Top 9 bezienswaardigheden Florence

Top 9 bezienswaardigheden in de romantische stad Florence

Florence is een van de bekendste cultuursteden van Europa. Jaarlijks reizen miljoenen toeristen naar de stad om de vele kunstwerken en de schitterende architectuur te aanschouwen. Deze rijkdom heeft de stad te danken aan de renaissance. In deze periode kwamen de grootste en bekendste kunstenaars uit Florence of hebben hier tijd doorgebracht. In deze stad is het grootste gedeelte van de kunstschatten van Toscane te zien en maar liefst twee/derde van heel Italië. Florence is de hoofdstad van Toscane en is gelegen aan rivier de Arno en heeft een adembenemend omgeving. In de stad kun je bijna alles op loopafstand bezoeken. De belangrijkste bezienswaardigheden sommen we hier voor je op!

Reiskick de duomo Florence

Beklim de Santa Maria del Fiore

De Duomo, Santa Maria del Fiore, is de vierde grootste Dom ter wereld. Hier passen zo’n 30.000 mensen in. Het duurde 150 jaar om het bouwwerk af te ronden. De koperrode koepel siert de skyline van Florence. De koepel kun je beklimmen met 415 traptreden. Bovenin geniet je van het geweldig uitzicht. Bestel hier je tickets voor Santa Maria de Fiore en sla de wachtrij over. Naast de dom staat de 85 meter hoge klokkentoren. 

De Duomo, Santa Maria del Fiore - eiskick Florence

Doppel je onder in het kunstatelier van de Uffizi 

De Uffizi is “het” kunstmuseum van Italië en is tevens een van de beste kunstmuseums ter wereld. Ook zonder voorliefde voor kunst kijk je hier je ogen uit. Neem even de tijd en leer genieten van de bewonderenswaardige werken. De Uffizi bestaat uit 45 zalen met kunst. De Uffizi was vroeger een verzameling kantoren van de familie der Medici. Een kamer stond toen vol met romeinse kunst. Deze kunst is echter naar een ander museum gebracht. Er staat nog een 1e eeuws kopie van een grieks beeld. Deze wordt gezien als de meest erotische uit de antieke wereld en heet medici-venus. Zorg ervoor dat je vooraf kaarten reserveert aangezien het hier behoorlijk druk kan zijn. Sluit deze unieke kunstervaring af met een drankje bovenop het balkon van het museum en geniet even van het zitten na het geslenter.

Reiskick de duomo Florence

Bekijk David in het Galleria dell’accademia

Als je Florence bezoekt moet je hier zijn geweest. In deze galerie vind je de zaal van Michelangelo. De zaal bevat een paar niet afgemaakte werken en de originele David. Het is een prachtstuk. Zorg dat je op internet kaarten besteld zodat je niet te lang in de rij hoeft te staan. Klik hier om een kaartje te bestellen zodat je de wachtrij kunt skippen.

Reiskick David Florence Galleria dell’accademia

Verken het plein Piazza della Signario

Het belangrijkste plein van Florence is Piazza della Signario. Verschillende van de belangrijkste gebouwen zijn hier namelijk aan gelegen. Ook is de beeldengalerij met stukken zoals Hercules, Perseus en Medusa te zien. Vanuit hier kun je een rijtuig nemen om een rondje door het centrum te maken richting rivier de Arno.

Reiskick Della Signario Florence (2)

Reis naar de heuvel waar het Kerkje San Miniato ligt

Pak een taxi de heuvel op naar het kerkje van San Miniato. Het verhaal gaat dat deze heilige, indertijd in het jaar 250 is geëxecuteerd in Florence. Met zijn afgehakt hoofd schijnt hij zomaar naar de plek te zijn gelopen waar nu dit kerkje staat. Het kerkje is erg mooi en prachtig gelegen. Vanuit hier geniet je een prachtig uitzicht over de stad en over het nabijgelegen kerkhof met allerlei graftomben. Trappen leiden je naar boven. Van binnen is de kerk sinds 1000 jaar nagenoeg niet veranderd. Wit en groen marmer aan de voorkant en binnenkant. Vele kerken in Florence zijn naar dit voorbeeld gebouwd. Binnen is het altaar op een verhoging neergezet, te bereiken met een trappengalerij. Slechts weinigen nemen de moeite om een van de best bewaarde en mooiste romaanse kerken van Italië te bezoeken.

Reiskick San Miniato Florence(1) Reiskick San Miniato Florence(5)

Santa Maria Novella

De kerk ‘Santa Maria Novella’ is gebouwd door de overlevenden van de pest rond 1246. Santa Maria Novella is heel groot. Van binnen zijn de muren met allerlei muur schilderingen versierd. Ook hangen er verschillende grote schilderijen aan de muren. Het altaar is een soort miniatuur kerk met aan iedere kant een toren. Achter het altaar zitten 2 deuren met een trap zo kan je op het altaar gaan staan.

Reiskick San Miniato Florence(2)

Loop over de Ponte Vecchio

Ponte Vecchio is een iconisch brug over de Arno. De brug is gebouwd in 1345 ter vervanging van een eerder houten brug. De familie Medici wilde graag een overdekte doorgang over de brug zodat ze niet door het gewone volk naar de kerk hoefde te lopen. Een laag boven de brug is deze overdekte gang gemaakt. Ponte Vecchio siert zich met de vele winkeltjes, met name juweliersshop.

Reiskick Ponte Vecchio, Florence

San Croce

San Croce is een van de mooiste gotische basilieken van Italië en tevens een van de belangrijkste kerken van Florence. Deze kerk heeft ook nog een tijdje als dom gediend. In de kerk is Michelangelo begraven en ook Galilei, Rossini en Machiavelli. De kerk is vol graftombes. Meer dan 250 graven van vele rijke Florentijnen. Wie namelijk mee betaalde aan de bouw werd verzekerd van een plek om in de kerk begraven te worden.  In San Croce zijn meerdere kunstschatten te vinden.

Reiskick Florence

Museo Nazionale o del Bargello

Het Leonardo museum bevat allerlei machines die Leonardo da Vinci uitgevonden heeft. Het is een actief museum waar je alle uitvindingen zelf kunt proberen. Boek hier tickets die je voorrang geven. Het Bargello paleis werd tussen 1254 en 1261 gebouwd. Het was vroeger het huis van de burgemeester en de stadscommandant. Daarna was het bijna 400 jaar de stadsgevangenis. In het museum staan beelden van de 14e tot de 16e eeuw van Italiaanse beeldhouwers. Ook zijn er kunstschatten van de Medici’s van de 15e tot de 18e eeuw. Het belangrijkste is wel Michelangelo’s dronken bacchus (1497) en het borstbeeld van Brutus (ca. 1540). 

Reiskick Ponte Vecchio

Overnachten in Florence

Florence zit vol met prachtige plekken om te verblijven - hier zijn een paar plaatsen om te overwegen bij het plannen van je reis naar de Toscaanse hoofdstad!

Budget verblijf - Hostel Archi Rossi is uitstekend gelegen, vlakbij trein- en busstation, en op wandelafstand van centrum, ideaal dus. 

Goedkoop overnachten - Hotel Nella ligt op een ideale locatie in het centrum van Florence, op 3 minuten lopen van het treinstation Santa Maria Novella. 

Middenklasse verblijf - Albergo Firenze is gevestigd in een middeleeuws huis met een toren. Het hotel is voorzien van goede bedden en een heerlijk ontbijt.

Luxe verblijf - Helvetia & Bristol Firenze is gevestigd in een 19e-eeuws historisch palazzo in het centrum van Florence. De kamers hebben een uniek karakter en zijn ingericht met luxe kroonluchters en houten meubels. 

Reiskick Florence eten

Maak een dagtocht naar Pisa!

Als je Florence bezoekt, bezoek dan Pisa of andersom! De steden liggen ongeveer 50 minuten tot 1 uur rijden met de bus of de trein (die slechts 8 euro per enkele reis kost), dus je moet ze allebei zeker zien, zelfs als je een weekend op bezoek bent! Bekijk hier de belangrijkste hotspots die je gezien moet hebben in Pisa.