5 typische Elzas gerechten die je moet proeven

5 typische Elzas gerechten die je moet proeven

De Elzas heeft niet alleen heerlijke wijnen en prachtig gekleurde dorpjes, het eten is hier verrukkelijk. Zo is de Elzas voor je ogen maar ook voor je mond een tractatie. De Elzasser keuken is een combinatie van de Franse en Duitse keuken met een eigen twist. In deze blog vertellen we de gerechten die je absoluut moet hebben geproefd tijdens je bezoek aan de Elzas. 

5 typische Elzas gerechten die je moet proeven

#1 Choucroute

De Choucroute, of te wel zuurkool, is bij uitstek een typisch Elzas gerecht. De zuurkool wordt geserveerd met aardappels, gerookte spek, ham en worsten. Voor de hongerige onder ons, het is een flink gerecht! Tip: Giet er een scheutje Riesling wijn over om de smaak te laten exploderen in je mond.

Wijnproeverij in de Elzas - Reiskick

#2 Flammkuchen

Ken jij de flammkuchen al? Wellicht die van de Elzas nog niet, deze zijn het allerlekkerste! Dat kan ook niet anders want de flammkuchen komt uit de Elzas. Een flammkuchen is een soort pizza maar dan dunner. De meest bekende bestaat uit dun brooddeeg met crème Fraiche, uien en spekjes. De variant met zalm stukjes is ook zeker een aanrader! 

Colmar Elzas flamkuche - Reiskick

#3 Munster kaas

In de Elzas is de meest typische kaas niks minder dan de Munster. Vernoemd naar de stad Munster gelegen aan de zuidkant van Colmar. Munster schijnt de beroemde koeienkaas te zijn. De kaas heeft een sterke geur en pittige smaak. In veel gerechten in de Elzas komt de Munster terug zoals in de fondue of bij over de Schweinshaxe. 

Munster kaas uit de Elzas - Reiskick

#4 Peperkoek uit de Elzas

Veel nederlanders denken dat dit een typisch gerecht is uit ons eigen land. Niets is minder waar, peperkoek is een culinaire traditie van de Elzas. Tegenwoordig wordt de koek gegeten in heel Frankrijk en zijn voortaan in verschillende vormen en smaken te verkrijgen. Zacht of droog met fruit of specerijen, het zal je smaakpapillen verrassen.

#4 Peperkoek uit de Elzas - Reiskick

#5 Baeckeoffe uit de Elzas

Een ander typisch gerecht uit de Elzas is de Baeckeoffe. Dit gerecht bestaat voornamelijk uit aardappel, varkensvlees, lamsvlees, ui, wortel, prei en wijn. Baeckeoffe wordt twee en een half uur langzaam gegaard in de oven. Vroeger maakte de dorpsvrouwen dit in de warme oven van de bakker klaar. Vandaar de naam Baeckeoffe. Proef dit gerecht zeker wanneer je een bezoek breng aan de Elzas en combineer dit gerecht met je favoriete wijn uit de Elzas. 

Baeckeoffe uit de Elzas - Reiskick

Wijnen! Wijnen! Wijnen!

Dit zijn onze suggesties voor het lekkerste typische eten van de Elzas om uit te proberen tijdens je verblijf in de regio. De Elzas heeft niet alleen lekker eten, het is ook populair vanwege de drankjes. Geniet bij het eten van een lekkere witte wijn, kirsch of een speciaalbiertje uit de streek. Een bezoek aan een wijnboer mag hier ook zeker niet ontbreken. In en rondom de dorpen hangen verschillende borden met daarop de naam van de wijnboer. Het is de bedoeling dat je bij de boeren aanbelt (of zelfs kloppen) om te vragen naar een wijnproeverij. Het zijn vaak boerderijen, geen winkels waar je zomaar binnenloopt. De boeren zijn erg blij om je te ontvangen. Zij waarderen het wel dat je ook een wijntje koopt maar dat is natuurlijk nooit verplicht. 

De meest voorkomende wijnen uit de Elzas zijn Pinot Blanc, Pinot gris, Crémant, Sylvaner, Riesling, Gewurztraminer, Pinot Noir en Muscat. Tip: Neem een paar doosjes mee naar huis. 

Wijn proeverij in de Elzas - Reiskick
Wijnen Wijnen Wijnen in de Elzas - Reiskick