9 dingen die belangrijk zijn om te weten voordat je vertrekt naar Sri Lanka

Laatst bijgewerkt op:

9 belangrijke tips voor je vertrek naar Sri Lanka

Sri Lanka staat bekend als de ‘parel van de Indische Oceaan’’ en biedt een culturele mengelmoes van adembenemende bezienswaardigheden, overheerlijk eten en fantastische stranden. Voordat je naar Sri Lanka en de Malediven vliegt is het belangrijk om een aantal zaken vooraf te weten. Daarom hebben we alle tips & tricks voor Sri Lanka en de Malediven uitgeschreven. 

Welkom op Reiskick! We hopen dat onze gratis reisgidsen & tips helpen bij het plannen van je reis!  

Goed om te weten voor je naar Sri Lanka gaat - Reiskick

1. Betaalbaar land

Sri Lanka is erg goedkoop en daarom fantastisch om rond te reizen. Ben je nu backpacker of een luxe reiziger? Dit kan allemaal en is beide niet duur.
Wanneer je de Malediven gaat vergelijken met wat je betaald in Sri Lanka dan is dit een wereld van verschil terwijl het slechts op korte afstand van elkaar af ligt.

Betaalbaar land Sri Lanka - Reiskick

2. Het weer in Sri Lanka

Aangezien Sri Lanka & de Malediven boven de evenaar ligt, is het vrijwel altijd tropisch weer. In de zomerperiode is het rond de 34 graden en in de regenperiode rond de 28 graden. Tijdens de regenperiode kunnen er harde buien vallen, deze duren niet lang en waaien snel over. In Nuwara Eliya, het gebergte gebied, is het wat koeler, daar kun je rekening houden met ongeveer 20 graden in de zomer. Zorg er dus voor dat je voor daar een lange broek en een trui bij hebt.

Temperaturen in Sri Lanka - Reiskick Het weer in Sri Lanka - Reiskick

3. Vervoer en verplaatsen in Sri Lanka

De goedkoopste manier om te reizen is natuurlijk met groeps bussen of de treinreizen. Het voordeel hiervan is dat het sfeervol is en met veel lokale mensen kunt praten. De Sri Lankanen zijn overdreven vriendelijk. Het nadeel hieraan is dat je je aan specifieke tijden dient te houden. 1 tip, de treinreis tussen Kandy en Nuwara Eliya mag je zeker niet missen. Waar veel reizigers in Sri Lanka gebruik van maken zijn TukTuks. Ze zijn in overvloed te huur en erg goedkoop. Wij zijn gaan reizen met een privé chauffeur. Uit ervaring spreken we, dit is erg prettig. De gehele reis hebben wij 1 chauffeur gehad die het hele land rondtrok met ons samen. Het grote voordeel hiervan is dat die gene overal de weg weet en hierdoor kom je op onbekende mooie plaatsen, je hoeft zelf geen inspanning te verrichten tijdens het rondreizen en je koffers liggen in de auto en hoef je niet mee te sleuren. Wanneer iemand hier interesse naar heeft dan kun je ons een berichtje sturen op Instagram of Facebook voor het nummer van een chauffeur. Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf een auto te huren. Klik hier voor het boeken van een auto.

Treinreis in Sri Lanka - Reiskick Vervoer voor Sri Lanka - Reiskick

4. Inenten voor Sri Lanka

Voor Sri Lanka & Malediven raden ze aan om jezelf in te enten voor DTP en Hepatitis A. Maak bij je huisarts een afspraak voor de prikken. Daarnaast is het aan te raden om DEET mee te nemen, tegen de muggen, op sommige plekken van Sri Lanka zijn er extreem veel. Jungle Formula is de meest gebruikte voor in landen zoals Sri Lanka. Koop hier DEET.

Inenten voor Sri Lanka - Reiskick Tips voor Sri Lanka - Reiskick

5.  Eten & drinken in Sri lanka

Sri Lanka is erg goedkoop en daardoor kun je tegen een lage prijs uit eten. Voor een grote avondmaal inclusief drinken betaal je slechts twee euro vijftig. Dat is nog eens leuk uit eten gaan toch? Net als in de meeste tropische landen kun je het kraanwater in Sri Lanka niet drinken. Zorg er dus altijd voor dat je voldoende water bij je hebt. In veel winkels kun je 1 liter water kopen voor ongeveer 50 cent. Daarnaast wordt het afgeraden om eten dat uit water komt, of waar veel water is toegevoegd te eten. Dit geldt ook voor fruit, verkrijgbaar bij de kramen langs de weg, of vis dat ligt te drogen. Wij als Nederlanders zijn hier helaas niet tegen bestemd. Sri Lankanen eten met hun rechterhand, voor en na het eten worden de handen grondig gewassen. Uiteraard kun je ook vragen om bestek.

Eten in Sri Lanka - Reiskick

6. ETA aanvragen voor Sri Lanka

Wanneer je op vakantie gaat naar Sri Lanka dan dien je een ETA aan te vragen. Dit staat voor ‘’Electronic Travel Authorization’’. Het is een reistoestemming die je online kunt aanvragen. De aanvraag kun je thuis online invullen. Na toekenning ontvang je een PDF document dat uitgeprint meegenomen dient te worden. Aanvragen kan via deze website, de kosten voor het aanvragen bedragen €32.

Een ETA voldoet als:

  1. de verblijfsduur in Sri Lanka niet meer dan 30 dagen bedraagt
  2. Er geen dienstbetrekking wordt aangegaan tijdens je verblijf
  3. De reiziger geen journalist of mediaproductie is. 
ETA aanvragen voor Sri Lanka - Reiskick

7. Munteenheid voor Sri Lanka

In Sri Lanka maken ze gebruik van de munteenheid Sri Lankaanse roepie. Aangezien dit geen belangrijke valuta is, krijg je vaak betere wisselkoersen van lokale valuta winkels zodra je aankomt. Het beste is dus om in Sri Lanka je geld te gaan pinnen. Er zijn genoeg geldautomaten te vinden maar zorg dat je altijd genoeg bij je hebt. Ook worden hier alleen creditcards geaccepteerd, dus zorg ervoor dat je deze in bezit hebt. 

Alles wat je wil weten over Sri Lanka - Reiskick

8. Neem bedekte kleding mee

Vanwege het geloof in Sri Lanka is het belangrijk dat je kleding meeneemt waarbij de schouders en knieën bedekt zijn. Dit heb je bijvoorbeeld nodig wanneer je tempels gaat bezoeken. Het is ook toegestaan om een sjaaltje om je schouders heen te slaan.

Bedekte kleding in Sri Lanka - Reiskick

9. Wereldstekker is van belang!

Voor het opladen van je telefoon, camera etc. kun je vaak geen gebruik maken van de gewone stopcontacten in Sri Lanka. Je hebt dan een wereldstekker nodig. Koop hier een wereldstekker!

Reisweetjes over Sri Lanka - Reiskick
Reisblog Sri Lanka - Reiskick
Booking.com

Hulpmiddelen voor het plannen van je reis naar Sri Lanka

Hopelijk ben je met bovenstaande informatie verder geholpen. Om je nog beter op weg te helpen volgen hier een aantal links naar alle reis hulpmiddelen die wij gebruiken en die je wellicht nuttig vindt bij het plannen van je vakantie.

Accommodatie: Bij het zoeken naar accommodatie zoeken we meestal naar hotels via Booking.com. De website heeft een groot aanbod en een goed annuleringsbeleid. 

Rondleidingen: Hoewel we graag zelfstandig reizen, zijn sommige plaatsen beter te bezoeken met een rondleiding. We geven de voorkeur aan GetYourGuide vanwege de gebruiksvriendelijke interface en solide reputatie. 

Huurauto's: Als we op roadtrip gaan, gebruiken we altijd Sunnycars.nl, een betrouwbare site om vooraf een huurauto te reserveren. Een ander geweldig alternatief is Rentcars.com

Vliegtickets: Als je vliegtickets zoekt, kun je op Tix.nl of Skyscanner.nl zoeken om de beste prijs te vinden van verschillende vliegmaatschappijen. 

Parkeren bij een vliegveld: Vind de beste parkeermogelijkheden op loopafstand of in combinatie met een valet- of shuttleservice met vliegenenparkeren.nl.

Wist je dat …
Wanneer je een aankoop maakt via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

Indien er nog vragen zijn of onduidelijkheden, neem gerust contact op via de mail of ons Instagram account Reiskick.nl

Op zoek naar meer?