De leukste bezienswaardigheden van Colmar in de Elzas

Laatst bijgewerkt op:

De leukste bezienswaardigheden van Colmar in de Elzas

Colmar in Frankrijk is een charmante stad, bekend als "plattelandsstad" vanwege de kleine bevolking. Wat is er leuk aan Colmar? De stad heeft veel sfeervolle straatjes en prachtige architectuur. In de oude binnenstad staan schitterende middeleeuwse gebouwen en vakwerkhuizen in allerlei verschillende kleuren. Het is fantastisch om door de straten te dwalen en genieten van de sfeer en architectuur. Colmar is de wijnhoofdstad van de Elzas. Je vindt er Franse en Duitse aspecten in terug. Jaarlijks bezoeken zo’n 200.000 mensen de stad terwijl hier slechts 70.000 inwoners leven. Lees hieronder de leukste bezienswaardigheden in Colmar voor een bezoek van één tot twee dagen.

De leukste bezienswaardigheden van Colmar in de Elzas - Reiskick

New York in Colmar in Frankrijk!

Wanneer je Colmar komt ingereden met de auto, valt je direct iets op. De eerste bezienswaardigheid van Colmar staat hier op je te wachten. Op de rotonde staat een Vrijheidsbeeld. Dit is dezelfde als die in New York staat maar dan een aantal formaten kleiner. Een Franse kunstenaar uit Colmar heeft dit beeld ontworpen. Na de schenking van het Vrijheidsbeeld door Frankrijk aan Verenigde Staten is het ook in Colmar geplaatst.

New York in Colmar - Reiskick
Reisblog Colmar Frankrijk - Reiskick

Waar parkeren in Colmar?

De parkeerplaats “Parking Place Rapp” is centraal gelegen in Colmar en goedkoop om de auto te parkeren. Het historische centrum van Colmar is niet gemaakt voor auto's en zeker niet om daar te parkeren. Wij vinden dat goed van een stad, dit voorkomt de onrust op straat. Er liggen een paar parkeerplaatsen in het centrum maar die zijn vaak wat duurder. Net buiten het centrum van Colmar liggen genoeg parkeerplaatsen. In sommige gevallen kun je hier gratis parkeren. Wij raden aan om te parkeren bij Parking Place Rapp. Hier parkeer je het eerste uur gratis, daarna 75 min €3 en daarna iedere extra 15 minuten €0,30. Deze parkeerplaats ligt super dicht bij alle bezienswaardigheden. De parkeerplaats ligt onder het plein Parc du Champs de Mars. 

Tip: maak een Segway tour door Colmar, binnen 2 uur vrijwel de gehele stad ontdekt!

Waar parkeren in Colmar? - Reiskick

Overnachten in Colmar

Colmar in Frankrijk is een prachtig stadje, het zou sonde zijn als je hier de avond niet kunt doorbrengen bij een van de lekkere restaurants met een goed Elzas wijntje. Wij raden daarom aan om een hotel te boeken in Colmar. 

Budget overnachting: Wanneer je midden in het centrum van Colmar wil overnachten dan is er niet super veel keus in de categorie budget. Wij hebben een leuk hotel gevonden The Originals Access die zeer betaaldbaar is. Zo betaal je tussen de €60 en €80 per nacht. Het zijn eenvoudige kamers vorozien van een badkamer, air conditioning en gratis wifi.

Midden overnachting: Overnacht in het kleurrijke hotel PAUL & PIA - Welcome Home Hotel. Het ligt in het centrum van Colmar, beschikt over super moderne kleurrijke kamers en zijn van veel gemakken voorzien. In dit design hotel wil je toch verblijven?

Luxe overnachting: Hotel Le Colombier Suites ligt ook in het hart van Colmar, namelijk in de wijk Klein Venetië. Deze accomodatie is fantastisch, het zit in een van de ''typische'' huisjes van Colmar. De hotelkamers zijn oogverblindend mooi en van alle gemakken voorzien. Ook deze kamers hebben een prachtig design gecombineerd met oudheid. 

Booking.com

Waar start je de toer door Colmar?

Waar start je je toer door Colmar zodat je alle bezienswaardigheden ziet? Loop ten eerste naar de Office de Tourisme. Adres is: Pl. des Unterlinden, 68000 Colmar, Frankrijk. Hier kun je vragen om een map van de stad en zij zullen je vertellen dat het volgen van pijlen de beste optie is. Snel genoeg zie je op de straat gouden pijlen met daarop het hoofd van het Vrijheidsbeeld. Deze peilen leiden je door heel de stad rond. De map volgt de pijlen op het wandelpad en vertelt meer over de bezienswaardigheden welke je tijdens de route passeert. Hieronder de mooiste bezienswaardigheden uitgeschreven.

Straten van Colmar Frankrijk - Reiskick Kleurrijk Colmar Frankrijk - Reiskick
Booking.com

Klein Venetië in Colmar

Een van de meest toeristische attractie is “La Petite Venise”. Zoals het woord het al zegt, lijkt het hier op Venetië maar dan in het klein. Hier komen natuurlijk de gekleurde huisjes terug, er hangen veel bloemen en je kunt met een bootje varen door het kanaal. Vroeger woonde hier de vissers, de wijnproducenten en handelaars die hun goederen verkochten. Zorg ervoor dat je een uitzicht hebt vanaf de brug bij Quai de la Poissonnerie. Het is een romantisch steegje waar ook overheerlijke restaurants te vinden zijn. 

Klein Venetië in Colmar, Frankrijk - Reiskick

De markthal Marché couvert in Colmar

Wanneer je langs La Petite Venise loopt, loop je tegen een markthal aan. Het gebouw is niet perse mooi, maar valt wel op door de rode bakstenen aan de buitenkant. In het gebouw staan een aantal kraampjes waar je o.a. kruiden, kaas, fruit en broodjes kunt vinden. Het is de moeite om hier een kijkje te nemen en eventueel een lokaal product te proeven en kopen.

Ben jij gek op het eten van lokale gerechten? Wil je weten wat te eten in Colmar? Bekijk hier dan onze reisblog over de 7 typtische Elzas gerechten die je moet proeven.

Marché couvert markt in Colmar - Reiskick

Informatie over de kerk van Saint Martin

Op het begin van je tocht kom je langs de collegiale kerk Saint-Martin van Colmar gelopen. Gelegen op de Place de la Chathedrale. De bouw van de kerk heeft ongeveer 100 jaar geduurd en is gebouwd in de 13e eeuw, gestart in het jaar 1366. Deze kerk geeft een bijzonder gezicht, let vooral op het dak dat prachtig gedecoreerd is. Het is mogelijk om een bezoek te brengen aan de kerk. Binnen is het laatgotische beeld van “Het Laatste Avondmaal” te vinden. De kerk is elke dag open van 08:00 tot 18:30 uur voor publiek. Behalve tijdens de mis en andere diensten. 

Activiteitentip: In Colmar kun je overheerlijke chocolade maken. Een super leuke activiteit voor tussendoor! 

Kerk van Saint Martin in Colmar - Reiskick
Saint Martin Colmar Frankrijk - Reiskick

Bekijk de Presbytère Protestant

Na het bezoeken van de Saint-Martin kerk loop je door naar de Presbytère Protestant huis. Hier woonde vroeger de protestantse dominees. Dit gebouw zit op de hoek van een straat en het is een prachtig oud bouwwerk uit 1606. De torens zullen je direct opvallen. Het gebouw heeft drie verdiepingen met twee versierde erkers. 

Tip: Heb je zin om nog een andere stad in de Elzas te bezoeken? Straatsburg ligt op 50 minuten rijden van Colmar af en is een bezoek waard. Bekijk hier wat te doen in Straatsburg

De Presbytère Protestant iin Colmar - Reiskick Winkels in Elzas Colmar - Reiskick

Het Maison des Têtes

Wat wij een erg bijzonder gebouw vinden is het Maison des Têtes. Dit gebouw is een hightlight doordat het een 106 tal aan kleine menselijke hoofden bevat, het wordt daarom ook wel het huis met de hoofden genoemd. De meeste hoofden zijn Bijbelse fitgueren maar ook Duitse keizers en andere mythologische figuren. Dit huis is in 1609 gebouwd door Anton Burger. Tel jij alle 106 hoofden van Maison des Têtes?

Het gebouw Maison des Têtes fungeert momenteel als hotel. Wil jij hier verblijven, boek hier je kamer in Maison des Têtes. Pefect gelegen in het centrum van Colmar. Voor een nacht betaal je ongeveer €323. 

Het Maison des Têtes in de Elzas - Reiskick

Museums in Colmar

In Colmar zijn verschillende musea te vinden. Het Musée d’Unterlinden, Musée Bartholdi en Musée du Jouet. De eerste, Musée d’Unterlinden is een oud Dominicanenklooster, hier kun je de geschiedenis van Colmar terug zien. Musée Bartholdi is het museum van de Franse Kunstenaar Frédéric Auguste Bartholdi. Hij heeft het Vrijheidsbeeld van New York, de Leeuw van Belfort en een standbeeld in Parijs ontworpen. In het Musée du Jouet kun je een uitgebreide collectie van speelgoed en spelletjes vinden van de 19e eeuw tot en met nu. Klik op de linkjes om de ticketprijzen te bekijken.

Leukste huisjes in Colmar - Reiskick
Overnachten in Colmar - Reiskick

Bezoek de kerstmarkten in Colmar, Frankrijk

Een ding is zeker, een sprookjesachtige kerstmarkt zul je vinden in Colmar. De prachtige vakhuizen zijn normaliter al mooi versierd met bloemen maar tijdens de feestdagen worden deze huizen omgetroverd tot een magisch winterfestijn. Een tal aan kerstmarkten zullen opgebouwd worden maar ook de winkels worden omgetoverd tot kerstwahala. Bekijk hier de openingstijden van de kerstmarkten in Colmar. 

Kerstmarkten in Colmar - Reiskick

Elzas de ooievaarstrek

Leuk weetje over de Elzas. Vroeger was de Elzas het leefgebied van enkele tienduizenden ooievaars. Helaas is dit hard achteruit gegaan in de jaren 70. Dit komt door het toenemende gebruik van landbouw chemie, jacht en de hoogspanningskabels. Een groep vrijwilligers heeft zichzelf ingezet om dit aantal weer op te kunnen hogen. Er zijn al meer dan 1.000 ooievaars opgevoed en uitgezet. Het icoon van de Elzas is dan ook de ooievaar. 

Of Colmar een leuke stad is kun je wellicht wel lezen uit deze blog. Wij zijn verliefd op Colmar en willen het liefst elk jaar een weekend terug. Vol enthousiasme hebben we daarom ook deze reisblog geschreven. 

Activiteitentip: de streek van de Elzas is fantastisch om te verkennen. Vanuit Colmar gaan verschillende halve dag tours om de wijnroute te verkennen. Erg makkelijk, je hoeft maar te gaan zitten in het busje en komt op vele mooie plekken. Het is natuurlijk ook mogelijk om dit zelf te gaan rijden, bekijk dan onze wijroute door de Elzas. 

Elzas de ooievaarstrek Colmar - Reiskick

Wat is er te doen in de omgeving van Colmar, Frankrijk?

Colmar ligt in de Elzas - Vogezen en maakt deel uit van onze trip de ultieme wijnroute door de Elzas. Wanneer je een weekend weg gaat zou dit dus de perfecte optie zijn. Wil je alles te weten komen over de wijnroute door de Elzas? Bekijk dan onze blog en doe hier inspiratie op. Hier lees je onder andere over het vervoer naar de Elzas, de temperatuur en beste reistijd voor de Elzas, zie je een perfecte wijnroute door de Vogezen en waar we aan raden om te overnachten. Verder lees je meer informatie over andere dorpen zoals bijvoorbeeld Straatsburg en Riquewihr. en het prachtige wandelgebied van Lac Blanc

Veel plezier in de Elzas, het zal een onvergetelijke tijd worden. 

Drone foto Colmar Frankrijk - Reiskick

Hulpmiddelen voor het plannen van je reis naar Frankrijk

Hopelijk ben je met bovenstaande informatie verder geholpen. Om je nog beter op weg te helpen volgen hier een aantal links naar alle reis hulpmiddelen die wij gebruiken en die je wellicht nuttig vindt bij het plannen van je vakantie.

Accommodatie: Bij het zoeken naar accommodatie zoeken we meestal naar hotels via Booking.com. De website heeft een groot aanbod en een goed annuleringsbeleid. 

Rondleidingen: Hoewel we graag zelfstandig reizen, zijn sommige plaatsen beter te bezoeken met een rondleiding. We geven de voorkeur aan GetYourGuide vanwege de gebruiksvriendelijke interface en solide reputatie. 

Huurauto's: Als we op roadtrip gaan, gebruiken we altijd Sunnycars.nl, een betrouwbare site om vooraf een huurauto te reserveren. Een ander geweldig alternatief is Rentcars.com

Vliegtickets: Als je vliegtickets zoekt, kun je op Tix.nl of Skyscanner.nl zoeken om de beste prijs te vinden van verschillende vliegmaatschappijen. 

Parkeren bij een vliegveld: Vind de beste parkeermogelijkheden op loopafstand of in combinatie met een valet- of shuttleservice met vliegenenparkeren.nl.

Wist je dat …
Wanneer je een aankoop maakt via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

Indien er nog vragen zijn of onduidelijkheden, neem gerust contact op via de mail of ons Instagram account Reiskick.nl