Bezoek een Rendierenfarm in Fins Lapland

Bezoek een Rendierenfarm in Fins Lapland

Fins Lapland, gelegen in het meest noordelijke deel van Finland, is een adembenemende en ongerepte wildernis. In de winter is het land bedekt met een dikke pak sneeuw, tal van rendieren en donkere dagen. In de lange duistere nachten doet zich één van de mooiste natuurschouwspellen voor, de Aurora Borealis, het Noorderlicht. Te midden in de ongerepte natuur liggen rendierfarms verscholen gerund door de Sami. Bijzonder is dat deze half wilden dieren terugkeren in de winter, waarom? dat lees je verderop.

Lapland is een winterwonderland voor toeristen. Geniet van het witte landschap, bezoek de kerstman en laat je voorttrekken door rendieren terwijl je ondergestopt zit in de slee. Hohoho! Hier lees je precies waarom een rendierfarm de moeite waard is om te bezoeken. Deze activiteit mag je niet missen tijdens je bezoek aan Lapland.

Rendieren bezoeken in Lapland - Reiskick

De inheemse bevolking van Lapland

De Sami (of Samen) zijn de inheemse bewoners van Lapland. Dit is van oorsprong een nomadisch volk van jagers en verzamelaars. Honderden jaren leeft deze bevolking voornamelijk van de rendieren. Tijdens de trek van de rendieren volgt de Sami ze, door een gebied dat zich uitstrekt over het uiterste noorden van Finland, Noorwegen, Zweden en een deel van Rusland. De meeste Sami zijn bijna niet meer te onderscheiden van de scandinaviërs. Zei hebben een gewone baan en spreken nauwelijks nog Samisch. Toch leeft nog een deel van de Sami bevolking op traditionele wijzen, deze groep leidt een teruggetrokken bestaan. Rendierfarms worden beheerd door iets gemoderniseerdere mensen van de Sami bevolking. 

Mocht je jezelf hierin verder willen verdiepen zijn er in Finland een aantal museums die je kunt bezoeken. Deze vind je in Inari, Ivalo en Rovaniemi. Of ervaar het zelf bij een van de onderstaande activiteiten! 

De inheemse bevolking van Lapland - Reiskick

Rendieren in Lapland 

Rendieren werden gebruikt als belangrijkste vervoermiddel door de lokale bevolking. De dieren waren en zijn niet alleen belangrijk als vervoer, ook voor voedsel, warme kleding en gereedschap. In Lapland leven 200.000 rendieren en er zijn 185.000 mensen. Alle rendieren behoren tot een boer en ze zijn allemaal geoormerkt. De dieren lopen in het wild rond. Met name de mannetjes rendieren  worden gevangen voor op de rendierenfarm, dat komt omdat deze kunnen leren om de slede te trekken. Het opleiden tot trek-rendier duurt vijf winters. In de andere seizoenen lopen ze vrij rond in de natuur. Al jong worden ze met een touw aan een boom gebonden om te wennen aan het touw.

Met de slee die getrokken wordt door de rendier kun je een stukje om. Je mag de rendieren niet aaien, ze blijven namelijk wild en kunnen je dan verwonden. De rit is mooi en duurt ongeveer een half uur.

Via deze link kun je een rendierenfarm bezoek boeken inclusief sledetocht.

De rendieren in Lapland - Reiskick

Wat doen de rendieren in de zomer?

In de zomer wordt het in Lapland ongeveer 35 graden en dan stikt het van de muggen. De rendieren hebben hier last van. Een deel van de rendieren trekt naar de Noorse kust, de harde zoute wind blaast de muggen weg. De rendieren gaan in grote kuddes heel dicht op elkaar staan. De warmte en de stank die opstijgt zorgt ervoor dat de muggen niet bijten. Boeren kunnen dan de rendieren eenvoudig tellen en de jonge rendieren merken. De boeren hebben zelf geen land, alleen maar dieren. Het land is van iedereen.

Tijdens onze vakantie in Lapland verbleven wij in Lapland Lodge Pyhä, deze lodge ligt dicht bij de skipistes en is perfect voor reisgezelschap van vier personen. Samen met vrienden in een dergelijke hut is een echte top ervaring. 

Wat doen rendieren in de zomer? - Reiskick

Hoe wordt de rendier populatie in evenwicht gehouden?

In heel Lapland kunnen maximaal 200.000 rendieren leven in het gebied. Wanneer er meer dieren zijn, sterven ze van de honger. Ieder jaar worden 120.000 rendieren geboren, een aantal worden door wolven, beren, lynxen en vossen opgegeten en het overschot wordt geslacht. Elke boer dient een evenredig deel aan te leveren voor de slacht.

Slee├źn met rendieren in Lapland - Reiskick

Rendieren hebben het moeilijk in het wild! 

De rendieren leven in principe dan van het mos en gras wat aan de naaldbomen groeit. Echter groeit dat alleen maar aan de bomen die tenminste 150 jaar oud zijn! En die zijn er nog maar weinig, vanwege de houtkap. Een ander opkomend probleem is dat het niet koud genoeg is in het begin van het winterseizoen. Doordat sneeuw smelt en weer bevriest komt er de graslanden een laag ijs te staan. Rendieren kunnen wel door sneeuw grazen maar komen niet door het ijs heen. Om deze redenen worden de dieren tegenwoordig bijgevoerd.

Hoe wordt de rendier populatie in evenwicht gehouden? - Reiskick

Waarom moet jij een rendierenfarm bezoeken in Lapland?

Deze unieke activiteit wil je absoluut niet missen. De eeuwenoude cultuur van de Sami te midden in de wildernis is een ervaring om nooit te vergeten. Hoewel, mede door klimaatverandering, de dieren het moeilijk hebben zorgen de overgebleven sami boeren zo goed mogelijk voor de dieren. Wil je meer lezen over Lapland? Lees dan de 10 activiteiten die je in Lapland gedaan moet hebben! 

Jonge rendieren in Lapland - Reiskick Temmen van de jonge rendieren - Reisick