8 leukste bezienswaardigheden in Athene

8 leukste bezienswaardigheden in Athene

Athene is de hoofdstad van Griekenland en een van ‘s werelds oudste steden die nog bewoond is. Het is tevens de grootste stad van Griekenland en één van de grootste steden van Europa. Door de rijke geschiedenis die deze stad kent, is het geen wonder dat het hier vol staat met archeologische schatten. De Akropolis en het Parthenon zijn de grote trekpleisters voor bezoekers, maar de stad kent vele andere Griekse en Romeinse ruïnes. Een citytrip naar Athene is een ware belevenis. Of je hier nu voor een dag, twee of meer dagen in deze stad doorbrengt, in deze blog staan de leukste dingen om te doen in Athene. 

8 leukste bezienswaardigheden in Athene - Reiskick

7 interessante feiten voor je bezoek aan Athene

 1. De stad werd al sinds het derde millennium voor Christus bewoond (zo’n 5.000 jaar geleden).
 2. Sinds de vijfde eeuw voor Christus (ongeveer 3.000 jaar geleden) was het klassieke Athene het bakermat voor de westerse beschaving en het centrum van de democratie, kunst, filosofie en wetenschap.
 3. Ondanks het grote aantal oude archeologische vindplaatsen in Athene, zijn er slechts twee UNESCO-werelderfgoedlocaties. Meer over deze vindplaatsen lees je hieronder.
 4. Athene is de hoofdstad, grootste stad van Griekenland en één van de grootste steden van Europa.
 5. In de streek Attika wonen 3.812.330 mensen, waarvan er 3.192.606 in de metropool Athene.
 6. Athene heeft haar naam te danken aan de godin Pallas Athene, beschermvrouw van de stad en o.a. de Akropolis is ter ere van Pallas Athene gebouwd.
 7. Athene wordt beschouwd als heetste stad van Europa. In de zomermaanden ligt de gemiddelde temperatuur op zo’n 34 graden…

tip: wil je het beste van Griekenland combineren in een reis? Lees dan eens de blog 14 dagen eilandhoppen op de Cycladen, Griekenland!

7 interessante feiten voor je bezoek aan Athene - Reiskick
Booking.com

20 dingen om te doen in Athene, Griekenland

Athene is zoals gezegd een heuse wereldstad, niet voor niets zijn hier tal van gave activiteiten om te beleven. Om je opweg te helpen sommen we hieronder kort een aantal van de beste bezienswaardigheden op, daarna vertellen we meer over de 8 leukste van het lijstje: 

 1. Zonder twijfel de belangrijkste bezienswaardigheid, Akropolis van Athene
 2. Het Parthenon is het beroemdste gebouw in Athene en heel Griekenland
 3. Een van de meest populaire toeristische attracties in Athene, de wijk Plaka
 4. Bekijk de wisselingen van de wacht op het Syntagma-plein
 5. Panatheense Stadion, het stadion waar de Olympische vlam begint
 6. De grootste tempel van Griekenland, De Tempel van de Olympische Zeus
 7. Tempel van Hephaistos en de Agora van Athene
 8. Nationale Tuin een groene oase een trip voor zonnige middag
 9. Bewonder de mooiste zonsondergangen van de stad vanuit Berg Lycabettus
 10. Geniet van het uitzicht vanaf een Rooftopbar!
 11. Het Odeon van Herodes Atticus, een (historische) toplocatie voor muziek in Athene
 12. Monastiraki, een historische wijk in Athene
 13. Anafiotika, een oude wijk die een wandeling waard is
 14. De Erechtheus is een van de legendarische stukken Griekse architectuur.
 15. Bezoek de hippe kleine wijk Psiri
 16. Tempel van Athena Nike
 17. Het Nieuw Akropolis Museum, bewonder de grootste collectie Griekse architectuur en oude sculpturen
 18. Het oudste theater van Griekenland, Theater van Dionysus
 19. Het Byzantijnse en christelijke museum in Athene verteld over de glorie en het ontstaan van het Grieks-orthodoxe christendom
 20. Nationaal Archeologisch Museum, bewonder collecties van hedendaagse kunstenaars tot in de oudheid.
30 dingen om te doen in Athene Griekenland - Reiskick Wat te doen in Athene? - Reiskick

De 8 leukste bezienswaardigheden van Athene

Voordat je aan de slag gaat met de 8 leukste bezienswaardigheden van Athene, is het goed om te weten dat deze uitgestrekte stad bijzonder veel geweldige accommodaties heeft. De zoektocht naar het juiste hotel voor jou kan een ellendige bezigheid zijn, bespaar jezelf veel tijd en bekijk hier een samenvatting waar te verblijven & nuttige tips voor je bezoek aan Athene. 

8 leukste bezienswaardigheden Athene Griekenland - Reiskick

1. Akropolis (Athene)

Een bezoek aan Athene is pas compleet na een bezoek aan Akropolis, de beroemdste heuvel van de Griekse hoofdstad. Het is zonde om dit monument niet te bezoeken, aangezien hier zoveel belangrijke Griekse ruïnes liggen. De ruïnes van de Akropolis dateren uit de 5e eeuw voor Christus. Volgens UNESCO, die het op de Werelderfgoedlijst heeft geplaatst, is het het mooiste architecturale complex uit de Griekse oudheid. 

Aangezien Akropolis de absolute topattractie is van Athene gelegen op het hoogste punt, is het goed om op een aantal zaken voorbereid te zijn. De weg is vrij steil en glad op het versleten marmer, eenmaal boven is de kans groot dat stijgers en kranen de overhand hebben. Deze zijn noodzakelijk voor de restauratie en het onderhoud. Wees voorbereid op de hitte, het is bijna niet mogelijk om je hier voor de zon te verschuilen en voor een drankje wordt de hoofdprijs gevraagd! Zorg dus voor voldoende bescherming tegen de zon en zorg voor een fles water. Het is slim om Akropolis vroeg in de ochtend te bezoeken.

Tickets voor Akropolis kosten € 20 per persoon tijdens het zomerseizoen (1 april - 31 oktober), in de winter is het verkrijgbaar tegen een gereduceerd tarief van € 10 per persoon (1 november - 31 maart). Kinder tot 18 jaar en studenten met een erkende europese studenten pas mogen gratis naar binnen. In de zomer heb je grote kans om net als ons lange tijd in de rij te moeten wachten voor je binnen bent. Zorg daarom voor een Skip-the-line ticket, klik hier om alvast een ticket te kopen voor het Akropolis. Of klik hieronder voor een combiticket en bezoek meerdere attracties met hetzelfde kaartje voor €30 euro. Deze kaarten zijn 5 dagen geldig wat je genoeg tijd geeft om alles goed te verkennen. Bekijk hier de officiële website van het Akropolis.

Dit moet je weten voor een bezoek aan Akropolis Athene - Reiskick
Akropolis, Athene, Griekenland - Reiskick Reisblog Akropolis in Athene - Reiskick

2. Parthenon: de kroon op Athene

Van alle bouwwerken op de Akropolis is het Parthenon het meest bekend. Het Parthenon is een voormalige tempel, gewijd aan de Griekse godin Athena, naar wie de stad Athene is vernoemd.De bouw van de tempel begon in 447 voor Christus en duurde 15 jaar lang. Zoals met veel van de bouwwerken op de Akropolis, is het Parthenon door de eeuwen aanzienlijke beschadigd. Het is goed om in je achterhoofd te houden dat deze ruïnes 2500 jaar oud zijn. 

Weetje: Athena, dochter van Zeus, stond bekend als ‘eeuwige maagd’. Parthenon, dat vertaalt ‘maagdenhuis’ betekent, kreeg de tempel als titel ter ere van de beschermer van Athene.

Het is bekend dat sommige sculpturen van het Parthenon aan het begin van de 18e eeuw werden geplunderd door de graaf van Elgin. Later werden deze verkocht aan het British Museum, waar ze nog steeds zijn.

Parthenon Athene - Reiskick

3. Struinen door de schilderachtige wijk Plaka

De wijk Plaka, gelegen in de schaduw van de Akropolis, is schilderachtige wijk in Athene. De wirwar van straatjes en steegjes leidt je langs huisjes die dateren uit Byzantijnse of Ottomaanse tijden. Soms witgekalkt, soms in pastel kleuren geverfd en versierd met de plant bougainvillea. Zo nu en dan worden de huizen afgewisseld door een willekeurig geplaatst kerkje zoals Sotira Tou Kottaki, een byzantijnse kerkje uit de 12e eeuw. De wijk kent vele gezellige terrassen en restaurants, wanneer je een souvenir wil shoppen ben je hier ook aan het goede adres. Als je het ons vraagt de mooiste buurt van Athene.

Tip: Een van de beste plaatsen om te bezoeken is de kleine Anafiotika-buurt, gelegen tegen de heuvel van Akropolis, ondanks dat het in het centrum van Athene ligt, voelt de buurt meer alsof het thuishoort op een van de Griekse eilanden.

Struinen door de schilderachtige wijk Plaka - Reiskick Straat Plaka in Griekenland - Reiskick

4. Bekijk de wisseling van de wacht op het Syntagma plein

Het Syntagma plein is het centrale plein van het moderne Athene. Direct grenzend aan het plein staat het Griekse parlementsgebouw, bekend als het Helleense parlement. Een van de belangrijkste dingen om te doen op het Syntagma plein is kijken naar de wisseling van de wacht bij het parlementsgebouw. De belangrijkste wisseling van de wacht in Athene, genaamd de Grote Wisseling, vindt op zondag plaats voor het parlementsgebouw. Zorg dat je hier op tijd bent voor een goede plek, de ceremonie begint ongeveer om 10:30. 

Door de centrale ligging van het Syntagma plein liggen veel van de belangrijke bezienswaardigheden op loopafstand. Het plein is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, zo stoppen 2 van de 3 metrolijnen van de stad bij station Syntagma.

Dit moet je weten over de wacht wisseling Syntagmaplein - Reiskick

5. Ren een rondje door het Panatheense Stadion 

Je kunt niet naar Athene reizen zonder te weten dat het de geboorteplaats is van de moderne Olympische spelen (1896). En wat is er mooier dan het originele stadion te zien? De geschiedenis van het stadion gaat echter verder terug. Het oorspronkelijke stadion op de site opende in 330 voor Christus, gebouwd voor de Panathenaeën, een vierjaarlijks religieus festival ter ere van Athena. Tachtigduizend mensen keken hier naar hardloopwedstrijden, uitgevoerd door naakte atleten. In de 4e eeuw werd het stadion verlaten.

Het stadion is gebouwd in de vorm van een hoefijzer en heeft een lengte van 268 meter en een breedte van 34 meter. In het verleden had het Panatheense stadion een maximale capaciteit van 80.000 toeschouwers, maar de huidige capaciteit is zo’n 48.000. Tickets voor een bezoek aan het Panathenaic-stadion kosten €5,- (2022) en voor kinderen, studenten en ouderen slecht €2,50. 

Tip: overnacht in het prachtige LUX&EASY Athens Downtown Residences. Deze gloednieuwe accommodatie is zeer comfortabel en heel schoon. Check hier de beschikbaarheid! 

Panatheense Stadion in Athene - Reiskick
Olympisch stadion Athene Griekenland - Reiskick

6. De Tempel van de Olympische Zeus: Olympieion

De Tempel van de Olympische Zeus staat bekend als de grootste tempel van Griekenland. Het enorme oude complex duurde bijna zeven eeuwen om te voltooien met verschillende pauzes. De bouw begon oorspronkelijk in 515 voor Christus in opdracht van Peisistratos, maar het werk aan de tempel stopte omdat het als zwaar werd gezien, aangezien de opdrachtgevers (Peisistratos en zijn zoon) door de Atheners als tirannen werden gezien.

Het werk werd hervat in 175 voor Christus, maar werd 10 jaar later stopgezet toen de Romeinse architect Cossutius stierf. Onder keizer Hardian in 132 voor Christus werd de tempel eindelijk voltooid en opgedragen aan Zeus Olympios. Het was toen de grootste tempel van Griekenland met een lengte van 96 meter, een breedte van 40 meter. De tempel staat tegenwoordig vooral als een herinnering aan de Griekse geschiedenis, maar er zijn nog maar 15 van de 104 enorme zuilen over. De kolommen stijgen elk 17 meter de lucht in en omringden ooit twee grote beelden die in het midden waren geplaatst. 

Voordat de tempel klaar was, nam een Romeinse generaal twee zuilen mee naar Rome voor de Tempel van Jupiter. De tempel en zuilen vielen in de smaak en zodoende steeg de oud-Griekse architectuur enorm in populariteit in Rome. Dicht bij de tempel staat de 18 meter hoge poort die fungeerde als stadspoort tussen het oude en nieuwe Athene, genaam Hadrianus. 

De Tempel van de Olympische Zeus: Olympieion - Reiskick Tempels in Athene - Reiskick
Booking.com

7. Macht en handel van de oude Agora

De (oude) Agora was ooit het hart van de stad en fungeerde als marktplaats en ontmoetingsplaats voor Atheners. Het werd niet alleen gebruikt om handel te drijven, maar ook voor militaire parades, theatervoorstellingen en democratische verkiezingen. Het oude Agora is dan ook een grote archeologische vindt plaats met een reeks ruïnes. Twee van de meest opvallende zijn de rechtbank en het parlementsgebouw. 

Met zoveel verschillende ruïnes en kunstvoorwerpen om te zien, kun je gemakkelijk een paar uur besteden aan het verkennen van de Agora. Hoewel het niet zo iconisch is als de Akropolis, is het nog steeds een fascinerende plek om te bezoeken dankzij zijn rijke geschiedenis.

Oude Agora in Athene Griekenland - Reiskick

8. Luier in de Nationale Tuin van Athene

De Nationale Tuin, op ontroerende afstand van Psiri en Plaka, is een welkome groene buffer tussen het oude Athene en de moderne zee van beton. Vroeger was de de Nationale Tuin de Koninklijke Tuin, die aan het einde van de jaren 1830 aan de zuidkant van het oude koninklijk paleis openging. De tuinen zijn de perfect plaats om even af te koelen, luieren of om verschillende dieren te ontmoeten. 

Nationale tuinen van Athene - Reiskick

Maak een dagtrip naar kaap Sounion 

Kaap Sounion is een grote trekpleister in het zuiden van Attica, aan het einde van het Sounion schiereiland. Op kaap Sounion staat de Poseidon tempel die in de oudheid gebouwd werd. De Atheners bouwden hier heiligdommen om hun goden te vereren. Zo werd hier de tempel van Poseidon gebouwd en en iets lager bouwde men een tempel van Athena. Vanuit athene kun je eenvoudig een dagtrip maken naar deze mooie punt. Dagelijks gaan er verschillende tours naar Kaap Sounion, zie hieronder een aantal goed geregelde opties. 

Kaap Sounion in Athene - Reiskick

Reizen door Athene een aanrader

Dus dit is onze lijst met de beste bezienswaardigheden om te bezoeken in Athene. We hopen dat dit een nuttige en informatieve lijst is die je helpt bij het bezoeken van Athene! Als je in het stadscentrum verblijft, zou je gemakkelijk naar bezienswaardigheden in Athene moeten kunnen lopen, zoals de Akropolis, de oude Agora en de heuvel Philopappos. Als je een passie hebt voor reizen, zul je jezelf eenvoudig kunnen vermaken in Athene.

Wij van Reiskick.nl houden ervan om inhoudelijk goede, gratis content te bieden. Houd er rekening mee dat sommige links in dit artikel gelieerde links zijn, wat betekent dat als je een aankoop doet, wij een kleine commissie kunnen ontvangen. Dit kost voor jou niets extra’s. Dit geld wordt gebruikt om deze website te ondersteunen en om de kosten te dekken om deze online en gratis toegankelijk te houden! Bedankt voor je steun! 

Reizen door Athene een aanrader? - Reiskick

Trakteer jezelf op dit verblijf in Athene 

Het 5-sterrenhotel Electra Palace Hotel is een van de beste hotels in Athene, grotendeels dankzij het geweldige zwembad op het dak met uitzicht op de Akropolis. De kamers van de accommodatie zijn comfortabel en luxueus, en alle voorzieningen en faciliteiten die je nodig hebt, zijn tijdens je verblijf direct beschikbaar. Voor ongeveer 180 euro kun je hier een nacht verblijven. Het ontbijtbuffet is bij de prijs inbegrepen. 

Hotel Athene Electra Palace - Reiskick