Het wereldwonder, de Piramiden van Gizeh

Laatst bijgewerkt op:

Bezoek het laatste oude wereldwonder, de Piramiden van Gizeh

Egypte is het land van de eeuwenoude piramides, de farao’s, tempels en koningsgraven. Ontdek de indrukwekkende historie van één van de oudste beschavingen ter wereld, het oude Egypte. Dit land is een van de meest fascinerende plekken ter wereld. Ben jij klaar om de magie te ervaren die de wereld al duizenden jaren betoverd? Hier hebben we de ultieme gids voor een bezoek aan de Piramiden van Gizeh! 

Hoeveel tijd nodig voor een bezoek? De meeste tours geven je ongeveer 1.5 tot 2 uur de tijd. Wanneer het meevalt met de temperatuur is het heerlijk om nog een uurtje rond te slenteren en de piramides vanuit verschillende hoeken te bewonderen.

De Piramiden van Gizeh - Reiskick Egypte

Hoe de piramides van Gizeh te bereiken? 

Twee manieren die verreweg het makkelijkst zijn: een tour boeken of de taxi nemen. De piramiden van Gizeh liggen slechts 25 kilometer buiten het centrum van Caïro. Voor de beste ervaring raden we aan met een gids of chauffeur de piramides van Gizeh bezoeken. Het zal je dag beter maken en je krijgt op deze manier veel meer inzicht in deze eeuwen oude site. Onderweg verteld de gids over de geschiedenis van het Oude Egypte. Zo kregen we van de gids ook veel tips waar we op moesten letten tijdens ons bezoek.

Tip: wij lezen ons vooraf altijd goed in voordat we iets bezoeken, een deskundige gids is echter onbetaalbaar!

Verken je de piramides alleen? Dan zijn is er een breed scala aan bus- en taxi opties te vinden. Zorg wel dat je voorbij de ingang wordt afgezet, dat je de prijs onderhandeld en/of dat taxichauffeurs de meterteller hebben aangezet! Reken op zo'n 3,50 to 6 euro voor de rit. De piramides liggen ongeveer 45 minuten rijden van het stadscentrum en afhankelijk van waar je verblijft, raden we je aan voldoende tijd te rekenen om er te komen, aangezien het verkeer in Caïro erg druk kan zijn.

Adres: Al Haram, Giza Governorate, Egypte
GPS coördinaten: 29°58’37.3″N 31°07’58.8″E

Piramiden reisgids - Reiskick Caïro

Kies de juiste ingang

Er zijn twee ingangen om het plateau van Gizeh te bezoeken. Een bevindt zich direct naast de Grote Piramide in de buurt van het Marriott Mena Hotel. Deze ingang is tevens voor voertuigen en de plaats waar de meeste rondleidingen starten. De tweede ingang is verder naar beneden voor de Sfinx. Beide ingangen zijn een goed idee, als je maar zeker weet dat je bij de Sfinx komt. Wij vonden het indrukwekkend dat we bij binnenkomst de Sfinx zagen met op de achtergrond de priamides.  

Openingstijden: het complex is elke dag open van 08.00 tot 16.00 in de winter (oktober tot maart) en van 07.00 tot 19.00 in de zomer (april tot september). Elke avond zijn er drie lichtshows. Voor de lichtshow moet je aparte kaartjes kopen van nog eens 14 euro.

Sfinx met Piramide Egypte

Openingstijden en entree

De piramides van Gizeh zijn elke dag open van 08.00 tot 16.00 in de winter (oktober tot maart) en van 07.00 tot 19.00 in de zomer (april tot september). We raden aan om vroeg te gaan om drukte en hitte voor te zijn.

De entree tot het complex bedraagt 200 Egyptische pond (ongeveer €11,20), voor dit bedrag mag je het Gizeh plateau betreden. Voor de lichtshow moet je aparte kaartjes kopen van nog eens 14 euro. Wanneer je een kijkje wil nemen in de Piramide van Cheops, betaal je hier 400 EGP (ongeveer €22,35) voor. Om één van de andere piramides te bezoeken betaal je 100 EGP (ongeveer €5,60). Voor de lichtshow moet je aparte kaartjes kopen van nog eens 14 euro.

Budget tip: Van de kleine piramides bij de Piramide van Cheops kan je de middelste gratis bezoeken.

sphinx piramide van Gizeh Piramides van Gizeh Caïro Egypte - Reiskick

Overnachten bij de Piramiden van Gizeh

Als je op zoek bent naar een grote selectie hotels in CaÏro raden we aan op Booking.com te kijken. De site heeft de beste prijzen en een geweldig annuleringsbeleid. Om je voorruit te helpen hebben we een aantal goed beoordeelde accommodaties voor je opgesomd.

Uitkijken op de piramides tijdens je overnachting? Dan raden we het Marriott Mena House aan. Het hotel beschikt over een spa, fitnessruimte en een zwembad. Vanuit het hotel is het mogelijk met een paard of kameel de, op een halve kilometer afstand liggen de, Piramiden van Gizeh te bezoeken. 

Liever een goedkoper optie om te overnachten in Caïro dicht bij de Piramiden? Op vijf minuten loopafstand ligt het hotel Great Pyramid Inn. Uiterst vriendelijk personeel en een prachtig uitzicht heeft het hotel op de Piramiden van Gizeh. Het hotel serveert ‘s morgens een authentiek Egyptisch ontbijt en de inrichting is geïnspireerd op de tijd van de Farao’s.  

Booking.com

Het Gizeh-complex

De Piramiden van Gizeh zijn een van de bekendste en oudste bouwwerken van de wereld. Bijna vijfduizend jaar geleden was Memphis de hoofdstad van Egypte. Gizeh diende als begraafplaats voor het koningshuis. Het complex omvat de Gizeh-necropolis, de Sphinx, de piramiden en de valleitempel van Chefren. De oudste piramiden van Gizeh werd in 2613-2498 voor christus gebouwd. 

Piramiden Egypte - Reiskick Egypte

Piramide van Gizeh

De Piramide van Gizeh, wordt ook wel Cheops of Khufu genoemd, is naar schatting gebouwd met zo’n 2,3 miljoen kalkstenen blokken die ieder tussen de twee- en drieduizend kilo wegen. Vroeger waren de stenen allemaal afgedekt zoals de top van de tweede piramide. De top was bedekt met zilver of goud. De eerste Piramide, de Piramide van Cheops, zou 5 miljoen ton wegen. Met de stenen zou je anderhalf keer een muur, van 1 meter hoog en 10 centimeter dik, kunnen bouwen rond de wereld. Dit bouwwerk is zelfs voor moderne technologie zo gecompliceerd, dat het vandaag de dag niet kan worden gedupliceerd.

Leestip: Egypte is een van de meest fascinerende plekken ter wereld. Met een zeer rijke geschiedenis is dit voor velen een bestemming op de bucketlist. Check hier de ultieme 10 daagse rondreis door Egypte., voor een onvergetelijke vakantie.

Mis de mooiste fotoplek niet! Er zijn verschillende panoramische uitkijkpunten op het Gizeh-plateau, voor geweldige foto's. Zorg ervoor dat je de mooiste spot niet mist! Deze plek biedt uitzicht op alle piramides in een foto, wij vonden het een adembenemend uitzicht! 

Piramiden reisgids - Reiskick Egypte

Wie bouwde de piramides?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, werden de Egyptische piramides niet gebouwd door slaven. Het blijkt dat deze werden gebouwd door betaalde Egyptische arbeiders. De bouw van de piramiden van Gizeh speelde een elementaire rol bij het sterk en vreedzaam houden van de Egyptische beschaving. Het zorgde niet alleen voor banen voor zowel geschoolde als ongeschoolde Egyptenaren, het moedigde ook de eenheid in de gemeenschap aan door bij te dragen aan een gemeenschappelijk doel. Dit gaf de Egyptenaren trots om bij te dragen aan zo'n groots project.

Piramiden alle info - Reiskick Egypte

Ligging van de piramides 

De piramides liggen aan de westoever van de Nijl omdat dit de kant is waar de zon ondergaat. Enkele duizenden jaren geleden geloofde Egyptenaren dat de levenden aan de oostkant moesten zijn waar de zon op komt. Aan de oostkant is dus het leven en daardoor de tempels en de paleizen. Aan de westoever liggen alle doden begraven en staan de dodentempels en valleien. De Piramiden van Gizeh zijn gelegen in het gedeelte Gizeh van de Egyptische stad Caïro

Hoe kom je bij de Piramiden - Reiskick Caïro

Bezoek de piramiden van Gizeh

De entree van het park kost ongeveer 25 euro. Bij aankomst zullen kamelenboeren je proberen te verleiden de Piramide te verkennen per kameel of paard (ongeveer 15 euro per persoon). Dit is zeker de moeite waard aangezien het terrein groot is. Je komt op mooie (foto)plaatsen, daarbij is het een hele ervaring om op een dier door de woestijn te rijden. De Piramiden kun je ook van binnen bezoeken. Het is aan te raden om de Piramide van Chefren te bekijken. Deze Piramide is beter gangbaar. Boek hier een privé halve dagtocht naar de Piramiden van Gizeh.

Tip: blijf kalm bij het bezoeken van de Piramides. De smalle gangetjes kunnen verstikkend aan doen voelen. Ook hangt hierbinnen weinig zuurstof en een wat muffe lucht. Met name bij de stijging kan het zwaar zijn. De overige stukken en de terugweg gaan gemakkelijk!

Booking.com
Piramiden reisgids - Reiskick Caïro

Sphinx

De Sphinx is hier niet de lokale pizzatent maar een enorm bouwwerk gelegen voor de Piramide van Chefren. De Sfinx is een mythisch wezen dat in verschillende culturen voorkomt. In iedere cultuur wordt het anders afgebeeld. De Sphinx komt in Egypte het meest voor als half man, half leeuw. Ten opzichte van de Piramiden van Gizeh lijkt de Sphinx echter maar klein. Toch is het bouwwerk dik zeventig meter lang en twintig meter hoog. 

Sphinx Caïro - Reiskick Egypte

Andere Piramides

In Egypte liggen zo’n 88 Piramides. Vanuit de Piramides van Gizeh is het 30 km naar Saqqara. Deze plaats was in de Egyptische oudheid een grafveld  van de stad Memphis. Hier staat de Piramide van Djoser. Dit is de eerst gebouwde Piramide en bestaat uit trappen. Een nieuwe manier van begraven. Voorheen werden vooraanstaande mensen begraven in 28 meter diepe graven. Bovenop deze graven lag een grote trede als of het van een trap was. Imhotep heeft op deze eerste laag steeds meerdere lagen aangebracht en zo ontstond de eerste trappiramide. Een 28 meter diepe graftombe is nog zichtbaar.

Piramide van Djoser - Reiskick Egypte

Hulpmiddelen voor het plannen van je reis naar Egypte

Hopelijk ben je met bovenstaande informatie verder geholpen. Om je nog beter op weg te helpen volgen hier een aantal links naar alle reis hulpmiddelen die wij gebruiken en die je wellicht nuttig vindt bij het plannen van je vakantie.

Accommodatie: Bij het zoeken naar accommodatie zoeken we meestal naar hotels via Booking.com. De website heeft een groot aanbod en een goed annuleringsbeleid. 

Rondleidingen: Hoewel we graag zelfstandig reizen, zijn sommige plaatsen beter te bezoeken met een rondleiding. We geven de voorkeur aan GetYourGuide vanwege de gebruiksvriendelijke interface en solide reputatie. 

Huurauto's: Als we op roadtrip gaan, gebruiken we altijd Sunnycars.nl, een betrouwbare site om vooraf een huurauto te reserveren. Een ander geweldig alternatief is Rentcars.com

Vliegtickets: Als je vliegtickets zoekt, kun je op Tix.nl of Skyscanner.nl zoeken om de beste prijs te vinden van verschillende vliegmaatschappijen. 

Parkeren bij een vliegveld: Vind de beste parkeermogelijkheden op loopafstand of in combinatie met een valet- of shuttleservice met vliegenenparkeren.nl.

Wist je dat …
Wanneer je een aankoop maakt via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

Indien er nog vragen zijn of onduidelijkheden, neem gerust contact op via de mail of ons Instagram account Reiskick.nl