De ultieme safari door Tanzania
Rondreis Tanzania safari & Zanzibar
Tanzania en Zanzibar vormen samen een ultieme bestemming voor avonturiers en zonliefhebbers. Na twee reizen naar deze bestemmingen, kunnen we met zekerheid zeggen: dit land heeft alles wat je zoekt. Van indrukwekkende safari's op Tanzania tot witte stranden van Zanzibar, hier vind je een perfecte mix van natuur, cultuur en ontspanning.
Voor we aan onze reizen begonnen, hebben we onderzoek gedaan naar de beste routes, verborgen parels en manieren om kosten te besparen. In deze blog delen we onze ervaringen en geven we je tips voor de ultieme reiservaring, de beste locaties en de meest praktische manieren om je reis te boeken. Of je nu op zoek bent naar avontuur, luxe of een reis die budget vriendelijker is: wij hebben de antwoorden. Laat je inspireren en plan jouw droomreis naar Tanzania - Zanzibar!

Waarom op safari gaan in Tanzania?
Tanzania is uniek door zijn indrukwekkende natuur en rijke biodiversiteit. Het land herbergt enkele van ’s werelds meest iconische wildparken, zoals de Serengeti en de Ngorongoro-krater. Hier kun je de grote migratie ervaren, de Big Five spotten en kennismaken met de fascinerende Maasai-cultuur. Wat Tanzania extra bijzonder maakt, is de mogelijkheid om avontuurlijke safari’s te combineren met zonovergoten stranddagen op Zanzibar. Hoewel het land volop in ontwikkeling is en niet alles zo georganiseerd is als in Europa, draagt dit bij aan de charme van je reis. Om je te helpen een weloverwogen keuze te maken over met welke partij en wanneer je het beste naar Tanzania kunt reizen, hebben we op deze pagina de belangrijkste informatie voor je verzameld.
Tip van Jannick: alle foto’s op deze pagina, net als op de rest van onze website, hebben we zelf gemaakt. Houd er rekening mee dat je tijdens een safari niet altijd geluk hebt met het spotten van dieren. Hoe langer je gaat, hoe groter de kans, maar garanties zijn er niet. Door stil te zijn en goed om je heen te kijken, vergroot je je kansen op een bijzondere ontmoeting in de wilde natuur. Ontdek, bewonder en respecteer deze prachtige plaats!


Rondreis Tanzania en Zanzibar: 9 tot 20 dagen safari en ontspanning
Een safari door Tanzania is een droom die voor velen op de bucketlist staat. Maar hoe pak je zo'n avontuur aan? Nadat wij hier twee keer twee weken zijn geweest, kunnen we je vertellen dat het ongetwijfeld onze mooiste reis zal blijven (samen met IJsland en Costa Rica), vol prachtige herinneringen.
Hoe organiseer je een safari in Tanzania?
Welke nationale parken te bezoeken? Waar te slapen? Hoe zit het met eten? Welk vervoer hebben we nodig? Waar kan je een goede gids vinden? Hoeveel kost een Safari? Wij hebben ons veel vragen gesteld bij het plannen van deze reis! Naar onze inzien heb je drie opties voor het regelen van je Safari: via een (inter)nationaal reisbureau, een lokaal safari-bedrijf of door zelf te rijden. Hieronder bespreken we elke optie met advies over hoe het beste de safari te regelen.

1. Zelf rijden (doe-het-zelf safari)
Hoewel zelf rijden op papier avontuurlijk en budgetvriendelijk lijkt, raden we deze optie ten zeerste af. In de nationale parken ontbreken vrijwel alle routeborden, waardoor verdwalen een reëel risico is. Bovendien bevind je je in een afgelegen en uitgestrekt natuurgebied, waar hulp niet direct beschikbaar is als je auto pech krijgt. Tenzij je het aantrekkelijk vindt om onder het toeziend oog van leeuwen, luipaarden en hyena’s banden te verwisselen, raden wij dit avontuur sterk af!
Ook qua kosten valt er nauwelijks winst te behalen. De prijs van een verzekering en vergelijkbare vergunningen ligt vaak dicht bij de kosten van een safari inclusief gids. Een gids biedt bovendien enorm veel toegevoegde waarde: zij weten waar de dieren zich bevinden, hebben kennis van de omgeving en zorgen ervoor dat je een veilige en onvergetelijke ervaring hebt zonder zorgen. Kortom, een gids is essentieel voor een ultieme safari.

2. Safari's verzorgd door een (inter)nationaal reisbureau
De eenvoudigste optie is om de organisatie uit handen te geven. Hoewel je zou verwachten dat dit een stuk prijziger is dan wanneer je het zelf regelt, zijn er organisaties zoal TUI die scherpe prijzen hanteren. Dit soort reisbureaus bieden complete pakketten die vaak niet alleen je safari omvatten, maar ook alle vluchten, accommodaties en eventuele stranddagen op Zanzibar. Het grootste voordeel? Je hebt alles in één keer geregeld.
Daarnaast ben je, zeker bij Europese bedrijven, goed beschermd. Zo heb je in Nederland de SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden), waardoor je financiële zekerheid hebt als de reisorganisatie failliet gaat vóór je reis. Dit levert de nodige gemoedsrust op bij een grote investering zoals een safari.
Zelf hebben we gereisd met twee verschillende organisaties:
- Onze eerste reis was met Jambo Safari, een specialist in luxueuze en uitgebreide safari's. Deze reis was prijzig, maar bood een uitgebreide safari met meerdere parken, zoals de Serengeti, Ngorongoro-krater, Tarangire, Lake Eyasi en Lake Manyara. Persoonlijke service en aandacht voor detail staat bij deze organisatie centraal. Ze bieden doorgaans reizen aan naar meerdere nationale parken en reserveren accommodaties van hoge kwaliteit, zoals lodges en tented camps, vaak met een focus op kleinschaligheid en authenticiteit. Aansluitend aan de safari zijn we naar Zanzibar gegaan.
- De tweede keer kozen we voor TUI, een budgetvriendelijke optie. Deze reis combineerde een korte safari in het minder bekende, maar prachtige Nyerere Nationaal Park met een ontspannen verblijf op Zanzibar. Hoewel de safari minder uitgebreid was dan onze eerdere ervaring, is dit een uitstekende keuze voor reizigers die kennis willen maken met de Afrikaanse natuur, maar niet de tijd, financiële middelen of behoefte hebben om meerdere parken te bezoeken. Bij TUI is er minder ruimte voor persoonlijke inbreng, maar het aanbod is gevarieerd. Je kunt kiezen uit verschillende opties, variërend in het aantal dagen en bestemmingen. Dit maakt het eenvoudig om een reis te vinden die aansluit bij je wensen en budget, zonder dat je hoeft in te leveren op kwaliteit. Bekijk hier de interessante pakketreizen van TUI naar Tanzania en Zanzibar.
Ben je benieuwd naar meer informatie over de TUI reis die wij gemaakt hebben? Lees hier dan onze review TUI 16-daagse safari Selous & Zanzibar.

3. Boeken bij een lokaal safari-bedrijf
Een andere optie is om je safari rechtstreeks te boeken bij een lokaal bedrijf in Tanzania. Dit kan goedkoper zijn dan via een reisbureau in je eigen land, omdat je direct met de organisator zaken doet en geen extra kosten betaalt aan tussenpersonen. Lokaal geboekte safari’s hebben daarnaast het voordeel dat je vaak flexibel bent in je reisroute en specifieke wensen kunt bespreken, zoals privé-gidsen of bezoek aan minder toeristische parken. Er zijn verschillende betrouwbare bedrijven te vinden, zoals Leopard tours en Asilia Africa, die bekend staan om hun professionaliteit en kennis van de regio.
Het nadeel is wel dat je zelf verschillende zaken apart zult moeten boeken, zoals vluchten, mogelijk accommodaties, transfers, etc. Daarbij heb je minder zekerheid en bescherming in vergelijking met Europese organisaties en kan de betaling ingewikkelder zijn.
Tip van Jannick: doe vooraf grondig onderzoek naar reviews en certificeringen om zeker te zijn dat je samenwerkt met een gerenommeerd bedrijf. Wees duidelijk over je wensen bij de boeking: geef aan welke parken je wilt bezoeken, hoeveel dagen je op safari wilt en of je specifieke voorkeuren hebt, zoals een privé-jeep of unieke accommodaties. Vraag het bedrijf om een gedetailleerde offerte met een duidelijk overzicht van wat wel en niet is inbegrepen, zoals parkkosten, maaltijden en vervoer.

Tanzania safari-routekaart
Tanzania is een uitgestrekt land in Afrika, met een oppervlakte van ongeveer 945.087 vierkante kilometer, waardoor het land het grootste is in Oost-Afrika qua landoppervlakte. Ter vergelijking: Selous Game Reserve, ookwel Nyerere National Park genaamd, is ongeveer net zo groot als België (30.688 vierkante kilometer), met deze oppervlakte is het een van de grootste wildparken ter wereld. Gezien de enorme afstanden – vaak over zandwegen – is het van belang om keuzes te maken. Later in deze blog lees je meer over de mooiste wildparken van Tanzania, zodat je een goede keuze kunt maken tussen de verschillende parken die je wilt bezoeken.
In Tanzania zijn er in principe twee belangrijke safariroutes: de noordelijke route en de zuidelijke route. De noordelijke route, ook wel de klassieke route genoemd, omvat meerdere iconische parken in het noorden van het land, zoals de Serengeti en de Ngorongoro-krater. Onze ultieme aanrader is optie 1 op de kaart: deze Tanzania route duurt 19 dagen en combineert de beroemde wildparken in het noorden met een verblijf op Zanzibar.
Optie 2 biedt een budgetvriendelijk alternatief en start op Zanzibar, gevolgd door een safari van enkele dagen in Nyerere National Park (Selous Game Reserve) waarna je weer terug keert om te genieten van Zanzibar. Deze reis duurt 16 dagen. Hieronder hebben we beide routes visueel weergegeven op de kaart.

Hoeveel dagen heb je nodig voor een Safari in Tanzania + planning?
Voor een safari in Tanzania heb je minimaal 3 tot 4 dagen nodig om de belangrijkste wildparken te verkennen. Dit geeft je voldoende tijd om de iconische parken, zoals de Serengeti en de Ngorongoro-krater te bezoeken en wilde dieren te spotten. Een directe vlucht vanuit Nederland naar Tanzania duurt zo’n negen uur.
Tijdens de klassieke route (optie 1) maak je doorgaans een rondreis van 10 tot 14 dagen, waarbij je verschillende parken bezoekt en de reis eindigt met 3 tot 7 dagen op Zanzibar voor een ultieme, relaxte ervaring. Een andere optie is een budgetvriendelijkere route, waarbij je minder dagen in de parken doorbrengt of minder toeristische gebieden van Tanzania verkent in circa 2 tot 5 safari-dagen.
Klassieke safari route met de topparken van Tanzania (optie 1):
Adembenemende landschappen, spotten van wilde dieren en ontmoetingen met de vriendelijke bevolking. Vanuit Arusha (Kilimanjaro) start deze ultieme safari door Tanzania. Laat je verrassen!
- Arusha (1-2 dagen)
- Tarangire National Park (1-2 dagen)
- Lake Manyara National Park (1-2 dagen)
- Lake Eyasi National Park (1-2 dagen)
- Serengeti National Park (3-4 dagen)
- Ngorongoro-krater (2-3 dagen)
- Karatu (1-2 dagen)
- Zanzibar (4-7 dagen)
Safari Neyere National Park & Zanzibar route (optie 2):
Een unieke kans om wilde dieren te spotten in het grootste wildpark van Afrika en te relaxen aan de mooie stranden van Zanzibar. In Oost-Afrika leven veel wilde dieren. Maar liefst 33% vind je in Selous. Bekijk hier de volledige routeinformatie van TUI naar Tanzania en Zanzibar.
- Zanzibar (3-5 dagen)
- Neyerere (2-6 dagen)
- Zanzibar (4-6 dagen)

Voor en nadelen per gebied
Hoewel het mogelijk is om zowel de noord- als de zuid-route te combineren in één safari van 3 tot 4 weken, is het doorgaans beter om je op één van beide routes te concentreren. Hieronder geven we een kort overzicht van de voor- en nadelen per gebied.
Zuidelijk rondreis Tanzania:
- + Omvat de nationale parken Nyerere (Selous) en optioneel Ruaha en de bergen Katavi en Mahale
- + Ongerepte natuur
- + Enorme kuddes olifanten en buffels
- + Bootsafari's mogelijk
- + Minder toerisme
- - Een zeer lange rit of een korte vlucht in een klein vliegtuig om het zuiden te bereiken
- - Geen cheeta's of neushoorns
- - Wilde dieren zijn minder gewend aan bezoekers en zijn daarom schichtiger en meer verspreid
Noord-Tanzania rondreis:
- + Op twee uur rijden van de luchthaven in Arusha sta je in Tarangire National Park
- + Het iconische Serengeti, Ngorongoro en Tarangire
- + Beroemde grote migratie & Mara Rivier Oversteek
- + Maasai, Hadzabe en andere stammen
- + Ballonsafari's
- + Grote kans om de Big Five te spotten in Ngorongoro
- + Gemakkelijker bereikbaar en meer vluchten
- + dieren zijn veel minder schuw
- - Veel meer toeristme


Hoeveel kost een safari naar Tanzania
Een safari is een fantastische ervaring maar niet bepaald goedkoop. Het kan variëren in prijs afhankelijk van je reisstijl, het seizoen, accomodaties, gidsen en parken die je bezoekt. De prijs is dus afhankelijk van veel factoren die we hieronder op een rij zetten:
1. Kosten voor een safari in Tanzania
- 10-daagse reis: tussen de €1.200 en €3.500 per persoon, afhankelijk van of je kiest voor een groepssafari, privé-safari of luxe accommodaties. Uitgaande van 2 dagen safari en de overige tijd op Zanzibar.
- 10-daagse reis: tussen de €3.000 en €6.500 per persoon, afhankelijk van of je kiest voor een groepssafari, privé-safari of luxe accommodaties. Dit bedrag omvat meestal accommodaties, parkentree, een gids en maaltijden tijdens de safari (zonder Zanzibar).
- 20-daagse reis: tussen de €4.500 en €15.000 per persoon, inclusief extra dagen op Zanzibar en een uitgebreidere verkenning van meerdere parken.
Let op: vluchten zijn niet inbegrepen in bovenstaande prijzen en kosten gemiddeld tussen de €600 en €2.000 retour vanuit Europa naar Tanzania.

2. Entreeprijzen van nationale parken
De entreeprijzen voor nationale parken - die je kunt vergelijken met skipassen in Oostenrijk - zijn vastgesteld door de Tanzania National Parks Authority (TANAPA) en verschillen per park:
- Serengeti: €70 per persoon per dag.
- Ngorongoro-krater: €70 per persoon per dag + een voertuigtoeslag van €295.
- Nyerere Nationaal Park: €50 per persoon per dag.
- Tarangire en Lake Manyara: €50 per persoon per dag.
Tip van Jannick: entreekosten zijn meestal inclusief in georganiseerde safari's. Controleer dit altijd goed om onverwachte kosten te voorkomen.

3. Fooien in Tanzania
Voor ons als Europeanen blijft het geven van fooien vaak een lastige discussie. Moet je fooi geven of niet? En als het wel acceptabel is, hoeveel fooi is dan passend? Tijdens onze safari in Nyerere Nationaal Park begon onze gids direct zijn introductie met het aanbeveel van fooien. Hij zei dat als we niet tevreden waren, een fooi van $30 per dag voldoende zou zijn. Maar als we tevreden waren, moest dit bedrag flink stijgen. We stonden versteld van dit verhaal en zaten midden in de wildernis, zonder mogelijkheid om dit online te controleren.
Daarom hebben we rondgevraagd en later uitgebreid onderzoek gedaan: wat is een normaal fooi in Tanzania?
Officieel zijn fooien in Tanzania niet verplicht, maar ze worden wel sterk gewaardeerd en worden, net als in Amerika, gezien als een standaard onderdeel van de dienstverlening. Fooien vormen vaak een groot deel van het inkomen van gidsen, chauffeurs en ander personeel in de safari-industrie. Dit zijn de gewenste fooien:
- Gids/chauffeur: €5 tot €15 per dag per persoon.
- Kok: €5 per dag.
- Hotel- of lodgepersoneel: €1 tot €2 per dag per persoon.
- Bagagedragers: €1 per tas.
Voorbereiding: neem voldoende contant geld mee, bij voorkeur in Amerikaanse dollars, Euro of Tanzaniaanse shillingen. Zorg ervoor dat je briefjes hebt met lagere waarden.


4. Extra activiteiten
Tijdens de extra activiteiten hebben we enkele van de meest bijzondere ervaringen gehad. Deze activiteiten bieden een andere kijk op de natuur. Tijdens de nachttour en ballonvaart waren we getuige van een kill – een indrukwekkend, maar volgens Marlieke ook een beetje zielig moment – dat we niet snel zullen vergeten.
- Nachttour in een nationaal park: €150 tot €350 per persoon, afhankelijk van het park en de gids.
- Ballonvaart boven de Serengeti: €500 tot €800 per persoon.
- Bezoek aan een Maasai-dorp: €10 tot €50 per persoon.
- Bootsafari: €45 tot €100 per persoon.
- Wandelsafari: €25 tot €50 per persoon.
5. Overige tips en kosten in Tanzania
- Accommodaties: lodges en tentenkampen variërend van €50 per nacht (budget) tot €2.500 per nacht (super luxe).
- Vervoer: als je geen georganiseerde safari hebt geboekt, kan autoverhuur variëren tussen €70 en €150 per dag, exclusief chauffeur.
- Visum: een toeristenvisum voor Tanzania kost €52 per persoon.
- Reisverzekering: zorg ervoor dat je goed verzekerd bent voor medische kosten en vervoer. Zelf hebben we flying dokters afgesloten, mocht er iets gebeuren in the middle of nowhere, komen ze je halen.
Kortom, een reis naar Tanzania biedt mogelijkheden voor zowel budgetreizigers als luxe avonturiers. Zorg voor een goede planning en stel een duidelijk budget op om optimaal van je safari te genieten!
Ben je op zoek naar de perfecte reis met kinderen? Naast Tanzania is ook Zuid-Afrika een fantastische bestemming voor een onvergetelijk avontuur!








De mooiste lodges in Tanzania
Bij het boeken of plannen van een safari is het belangrijk dat de accommodaties die zijn inbegrepen of die je selecteert, goed zijn. Naar onze ervaring kunnen er grote verschillen zijn tussen de accommodaties: van tenten en tented lodges tot luxe lodges, appartementen of hotels. Maar ook is het schoon, voel je je veilig en hoe is het eten? Aangezien je een aanzienlijk bedrag investeert in zo'n reis, is het wel zo fijn - vinden wij - om van het nodige comfort te genieten. Nietwaar? Wanneer je de reis zelf plant of samen met een reisbureau, kan de onderstaande blog je helpen bij het vinden van ekele van de mooiste accomodaties in Tanzania tijdens je safari. Zo wordt de droom compleet!

De mooiste nationale parken van Tanzania
Dit zijn de mooiste nationale parken van Tanzania:
- Tarangire National Park: tips & informatie over Tarangire Nationaal Park.
- Lake Manyara National Park: tips voor Lake Manyara National Park.
- Lake Eyasi: Dit zijn de tips voor jouw bezoek aan Lake Eyasi.
- Serengeti National Park centraal: Serengeti National Park Centraal.
- Serengeti National Park Noord: Lees hier meer informatie over de grote trek.
- Ngorongoro krater Bekijk hier meer over Ngorongoro krater en het perfecte hotel!
- Selous Game Reserve: Alles wat je moet doen & zien in Selous Game Reserve - Nyerere.
Leestip: voor je vertrekt naar Tanzania zijn er nog een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden, precies daarom hebben we de belangrijkste tips en tricks voor je opgesomd om je te helpen bij het plannen van je safari door Tanzania. Denk hierbij aan de beste reistijd, visum, medicijnen, geldzaken en meer.

Zanzibar: de perfecte afsluiting van je safari
Sluit je safari door Tanzania af op het tropische eiland Zanzibar. Wij zijn hier inmiddels twee keer geweeest en delen graag de mooiste bezienswaardigheden van Zanzibar met je!
Waarschijnlijk wil je hier even ontspannen en bijkomen van je avonturen in Tanzania, maar er is ook genoeg te doen. Zwem met schildpadden in Salaam Cave, ga kitesurfen op het strand van Paje, bezoek een prachtige zandbank of ontdek de historische hoofdstad Stone Town.
Geniet van een heerlijk verblijf in een luxe resort en neem een duik in het zwembad. Ben je nog op zoek naar een goed hotel? In onze blog delen we de beste hotels op Zanzibar én helpen we je de perfecte overnachtingsplek te vinden.
Wil je zeker weten dat je niets mist? Check dan onze 12 onmisbare tips voor Zanzibar en maak je reis nóg completer!



Hulpmiddelen voor het plannen van je reis naar Tanzania
Hopelijk ben je met bovenstaande informatie verder geholpen. Om je nog beter op weg te helpen volgen hier een aantal links naar alle reis hulpmiddelen die wij gebruiken en die je wellicht nuttig vindt bij het plannen van je vakantie.
Accommodatie: Bij het zoeken naar accommodatie zoeken we meestal naar hotels via Booking.com. De website heeft een groot aanbod en een goed annuleringsbeleid.
Rondleidingen: Hoewel we graag zelfstandig reizen, zijn sommige plaatsen beter te bezoeken met een rondleiding. We geven de voorkeur aan GetYourGuide vanwege de gebruiksvriendelijke interface en solide reputatie.
Huurauto's: Als we op roadtrip gaan, gebruiken we altijd Sunnycars.nl, een betrouwbare site om vooraf een huurauto te reserveren. Een ander geweldig alternatief is Rentcars.com
Vliegtickets: Als je vliegtickets zoekt, kun je op Tix.nl of Skyscanner.nl zoeken om de beste prijs te vinden van verschillende vliegmaatschappijen.
Parkeren bij een vliegveld: Vind de beste parkeermogelijkheden op loopafstand of in combinatie met een valet- of shuttleservice met vliegenenparkeren.nl.
Wist je dat …
Wanneer je een aankoop maakt via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!
Indien er nog vragen zijn of onduidelijkheden, neem gerust contact op via de mail of ons Instagram account Reiskick.nl.