De leukste bezienswaardigheden van Colmar in de Elzas

De leukste bezienswaardigheden van Colmar in de Elzas

Colmar is een charmante stad, bekend als "plattelandsstad" vanwege de kleine bevolking. De stad heeft veel sfeervolle straatjes en prachtige architectuur. In de oude binnenstad staan schitterende middeleeuwse gebouwen en vakwerkhuizen in allerlei verschillende kleuren. Het is fantastisch om door de straten te dwalen en genieten van de sfeer en architectuur. Colmar is de wijnhoofdstad van de Elzas. Je vindt er Franse en Duitse aspecten in terug. Jaarlijks bezoeken zo’n 200.000 mensen de stad terwijl hier slechts 70.000 inwoners leven. Lees hieronder de leukste bezienswaardigheden in Colmar voor een bezoek van één tot twee dagen.

De leukste bezienswaardigheden van Colmar in de Elzas - Reiskick

New York baby!

Wanneer je Colmar komt ingereden met de auto, valt je direct iets op. Op de rotonde staat een Vrijheidsbeeld. Dit is dezelfde als in New York maar dan een aantal formaten kleiner. Een Franse kunstenaar uit Colmar heeft dit beeld ontworpen. Na de schenking van het Vrijheidsbeeld door Frankrijk aan Verenigde Staten is het ook in Colmar geplaatst.

New York in Colmar - Reiskick

Parkeren en rondleiding in Colmar

De parkeerplaats “Parking Place Rapp” is centraal gelegen in Colmar en goedkoop om de auto te parkeren. Snel genoeg zie je op de straat gouden pijlen met daarop het hoofd van het Vrijheidsbeeld. Deze peilen leiden je door heel de stad rond. Mocht je graag meer informatie willen, is het mogelijk om een map te halen bij het toeristenbureau van Colmar. De map volgt de pijlen op het wandelpad en vertelt meer over de bezienswaardigheden welke je tijdens de route passeert. Hieronder de mooiste bezienswaardigheden uitgeschreven.

Parkeren en rondleiding in Colmar, Frankrijk - Reiskick

Klein Venetië

De toeristische attractie is “La Petite Venise”. Hier komen natuurlijk de gekleurde huisjes terug, er hangen veel bloemen en je kunt met een bootje varen door het kanaal. Vroeger woonde hier de vissers, de wijnproducenten en handelaars die hun goederen verkochten. Zorg ervoor dat je een uitzicht hebt vanaf de brug bij Quai de la Poissonnerie. 

Klein Venetië in Colmar, Frankrijk - Reiskick

Marché couvert

Wanneer je langs La Petite Venise loopt, loop je tegen een markthal aan. Het gebouw is niet perse mooi, maar valt wel op door de rode bakstenen aan de buitenkant. In het gebouw staan een aantal kraampjes waar je o.a. kruiden, kaas, fruit en broodjes kunt vinden. Het is de moeite om hier een kijkje te nemen en eventueel een lokaal product te proeven.

Marché couvert markt in Colmar - Reiskick

Kerk van Saint Martin

Op het begin van je tocht kom je langs de kerk Saint-Martin van Colmar gelopen. De bouw van de kerk heeft ongeveer 100 jaar geduurd en is gebouwd in de 13e eeuw, het jaar 1366. Deze kerk geeft een bijzonder gezicht. Het is mogelijk om een bezoek te brengen aan de kerk. Binnen is het laatgotische beeld van “Het Laatste Avondmaal” te vinden. De kerk is elke dag open van 08:00 tot 18:30 uur.

Kerk van Saint Martin in Colmar - Reiskick

De Presbytère Protestant

Na het bezoeken van de Saint-Martin kerk loop je door naar de Presbytère Protestant huis. Hier woonde vroeger de protestantse dominees. Dit gebouw zit op de hoek van een straat en het is een prachtig oud bouwwerk uit 1606. De torens zullen je direct opvallen.

De Presbytère Protestant iin Colmar - Reiskick

Het Maison des Têtes

Wat wij een erg bijzonder gebouw vinden is het Maison des Têtes. Dit huis is in 1609 gebouwd door Anton Burger. Het gebouw dankt zijn naam aan 106 kleine menselijke hoofden die je kunt zien. Deze hoofden sieren het gebouw. Kun jij ze alle 106 spotten?

Het Maison des Têtes in de Elzas - Reiskick

Museums in Colmar

In Colmar zijn verschillende musea te vinden. Het Musée d’Unterlinden, Musée Bartholdi en Musée du Joune. De eerste, Musée d’Unterlinden is een oud Dominicanenklooster, hier kun je de geschiedenis van Colmar terug zien. Musée Bartholdi is het museum van de Franse Kunstenaar Frédéric Auguste Bartholdi. Hij heeft het Vrijheidsbeeld van New York, de Leeuw van Belfort en een standbeeld in Parijs ontworpen. In het Musée du Jouet kun je een uitgebreide collectie van speelgoed en spelletjes vinden van de 19e eeuw tot en met nu.

Museums in Colmar - Reiskick

Overnachten in Colmar

Colmar kan tijdens een dagtocht worden verkend. De minimale tijd die hiervoor genomen zou moeten worden is drie uur. Mocht de reisplanning en het budget het toelaten, is het aan te raden een overnachting in Colmar in te plannen. Verblijf in Colmar Beauty & The Beast - Old Town Cosy Apartments met uitzicht op de stad. Het is ideaal gelegen in het centrum van Colmar. 

Overnacht je liever in een hotel? PAUL & PIA - Welcome Home Hotel ligt in het centrum van Colmar, beschikt over moderne kamers en parkeren kan tegen een kleine vergoeding.

Hotel Le Colombier Suites ligt ook in het hart van Colmar, namelijk in de wijk Klein Venetië. De accommodatie heeft geen bijbehorende parkeerplaats, maar vlakbij wel mogelijkheid om gratis te parkeren.

Overnachten in Colmar - Reiskick

Elzas de ooievaarstrek

Vroeger was de Elzas het leefgebied van enkele tienduizenden ooievaars. Helaas is dit hard achteruit gegaan in de jaren 70. Dit komt door het toenemende gebruik van landbouw chemie, jacht en de hoogspanningskabels. Een groep vrijwilligers heeft zichzelf ingezet om dit aantal weer op te kunnen hogen. Er zijn al meer dan 1.000 ooievaars opgevoed en uitgezet. Het icoon van de Elzas is dan ook de ooievaar. 

Elzas de ooievaarstrek Colmar - Reiskick
Elzas de ooievaarstrek Colmar - Reiskick