De complete mini reisgids voor Sibenik, Kroatië!

Wist jij dat Sibenik zo mooi is? De complete mini reisgids voor Sibenik, Kroatië!

De middeleeuwse stad Sibenik is gelegen aan de Adriatische zee en een van de meest interessante steden van de Dalmatische kust. Slenter door de kronkelende stenen straatjes en ontdek hier eeuwenoude gebouwen zoals de UNESCO Sint-Jacobuskathedraal in Sibenik of een van de drie forten die bezoekers een prachtig uitzicht geven over de stad. Heerlijk bijkomen en zwemmen is mogelijk op een van de mooie strandjes. In deze blog vind je de complete mini reisgids voor Sibenik in Kroatië. Waarom je Sibenik moet bezoeken, wat de beste dingen zijn om te doen en waar je het beste kunt overnachten laten we je hier zien.

De complete mini reisgids voor Sibenik, Kroatië! - Reiskick

De leukste dingen om te doen in Sibenik

Als oudste stad aan de adriatische zee biedt Sibenik verschillende fantastische dingen om te doen en zien. Het gros van de activiteiten bevinden zich in de oude pittoreske stad. Niet alleen Sibenik zelf maar ook haar omgeving heeft veel leuks te bieden. Om het maximale uit je bezoek te halen, hebben we hier de beste attracties en activiteiten opgesomd. 

De leukste dingen om te doen in Sibenik - Reiskick De leukste dingen om te doen in Sibenik, Kroatië - Reiskick

Bewonder de UNESCO kathedraal van Sint Jacob

105 jaar lang is er gebouwd aan de Sint-Jacobuskathedraal. In het jaar 1535 is de kathedraal afgerond, in tijden van het Turkse gevaar en de pestepidemie. De Sint-Jacobuskathedraal is een juweel van de Kroatische heilige kunst. Op meesterlijke wijze is het gebouwd op ongelijk terrein in de vorm van een klavertje vier. Doordat de kathedraal van St. Jacob schitterend beeldhouwwerk heeft, honderden details, en zowel van binnen als buiten mooi is, staat het op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De kathedraal is het hart van het historisch centrum van Sibenik. Het is een must om dit adembenemende bouwwerk te bezoeken tijdens je reis naar de stad. 

Bewonder de UNESCO kathedraal van Sint Jacob in Sibinik - Reiskick

Wandel over het hooftplein Trg Republike 

Verdere hoogtepunten van de stad zijn direct naast de beroemde kathedraal gelegen. De attracties, Trg Republike & Stadsgalerij liggen aan het Plein van de Republiek. De prachtige gevel met vele details zal onwaarschijnlijk indruk op je maken. Voorheen zat in de stadsgalerij, gebouwd van 1533 tot 1542, het gemeentebestuur gevestigd. Op het plein is de ontwerper van de kathedraal vereeuwigd als standbeeld. 

Wandel over het hooftplein Trg Republike - Reiskick

Slenter door de nauwe steegjes 

Ronddwalen door de smalle straatjes is een van de leukste dingen om te doen in Sibenik. Geen wonder dat hier veel van de beroemde scènes van Game of Thrones zijn gefilmd. Verdwaal in de straatjes en laat je verrassen door hoekjes, pleinen en terrassen van de stad. Wees gerust, echt verdwalen zal niet lukken, daar is de stad niet groot genoeg voor. 

Tip: Als je midden in de oude stad wilt verblijven, dan kunnen we Apartment Luka aanbevelen, een prachtig appartement op een perfecte locatie. Voor backpackers wordt Hostel Sv. Lovre aanbevolen voor een goedkoop verblijf in het stadscentrum.

Slenter door de nauwe steegjes van Sibenik - Reiskick

De 4 forten van Sibenik

Vroeger dienden de forten ter bescherming van de stad Sibenik tegen aanvallen van buitenaf. Tegenwoordig dragen ze bij aan de skyline van de stad en zijn belangrijke attracties in de regio. Drie van de forten bevinden zich direct rondom of in de oude stad. Een van de forten is schilderachtig in de zee gelegen vlak voor de stad en is met een boottour te bezoeken. 

Tip: de forten zijn niet goedkoop. wanneer je meerdere forten wil bezoeken kun je het best naar een combiticket vragen. 

De 4 forten van Sibenik in Kroatië - Reiskick

Het Sint Michael’s fort 

Zonder het Sint Michael’s fort had Sibenik niet bestaan. Het fort is bovenop een rots gebouwd in de 11de eeuw. Vanaf hier heb je een perfect zicht over de oude stad, de baai en de uitmonding van de rivier Krka. Het fort is vernoemd naar de kerk dat hierin lag. In de 12e eeuw werd het fort voor het eerst gebruikt. Dit fort was extreem sterk. Wat ervoor zorgde dat Sibenik uit kon groeien tot stad. Bovenop het kasteel is een openlucht podium gemaakt waar tijdens het seizoen verschillende culturele evenementen gehouden worden. 

Wist je dat: een inwoner van Sibenik heeft de eerste ontwerpen gemaakt van een parachute.

Borone Fortress Sibenik

Een ander belangrijk fort in Sibenik is het Borone Fortress. Dit fort ligt op een heuvel ten noordwesten van de oude stad. Het is gebouwd, net als het naastgelegen St. John’s fort, in de vijfde Ottomaans-Venetiaanse oorlog in 1646. Vanaf hier heb je waarschijnlijk het beste uitzicht over Sibenik en de diepblauwe zee. Het Borone fortres ligt op een paar minuten lopen van het Sint John’s fort.

Toen de burgers van Sibenik hoorde dat het Turkse leger er aan kwam, startte zij met bouwen. In minder dan twee maanden waren beide forten afgerond. De burgers verdedigde de forten met behulp van de Venetianen. Succesvol hielden ze 25.000 Ottomaanse soldaten tegen.

Het Sint Michael’s fort in Sibenik - Reiskick

Stranden in Sibenik

Kom heerlijk bij op een van de vele stranden van Sibenik. De bekendste stranden zijn het City Beach Banj en de stranden van Amadria. Het strandje Banj is het stadsstrand en tegelijkertijd het beroemdste strand van Sibenik. Het kiezelstrand heeft een prachtig uitzicht op de stad en is ongeveer een kilometer van de stad verwijdert. Heerlijk dobberen in het kristalheldere water met het uitzicht op Sibenik is een genot!

Let op, net als op veel plaatsen in Kroatië zijn hier stenen stranden. Het is aan te raden om waterschoentjes mee te nemen.

Strand van Sibenik in Kroatië - Reiskick