De mysterieuze piramides van Visoko in Bosnië

Laatst bijgewerkt op:

De mysterieuze piramides van Visoko in Bosnië

Visoko is een plaatsje in Bosnië en Herzegovina dat voor kort nog volslagen onbekend was. In oktober 2005 kondigde dr. Osmanagic aan dat hij oude bouwwerken had gevonden. Met een team van archeologen beweren ze piramiden te hebben ontdekt van een beschaving die 34.000 jaar geleden leefde. Deze bouwwerken zouden zijn begraven op de meest onwaarschijnlijke plaats, de heuvels rond Visoko. Met een hoogte van 270 meter zou dit de grootste piramide van de wereld kunnen zijn en daarmee de huidige geschiedenis in de war kunnen schoppen. Wil je graag deze mysterieuze piramides bezoeken? Lees dan onze reisblog voor meer informatie. 

Visoko in Bosnië en de piramides - Reiskick

Hoe bereik je Visoko?

Visoko is een stad gelegen in het centrale deel van Bosnië en Herzegovina, op ongeveer 30 kilometer ten noordwesten van Sarajevo. Een perfecte tussenstop als je net als ons een roadtrip door de Balkan aan het maken bent. Tijdens de roadtrip doorkruis je ongeveer Visoko en daarom zijn we hier heen gegaan. Uiteindelijk hebben we onze indrukken en tips voor het organiseren van jouw trip naar de piramiden van Visoko verzameld. In deze blog lees je de belangrijkste zaken die je moet weten voor je bezoek aan Visoko en de mysterieuze Piramide van de Zon.

Zijn Bosnische piramides een oud mysterie of een verzonnen verhaal? Tijdens de middeleeuwen was Visoko even de hoofdstad van Bosnië. Nu is het een gemiddeld stadje gelegen in de schaduw van een piramidevormige berg. In de geschiedenis kennen we tal van plaatsen waar piramiden zijn gebouwd. De bekendste staan in Egypte met haar piramiden van Gizeh, maar ook in Iran, China, Italië en Mexico staan piramides. Gezien meerdere pyramides voor eeuwen onder het zand begraven hebben gelegen, is het goed mogelijk dat dit ook het geval is in Visoko. De piramides in Visoko, ook wel bekend als de "Bosnische piramides", worden niet algemeen geaccepteerd als echte piramides. Onder aan dit artikel staat uitgelgd waarom. 

Wat maakt de Piramide van de Zon in Visoko zo bijzonder? 

Het blijkt dat de blokken waarmee de piramide is gemaakt van het beste beton ooit zijn. Ook is berekend dat de noordzijde perfect matcht met de noordster. Op een afwijking van 0 graden, 0 minuten en slechts 12 seconden. Uit onderzoek van de lagen van het beton en organische fossielen blijkt dat de piramide ongeveer 29.200 jaar oud zijn! Daarmee zijn ze niet alleen de grootste maar ook de oudste.

Piramide van de zon in Visoko - Reiskick Piramide van de zon in Visoko - Reiskick

Waarom de Piramiden bezoeken? 

Sinds de ontdekking zijn er enkele tienduizenden bezoekers naar het Visoko gereisd om de Piramides te bezoeken. Verschillende mensen verklaren hier te zijn genezen en/of bijzondere energie te voelen. Een perfecte driehoek heeft volgens onderzoek energie en geneeslijke kracht. Op de top van deze piramide is door Duitse, Kroatische, Servische en Italiaanse onderzoekers vastgesteld, in verschillende jaren, dat er een hoge mate van energie aanwezig is. 

Piramides bezoeken in Bosnie? - Reiskick

Wat kun je precies bezoeken in Visoko, Bosnië? 

In het gebied zijn in totaal 7 piramides gevonden. Waarvan de piramiden van de Zon, Maan en Draak een gelijkzijdige driehoek vormen. Visoko ligt aan de voet van de piramide van de Zon, dit is de grootste Piramide. Het is een behoorlijke klim om deze piramide te bezoeken. Daarom is het aan te raden je door een taxi boven af te laten zetten. Bovenop de piramiden liggen de resten van een middeleeuws kasteel. Precies op de top is door verschillende mensen een hoge mate van energie waargenomen. Wellicht voel jij hier ook iets? Verder zijn er diverse archeologische vindplaatsen met betrekking tot de Piramide van de Zon: de opgravingslocatie aan de ene kant van de Piramide van de Zon; de Ravne-tunnels; de opgravingen bij de Piramide van de Maan; en de Tumulus van Vratnica. Dit hele gebied was niet lang geleden bedekt met explosieve landmijnen, dus het is niet aan te raden van de paden af te dwalen. 

Piramide tunnels in Bosnië - Reiskick
Piramide tunnels Visoko - Reiskick

Opgraving op de Piramide van de Zon

De opgravingen zijn toegankelijk vanaf het Tourist Info-punt bij de Piramide van de Zon, het ticket kost € 5,- (2020) en is inclusief een rondleiding van ongeveer 30 minuten. Hier kun je verschillende lagen van de piramide zien en leren hoe het is opgebouwd. Je kunt zelf ook de routen lopen. Dit zouden we aanraden. Aan het pad staan borden met uitleg wat hier te zien is. Let wel op, het is een vrij steile klim.  

Booking.com

Hotels voor Visoko in Bosnië

Boek voor je vertrek naar Visoko een hotel om te overnachten. Om het makkelijk te maken hebben we drie top verblijfplaatsen op basis van budget voor je opgesomd. De hotels in Bosnië en voornamelijk in Visoko zijn niet duur.

Goedkoop overnachten:

  • Moonlight Visoko: Tijdens on bezoek aan Visoko verbleven wij in Moonlight Visoko. Dit is een prachtig appartement met super lieve eigenaren. Het appartement is ruim en in 2019 gerenoveerd. Een heerlijk bed, ruime woonkamer, keuken en nette badkamer. De beheerders weten veel van de omgeving te vertellen en wijzen je graag de weg. Super behulpzaam en dankbaar dat je er bent. Wij geven dit appartement een 10!
  • Apartments Vranas: Indien er geen mogelijkheid is bij Moonlight Visoko dan raden we aan om te overnachten bij Apartments Vranas.Per nacht betaal je ongeveer €40.

Middenklas overnachting:

  • Korzo Apartments Visoko: Dit appartement is een pareltje om te overnachten. Je zult versteld staan van de goede services. Hier betaal je ongeveer €60 per nacht. De locatie is perfect het appartement is enorm groot en netjes onderhouden. Het is een nieuw appartement dat super stijlvol is ingericht. Ontbijt is optioneel bij te boeken

In Visoko zijn geen super luxe hotels, het meerendeel zijn particulieren die hun appartement of suite verhuren. Voor meer accommodatie-opties in Visoko, verwijzen we je graag naar Booking.com. Het platform heeft scherpe aanbiedingen en een goed annuleringsbeleid. Of lees de blog met daarin onze favoriet hotels voor een bezoek aan Bosnië en Herzegovina.

Appartement Korzo Visoko - Reiskick

Ondergronds labyrint, de Ravne-tunnel

Onderzoekers zijn al lang bezig om de ingangen van de piramiden te vinden. Met behulp van lokale jongeren werd een dicht netwerk van ondergrondse tunnels ontdekt die mogelijk de belangrijkste archeologische vindplaatsen in het gebied met elkaar verbinden. Ongeveer 1,5 km van deze tunnels zijn beloopbaar. De tunnels liggen op zo’n 3 kilometer van de piramiden van de zon. Het ticket voor de tunnels kost € 10, - en is inclusief een rondleiding van 45 minuten. Bij het bezoeken van de tunnel ben je verplicht eerst met gids te gaan. Na je bezoek met gids mag je tegen een vergoeding van € 5,- zelf de tunnels in.

Piramides bezoeken in Bosnië - Reiskick

Wat is er speciaal aan de Ravne-tunnels in Visoko? 

Het water van de Ravne-tunnels is onderzocht op zijn helende eigenschappen. Bijzonder is dat het water dat er stroomt een boviswaarde (De boviswaarde meet hoeveel levenskracht er in voedingsmiddelen te vinden is: geeft het je energie of neemt het energie) heeft meer dan één miljoen. Dit zou dus extreem gezond zijn aangezien een boviswaarde van boven de 9.000 al als vitaliserend wordt betiteld. Elke dag bezoeken steeds meer mensen de tunnels om verschillende ziekten te genezen. Tijdens de rondleiding door de tunnels kom je meer te weten over de ouderdom van de tunnels, de frequenties en het helende effect. Word je normaal snel benauwd, of claustrofobisch? Hier zeggen ze dat dat minder is door dat de lucht bijzonder aangenaam is. 

Ravne-tunnels Bosnie Visoko - Reiskick

Luxe overnachten in Visoko 

Ontdek het splinternieuwe Hotel Vema in het hart van Visoko, waar prachtig design de kenmerkende sfeer van het hotel bepaalt. Dit moderne verblijf biedt een scala aan voorzieningen, waaronder een fitnesscentrum, wellnesscentrum en een binnenzwembad. Geniet van een weelderig en comfortabel verblijf in dit luxe hotel, met tarieven variërend van slechts 89 euro tot maximaal 114 euro per nacht. Ervaar de perfecte combinatie van stijl, comfort en gastvrijheid tijdens je verblijf in Hotel Vema in Visoko.

Hotel Vema - Visoko
Hotel Vema - Visoko

Zijn Bosnische piramides een verzonnen verhaal?

De piramides in Visoko worden niet algemeen geaccepteerd als echte piramides om verschillende redenen:

  • Gebrek aan wetenschappelijk bewijs: de beweringen over de Bosnische piramides zijn voornamelijk gebaseerd op onderzoek van de amateur-archeoloog Semir Osmanagić. Onafhankelijke archeologen hebben kritiek geuit op het gebrek aan wetenschappelijk bewijs en de methodologie die wordt gebruikt om de piramides te identificeren.
  • Geen duidelijke vondsten: op dit moment zijn er nog geen overtuigende vondsten gedaan die de beweringen ondersteunen. Normaal gesproken gaat een echte piramide gepaard met een schat aan artefacten en inscripties die de ouderdom en het doel ervan bevestigen.
  • Kritiek op de geologie: op dit moment ontbreekt overtuigend bewijs dat de heuvels in Visoko feitelijk door mensen zijn gemaakt en geen natuurlijke geologische formaties zijn.

Over het algemeen worden de Bosnische piramides gezien als pseudowetenschappelijk en dus niet serieus genomen. Het is mogelijk dat er in de toekomst meer onderzoek wordt gedaan en nieuw bewijsmateriaal wordt ontdekt dat de claims over de Bosnische piramides worden ondersteund. Wij zijn in elk geval erg benieuwd! 

Bosnië reis

Laat je verrassen door Bosnië!

Hopelijk hebben we je een beetje kunnen inspireren met de mysterieuze piramides van Visoko. Of het daadwerkelijk de oudste piramides zijn of gewoon heuvels, weten we niet. Wel vonden we het een aangename plek en hebben we het gevoel dat we hier ontspannen zijn vertrokken. Een bezoek was het wat ons betreft de moeite waard. Mocht je meer tips willen hebben voor je verblijf in Bosnië, kijk dan even hieronder bij gerelateerde items. Wij hebben ongelofelijk genoten van ons verblijf in Bosnië, wat een verrassend en adembenemende land! Graag wensen wij jou alvast een prachtige tijd toe! 

Laat je verrassen door Bosnië - Reiskick

Hulpmiddelen voor het plannen van je reis naar Bosnië

Hopelijk ben je met bovenstaande informatie verder geholpen. Om je nog beter op weg te helpen volgen hier een aantal links naar alle reis hulpmiddelen die wij gebruiken en die je wellicht nuttig vindt bij het plannen van je vakantie.

Accommodatie: Bij het zoeken naar accommodatie zoeken we meestal naar hotels via Booking.com. De website heeft een groot aanbod en een goed annuleringsbeleid. 

Rondleidingen: Hoewel we graag zelfstandig reizen, zijn sommige plaatsen beter te bezoeken met een rondleiding. We geven de voorkeur aan GetYourGuide vanwege de gebruiksvriendelijke interface en solide reputatie. 

Huurauto's: Als we op roadtrip gaan, gebruiken we altijd Sunnycars.nl, een betrouwbare site om vooraf een huurauto te reserveren. Een ander geweldig alternatief is Rentcars.com

Vliegtickets: Als je vliegtickets zoekt, kun je op Tix.nl of Skyscanner.nl zoeken om de beste prijs te vinden van verschillende vliegmaatschappijen. 

Parkeren bij een vliegveld: Vind de beste parkeermogelijkheden op loopafstand of in combinatie met een valet- of shuttleservice met vliegenenparkeren.nl.

Wist je dat …
Wanneer je een aankoop maakt via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

Indien er nog vragen zijn of onduidelijkheden, neem gerust contact op via de mail of ons Instagram account Reiskick.nl