Het klimaat en de beste reistijd voor Bolivia

Laatst bijgewerkt op:

Het klimaat en de beste reistijd voor Bolivia

Bolivia wordt ook wel het hart van Zuid-Amerika genoemd en heeft veel te bieden. Het klimaat in Bolivia wordt beïnvloed door zowel seizoenen en de hoogte. Het hele jaar is dit land een geweldige bestemming. Toch zijn de meeste eens dat de beste reistijd voor Bolivia het droge seizoen is. Dit seizoen vindt plaats van mei tot eind oktober met een toeristische piek in juli en augustus. Hoewel Bolivia direct op de evenaar ligt, is het klimaat zeker niet uniform tropisch. Met landschappen variërend van de hoge woestijn van de Altiplano, waar het 's nachts vriest en overdag bijzonder warm is - tot de hete, natte Amazone. Het grootste deel van de Andes-regio ligt meer dan 1.500 meter boven de zeespiegel, met enkele toppen van wel 6.000 meter hoog! In dit artikel vertellen we meer over het klimaat en de beste reistijd voor Bolivia.

Leestip: Bolivia heeft een ruige natuur, is 100% authentiek, ongerept, niet toeristisch en zonder poespas. Wij bozochten Bolivia tijdens de ultieme rondreis door Zuid-Amerika van drie en een halve week, durft jij deze route aan? 

Beste reistijd voor Bolivia - Reiskick

Het klimaat van Bolivia

Het klimaat van Bolivia verandert met de hoogte, niet met de breedtegraad. Het is over het algemeen tropisch en vochtig in het Noorden (Amazone), in het zuidoosten (Chaco) heet en droog. De valleien liggen in het midden van het land, het is hier geen overbodige luxe om warme kleding te dragen in juli en augustus. Het hoogland ligt op hoogtes boven de 3.000 meter. Tijdens de Boliviaanse winter (juli-september) dalen de temperaturen hier flink. Vooral de zoutvlakte bij Uyuni staat bekend om zeer lage nachttemperaturen, rond -20° graden Celsius. In augustus waren wij in de Andes-woestijn, we sliepen hier in een hotel met kleding, een muts en handschoenen aan in bed. Overdag zijn de temperaturen veel hoger en is het mogelijk om in een trui of t-shirt rond te lopen. Op ongeveer 3.700 meter ligt het Titicacameer. Hier daalt de temperatuur ’s nachts vaak beneden het vriespunt. Voor dit gebied geldt hetzelfde klimaat als voor de hoogvlakte in Bolivia.

Reistip: Vluchten worden vaak verstoord door slecht weer (en stakingen en protesten...), dus als je op een bepaalde plaats op een bepaald tijdstip moet zijn (bijv. terugkeren naar La Paz voor een internationale vlucht naar huis), wordt het sterk aangeraden om de dag voor vertrek op de plaats van bestemming te zijn. Lees hier 12 vervoertips voor je reis door Bolivia.

Het klimaat van Bolivia - Reiskick

Beste reistijd voor Bolivia

Het regenseizoen is tijdens de boliviaanse zomer, van december tot april. De winter, van mei tot augustus, is droog en het kan erg koud zijn. De beste reistijd voor Bolivia is van mei tot en met oktober. In deze tijd liggen de temperaturen wel wat lager, maar het regent dan maar zelden. De lucht is dan vaak helder blauw dat zorgt voor mooie plaatjes. In de bergen kunnen regenbuien het hele jaar voorkomen. Regenbuien in de maanden december tot en met februari kunnen oponthoud veroorzaken tijdens je reis. 

Beste reistijd voor Bolivia opgesomd per maand:

  • Januari en februari zijn de natste maanden van het jaar met regen in de meeste delen van het land. Qua temperatuur is het zomer! Reizen in het regenseizoen kan een uitdaging zijn, omdat veel van de wegen moeilijk begaanbaar zijn. Sommige delen van Bolivia zijn het hele jaar door te bezoeken.
  • Maart is de laatste maand van het regenseizoen in Bolivia. 
  • April wordt beschouwd als een schoudermaand om Bolivia te bezoeken. De regens beginnen af ​​te nemen en laten een wild, groen landschap achter.
  • Mei markeert het begin van de winter en het droge seizoen. Nu de regen is verdwenen, openen wandel- en trekpaden, waardoor mei een van de beste tijden is om Bolivia te bezoeken.
  • Met droge omstandigheden en helderblauwe luchten stromen toeristen in de maanden juni, juli en augustus binnen, dit is het hoogseizoen.
  • In september en oktober neemt de neerslag toe, dit zijn de omslag maanden naar de zomer. Deze maanden zijn nog steeds goed om naar Bolivia te reizen.
  • November wordt gekenmerkt door natte avonden en mistige ochtenden. Het neerslagniveau is aanzienlijk gestegen ten opzichte van de andere maanden.
  • Een van de natste maanden van het jaar is december, het is in het algemeen warm.
Beste tijd om Bolivia te bezoeken - REISKICK

Beste reistijd Salar de Uyuni - 's werelds grootste zoutvlaktes

Het hele jaar door zijn de zoutvlaktes geweldig om te bezoeken. Wat je echter wil zien is belangrijker! Hiermee bedoelen we of je de witte zoutvlaktes wil zien of juist wanneer het reflecteerd. Je hebt misschien magische, spiegelachtige foto's gezien van de overstroomde zoutvlakten - een prachtige optische illusie tijdens het regenseizoen. Hoewel de rand van de Salar de Uyuni nog steeds te bezoeken is als deze onder water staat, is het niet mogelijk om deze over te steken of het eiland in het midden bezoeken. Ook heb je een grote kans dat het bewolkt is. 

Leestip: Een bezoek brengen aan Salar de Uyuni, beter bekend als de zoutvlakten van Bolivia, is een absolute topactiviteit. Lees de reisgids om erachter te komen waarom je deze prachtige plek zou moeten bezoeken en om te ontdekken wat er allemaal te doen is in Salar De Uyuni.

Beste reistijd voor Bolivia - REISKICK

Hoogte in Bolivia en tips om hoogteziekte te voorkomen

Bij het bereiken van hoogten van 3.000 meter of hoger kunnen sommige mensen hoogteziekte ervaren, als reactie op het gebrek aan zuurstof in de lucht. Hoe dichter bij de zeespiegel je woont, hoe groter de kans dat je last kunt krijgt van hoogteziekte. Om hoogteziekte te voorkomen is het vooral belangrijk rustig aan te doen. Drink na aankomst veel water en neem geen zware maaltijden zoals vlees. Acclimatisatie duurt over het algemeen één tot twee dagen. De blog: "zo kun je hoogteziekte voorkomen op reis", helpt je hoogteziekte beter te begrijpen en de juiste voorbereidingen te treffen voor je reis naar hogergelegen gebieden zoal Bolivia. 

Bestemmingen op grote hoogte in Bolivia:

Booking.com

Hulpmiddelen voor het plannen van je reis naar Bolivia

Hopelijk ben je met bovenstaande informatie verder geholpen. Om je nog beter op weg te helpen volgen hier een aantal links naar alle reis hulpmiddelen die wij gebruiken en die je wellicht nuttig vindt bij het plannen van je vakantie.

Accommodatie: Bij het zoeken naar accommodatie zoeken we meestal naar hotels via Booking.com. De website heeft een groot aanbod en een goed annuleringsbeleid. 

Rondleidingen: Hoewel we graag zelfstandig reizen, zijn sommige plaatsen beter te bezoeken met een rondleiding. We geven de voorkeur aan GetYourGuide vanwege de gebruiksvriendelijke interface en solide reputatie. 

Huurauto's: Als we op roadtrip gaan, gebruiken we altijd Sunnycars.nl, een betrouwbare site om vooraf een huurauto te reserveren. Een ander geweldig alternatief is Rentcars.com

Vliegtickets: Als je vliegtickets zoekt, kun je op Tix.nl of Skyscanner.nl zoeken om de beste prijs te vinden van verschillende vliegmaatschappijen. 

Parkeren bij een vliegveld: Vind de beste parkeermogelijkheden op loopafstand of in combinatie met een valet- of shuttleservice met vliegenenparkeren.nl.

Wist je dat …
Wanneer je een aankoop maakt via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

Indien er nog vragen zijn of onduidelijkheden, neem gerust contact op via de mail of ons Instagram account Reiskick.nl