Aboe Simbel, de wonderlijk verplaatste tempels van Egypte

Aboe Simbel, de wonderlijke tempels die compleet verplaatst zijn voor een dam in Egypte

Aboe Simbel behoort tot de meest opmerkelijke tempels van het oude Egypte. Het complex bestaat uit twee enorme tempels, uitgehakt in rotswanden. De tempels zijn gemaakt voor de machtige farao Ramses II en zijn vrouw. De grottempels zijn zo groot dat je geïmponeerd zal worden. De beelden hebben elk een hoogte van  twintig meter! Opmerkelijk is dat het gehele complex is verplaatst vanwege de aanleg van de Nasserdam. De tempels van Aboe Simbel staan op de werelderfgoedlijst van Unesco. 

Abou Simbel in Egypte - Reiskick

Ruim 3300 jaar geleden werden de beelden van Aboe Simbel, in opdracht van Ramses II, uitgehakt. Zelfs volledig tempel moe, zal je nog je ogen uitkijken bij deze twee grot tempels. Dat was ook de bedoeling. Rames liet de tempels bouwen om bezoekers nietig te laten voelen en angst in te boezemen.

Abou Simbel in Egypte - Reiskick

De verhuizing van Aboe Simbel

De huidige plek waar Aboe Simbel nu staat is niet de originele plek. In 1960 begon de bouw van de Aswandam, waardoor het Nassermeer zou ontstaan. De indrukwekkende tempels zouden dan verdwijnen onderwater. UNESCO en National Geographic hebben de tempels in blokken gezaagd en verplaatst. Maar liefst 200 meter verder en 65 meter hoger is het tempel complex opnieuw opgebouwd. Deze verhuizing kostte vier jaar. 

Het bijzondere is dat op de nieuwe plaats van de tempels, geen bergen stonden. Ter plekke zijn betonnen koepels gebouwd bekleed met natuurlijk steen. De tempels werden hier ingeschoven. Vandaag de dag zou je denken dat de tempels uit de rotswand zijn gehouwen. Knap stukje bouwkunst. 

Aboe Simbel bezoeken vanuit Aswan

Aswan is de meest zuidelijk plaats gelegen in het Nijldal van Egypte. Diverse tempels en de dammen zijn hier gelegen, maar het wordt vooral gebruikt als vertrekplaats naar Aboe Simbel. Tijdens je rondreis door Egypte mag je dit niet missen. Vroeg, heel vroeg in de ochtend (omstreeks 03:00), vertrek je vanuit Aswan in konvooi naar Aboe Simbel. De reis duurt drie uur. Het is aan te raden een kussen en sjaal/trui mee te nemen.

Aboe Simbel bezoeken vanuit Aswan - Reiskick

Maak een Nijl cruise

Vaar een aantal dagen over de rivier de Nijl en verken het prachtige opper Egypte. Met de boot vertrek je voor drie tot zeven dagen vanuit Luxor richting Aswan. Tijdens je reis bezoek je prachtige sites van het Oude Egypte zoals Edfu en Kom Ombo. Volledig verzorgd vaar je over de Nijl. Klik hier voor meer informatie over een onvergetelijke cruise over de Nijl. 

Tip: als je opzoek bent naar een goede selectie cruise schepen in Egypte raden we aan op Booking.com te kijken. De site heeft de beste prijzen en een geweldig annuleringsbeleid.