Reistips voor een bezoek aan Lapland in de winter

Reistips voor een bezoek aan Lapland in de winter

Op vakantie naar het land der lappen, Lapland! In de winter is het land bedekt met een dikke pak sneeuw, tal van rendieren en donkere dagen. Een landschap dat wild aandoet met ontzettend koude winters, is een droom van menig vakantieganger. In de lange donkere nachten doet zich één van de mooiste natuurschouwspellen voor, de Aurora Borealis, het Noorderlicht. 

Fins Lapland is een winterwonderland voor toeristen. Zou jij hier ook naartoe op vakantie willen? Voor je eerste bezoek aan dit scandinavische land zijn er genoeg dingen die u in gedachten wilt houden. Tijdens je vakantie naar de noordelijke uithoeken van Finland moet je het maximale er uit kunnen halen en niet voor onverwachte verrassingen komen staan. Mede daarom hebben we de belangrijkste reistips voor je opgesomd. Zo ga je warmpjes de kou in!

Ben je geïnteresseerd in een reis naar Lapland, dan kan de blog “9x bijzonder slapen in Lapland” je goed op weg helpen! 

Alle tips voor een bezoek aan Lapland - Reiskick

Trek een maat grotere sneeuwschoenen aan

Ok, het belangrijkste als eerste. Geloof ons, het koud krijgen in Lapland is niet aan te raden. Het is daarom echt cruciaal om jezelf goed aan te kleden.. Om te beginnen adviseren we sneeuw schoenen te kopen die zeker tegen temperaturen tussen de -15 en -25 kunnen. Winterlaarzen die een maat te groot zijn is precies wat je nodig hebt. Zo kun je extra dikke wollen sokken aantrekken (of zelfs twee paar over elkaar) voor voldoende warmte. Eveneens houden wanten je vingers een stuk warmer dan handschoenen, doordat de vingers bij elkaar zitten verpakt. Ook hier is een extra laag met wollen onderhandschoenen belangrijk om toe te voegen. Daarbij is dit fijn wanneer je de wanten uittrekt om een foto te maken!

Welke kleding moet je aan in Lapland? - Reiskick

Zorg dat de laarzen een beetje zijn ingelopen

Nee uiteraard ga je hier niet je hond mee uitlaten of boodschappen doen bij de bakker. Wat we bedoelen is dat je voor je vertrek even goed hebt aangevoeld of de schoenen goed zitten. Niet alleen omdat dit schoeisel heel anders is dan wat je normaal draagt. Eenmaal in Lapland zijn - naast je sloffen of slippers - dit ongeveer de enige schoenen die je aan kunt trekken zonder dat je tenen bevriezen. Wel zo prettig dat als je door de sneeuw aan het struinen bent, je liever je pijnlijke voeten hier niet in af wil laten koelen van de pijn. 

Kleding voor je reis naar Lapland - Reiskick

Zorg dat je de kou de baas bent

Slim is om voor je vertrek een paar echte warme vrienden voor de kou aan te schaffen. Dit wordt jouw geheime wapen, handwarmers! Niet van die dingen die je maar 1x kunt gebruiken, nee herbruikbaren (denk aan het milieu). Ben slim en schaf minimaal twee setjes aan, vooral voor de vrouwen onder ons. Mocht je namelijk echt koude voeten hebben, kunnen een paar “hand”warmers in je laarzen de reddende engel zijn. In de avond even in kokend water, ben je de dag daarna weer helemaal het mannetje (de vrouw)! 

tip: op een sneeuwscooters zit een handwarmingsfunctie aan de handgrepen en aan het voeteneind een teenwarmer. Zo ben je de ijzige kou goed de baas!  

Handverwarmers in Lapland - Reiskick

Hoe fotografeer je het noorderlicht? 

Om het noorderlicht te fotograferen moet je enorm stil kunnen staan. Of niet te moeilijk doen en gewoon een goed statief meenemen. Toch jammer als je daar helemaal in het noorden staat - tot je knieën in het sneeuw - en met wazige foto’s thuis komt. Maar dat is niet alleen belangrijk. Gezien het noorderlicht niet bepaald dicht bij is, kun je het niet vastleggen met gewone camera instellingen. Zorg daarom dat je thuis vast de handleiding doorneemt.. ofterwijl een Youtube tutorial volgt waar dit haarfijn wordt uitgelegd! Met een goede voorbereiding kom je pronkend thuis met prachtige foto’s. 

Noorderlicht in Lapland - Reiskick

Neem reserve accu's mee

Wintersporters kennen het vast. Even een filmpje tijdens het skiën, hier en daar een aantal foto’s en je batterij is direct leeg. Vertrouw ons, in Lapland bij temperaturen van -20 hoef je maar te knipperen en - vooral oudere modellen - zijn wat batterijlading afgeschreven. Zorg dat je een powerbank en eventuele reserve accu’s voor camera’s in je binnenzak bewaart, dicht bij je lichaamswarmte. Het kan voorkomen dat je accu of telefoon bevriest. Geen paniek. Wanneer je binnenkomt ontdooien deze vanzelf.

Neem reserve accu's mee naar Lapland - Reiskick

Laagjes, laagjes en nog meer laagjes

Tijdens je reis in Lapland ben je niet de hele dag buiten. Terwijl het buiten -30 kan zijn, word je binnen vaak door brandende vuren verwelkomt. De mogelijkheid om lagen uit te trekken is dan perfect. Zorg vooral niet dat je binnen zweet voor je weer naar buiten gaat. Het vocht met name in de buitenste lagen zal geheid bevriezen, dat is geen pretje. Bedenk vooral dat de winter in Lapland een heerlijk vrijblijvende activiteit is. Het komt maar zelden voor dat je gepast gekleed hoeft te gaan. Pak je wollen truien, foute pyjama en kicken hoofddeksels maar snel in.

Tip: wil je in een ijshotel overnachten maar lijkt het je te koud? Iedere accommodatie heeft een warme ruimte, zo blijven je persoonlijke bezittingen warm. Ook als het je niet bevalt in het ijshotel zijn er altijd normale warme bedden beschikbaar. Echter, met rendierhuiden en goede slaapzakken zijn de meeste mensen prima in orde! 

Is het overnachten in het ijshotel in Lapland koud? - Reiskick

Vermijd katoen

Wellicht is het je al opgevallen, maar WOL is wat kleding materiaal betreft, wel het toverwoord. Het voert niet alleen het vocht goed af, het behoudt ook de isolerende eigenschappen. Precies dit doet katoen niet. Eventueel zijn op de markt synthetische materialen te vinden als alternatief voor wol. Toch is het natuurproduct de beste oplossing.

Knuffelen met husky's - Reiskick

Het weer in Lapland

Voor een winterbelevenis in Fins Lapland raden wij aan om tussen de 7 en 10 dagen te gaan. De perfecte periode voor een ultiem wintergevoel is tussen december en half april. De temperatuur is in die periode tussen de -5 en -15 graden met uitschieters tot -30 graden. Lapland staat vooral bekend om winterwonderland, maar dat is niet het hele jaar door. In de zomer schijnt de zon bijna 24 uur per dag. Het kan in deze periode wel 30 graden worden.

Het weer in Lapland - Reiskick

Snel donker

In de winter is het precies omgekeerd ten opzichte van de zomer. Het is dan bijna de hele dag donker. Houd daarom rekening met het plannen van je tours. De beste reistijd is ’s ochtends of het begin van de middag. Het is een aanrader om je activiteiten te organiseren met gids. De locals weten namelijk hoe de temperaturen zijn en kennen de omgeving.

Bijzondere herinneringen beleef je in Lapland!

Hopelijk hebben we je een beetje voor kunnen bereiden op het prachtige winter wonderland. Fins Lapland is geen goedkoop vakantieland. Toch kun je hier voor ongeveer €2.000 per persoon een geweldige vakantie vieren (6-8 dagen) met verschillende activiteiten. In het artikel staan affiliate links. Dit houdt in dat wanneer je iets boekt wij daar een kleine vergoeding voor ontvangen. Het kost jou overigens niets extra en wij kunnen voor mensen zoals jij, inspirerende blogs blijven schrijven. Mocht je meer tips willen hebben voor je verblijf in Lapland, kijk dan even hieronder bij gerelateerde items. Wij hebben ongelofelijk genoten van ons verblijf in Lapland en wensen jou ook alvast een prachtige tijd toe! 

Bijzondere herinneringen beleef je in Lapland! - Reiskick Voorbereiding op je vakantie naar Lapland - Reiskick