10 magische activiteiten in Lapland

Laatst bijgewerkt op:

10 magische activiteiten in Lapland

Op vakantie naar het land der lappen, Lapland! Bereid jezelf goed voor en lees de 10 magische activiteiten die je niet mag missen in Lapland. In de winter is het land bedekt met een dikke pak sneeuw, tal aan rendieren en donkere dagen. Een landschap dat wild aandoet met ontzettend koude winters, is een droom van menig vakantieganger. In de lange donkere nachten doet zich één van de mooiste natuurschouwspellen voor, de Aurora Borealis, het Noorderlicht. 

Fins Lapland is een winterwonderland voor toeristen. Zou jij hier ook naartoe op vakantie willen? Dan hebben we voor jou de mooiste sneeuwvakantie! Geniet van het witte landschap, leef je uit op de piste of laat je in een slee door rendieren of sledehonden voorttrekken. Slaap in een ijshotel en ga op pad met een sneeuwscooter. Wat wil je nog meer? Hieronder lees je meer over de activiteiten, de aanbevolen accommodaties en meer om jezelf voor te bereiden op Lapland. 

Lees hieronder verder over de 10 magische activiteiten die wij zelf hebben gedaan in Lapland.

10 magische activiteiten in Lapland - Reiskick

#1 Slaap in een ijshotel in Lapland

Tijdens onze reis in Lapland hebben we in het Arctic Snowhotel geslapen. Een absolute must do als je in Lapland bent! De kamers kenmerken zich met prachtige kunstwerken gemaakt van ijs en sneeuw. De kunstwerken worden uitgelicht door verlichting. Daarnaast beschikt het hotel over een ijsbar, ijseetzaal en ijskapel. In het Arctic Snowhotel is ook een ijssauna aanwezig. Hier kun je 15 minuten in zitten. Daarna moet de sauna weer bevriezen, anders smelt het gebouw. In de sauna kan het ongeveer 60-70 graden worden. 

Wat cool is, is dat ieder jaar het hele hotel ontwerp wordt veranderd. Het kost ongeveer twee tot drie weken om het te bouwen met 30 personen.

Bijzonder slapen in Lapland is honderdprocent mogelijk. Lees hier 9x bijzonder slapen in Lapland. 

Tip: Snowman World Igloo Hotel in Rovaniemi is een goed beoordeeld ijshotel naast Arctic Snowhotel. Wij maken gebruik van Booking.com. Deze website heeft een groot netwerk en goed annuleringsbeleid. Een ander alternatief is Glass Resort. 

Slapen in een hotel dat volledig uit ijs bestaat, - Lapland - Reiskick
Booking.com

#2 Maak een sneeuwscootertocht in Lapland

Een van de gaafste activiteiten in Lapland is een sneeuwscootertocht. In de winter is dit voor de meeste lokale bewoners het vervoermiddel. Door heel Lapland is het dan ook eenvoudig om een tour te regelen. Zo kun je kiezen om slechts een rondje te rijden, voor een dagtocht te maken of wellicht voor meerdere dagen op pad te gan. Wij zijn op dagtocht gegaan vanaf Pyhätunturi naar Amethistmijn met de sneeuwscooter. Prachtig! Onderweg heb je diverse stops. Wanneer de sneeuwscooter uitgezet wordt kun je genieten van de rust in de natuur, het is oorverdovend stil en wit. Met de scooters kun je een snelheid halen van 80 km p/u en het is relatief makkelijk te bedienen.

Tip: trek thermos kleding en sokken aan van wol. Dat houdt alles warm en voorkomt zweten.

Maak een tocht met de sneeuwscooter + bezoek de Amethistmijn in Lapland - Reiskick

#3 Bezoek de Amethistmijn

Tijdens de sneeuwscooter tocht bezochten we de Amethistmijn. Dit is ook een van de beste activiteiten om te doen in Lapland, vooral als je van kristallen houdt. In de wintermaanden zijn er geen wegen die hier naar toe leiden. Met een sneeuwscootertocht heb je daar de perfecte mogelijkheid toe. 

De Amethistmijn is een open mijn en de stenen liggen aan de oppervlakte. Ook kwarts wordt hier gevonden. De Amethistmijn is de enige mijn in Europa die nog halfedelstenen heeft. Om te voorkomen dat deze snel is uitgeput, wordt er maar 100 kilo per jaar gewonnen. Zo bestaat deze mijn nog over 500 jaar. Volgens de gids geeft de amethist steen je huid een verjongingskuur en in de zomer werkt het als prikweg.

Na de Amethistmijn vertrek je naar het restaurant ”Luosto”. Hier kun je heerlijk genieten van een warme lunch, dit heb je zeker nodig na een koude tocht. Na de lunch start je aan de terugweg die ongeveer twee uur duurt, het is dan intussen helemaal donker. De sneeuwscooters zijn goed verlicht en daardoor kun je veilig terug gaan. Deze tocht duurt in totaal vijf uur en je rijdt ongeveer 72 kilometer.

De Amethistmijn in Fins Lapland - Reiskick

#4 Maak een sneeuwwandeling en bezoek nationaal park Pyhä-Luosto in Lapland.

Lapland is een van de veiligste plaatsen ter wereld. Los van het feit dat je hier zou kunnen bevriezen, is hier niet veel dat je kwaad zal doen. Tijdens een wandeling kun je uren rondlopen in diepe stilte. Dit kan nog mooier wanneer je dit begeleidt doet om de prachtige natuur te verkennen. Je krijgt voor zo’n sneeuwwandeling telescoopstokken en sneeuwschoenen. Zo kun je niet in diepe sneeuw wegzakken en dus bevriezen. Wij boekten een excursie om door het Nationaal park Pyhä-Luosto te trekken. 

Nationaal park Pyhä-Luosto ontstond in 2005 toen Finlands oudste nationaal park Pyhätunturi werd samengevoegd met Luosto. Hierdoor is Pyhä-Luosto zowel het oudste als jongste Finse nationaal park. Midden in het park loopt de bevroren heilige waterval. Je loopt als het ware door een kerstkaart met een winters landschap. Tijdens de sneeuwwandeling zijn de afdalingen soms steil en spannend. Op sommige plaatsen ligt er in de winter tussen de 70 en 120 centimeter sneeuw. Hard vallen is dus gelukkig niet mogelijk. 

Nature alert: In het Pyhä-Luosto park wonen beren, wolven, otters, lynxen, sneeuwhazen, elanden en natuurlijk rendieren. Wij spotten een eland!  

Lijkt het je leuk eens in oorverdovende stilte door het winterlandschap te wandelen? Wilde dieren spotten en op een kampvuur de lunch bereiden? Dan is een sneeuwwandeling precies iets voor jou! 

Sneeuwwandeling in Lapland - Reiskick
Sneeuwwandeling in Lapland - Reiskick Sneeuwwandeling in Lapland - Reiskick

#5 Rendier excursie

Het Lapland avontuur is niet compleet zonder naar een rendierenfarm te gaan. Deze dieren werden gebruikt als belangrijkste vervoermiddel door de lokale bevolking. De dieren waren en zijn niet alleen belangrijk als vervoer, ook voor voedsel, warme kleding en gereedschap. Bijzonder is dat deze half wilden dieren terugkeren in de winter omdat ze weten dat er voedsel is. In de rest van het jaar leven ze in een straal van 60 kilometer in het wild en baren ze hun jongen. 

Bewonder de rendieren tijdens de rondleiding die de rendierhouder geeft en sluit deze must do af met een ritje in de rendierslee. Na de tocht kun je binnen bij de farm warm worden met iets te eten en drinken. Wil jij alles weten over de achtergrond van de rendierhouders en hun rendieren? Check snel onze blog: bezoek een Rendierenfarm in Fins Lapland.

Voel je even kerstman in een slee getrokken door rendieren - Reiskick
Slee rijden met rendieren in Lapland - Reiskick

#6 Kun je Skiën in Fins Lapland?

Ondanks dat Lapland erg plat is, is het een fantastisch wintersport gebied. Door de hoeveelheid sneeuw die daar valt, zijn de pistes perfect en kun je dus goed skiën en snowboarden. Er zijn geen grote skipistes en je hoeft niet in een rij te wachten voor de liftjes. Hoewel de gebieden beperkt zijn kun je vaak gewoon kiezen uit blauwe, rode en zwarte skipistes. De meeste pistes zijn verlicht, vooral omdat het in de winter maar een paar uur licht is, waardoor je gewoon tot 19:00 uur door kunt skiën. Een dagkaart kost ongeveer 40 euro. Aangezien de skigebieden klein zijn, is wintersport voor kinderen zeer geschikt. Zo zijn verschillende skiklasjes te vinden. 

Tijdens onze vakantie in Lapland verbleven wij in Lapland Lodge Pyhä, deze lodge ligt dicht bij de skipistes en is perfect voor groep van vier personen. Samen met vrienden in een dergelijke hut is een echte top ervaring. 

Kun je skiën in Lapland
Informatie over skiën in Lapland - Reiskick

#7 Wanneer is de beste tijd om het noorderlicht te zien?

Het is natuurlijk nooit een garantie dat je het noorderlicht zult zien, maar naast Noorwegen is Fins Lapland is een van de belangrijkste plaatsen waar mensen naartoe gaan om een blink van het licht te vangen. Wij hadden een beetje pech want gedurende ons verblijf was er bijna alleen maar bewolking. Slechts één keer in de avond vingen we tijdens een kleine opklaring wat aura-activiteit op. Hier gaan we zeker nog ooit eens voor terug.

In Fins Lapland kun je het beste het noorderlicht zien tussen begin januari en eind maart. In december en april is de kans kleiner. Dankzij de diepdonkere nachtelijke lunchen en miinimale lichtvervuiling oogt het noorderlicht het felste in Fins Lapland.

Tijdens een avond wandeling passeerden we de Pyhä Igloos. Deze luxe igloos hebben een glazen dak. Zo vergroot je de kans het noorderlicht te spotten en dat terwijl je op bed ligt! Het zou gaaf zijn geweest hier overnacht te hebben. 

Spot het noorderlicht in Lapland - Reiskick

#8 Knuffel met husky's

Een van de bekenste activiteiten in Lapland is bezoeken van een huskyfarm. Knuffel met de husky's en maak een sledetocht. Een sledetocht is ongeveer 20 kilometer en je mag zelf de slee besturen. 

Deze husky honden in Lapland zijn super mooi en hebben vaak twee verschillende kleur ogen. Voor het vertrek staan de husky’s te trappelen van ongeduld. De slee staat verankerd met een pin en is vaak extra gezekerd met een touw om de boom. Wanneer deze losgemaakt worden schieten de honden weg en begint de tocht. Een fantastische ervaring.

Leuk weetje over de Husky: een Husky is geen hondenras, veel mensen denken dat alle Husky’s het zelfde zijn, een zwart/witte hond met gespitste oren. Hiermee bedoelen ze echter het ras, Siberische Husky. Toch zijn er ook andere soorten honden die sledes trekken. Zij worden ook husky's genoemd. Wanneer een hond (ongeacht welke) voor een slee staat wordt het een husky genoemd, dat betekend sledehond.

Standaard sledetochten zijn ongeveer 20 kilometer. Halverwege rust je uit in een grote tipi met houtvuur. Daar wordt een warme lunch gemaakt. De honden koelen zich af in de sneeuw. De honden zijn het meest in hun element wanneer het -15 graden of kouder is. Ze kunnen anders de warmte niet goed kwijt. Wel grappig dat wanneer het warmer is, de honden soms de sneeuw in duiken. Na de tocht worden de honden bedankt met een aai. Daarna kun je de dieren bezoeken die in de ren zitten, waar ook jonge husky pups verblijven, deze mogen uiteraard vertroeteld worden. Je zou er zo een mee naar huis willen nemen.

Husky farm in Fins Lapland - Reiskick
Cuteness overload knuffelen met Husky’s! - Reiskick

#9 Lapland Santa Claus village

Dit is wat je zou verwachten van de plek waar de Kerstman woont. Deze plaats is tot de nok gevuld met Kerstmis, vooral in de wintermaanden is dit een top attractie. Neem deel aan een kerstman workshop, glij van de ijsglijbaan en bezoek de rendieren. Door het dorp heen ligt de arctic circle, in het donker heb je hier dan ook grote kans om het natuurschouwspel van het noorderlicht te spotten.

Leuk weetje: als je een brief vanaf het dorp van de Kerstman dorp verstuurt, komt deze aan bij de ontvanger met een poststempel van het hoofdpostkantoor van de kerstman!

Tijdens je vakantie naar de noordelijke uithoeken van Finland moet je het maximale er uit kunnen halen en niet voor onverwachte verrassingen komen staan. Mede daarom hebben we de belangrijkste reistips voor een bezoek aan Lapland voor je opgesomd. Zo ga je warmpjes de kou in!

Het dorp van de kerstman in Lapland - Reiskick

#10 De reis naar Fins Lapland

Vanuit Amsterdam vlogen wij naar Lapland. Omdat de vlucht vroeg in ochtend was, hadden we een overnachting in het hightech hotel CitizenM. Het tijdsverschil is één uur met Nederland. Vanaf het vliegveld in Rovaniemi (het dorp van Santa Claus), werden wij naar het ijshotel gebracht in Sinettä voor een overnachting. Vanuit daar pakte we de bus naar het dorp Pyhätunturi voor zeven nachten. In totaal zijn wij 8 dagen in Lapland geweest. Dit was een vakantie om nooit te vergeten. Bekijk hieronder meer blog artikelen over Fins Lapland of bekijk een van de andere reizen!

Een rondreis door zweeds Lapland in de zomer is ook erg gaaf! Bekijk hier de blog van Reisgenie. 

Reis naar Lapland blog - Reiskick

Hulpmiddelen voor het plannen van je reis naar Finland

Hopelijk ben je met bovenstaande informatie verder geholpen. Om je nog beter op weg te helpen volgen hier een aantal links naar alle reis hulpmiddelen die wij gebruiken en die je wellicht nuttig vindt bij het plannen van je vakantie.

Accommodatie: Bij het zoeken naar accommodatie zoeken we meestal naar hotels via Booking.com. De website heeft een groot aanbod en een goed annuleringsbeleid. 

Rondleidingen: Hoewel we graag zelfstandig reizen, zijn sommige plaatsen beter te bezoeken met een rondleiding. We geven de voorkeur aan GetYourGuide vanwege de gebruiksvriendelijke interface en solide reputatie. 

Huurauto's: Als we op roadtrip gaan, gebruiken we altijd Sunnycars.nl, een betrouwbare site om vooraf een huurauto te reserveren. Een ander geweldig alternatief is Rentcars.com

Vliegtickets: Als je vliegtickets zoekt, kun je op Tix.nl of Skyscanner.nl zoeken om de beste prijs te vinden van verschillende vliegmaatschappijen. 

Parkeren bij een vliegveld: Vind de beste parkeermogelijkheden op loopafstand of in combinatie met een valet- of shuttleservice met vliegenenparkeren.nl.

Wist je dat …
Wanneer je een aankoop maakt via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

Indien er nog vragen zijn of onduidelijkheden, neem gerust contact op via de mail of ons Instagram account Reiskick.nl

Op zoek naar meer?