10 absolute hoogtepunten voor je verblijf in Fins Lapland

10 absolute hoogtepunten voor je verblijf in Fins Lapland

Op vakantie naar het land der lappen, Lapland! In de winter is het land bedekt met een dikke pak sneeuw, tal van rendieren en donkere dagen. Een landschap dat wild aandoet met ontzettend koude winters, is een droom van menig vakantieganger. In de lange donkere nachten doet zich één van de mooiste natuurschouwspellen voor, de Aurora Borealis, het Noorderlicht. 

Fins Lapland is een winterwonderland voor toeristen. Zou jij hier ook naartoe op vakantie willen? Dan hebben we voor jou de mooiste sneeuwvakantie! Geniet van het witte landschap, leef je uit op de piste of laat je in een slee door rendieren of sledehonden voorttrekken. Slaap in een ijshotel en ga op pad met een sneeuwscooter. Wat wil je nog meer? Hieronder lees je meer over de activiteiten, de aanbevolen accommodaties en meer om jezelf voor te bereiden op Lapland. 

Hier zijn 10 hoogtepunten die we hebben geprobeerd waarvan we het gevoel hebben dat jij er ook dol op zal zijn als je Lapland bezoekt:

10 absolute hoogtepunten voor je verblijf in Fins-Lapland - Reiskick

Slaap in (of bezoek) een hotel dat volledig uit ijs bestaat

Tijdens onze reis in Lapland hebben we in het Arctic Snowhotel geslapen. Een absolute must do als je in Lapland bent! De kamers kenmerken zich met prachtige kunstwerken gemaakt uit ijs en sneeuw. De kunstwerken worden uitgelicht door verlichting. Daarnaast beschikt het hotel over een ijsbar, -eetzaal en –kapel. In het Arctic Snowhotel is ook een ijssauna aanwezig. Hier kun je 15 minuten in zitten. Daarna moet de sauna weer bevriezen, anders smelt het gebouw. In de sauna kan het ongeveer 60-70 graden worden. 

Wat cool is, is dat ieder jaar het hele hotel ontwerp wordt veranderd. Het kost ongeveer twee tot drie weken om het te bouwen met 30 personen.

Bijzonder slapen in Lapland is honderdprocent mogelijk. Lees hier 9x bijzonder slapen in Lapland. 

Tip: Snowman World Igloo Hotel in Rovaniemi is een goed beoordeeld ijshotel naast Arctic Snowhotel. Wij maken gebruik van Booking.com. Deze website heeft een groot netwerk en goed annuleringsbeleid. Een ander alternatief is Glass Resort. 

Slapen in een hotel dat volledig uit ijs bestaat, - Lapland - Reiskick

Maak een tocht met de sneeuwscooter + bezoek de Amethistmijn

Een van de gaafste activiteiten in Lapland is een sneeuwscootertocht. In de winter is dit voor de meeste lokale bewoners het vervoermiddel. Door heel Lapland is het dan ook eenvoudig om een tour te regelen. Zo kun je kiezen om slechts een rondje te rijden, voor dag of meerdaagse tochten te gaan. Wij zijn op dagtocht gegaan vanaf Pyhätunturi naar Amethistmijn met de sneeuwscooter. Prachtig! Onderweg heb je diverse stops. Wanneer de sneeuwscooter uitgezet wordt kun je genieten van de rust in de natuur, het is oorverdovend stil en wit. Met de scooters kun je een snelheid halen van 80 km p/u en het is relatief makkelijk te bedienen.

Tip: trek thermos kleding en sokken aan van wol. Dat houdt alles warm en voorkomt zweten. Bekijk hier een goed aanbod van wollen thermokleding. 

Maak een tocht met de sneeuwscooter + bezoek de Amethistmijn in Lapland - Reiskick

De Amethistmijn

Tijdens de tocht bezochten we de Amethistmijn. Dit is ook een van de beste activiteiten om te doen in Lapland, vooral als je van kristallen houdt. In de wintermaanden zijn geen wegen die hier naar toe leiden. Met een sneeuwscootertocht heb je daar de perfecte mogelijkheid toe. 

De Amethistmijn is een open mijn en de stenen liggen aan de oppervlakte. Ook kwarts wordt hier gevonden. Om te voorkomen dat deze enige mijn in Europa die nog halfedelstenen heeft, snel is uitgeput, wordt er maar 100 kilo per jaar gewonnen. Zo bestaat deze mijn nog over 500 jaar. Volgens de gids geeft de amethist steen,  als je het water hier langs af laat lopen, je huid een verjongingskuur en in de zomer werkt het als prikweg.

Na de Amethistmijn vertrek je naar het restaurant ”Luosto”. Hier kun je heerlijk genieten van een warme lunch, dit heb je zeker nodig na een koude tocht. Na de lunch start je aan de terugweg die ongeveer twee uur duurt, het is dan intussen helemaal donker. De sneeuwscooters zijn goed verlicht en daardoor kun je veilig terug gaan. Deze tocht duurt in totaal vijf uur en je rijdt ongeveer 72 kilometer.

De Amethistmijn in Fins Lapland - Reiskick

Maak een sneeuwwandeling en bezoek nationaal park Pyhä-Luosto 

Lapland is een van de veiligste plaatsen ter wereld. Los van het feit dat je hier zou kunnen bevriezen, is hier niet veel dat je kwaad zal doen. Tijdens een wandeling kun je uren rondlopen in diepe stilte. Dit kan nog mooier wanneer je dit begeleid doet en de prachtige natuur te verkennen. Je krijgt voor zo’n sneeuwwandeling telescoopstokken en sneeuwschoenen. Zo kun je niet in diepe sneeuw wegzakken en dus bevriezen .. Wij boekten een excursie om door het Nationaal park Pyhä-Luosto te trekken. 

Nationaal park Pyhä-Luosto ontstond in 2005 toen Finlands oudste nationaal park Pyhätunturi werd samengevoegd met Luosto. Hierdoor is Pyhä-Luosto zowel het oudste als jongste Finse nationaal park. Midden in het park loopt de bevroren heilige waterval. Je loopt als het ware door een kerstkaart met een winters landschap. Tijdens de sneeuwwandeling zijn de afdalingen soms steil en spannend. Op sommige plaatsen ligt er in de winter tussen de 70 en 120 centimeter sneeuw. Hard vallen is dus gelukkig niet mogelijk. 

Nature alert: In het Pyhä-Luosto park wonen beren, wolven, otters, lynxen, sneeuwhazen, elanden en natuurlijk rendieren. Wij spotten een eland!  

Lijkt het je leuk eens in oorverdovende stilte door het winterlandschap te wandelen? Wilde dieren spotten en op een kampvuur de lunch bereiden? Dan is deze sneeuwwandeling precies iets voor jou! Boek hier de wandeling.

Sneeuwwandeling in Lapland - Reiskick
Sneeuwwandeling in Lapland - Reiskick Sneeuwwandeling in Lapland - Reiskick

Voel je even kerstman in een slee getrokken door rendieren

In Lapland moet je echt naar de rendierenfarm gaan. Deze dieren werden gebruikt als belangrijkste vervoermiddel door de lokale bevolking. De dieren waren en zijn niet alleen belangrijk als vervoer, ook voor voedsel, warme kleding en gereedschap. Bijzonder is dat deze half wilden dieren terugkeren in de winter omdat ze weten dat er voedsel is. In de rest van het jaar leven ze in een straal van 60 kilometer in het wild en baren ze hun jongen. 

Bewonder de rendieren tijdens de rondleiding die de rendierhouder geeft en sluit deze must do af met een ritje in de rendierslee. Na de tocht kun je binnen bij de farm warm worden met iets te eten en drinken. Wil jij alles weten over de achtergrond van de rendierhouders en hun rendieren? Check snel onze blog: bezoek een Rendierenfarm in Fins Lapland.

Voel je even kerstman in een slee getrokken door rendieren - Reiskick
Slee rijden met rendieren in Lapland - Reiskick

Skiën in Lapland is een fantastische wintersport!

Ondanks dat Lapland erg plat is, is het een fantastisch wintersport gebied. Door de hoeveelheid sneeuw die daar valt, zijn de pistes perfect en kun je dus goed skiën en snowboarden. Er zijn geen grote skipistes en je hoeft niet in een rij te wachten voor de liftjes. Hoewel de gebieden beperkt zijn kun je vaak gewoon kiezen uit blauwe, rode en zwarte skipistes. De meeste pistes zijn verlicht, vooral omdat het in de winter maar een paar uur licht is, waardoor je gewoon tot 19:00 uur door kunt skiën. Een dagkaart kost ongeveer 40 euro. Doordat de skigebieden klein zijn, is wintersport voor kinderen zeer geschikt. Zo zijn verschillende skiklasjes te vinden. 

Tijdens onze vakantie in Lapland verbleven wij in Lapland Lodge Pyhä, deze lodge ligt dicht bij de skipistes en is perfect voor groep van vier personen. Samen met vrienden in een dergelijke hut is een echte top ervaring. 

Skiën in Lapland is een fantastische wintersport! - Reiskick
Informatie over skiën in Lapland - Reiskick

Spot het noorderlicht 

Het is natuurlijk nooit een garantie dat je het noorderlicht zult zien, maar Fins Lapland is een van de belangrijkste plaatsen waar mensen naartoe gaan om een blink van het licht te vangen. Wij hadden een beetje pech want gedurende ons verblijf was er bijna alleen maar bewolking. Slechts één keer in de avond vingen we tijdens een kleine opklaring wat aura-activiteit op. Hier gaan we zeker nog ooit eens voor terug.

Tijdens een avond wandeling passeerden we de Pyhä Igloos. Deze luxe igloos hebben een glazen dak. Zo vergroot je de kans het noorderlicht te spotten en dat terwijl je op bed ligt! Het zou gaaf zijn geweest hier overnacht te hebben. 

Spot het noorderlicht in Lapland - Reiskick

Cuteness overload knuffelen met Husky’s!

Zelf slee rijden met husky’s door winterwonderland? en dat 20 kilometer lang? Ga dan naar een Huskyfarm. Veel mensen denken dat husky een hondenras is, dit betekent echter gewoon sledehond.  Deze honden zijn hoe dan ook mooi en hebben vaak twee verschillende kleur ogen. Voor het vertrek staan de husky’s te trappelen van ongeduld. De slee staat verankerd met een pin en is vaak extra gezekerd met een touw om de boom. Wanneer deze losgemaakt worden schieten de honden weg en begint de tocht.

Standaard sledetochten zijn ongeveer 20 kilometer. Halverwege rust je uit in een grote tipi met houtvuur. Daar wordt een warme lunch gemaakt. Boek hier de tour.  De honden koelen zich af in de sneeuw. De honden zijn het meest in hun element wanneer het -15 graden of kouder is. Ze kunnen anders de warmte niet goed kwijt. Wel grappig dat wanneer het warmer is, de honden soms de sneeuw in duiken. Na de tocht worden de honden bedankt met een aai. Daarna kun je de dieren bezoeken die in de ren zitten, waar ook jonge husky pups verblijven, deze mogen uiteraard vertroeteld worden.

Cuteness overload knuffelen met Husky’s! - Reiskick
Cuteness overload knuffelen met Husky’s! - Reiskick

Bezoek het dorp van de Kerstman

Dit is wat je zou verwachten van de plek waar de Kerstman woont. Deze plaats is tot de nok gevuld met Kerstmis, vooral in de wintermaanden is dit een top attractie. Doe een kerstman workshop, glij van de ijsglijbaan en bezoek de rendieren. Door het dorp heen ligt de arctic circle, in het donker heb je hier dan ook grote kans om het natuurschouwspel van het noorderlicht te spotten.

Leuk weetje: als je een brief vanaf het dorp van de Kerstman dorp verstuurt, komt deze aan bij de ontvanger met een poststempel van het hoofdpostkantoor van de kerstman!

Het dorp van de kerstman in Lapland - Reiskick

De reis naar Fins Lapland

Vanuit Amsterdam vlogen wij naar Lapland. Omdat de vlucht vroeg in ochtend was, hadden we een overnachting in het hightech hotel CitizenM. Het tijdsverschil is één uur met Nederland. Vanaf het vliegveld in Rovaniemi (het dorp van Santa Claus), werden wij naar het ijshotel gebracht in Sinettä voor een overnachting. Vanuit daar pakte we de bus naar het dorp Pyhätunturi voor zeven nachten. In totaal zijn wij 8 dagen in Lapland geweest. Dit was een vakantie om nooit te vergeten. Bekijk hieronder meer blog artikelen over Fins Lapland of bekijk een van de andere reizen!

Reis naar Lapland blog - Reiskick