Reistips voor jouw bezoek aan Kroatië

Laatst bijgewerkt op:

Reistips voor jouw bezoek aan Kroatië

Kroatië is de laatste jaren steeds meer in trek bij toeristen, helaas staat het bij nederlanders vooral bekend als strand vakantieland. Een rondreis door Kroatië zal je versteld doen staan. Al snel zul je er achter komen dat het land veel meer heeft te bieden. Prachtige oude dorpjes en steden, tal van UNESCO plaatsen, nationale parken, kraakheldere rivieren, kastelen en ga zo maar door.

Om goed voorbereid op reis te gaan hebben we een aantal handige tips. Wat is de beste reistijd om naar Kroatië te gaan, zijn er tolwegen in Kroatië en heb je een visum nodig? Hier vind je de best reistips voor je bezoek aan Kroatië. 

Deze reisblog is onderdeel van de ultieme Balkan roadtrip - deze plaatsen mag je niet missen!

Reistips voor jouw bezoek aan Kroatië - Reiskick

De beste reistijd voor Kroatië

Het binnenland van Kroatië heeft hete zomers en koude winters. Aan de kust zijn de zomers droog en warm en in de winter mild en nat. In voor- en najaar is het klimaat erg aangenaam, maar kan het in de bergen nog koud zijn.

Het hoogseizoen is in de zomermaanden, juli en augustus. In de maanden mei, juni, september en oktober begint en eindigt de drukte. Sterk aan te raden is om eigen vervoer te regelen. Zo kun je de drukte ontwijken door eerder of juist later naar een activiteit te gaan. In het voor- en naseizoen zijn de prijzen een stuk lager. Voor een rondreis door Kroatië raden we aan om in de maanden mei, juni of september te gaan in verband met de drukte. Wil je graag gegarandeerd lekker weer hebben en vind je de drukte niet erg dan raden we juli en augustus aan.

De beste reistijd voor Kroatië - Reiskick

Naar Kroatië reizen

Veel luchtvaartmaatschappijen uit Europese hoofdsteden vliegen naar Zagreb, Split, Zadar, Pula, Dubrovnik. Een auto huren is de beste manier om door Kroatië te reizen. Reizen met de trein is comfortabel, maar dit vervoermiddel is minder ontwikkeld dan in Nederland en België. Kroatië is een prachtig land voor autoritten en huurauto's zijn veel goedkoper dan in andere Europese landen. Het wegennet is daarbij erg goed. 

Tip: ga onbezorgd op reis en parkeer je auto op een veilige parkeerplaats dicht bij het vliegveld. 

Auto gehuurd in Kroatië - Reiskick

Tolwegen

Let op, wanneer je een snelweg oprijdt dan heb je grote kans dat je tol moet betalen. Alle snelwegen in Kroatië zijn tolwegen behalve de snelweg bij Zagreb. Zorg dus dat je kleingeld (in kuna) bij hebt in Kroatië. Op sommige plaatsen kun je ook pinnen. Wij werden een aantal keer aangekeken toen we geen kleingeld bij hadden. Het kan zo zijn dat ze extra kosten rekenen wanneer je wilt pinnen. 

Tolwegen in Kroatië - Reiskick
Booking.com

Rondreizen door Kroatië 

Kroatië is niet super groot, maar kent wel een grote variëteit aan landschappen. Het zou jammer zijn als je het bezoekt om je te beperken tot een stad of een bestemming. Plan je reis van tevoren of improviseer het ter plekke. 

Start bijvoorbeeld de reis in Zagreb gevolgd door de Plitvice meren, Zadar, Sibenik, Split en sluit af in Dubrovnik. Meer voor de beste rondreis vind je op de ultieme rondreis door de Balkan. Welke route je ook neemt door Kroatië, met een huurauto reis je het eenvoudigste.

Sibenik in Kroatië - Reiskick Krka meren in Kroatië - Reiskick

Proef de lokale keuken

Probeer zeker lokale gerechten. Het is (h)eerlijk eten. De gerechten in Kroatië bestaan voornamelijk uit vers gevangen vis of lamsvlees. Dit wordt veelal gegrild, gestoofd of op de barbecue klaargemaakt. Gerechten worden met groenten en aardappelen of rijst geserveerd. Niets gaat boven een stoofgerecht bij de Plitvicemeren of een vers gevangen forel van de barbeque.

Proef de lokale keuken van Kroatië - Reiskick Proef de lokale keuken van Kroatië - Reiskick

Stenen stranden

De stranden in Kroatië zijn van stenen. Zorg er voor dat je waterschoentjes meeneemt. Het is niet prettig om met slippers of blote voeten daar te lopen. Een strandmatje is geen overbodige luxe.

Stenen strand in Kroatië - Reiskick

Visum en paspoort

Voor Kroatië heb je geen visum nodig. Neem wel altijd voor de zekerheid je paspoort mee. Deze is niet verplicht in Kroatië. Wanneer je net de grens over wil bij Bosnië heb je deze wel nodig omdat Bosnië niet bij de EU hoort. Beter het zekere voor het onzekere. 

Visum en Paspoort nodig in Kroatië? - Reiskick

Hotels in Kroatië

Kroatië biedt bijzondere hotels met uitzicht op de zee tot gezellige boetiekhotels verscholen in kronkelende steegjes. Het is verstandig om vroegtijdig een hotel in Kroatië te boeken om verschillende redenen. Ten eerste is Kroatië een populaire bestemming, vooral tijdens het hoogseizoen, wanneer veel toeristen het land bezoeken vanwege de prachtige kustlijn, historische bezienswaardigheden en natuurlijke schoonheid. Hierdoor kunnen populaire hotels snel volgeboekt raken.

Daarnaast kan het vroegtijdig boeken vaak resulteren in een ruimere keuze aan accommodaties en gunstigere tarieven. Door vooraf te reserveren, heb je meer opties om accommodaties te vinden die aan je voorkeuren en budget voldoen.In deze blog vind je onze favoriete hotels voor je reis naar Kroatië.  

Cornaro Hotel - Split Kroatië

Hulpmiddelen voor het plannen van je reis naar Kroatië

Hopelijk ben je met bovenstaande informatie verder geholpen. Om je nog beter op weg te helpen volgen hier een aantal links naar alle reis hulpmiddelen die wij gebruiken en die je wellicht nuttig vindt bij het plannen van je vakantie.

Accommodatie: Bij het zoeken naar accommodatie zoeken we meestal naar hotels via Booking.com. De website heeft een groot aanbod en een goed annuleringsbeleid. 

Rondleidingen: Hoewel we graag zelfstandig reizen, zijn sommige plaatsen beter te bezoeken met een rondleiding. We geven de voorkeur aan GetYourGuide vanwege de gebruiksvriendelijke interface en solide reputatie. 

Huurauto's: Als we op roadtrip gaan, gebruiken we altijd Sunnycars.nl, een betrouwbare site om vooraf een huurauto te reserveren. Een ander geweldig alternatief is Rentcars.com

Vliegtickets: Als je vliegtickets zoekt, kun je op Tix.nl of Skyscanner.nl zoeken om de beste prijs te vinden van verschillende vliegmaatschappijen. 

Parkeren bij een vliegveld: Vind de beste parkeermogelijkheden op loopafstand of in combinatie met een valet- of shuttleservice met vliegenenparkeren.nl.

Wist je dat …
Wanneer je een aankoop maakt via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

Indien er nog vragen zijn of onduidelijkheden, neem gerust contact op via de mail of ons Instagram account Reiskick.nl