Nuttigste tips voor een bezoek aan Marokko
Nuttigste tips voor een bezoek aan Marokko
Sta jij op het punt om een gave reis te boeken naar Marokko? Alhoewel je Marokko gerust kunt bezoeken zonder vooraf onderzoek te hebben gedaan, kunnen een aantal nuttige reistips voor Marokko handig zijn voor je bezoek. Een idee hebben wat je te wachten staat, wat de veiligheid van dit land is, hoe je je moet kleden en wat je juist niet moet doen, kan je vakantie een stuk fijner maken. Hier lees je de meest nuttige tips die je zou moeten weten voor je vertrekt richting Marokko.
Marokko is de toegangspoort tussen Afrika en Europa en staat bekend om het diverse landschap. Het land herbergt z’n 3.000 kilometer kustlijnen, schitterende woestijnen, grote bergketens en vruchtbare natuur. De 1000 jaar oude stad Marrakesh is een van de topattracties van Marokko.
Deze reisblog is onderdeel van onze roadtrip door Marokko.
Is Marokko veilig om te reizen?
De vraag, is reizen door Marokko veilig hebben we al vaak voorbij zien komen. Ondanks dat Marokko dicht bij Nederland ligt is het een totaal andere wereld. Voordat je vertrekt naar dit prachtige land is het fijn om te weten of het veilig is. Daarom hebben we informatie voor je verzameld rondom de veiligheid in Marokko en tips.
Goed om te weten, Marokko heeft geen bijzondere risico’s voor een rondreis door Marokko. De mensen zijn super vriendelijk en het land wordt gezien als een van de meest stabiele landen in West-Afrika. Bijna geheel Marokko staat op geel dat betekent let op, veiligheidsrisico’s. Dit komt doordat de veiligheidsrisico’s afwijken van wat je in Nederland gewend bent. Dit betreft voornamelijk het rijden door de Sahara. Er wordt aangeraden om alleen op de geasfalteerde hoofdwegen te rijden.
De rand van Marokko, het grensgebied met Mauritanië staat op rood, dit komt door de ontplofte landmijnen in de Westelijke Sahara. In principe gaan er nagenoeg geen toeristen die kant op. Daarnaast is het grensgebied met Algerije afgesloten dus deze staat op oranje (2022). De rondreis door Marokko die wij hebben samengesteld is perfect en hierdoor kom je niet in de buurt van rood of oranje.
Gezien Marokko een groot land is, is het aan te raden goed op je spullen te letten in verband met de zakkenrollers. Bezoek geen afgelegen straten en ga niet zomaar met iemand mee.
Voor een actuele veiligheidsinformatie verwijzen we je graag naar de bron van Ministerie van Buitenlandse zaken.
Welke talen spreken ze in Marokko?
In Marokko spreken ze een tal aan talen, dit hebben zij geleerd om goed te kunnen praten met alle toeristen die er komen. Zo spreken ze Frans, Spaans, Engels en uiteraard twee officiële talen het Arabisch en het Berbers. Engels wordt niet super veel gebruikt, alleen voor toeristen. Kom je er niet uit? Gebruik Google vertaler app.
Vind jij het leuk om een aantal Marokkaanse woordjes te weten? We hebben de basiswoorden voor je opgesomd.
Hallo = Salaam.
Dag = Beslama.
Hoe gaat het = Kayf Halak.
Alles gaat goed = Alhamdoelillah (reactie op hoe gaat het)
Mijn naam is = Ismie …
Hoe heet u? = Smietek.
Ja = ejeeh / neam.
Nee = La.
Betalen in Marrakesh, dit moet je weten:
Uiteraard goed om te weten is de munteenheid die gebruikt wordt in Marokko, dit is de Marokkaanse Dirhams (MAD). De koers is ongeveer €1,00 voor 10,63 MAD (2022). Bekijk op de website wisselkoers.nl wat de huidige koers is.
Wanneer je naar een markt gaat is het erg handig om contante bij te hebben wanneer je iets wil kopen. Vergeet bij het kopen van een product niet te onderhandelen. In Marokko is het gebruikelijk om fooi te geven voor de bediening in restaurants, voor het poetsen van je kamer en voor elke kleine dienst die iemand voor je doet. Daarbij is het normaal dat bedragen naar boven worden afgerond. Zorg ervoor dat je een creditcard bij je hebt, niet overal is het mogelijk om met een bankpas te pinnen.
Hoe is het weer in Marrakesh?
In Marrakesh is het over het algemeen altijd warm vergeleken met Nederland, dit komt door het steppeklimaat. In de wintermaanden is het rond de 20 graden en in de zomer kan het wel 40 graden zijn. De maanden juli en augustus zijn het warmst en wij raden af om in die tijd een stedentrip of roadtrip te maken. Wij zijn in juli naar Marrakesh gegaan en veel riads en hotels zijn dan dicht omdat er minder toerisme komt in verband met de warmte. Het beste moment voor een stedentrip is in het voorjaar (half maart tot mei) of het najaar (september tot oktober). In de Atlasgebergte is het doorgaans wat kouder, zorg ervoor dat je iets warms bij hebt. Tussen de maanden oktober en april is het mogelijk dat er sneeuw ligt op de toppen wat wandelen gevaarlijk kan maken.
Leestip: ga jij naar Marrakesh in Marokko? Lees dan onze reisblog met de top 7 bezienswaardigheden van Marrakesh en alle uitstapjes die je kunt maken.
Welke kleding kun je het beste dragen in Marrakesh?
Marokko is een moslimland, culturele verschillen zul je al snel opmerken. De meeste vrouwen zijn bescheiden gekleed, meestal met een hoofddoek op. Als toerist ben je niet verplicht om een hoofddoek te dragen en uit ervaring, voelde wij ons er ook niet ongemakkelijk bij om dat niet te dragen. Als bezoeker hoef je niet van top tot teen bedekt te zijn, maar de basisregels zijn om je schouders, knieen en borst te bedekken. Aangezien Marrakesh een grote stad is lopen er veel toeristen rond die zich niet houden aan deze basisregels. Er wordt gezegd dat wanneer je in korte broekjes en topjes rondloopt dat je dan sneller lastig gevallen kan worden door de mannen. Nu hebben wij wel eens korte broekjes / topjes aan gehad en hebben hier geen last van gehad. Gezien de warme periode van ons bezoek hebben we deze keuze gemaakt. Als we nog een keer terug zouden gaan zou ik zeker wel kleding aandoen die de schouders en knieën bedekken, dit om te respecteren dat dit een conservatieve cultuur is.
Aangezien de temperaturen flink op kunnen lopen raden we je aan om luchtige kleding mee te nemen. Ga je een rondreis maken door Marokko? Zorg dan dat je ook iets warmers bij hebt, wanneer een bezoek aan het Atlasgebergte op de planning staat.
Hoe verplaatsen in Marrakesh en tijdens een roadtrip door Marokko?
Marrakesh is een super eenvoudige stad om te bezoeken. Het is mogelijk om alles te voet te bezoeken, de bezienswaardigheden liggen niet ver uit elkaar. Door de stad rijden veel taxi’s om je te verplaatsen vanaf het hotel/Riad naar de stad of naar andere activiteiten zoals kameel of quad rijden. Een hand kaart of digitale offline kaart zijn wel handig om de weg te vinden. De lokale bevolking van Marokko is heel behulpzaam, dit wel in ruil voor geld. Pas hier dus voor op wanneer je iemand de weg vraagt. Ga je een roadtrip maken? Huur dan een auto bij Sunnycars, het is hier namelijk mogelijk om de auto op een andere plaats in te leveren.
Hoe lang duurt de vlucht naar Marrakesh?
De vlucht van Nederland - Eindhoven naar Marokko - Marrakesh duurde drie uur en drie kwartier. Met een relatief korte vlucht is het mogelijk om dit bijzondere land te bezoeken. Regel voor je vertrek een taxi die je van het vliegveld naar Marrakesh brengt, zodat je verzekert bent van een veilige rit. Wij zijn in Marokko op de plaatsen Marrakesh & Agadir geweest, waarvan 4 dagen in Marrakesh en 4 dagen in Agadir
Leer afdingen voor Marokko
Beland jij op de Medina van Marrakesh of slenter je door de straten van andere dorpen in Marokko? Dan ga je wellicht ook een leuke souvenir kopen. Net zoals in Turkije houden de verkopers van mensen die afdingen. Het verkopen van artikelen is voor deze medewerkers een sport en je maakt hun dag door te onderhandelen. Ook al ding je flink af, ze verdienen er toch wel op. Zet laag in, sommige souvenirs kun je al krijgen voor 25-50% van de prijs. Ben je alsnog niet tevreden over de prijs? Loop dan gewoon weg, vaak willen verkopers graag een deal maken en roepen je om die reden terug.
Foto’s maken van de lokale bevolking in Marokko
De lokale mensen in Marokko vinden het niet fijn als je ongevraagd foto’s van hun maakt. Wees beleefd en vraag vriendelijk of dit mag. De meeste Islamitische kunst wordt gemaakt door het gebruiken van patronen. Dit komt omdat Marokkanen geloven dat als ze op een foto staan, dit een afbeelding van een mens creëert en niet is toegestaan. Ze voelen zich beledigd wanneer ze op de foto moeten.
Niet toegestaan in Moskeeën in Marokko
In tegenstelling tot vele andere landen, waar moskeeën een deel van het interieur openstellen voor niet-moslims, zijn de meeste Moskeeën in Marokko verboden voor niet-moslims. Een van de weinige uitzonderingen is Hassen II-moskee in Casablanca. De binnenplaats kun je bezoeken en er zijn rondleidingen mogelijk. In Marokko vinden de moslims het respectloos wanneer je foto’s maakt van de Moskee. Hou jezelf in of maak de foto’s onopvallend en liefste wanneer er geen diensten zijn.
Drone’s niet toegestaan in Marokko
Heb jij een drone en wil je die graag meenemen op reis? Laat hem alsjeblieft thuis. Het zal problemen opleveren op het vliegveld, grote kans dat deze achtergelaten zal moeten worden.
Paar leuke Marokkaanse weetjes
Marokko is een van de grootste producenten van illegale Hasj in de wereld.
Marokkaanse thee is erg populair. Voornamelijk de muntthee. Deze is gemaakt met groene thee, muntblaadjes en een ton suiker.
Ongetwijfeld zul je de inschenk manier van thee opvallen. Hoe hoger de gastheer de thee schenkt, hoe belangrijker de gast is. Er is een persoon in Marokko waar ze thee schenken vanuit ladders en dat is voor de koning.
2004 was een belangrijk jaar voor de vrouwen in Marokko. Vrouwen kunnen vanaf dat moment de voogdij over hun kinderen krijgen en dienen ze toestemming geven als hun partner een tweede vrouw wil nemen
Hopelijk heb je genoten van deze blog. Als je vragen hebt, stuur ons een e-mail, we helpen je altijd graag verder! Als je ons een beetje wilt helpen, deel dan dit artikel over "Nuttige tips voor een bezoek aan Marokko" op Facebook, Instagram of andere sociale media. Een kleinigheidje voor jou dat voor ons een groot verschil kan maken! Enorm bedankt! Als je de foto's in dit artikel leuk vindt, raden we je aan om ons Instagram-account Reiskick.nl te volgen, waar je nog veel meer kunt vinden!
Hulpmiddelen voor het plannen van je reis naar Marokko
Hopelijk ben je met bovenstaande informatie verder geholpen. Om je nog beter op weg te helpen volgen hier een aantal links naar alle reis hulpmiddelen die wij gebruiken en die je wellicht nuttig vindt bij het plannen van je vakantie.
Accommodatie: Bij het zoeken naar accommodatie zoeken we meestal naar hotels via Booking.com. De website heeft een groot aanbod en een goed annuleringsbeleid.
Rondleidingen: Hoewel we graag zelfstandig reizen, zijn sommige plaatsen beter te bezoeken met een rondleiding. We geven de voorkeur aan GetYourGuide vanwege de gebruiksvriendelijke interface en solide reputatie.
Huurauto's: Als we op roadtrip gaan, gebruiken we altijd Sunnycars.nl, een betrouwbare site om vooraf een huurauto te reserveren. Een ander geweldig alternatief is Rentcars.com
Vliegtickets: Als je vliegtickets zoekt, kun je op Tix.nl of Skyscanner.nl zoeken om de beste prijs te vinden van verschillende vliegmaatschappijen.
Parkeren bij een vliegveld: Vind de beste parkeermogelijkheden op loopafstand of in combinatie met een valet- of shuttleservice met vliegenenparkeren.nl.
Wist je dat …
Wanneer je een aankoop maakt via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!
Indien er nog vragen zijn of onduidelijkheden, neem gerust contact op via de mail of ons Instagram account Reiskick.nl.