Dit moet je zien in het sfeervol dorpje Riquewihr in de Elzas!

Dit moet je zien in het sfeervol dorpje Riquewihr in de Elzas!

Riquewihr is een sfeervol dorp gelegen aan ‘route de vin d’Alsace’. Dit schattige dorpje is een must do tijdens je reis in de Elzas. De leuke pleintjes, kleurvolle straatjes en de wijngaarden maken dit plaatje compleet. De stad wordt omringt door verdedigingsmuren. Voorheen was dit een vestingstad, binnen de muren is het voetgangersgedeelte waar heerlijk doorheen gelopen kan worden. Riquewihr is een veel bezochte stad waar jaarlijks meer dan 2 miljoen mensen komen. Mede daardoor worden veel festiviteiten georganiseerd. Zo nu en dan zijn er markten en optredens. Als je droomt van een bezoek aan een typisch en mooi Elzasser dorp, dan is dit zeker de plek voor jou!

Dit moet je zien in het sfeervol dorpje Riquewihr in de Elzas! - Reiskick

De geschiedenis van Riquewihr

De oorsprong van Riquewihr gaat terug tot de Romeinse geschiedenis. De overblijfselen van een muur en een toren zijn hiervan het bewijzen. Oude wijnbouw impliceert dat Riquewihr vroeger een vestingstad was. Zo wordt het dorp voor het eerst genoemd in 1049. Na een belegering en vernietiging door Rudolf von Habsburg werd het dorp naar de rang stad gepromoveerd. De promotie bracht de eerste welvaart voor Riquewihr. Tijdens de Dertigjarige Oorlog is de stad ingenomen en geplunderd waarna het in de 17e eeuw hersteld en versterkt werd. Dankzij de locatie ontsnapte Riquewihr aan de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog, waardoor het erfgoed onaangetast kon blijven.

De geschiedenis van Riquewihr De oorsprong van Riquewihr gaat terug tot de Romeinse geschiedenis. De overblijfselen van een muur en een toren zijn hiervan het bewijzen. Oude wijnbouw impliceert dat Riquewihr vroeger een vestingstad was. Zo wordt het dorp voor het eerst genoemd in 1049. Na een belegering en vernietiging door Rudolf von Habsburg werd het dorp naar de rang stad gepromoveerd. De promotie bracht de eerste welvaart voor Riquewihr. Tijdens de Dertigjarige Oorlog is de stad ingenomen en geplunderd waarna het in de 17e eeuw hersteld en versterkt werd. Dankzij de locatie ontsnapte Riquewihr aan de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog, waardoor het erfgoed onaangetast kon blijven. - Reiskick

Rue Charles de Gaulle hoofdstraat

Riquewihr ligt tegen de bergen van de Vogezen aan. De straten in het dorpje lopen dus iets omhoog. Tal van souvenirwinkels, restaurants en bakkers zijn te vinden aan de hoofdstraat “Rue Charles de Gaulle”. Wanneer je deze straat helemaal uitloopt, loop je door een toegangspoort. Deze is gebouwd in de 13e eeuw. In de toegangspoort bevindt zich een museum. Hier kun je meer te weten komen over de verdedigingswerken van het dorp en de militaire geschiedenis. Beklim de toren en geniet van het prachtige uitzicht over de stad en de wijngaarden.

Rue Charles de Gaulle hoofdstraat in Riquewihr - Reiskick
Gekleurde huizen in Riquewihr - Reiskick

Gekleurde huizen in Riquewihr

De kleuren van de huizen hadden vroegen een betekenis. Zo kon daar aan afgelezen worden wat het beroep van iemand was. De kleur geel stond voor een bakker, blauw voor een viswinkel en protestanten verfde het huis rood.

Bakker in Riquewihr  - Reiskick
het dorpje Riquewihr in de Elzas in Frankrijk - Reiskick het dorpje Riquewihr in de Elzas in Frankrijk - Reiskick

Overnachten in Riquewihr 

Remparts de Riquewihr Apartments - Deze appartementen met eigen kookgelegenheid bevinden zich op verschillende locaties in het historische dorp Riquewihr. Ze zijn allemaal gevestigd in typische vakwerkhuizen uit de Elzas, die zijn uitgeroepen tot nationaal erfgoed. 

Hôtel le Saint Nicolas ligt in Riquewihr, in het hart van de Elzas. Het is gevestigd in een vakwerkgebouw uit de 17e eeuw.

Best Western Hotel & SPA Le Schoenenbourg ligt te midden van de wijngaarden, tegenover de wallen van het middeleeuwse dorp Riquewihr.  

Best Western Hotel & SPA Le Schoenenbourg in de Elzas - Reiskick