Bezoek een Rendierenfarm in Fins Lapland
Bezoek een Rendierenfarm in Fins Lapland
Fins Lapland, gelegen in het meest noordelijke deel van Finland, is een adembenemende en ongerepte wildernis. In de winter is het land bedekt met een dikke pak sneeuw, tal van rendieren en donkere dagen. In de lange duistere nachten doet zich één van de mooiste natuurschouwspellen voor, de Aurora Borealis, het Noorderlicht. Te midden in de ongerepte natuur liggen rendierfarms verscholen die gerund worden door de Sami. Wij bezochten de rendierenfarms in Ylläs en Pyhä. Hier lees je waarom een rendierfarm de moeite waard is om te bezoeken. Deze activiteit mag je zeker niet missen tijdens je bezoek aan Lapland.
Welkom op Reiskick! We hopen dat onze gratis reisgidsen & tips helpen bij het plannen van je reis!
Wie onderhouden de rendieren in Lapland?
De Sami (of Samen) zijn de inheemse bewoners van Lapland. Dit is van oorsprong een nomadisch volk van jagers en verzamelaars. Honderden jaren leeft deze bevolking voornamelijk van de rendieren. Tijdens de trek van de rendieren volgt de Sami ze. Dit door een gebied dat zich uitstrekt over het uiterste noorden van Finland, Noorwegen, Zweden en een deel van Rusland. De meeste Sami zijn bijna niet meer te onderscheiden van de Scandinaviërs. Zij hebben een gewone baan en spreken nauwelijks nog Samisch. Toch leeft nog een deel van de Sami bevolking op traditionele wijzen, deze groep leidt een teruggetrokken bestaan. Mocht je jezelf hierin verder willen verdiepen zijn er in Finland een aantal museums die je kunt bezoeken. Deze vind je in Inari, Ivalo en Rovaniemi.
Leestip: net zoals vele andere dieren maken de rendieren een migratie. Lees in de reisblog van Droomplekken.nl meer over de jaarlijkse migratie van rendieren in Lapland.
Waarvoor worden rendieren gebruikt in Lapland?
Rendieren werden gebruikt als belangrijkste vervoermiddel door de lokale bevolking. De dieren waren en zijn niet alleen belangrijk als vervoer, ook voor voedsel, warme kleding en gereedschap. In Lapland leven 200.000 rendieren en er zijn 185.000 mensen. Alle rendieren behoren tot een boer en ze zijn allemaal geoormerkt. De dieren lopen in het wild rond. Met name de mannetjes rendieren worden gevangen voor op de rendierenfarm, dat komt omdat deze kunnen leren om de slede te trekken. Het opleiden tot trek-rendier duurt vijf winters. In de andere seizoenen lopen ze vrij rond in de natuur. Al jong worden ze met een touw aan een boom gebonden om te wennen aan het touw.
Wat doen rendieren in de zomer?
Heb je jezelf wel eens afgevraagd wat rendieren in Lapland doen in de zomer? In de zomer wordt het in Lapland ongeveer 35 graden en dan stikt het van de muggen. De rendieren hebben hier last van. Een deel van de rendieren trekt naar de Noorse kust, de harde zoute wind blaast de muggen weg. De rendieren gaan in grote kuddes heel dicht op elkaar staan. De warmte en de stank van de rendieren die opstijgt, zorgt ervoor dat de muggen niet bijten. Voor de boeren is dit wel handig. Ze kunnen eenvoudig de jonge rendieren tellen.
Leestip: Ga jij naar Lapland? Bereid je goed voor en bekijk hier de reistips voor je bezoek aan Lapland in de winter.
Hoe wordt de rendier populatie in evenwicht gehouden?
In heel Lapland kunnen maximaal 200.000 rendieren leven. Wanneer er meer dieren zijn, sterven ze van de honger. Ieder jaar worden 120.000 rendieren geboren, een aantal worden door wolven, beren, lynxen en vossen opgegeten en het overschot wordt geslacht. Elke boer dient een evenredig deel aan te leveren voor de slacht.
Leestip: Overnachten in Lapland kan op een erg bijzondere manier, wil je weten hoe? Lees hier onze blog over bijzonder slapen in Lapland.
Rendieren hebben het moeilijk in het wild!
Waarom hebben rendieren het moeilijk in het wild? De rendieren leven in principe van het mos en gras wat aan de naaldbomen groeit. Echter groeit dat alleen maar aan de bomen die tenminste 150 jaar oud zijn! En die zijn er nog maar weinig, vanwege de houtkap. Een ander opkomend probleem is dat het niet koud genoeg is in het begin van het winterseizoen. Doordat sneeuw smelt en weer bevriest komt op de graslanden een laag ijs te staan. Rendieren kunnen wel door sneeuw grazen maar komen niet door het ijs heen. Om deze redenen worden de dieren tegenwoordig bijgevoerd.
Leestip: hoe plan je zelf een reis naar Lapland?
Waarom moet jij een rendierenfarm bezoeken in Lapland?
Deze unieke activiteit wil je absoluut niet missen. De eeuwenoude cultuur van de Sami te midden in de wildernis is een ervaring om nooit te vergeten. Hoewel, mede door klimaatverandering, de dieren het moeilijk hebben zorgen de overgebleven sami boeren zo goed mogelijk voor de dieren. Wil je meer lezen over de wat te doen in Lapland? Bekijk hier de 10 magische activiteiten in Lapland.
Hulpmiddelen voor het plannen van je reis naar Finland
Hopelijk ben je met bovenstaande informatie verder geholpen. Om je nog beter op weg te helpen volgen hier een aantal links naar alle reis hulpmiddelen die wij gebruiken en die je wellicht nuttig vindt bij het plannen van je vakantie.
Accommodatie: Bij het zoeken naar accommodatie zoeken we meestal naar hotels via Booking.com. De website heeft een groot aanbod en een goed annuleringsbeleid.
Rondleidingen: Hoewel we graag zelfstandig reizen, zijn sommige plaatsen beter te bezoeken met een rondleiding. We geven de voorkeur aan GetYourGuide vanwege de gebruiksvriendelijke interface en solide reputatie.
Huurauto's: Als we op roadtrip gaan, gebruiken we altijd Sunnycars.nl, een betrouwbare site om vooraf een huurauto te reserveren. Een ander geweldig alternatief is Rentcars.com
Vliegtickets: Als je vliegtickets zoekt, kun je op Tix.nl of Skyscanner.nl zoeken om de beste prijs te vinden van verschillende vliegmaatschappijen.
Parkeren bij een vliegveld: Vind de beste parkeermogelijkheden op loopafstand of in combinatie met een valet- of shuttleservice met vliegenenparkeren.nl.
Wist je dat …
Wanneer je een aankoop maakt via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!
Indien er nog vragen zijn of onduidelijkheden, neem gerust contact op via de mail of ons Instagram account Reiskick.nl.