Jungle trekking Bukit Lawang, Sumatra

Laatst bijgewerkt op:

Bukit Lawang: een ontmoeting met de Orang-oetans in Noord-Sumatra

Bukit Lawang, een idyllisch dorpje gelegen in het regenwoud van Noord-Sumatra, is een ware trekpleister voor avontuurlijke reizigers die willen genieten van de gigantische jungle. Het dorp biedt toegang tot het Gunung Leuser National Park, dit park is wereldwijd bekend om zijn biodiversiteit en is de thuisbasis van bedreigde diersoorten, zoals orang-oetans, tijgers, neushoorns en tal van andere dieren. Dit maakt het een van de topactiviteiten op Sumatra, die je niet mag missen. In deze reisblog nemen we je mee in een Bukit Lawang-avontuur, van de beste reistijd tot de onmisbare jungletrekking en belangrijke informatie.

Welkom op Reiskick! We hopen dat onze gratis reissblogs helpen bij het plannen van je reis!  

Jungle trekking Sumatra Indonesië - Reiskick Makaak aap - Reiskick

Waar ligt Bukit Lawang en hoeveel dagen nodig? 

Bukit Lawang ligt in Noord-Sumatra, Indonesië. Het dorp ligt aan de oevers van de Bohorok-rivier en biedt toegang tot het Gunung Leuser National Park, het park bevindt zich ten westen van Medan en is het grootste oerwoudreservaat van Zuidoost Azië. Tevens is het een van 's werelds meest diverse en rijke tropische bossen. Voor een goede ervaring raden we aan om minimaal twee dagen in Bukit Lawang door te brengen. Dit geeft je voldoende tijd om de jungle te verkennen en de orang-oetans te spotten. Echter geven drie tot vier nachten je iets meer comfort en rust om deze prachtige plaats te bezoeken. 

Reistip: in Bukit Lawang zijn geen betaalautomaten. Zorg ervoor dat je genoeg contant geld bij je hebt om je verblijf te betalen, want geld kun je in het dorp niet opnemen.

Jungle trekking Sumatra - Reiskick

Hoe Bukit Lawang bereiken? 

Het dichtstbijzijnde internationale vliegveld ligt in Medan (KNO), ongeveer 3-4 uur rijden van Bukit Lawang. Op de luchthaven van Medan komen dagelijkse vluchten vanuit steden zoals Bangkok, Singapore, Kuala Lumpur en Jakarta. Vanaf de luchthaven kun je kiezen uit verschillende vervoersopties, zoals een privéchauffeur of gedeelde minibus.

De kosten voor een rit van Medan naar Bukit Lawang zijn ongeveer 600.000 IDR (45 euro) voor een enkele reis met taxi, voor gedeeld vervoer betaal je zo'n 200.000 IDR (15 euro). Zorg ervoor dat je vervoer vooraf geregeld is zodat je zorgeloos Bukit Lawang kunt bereiken. Raadpleeg je hotel zodat ze je kunnen helpen, of boek een complete dagtocht vanuit Medan met vervoer. 

Bukit Lawang Sumatra - Reiskick

Hotels in Bukit Lawang

Bukit Lawang heeft verschillende accommodaties voor diverse reisbudgetten. Voor budgetvriendelijke reizigers zijn eenvoudige maar comfortabele hotels, zoals het Jungle Inn en Thomas Retreat.  

Als je op zoek bent naar een bijzondere ervaring, zijn er soort boomhuthotels beschikbaar, zoals Green Travelodge

Voor reizigers die willen genieten van een beetje luxe, is het Hotel Orangutan met balkons en een prachtig uitzicht een goede optie.

Verwacht echter alleen koude douches en ventilatoren, airconditioning is hier schaars.

Wij verbleven in het prachtige BukitLawang-JungleTrekking, super lieve mensen en de beste guide maakte ons verblijf fantastisch! 

Boekingstip: zorg ervoor dat je van tevoren een reservering maakt, hotels in het hoogseizoen zijn snel vol geboekt. Voor het samenstellen van onze reizen maken wij altijd gebruik van Booking.com. De website biedt een ruime selectie aan accommodaties en hanteert goede annuleringsvoorwaarden.

Bukit Lawang Jungle trekking accomodaties - Reiskick
Booking.com

Beste tijd om Bukit Lawang te bezoeken

De beste reistijd voor Bukit Lawang is tussen maart en september, dit is het droge seizoen. Hoewel het hele jaar door regenachtig kan zijn in Bukit Lawang vanwege het tropische regenwoudklimaat, zijn februari, maart, juni en juli de droogste maanden. Het hoogseizoen loopt van juli tot en met augustus en december vanwege de feestdagen. Het regenseizoen loopt van oktober tot en met februari, het is beter om deze maanden te vermijden, jungle trekkingen zijn te gevaarlijk in deze periode. In het hoogseizoen (juli en augustus) vertrekken honderden trekkingen per dag. Dus wil je de drukte vermijden, kies dan een andere maand.

Let op voor apen: houd je ramen gesloten en laat geen spullen of etenswaren rondslingeren. Als je dat doet, bestaat de kans dat het wordt gestolen door de langstaart makaken die van dak naar dak rondspringen. 

Slingerende Orang-Oetan - Reiskick
Jungletrekking Bukit Lawang

Bukit Lawang jungle trekking 

Een jungletrekking in Bukit Lawang is een top activiteit voor iedere avonturier. Tijdens de trektocht verken je het prachtige regenwoud en heb je de mogelijkheid om orang-oetans en andere wilde dieren in hun natuurlijke omgeving te spotten. Zo is het park ook de thuisbasis van luipaarden, bavianen, sumatraanse tijgers, neushoorns, olifanten, zonneberen, varkensstaartmakaken, adders, cobra's en Thomas-apen. Als je van plan bent om een ​​paar dagen de jungle in te gaan, zijn hier enkele belangrijke tips die je moet weten voordat je naar Bukit Lawang gaat.

Pauw in Bukit Lawang - Reiskick

Is een gids verplicht voor een jungle trekking? 

Het is verplicht om met een gids de trekking te maken. Het is belangrijk om een ​​gecertificeerde gids te kiezen die zich inzet voor het behoud van de orang-oetans. Deze prachtige rode dieren hebben een naam die vertaald "mensen van het bos" betekent. Orang-oetans zijn ongelooflijk intelligent, helaas zijn ze een ernstig bedreigde diersoort en komen alleen nog voor op Sumatra en Borneo. Van de Sumatraanse orang-oetan zijn er nog maar minder dan 14.000 levend in het wild. De afgelopen 75 jaar is de populatie met 80% afgenomen, helaas wordt verwacht dat het zal blijven krimpen. Orang-oetans zijn een beschermde diersoort in Indonesië, maar handhaving door het grote oppervlak is lastig, stropers en palmteelt bedrijven zorgen voor het verdwijnen van het leefgebied en de soort. Het goede nieuws is echter dat door toedoen van toeristme, het werk van rangers en de zorg van de lokale gemeenschap de jungle steeds beter beschermd wordt.

Bukit Lawing Jungle Trekking - Reiskick Jungle trekking Sumatra - Reiskick

Hoe kies ik een goede gids voor de jungle trekking? 

Sommige gidsen hebben de gewoonte om de orang-oetans fruit te voeren zodat ze dichterbij komen. Dit is niet alleen gevaarlijk, het is ook erg slecht voor de gezondheid van deze bedreigde diersoort. Het verhoogt namelijk het risico om ziekten en infecties van mensen op orang-oetans over te dragen, wat zowel de gezondheid als het welzijn van de hele wilde orang-oetanpopulatie in gevaar brengt. Ook veranderd het gedrag van de dieren wat impact heeft op het eco-systeem.

Reistip: ontzorg jezelf en boek een dagtocht vanuit Medan naar het Mount Leuser National Park. 

In Bukit Lawang zijn 500 gidsen geregistreerd, slechts 35 zijn correct gecertificeerd. Kies voor Bukit Lawang-Jungle trekking. Deze partij beschikt over meerder ervaren gidsen die zijn gecertificeerd door de Indonesian Tourist Guide Association tegen een concurrerende prijs. Bukit Lawang-Jungle trekking  werkt samen met de lokale gemeenschap en ervaren Engelssprekende gidsen. Samen zetten zei zich in om, de vele zeldzame en bedreigde dieren die in het park leven, te beschermen. Super leerzaam, interessant en vooral leuk om met hen op pad te zijn geweest!

Eten tijdens jungle trekking - Reiskick Gids Bukit Lawang Jungle trekking- Reiskick

Is de jungle trekking zwaar?  

De moeilijkheidsgraad van de Bukit Lawang jungletrekking valt mee, maar het is toch behoorlijk pittig vanwege het warme vochtige weer en de stijlen hellingen. Als je denkt dat je conditie niet goed is, raden we aan om de trektocht van 1 dag te doen in plaats van 2 of 3 dagen.

Je wandelt elke ochtend en middag ongeveer 2-3 uur met een snack en lunchpauze, constant op zoek naar dieren in het wild en langs fantastische schilderachtige plekjes in het regenwoud, zoals prachtige verborgen watervallen en natuurlijke poelen. Dit is de twee daagse jungle trekking die wij hebben gedaan.

Aan het einde van de trekking heb je de mogelijkheid om terug te lopen, of in plaats daarvan kun je kiezen voor een traditionele jungle-manier. Dit staat bekend als TUBE RAFTING, zittend in opblaasbanden dobber je al zingend van de rivier af. Echt fantastisch! 

Thomas apen Sumatra - Reiskick

Dit kost een jungletrekking

De meeste toeristen kiezen voor een 1-daagse trektocht, dit kost ongeveer 55 euro per persoon, of een 2-daagse trektocht voor ongeveer 90 euro per persoon (2023). Deze prijzen kunnen variëren tussen verschillende aanbieders en de tijd in het jaar van je vertrek. Zorg ervoor dat je kiest voor een gecertificeerd bedrijf dat zich inzet voor het behoud van de orang-oetan en het ecosysteem. Kies bij voorbeeld voor Bukit Lawang jungle trekking. Wij raden aan om de tube rafting erbij te boeken.

Thomas Leaf - Reiskick Thomas Leaf monkey Sumatra - Reiskick
Jungle Sumatra - Reiskick

Inpak lijst voor jungle trekking 

Voor een jungle trekkingstocht in Bukit Lawang is het aan te raden om stevige wandelschoenen met dikke lange sokken (tegen bloedzuigers) te dragen. Neem een dagrugzak (inclusief waterdichte hoes) mee met een grote fles water, wat lange en dunne kleding voor de nacht en een trui, insectenwerend middel, een schoon t-shirt en broek, regenjas, zwemkleding, een dunne handdoek, een lakenzak of dunne slaapzak, een camera, een zaklamp, zonnebrandcrème, toiletpapier, vochtige doekjes en een fooi voor de gidsen. 

Inpaktip: besef goed dat temperaturen hier rond de 30 graden liggen en er een hele hoge luchtvochtigheid is. Na een klein stukje hiken ben je dus al drijf nat. Zorg voor sportieve kleding die makkelijk zitten en snel drogen, dat gaat je tijd zo veel fijner maken. 

Rivier Bukit Lawang - Reiskick

Dit kun je verwachten van de jungletrekking

Geloof ons, dit is een ervaring om nooit te vergeten. Het duurt even voor je in het paradijselijke jungle bent aangekomen maar het is de lange reis absoluut waard! Met niets anders dan tropisch regenwoud om je heen, beleef je de jungle hier elk moment van de dag. Verwacht prachtige en dichte jungle, ontmoetingen met orang-oetans en andere wilde dieren. Houd er rekening mee dat de trektocht fysiek inspannend kan zijn, met steile heuvels en modderige paden. Maar het is allemaal deel van de ervaring! Wakkerworden in de jungle met het oorverdovende geluid van krekels, vogels en apen is een belefenis om nooit meer te vergeten. 

Bomen in Bukit Lawang - Reiskick Monkey Bukit Lawang - Reiskick

Activiteiten in de buurt van Bukit Lawang 

Naast de jungletrekking zijn er ook andere activiteiten in de buurt van Bukit Lawang die het ontdekken waard zijn. Bezoek bijvoorbeeld de vleermuisgrot, maak een dagtocht naar Batu Katak om de zeldzame reuzenbloemen te zien, of reis naar Tangkahan om het olifantenreservaat te bezoeken en te genieten van interactie met de Sumatraanse olifanten.

Reistip: wist je dat, je eenvoudig vanuit Sumatra naar Java kunt vliegen? Vlieg dan op Yogjakarta en bezoek al deze gave activiteiten!

Vanuit Bukit Lawang reisde wij door naar het Toba Meer. Dit is 's werelds grootste kratermeer met daar in het vulkanische Samosir-eiland. Bekijk hier de belangrijkste activiteiten of lees onze reisblog met praktische tips voor je bezoek aan het Toba meer. Onderweg naar het Toba meer stopte we in Berastagi en bij de indrukwekkende Sipiso Piso waterval.

Booking.com
Orang-Oetan eten - Reiskick Zwierende Orang-Oetan - Reiskick

Hulpmiddelen voor het plannen van je reis naar Indonesië

Hopelijk ben je met bovenstaande informatie verder geholpen. Om je nog beter op weg te helpen volgen hier een aantal links naar alle reis hulpmiddelen die wij gebruiken en die je wellicht nuttig vindt bij het plannen van je vakantie.

Accommodatie: Bij het zoeken naar accommodatie zoeken we meestal naar hotels via Booking.com. De website heeft een groot aanbod en een goed annuleringsbeleid. 

Rondleidingen: Hoewel we graag zelfstandig reizen, zijn sommige plaatsen beter te bezoeken met een rondleiding. We geven de voorkeur aan GetYourGuide vanwege de gebruiksvriendelijke interface en solide reputatie. 

Huurauto's: Als we op roadtrip gaan, gebruiken we altijd Sunnycars.nl, een betrouwbare site om vooraf een huurauto te reserveren. Een ander geweldig alternatief is Rentcars.com

Vliegtickets: Als je vliegtickets zoekt, kun je op Tix.nl of Skyscanner.nl zoeken om de beste prijs te vinden van verschillende vliegmaatschappijen. 

Parkeren bij een vliegveld: Vind de beste parkeermogelijkheden op loopafstand of in combinatie met een valet- of shuttleservice met vliegenenparkeren.nl.

Wist je dat …
Wanneer je een aankoop maakt via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

Indien er nog vragen zijn of onduidelijkheden, neem gerust contact op via de mail of ons Instagram account Reiskick.nl