9 tips en weetjes over Aswan, Egypte | Reiskick

9 tips en weetjes over Aswan, Egypte

Aswan is de meest zuidelijke plaats, gelegen in het Nijldal van Egypte. Diverse tempels en de dammen zijn hier gelegen, maar het wordt vooral gebruikt als vertrekplaats naar Aboe Simbel. Voor velen is dit het vertrek of eindpunt van de Nijlcruise. Deze relaxte stad is bezaaid met palmbomen aan de kustlijnen en voelt veel anders dan andere Egyptische plaatsen. De lokale steengroeven leverde graniet voor vele oude Egyptische monumenten. Aswan kijkt uit op het eiland Elephantine, waarop de ruïnes van de stad Yeb staan. Vanuit Aswan reis je eenvoudig met een nachttrein door naar Caïro. 

Tempel van Isis genaamd Philae, Aswan Egypte - Reiskick

#1 De oude en nieuwe Aswandam

In het verleden overstroomde de Nijl iedere zomer. De overstromingen waren goed voor het land. Water en voedingstoffen werden zo verspreid. Helaas waren de overstromingen zeer onvoorspelbaar waardoor veel schade aan werd gericht. Als gevolg was er hongersnood. Om het overstromen te controleren is de oude Aswandam gebouwd. De dam is twee keer verhoogd en verbreed. Toen de dam bijna overstroomde in 1946, is er besloten om stroomopwaarts een nieuwe dam te bouwen. De nieuwe Aswandam is drie en een half kilometer lang en 980 meter breed. 

Aswandam rondreis Egypte - Reiskick

#2 Het Nassermeer

Door de bouw van de dam ontstond het enorme Nassermeer. Het thuisland van de Nubische bevolking werd overspoeld waardoor duizenden van hen moesten verhuizen. Hierdoor wonen in Aswan veel Nubische mensen. Met de dam is het mogelijk de wateraanvoer te reguleren en stroom op te wekken. Helaas heeft hierdoor de Nijldelta het grootste deel van haar vruchtbaarheid verloren, aangezien het vruchtbare slib opgehoopt blijft in het water reservoir. Daarbij leeft het grootste deel van de Egyptische bevolking in de Nijlvallei, als de dam kapot gaat staat een groot deel van Egypte onderwater! Het bolwerk is daarom erg goed beveiligd.

Het Nassermeer Aswan in Egypte -Reiskick

#3 Nubische dorpje

Zeil vanuit Aswan met een Egyptische zeilboot naar het Nubische dorpje. Het dorp bestaat uit karakteristiek gebouwde koepeltjes om de warmte buiten te houden. In het dorpje ligt geen asfalt, het transport hier bestaat uit dromedarissen. De Sahara reikt hier tot aan de Nijl, driekwart van het jaar is het hier ontzettend heet. 

De Nubische bevolking zijn meer Afrikaans dan Egyptenaar. Het verschil is dat de Egyptenaren meer Arabisch zijn. De Nubische bevolking, donkerder van huidskleur, hebben meer geloof in de natuur en hanteren Afrikaanse cultuur en tradities. Bezoek in het dorp de Arabische school of een gezin, het belooft een bijzondere ervaring te worden.

Nubische dorpje Aswan - Reiskick Egypte Nubische dorpje Aswan - Reiskick EgypteDSC08155 161

#4 Graniet steengroeven

Tijdens een bezoek aan de steengroeven in Aswan is te zien hoe een obelisk werd uitgehakt. Het is onvoorstelbaar om te zien. De Egyptische bevolking boorde gaten in het graniet en stopte hier houtenpinnen ingestopt. Hierna lieten ze het vollopen met water. Het hout zet op waardoor het steen knapte. Het is nog niet duidelijk hoe de obelisk overeind is gezet.

Booking.com

#5 Papyrusfabriek

Leer hoe een van de eerste papiersoorten is uitgevonden, Papyrus. Een bijzonder kijkje in het proces van papyrus staat je te wachten. De papyrusplant groeit in het zoete water van de Nijl. Ruim vijfduizend jaar geleden begonnen de Egyptenaren met het maken van papier uit de papyrusplant. Tijdens de rondleiding krijg je uitleg hoe papyrus wordt gemaakt. Aan het einde van de tour is het mogelijk papyrus te kopen.

9 tips en weetjes over Aswan, Egypte - Reiskick

#6 Tempel van Isis genaamd Philae

De tempel Philae is gewijd aan de vruchtbaarheidsgodin Isis en staat bekend om zijn schoonheid. Het is tevens bijzonder omdat je het gezicht van een vrouw van boos/stressvol naar lachend ziet gaan (baring). Sinds de bouw van de eerste dam, de twintigste eeuw, stond de tempel onderwater. Met de komst van de nieuwe dam zou het tempelcomplex verloren gaan. Unesco heeft hier een stokje voor gestoken en het laten verplaatsen door Nederlanders. De Tempel van Isis staat op de werelderfgoedlijst.

Tempel van Isis genaamd Philae, Aswan Egypte - Reiskick
Tempel van Isis genaamd Philae, Aswan Egypte - Reiskick Tempel van Isis genaamd Philae, Aswan Egypte - Reiskick

#7 Met een koets door Aswan

De belangrijkste ervaring voor ons was de koetsrit door Aswan. Met deze tour krijg je een kijk in het echte leven van de Egyptenaren. Indrukwekkend. Toeterende auto’ s, ezelkarren, busjes, bromfietsen, paardenkoetsjes. Geiten en schapen in huis en aan huis. Donkere steegjes. Smog, herrie en bazaars waar alles buiten stond. Het gewoonste waren de terrasjes waar waterpijpen werden gerookt. Wauw, wat een totaal andere wereld is dit!

Tips voor Aswan en Nubische dorp - Reiskick

#8 Zonovergoten Aswan

Aswan is een van de zonnigste plekken op aarde. De stad krijgt minder dan 1 mm neerslag per jaar. Ter vergelijking, in Nederland regent het gemiddeld 2,15 mm per dag. Aswan ontvangt bijna 4.000 uur aan jaarlijkse zonneschijn. In de zomermaanden is de gemiddelde temperatuur makkelijk boven de 40 graden. In de winter is het hier gemiddeld 27 graden. Zorg er dus voor dat je je zonnebrandcrème inpakt.

Tempel Philae in zonovergoten Aswan - Reiskick Zeilen over de Nijl in het zonovergoten Aswan - Reiskick

Maak een Nijl cruise

Vaar een aantal dagen over de rivier de Nijl en verken het prachtige opper Egypte. Met de boot vertrek je voor drie tot zeven dagen vanuit Luxor richting Aswan. Tijdens je reis bezoek je prachtige sites van het Oude Egypte zoals Edfu en Kom Ombo. Volledig verzorgd vaar je over de Nijl. Klik hier voor meer informatie over een onvergetelijke cruise over de Nijl. 

Tip: als je opzoek bent naar een goede selectie cruise schepen in Egypte raden we aan op Booking.com te kijken. De site heeft de beste prijzen en een geweldig annuleringsbeleid.