypte hier iets hebben gebouwd. De tempel bezit tevens de grootste zuilenhal ter wereld. Zo’n 134 zuilen van zo’n 24 meter groot en 10 meter dik. Ook heeft de tempel de grootste obelisk van heel Egypte. 

Karnak tempel Luxor - Reiskick Egypte Karnak tempel Luxor - Reiskick Egypte

#2 De Tempel van Luxor

De tempel van Luxor is erg indrukwekkend en verrassend goed bewaard gebleven. Het behoort tot de belangrijkste tempels van het oude Egypte. Karnak en Luxor zijn verbonden met een 2,5 kilometer lange weg met sfinxen (dromos). Pas in 1855 werd deze tempel onder het zand vandaan gehaald. Daarvoor waren straten huizen en een moskee op de tempel gebouwd. Bij het uitgraven moest de moskee gespaard blijven. Deze zie je nu nog bovenop het bouwwerk. 

2,5 kilometer lange weg met sfinxen (dromos) - Luxor Reiskick

#3 De kolossen van Memnon

Vroeger stond er bij de kolossen van Memnon een grote tempel. Door overstromingen en hergebruik van bouwmaterialen is de tempel volledig verdwenen. Nu staan er slechts nog de twee 3400 jaar oude reusachtige kolossen van Memnon. Dit zijn twee massieve beelden van 18 meter hoog. Wetenschappers denken dat dit de ongeveer de enige overblijfselen zijn van een van de grootste tempels die Egypte ooit heeft gekend. In het museum van Luxor en het Egyptische Museum in Caïro zijn restanten te zien van de tempel. 

De kolossen van Memnon - Egypte Reiskick Luxor
Booking.com

#4 Vallei der Koningen

In de Vallei der Koningen werden de oude Egyptische koningen begraven. Voorheen gebeurde dat in Piramides. In het nieuwe rijk werden de Koningen begraven in versierde tombes. De Vallei der koningen is een van de belangrijkste monumenten te wereld. Met het graf van Toetanchamon, de beroemdste farao ooit, dat in 1922 werd blootgelegd. Ook al zijn de meeste schatten weg, een bezoek aan de graftombes is zeker de moeite waard. In de Vallei der Koningen zijn zeker 65 graftombes gevonden. Bezoek de belangrijkste tombes van Ramses, Toetanchamon en Toetmosis. 

Tip: Bezoek je de Vallei der Koningen later op de dag? De vallei maakt deel uit van het dodenrijk. Daar waar de zon ondergaat. Aan het einde van de dag wordt de vallei prachtig verlicht door de zon. Als je op een hoge locatie gaat staan kun je de vallei mooi fotograferen. 

Opper Egypte Luxor - Reiskick

#5 De Vallei der Koninginnen

In de Vallei der Koninginnen liggen meer dan 75 tombes, met daarin koninginnen en prinsessen begraven. Vele tombes waren helaas al leeggeroofd. Maar niet allemaal. Met een beetje geluk kun je in de tombe van Nefertiti. Deze tombe wordt gezien als de mooiste van heel Egypte. In de tombe zijn schitterende reliëfs met kleuren en veel details. Helaas is deze maar beperkt open voor toeristen. 

De vallei ligt aan de westoever van de Nijl. Aan de westoever liggen namelijk alle doden begraven en staan de dodentempels. In het oosten (waar de zon opgaat) is het leven, en dus de tempels en paleizen. Boek hier een dagexcursie.

Tip: start met de Vallei der Koninginnen, de meeste mensen starten in de ochtend namelijk met de Vallei der Koningen. Zo voorkom je veel drukte.

 De Vallei der Koninginnen - Reiskick Egypte

#6 Door een verhaal een God worden

De tempel Djeser-Djeseru is in opdracht van Hatsjepsoet gebouwd. Hatsjepsoet was slim. Ze wilde farao worden. Daarom schreef ze een verhaal dat zij de dochter was van een god, namelijk Amon. Dat geloofde iedereen, waardoor ze farao werd. Later is deze tempel beschadigd door haar neef die de eigenlijke troonopvolger was.

TIP! Maak een sunrise luchtballonvaart over Luxor. Deze uur durende vlucht neemt je mee over de de stad Luxor en verschillende sites.  

De tempel Djeser-Djeseru Luxor - Reiskick Egypte

#7 Attractie voor de Romeinen

Naast de Hatsjepsoet tempel zijn de restanten zichtbaar van een ander oud bouwwerk. De Romeinen hebben hier een toegangspoort gemaakt. Deze poort fungeerde als ingang voor Hatsjepsoet, dat toen al een toeristische attractie was!

Een dagtocht maken naar Edfu en Kom Ombo? Boek hier een trip

Het oude Egypte - Reiskick Luxor

#8 Maak een Cruise over de Nijl

Luxor staat bekend als vertrekpunt voor vele cruises over rivier de Nijl. Met de boot vertrek je voor drie of vier dagen richting Aswan. Tijdens je reis bezoek je prachtige sites van het Oude Egypte zoals Edfu en Kom Ombo. Volledig verzorgd vaar je over de Nijl. Klik hier voor meer informatie over een onvergetelijke cruise over de Nijl. 

Cruise over de Nijl - Luxor Reiskick