8 tips en tricks voor je reis naar Tanzania
Tanzania tips en praktische informatie
Tanzania is het land van de savannes gevuld met wilde dieren zoals zebra’s, neushoorns en leeuwen. Maar ook de Masai, lange witte stranden en verschillende eilanden. Het land is volop in ontwikkeling. Niet alles is dus zoals we hier in Nederland gewend zijn. Zoals altijd geldt: "een goede voorbereiding is het halve werk". Precies daarom hebben we voor jou tips en tricks opgesomd die je helpen bij het plannen van je safari door Tanzania, veel lees plezier!

De beste reistijd voor een safari in Tanzania
Wat is de beste reistijd voor Tanzania? Een reis door Tanzania is in principe bijna het hele jaar door mogelijk! Het is belangrijk om met de juiste verwachtingen en een goede voorbereiding op pad te gaan. De beste reistijd voor een safari in Tanzania is na de grote regentijd, van juni tot oktober, tijdens het droogseizoen. Dieren verzamelen zich bij rivieren en meren, en de grote migratie in de Serengeti is dan in volle gang. Voor een andere bijzondere ervaring zijn de maanden december tot maart ook ideaal (na de korte regentijd), wanneer jonge gnoes en zebra’s worden geboren, wat veel roofdieren aantrekt.
Tijdens het regenseizoen (november-december en april-mei) zijn de meeste parken ontzettend groen. Veel wegen zijn dan minder begaanbaar, en dieren verspreiden zich over het hele gebied. De parken zijn rustiger, het wild is moeilijker te spotten, maar dit resulteert vaak in lagere prijzen. Het landschap en de vele jonge dieren zorgen echter voor een bijzondere sfeer. In de maanden april en mei is een kampeersafari niet mogelijk door het regenseizoen. Al met al is Tanzania in elk seizoen de moeite waard!

Visum Tanzania
Wanneer je naar Tanzania reist, heb je een visum nodig. Je kunt dit eenvoudig aanvragen via het online Tanzania eVisa Application System. Het proces bestaat uit het invullen van een online formulier, het doen van de vereiste betaling en het wachten op een e-mail met de beslissing over je aanvraag. Na aanvraag ontvang je je visum meestal binnen zeven dagen via e-mail. De kosten hiervoor bedragen ongeveer €55,-. Standaard is het visum 90 dagen geldig vanaf de dag dat er een stempel in je paspoort wordt gezet. Let op: je paspoort moet na aankomst in Tanzania nog minstens 6 maanden geldig zijn.

Vaccinaties voor Tanzania
Wanneer je naar Tanzania en Zanzibar reist, worden een aantal inentingen sterk aangeraden, zoals DTP, hepatitis A en gele koorts. Laat je altijd vooraf goed informeren over de benodigde inentingen, vooral als je een bepaalde ziekte hebt of zwanger bent. In sommige gevallen kunnen extra inentingen nodig zijn of kunnen bepaalde vaccinaties niet geschikt voor je zijn. Via de GGD kun je eenvoudig een afspraak maken om advies te krijgen.
Reistip van Jannick: Het wordt sterk aangeraden om malariapillen te gebruiken tijdens je reis naar Tanzania. De kans om malaria op te lopen is echter minimaal. Onze persoonlijke keuze is om de malariapillen mee te nemen voor gebruik als we ziek worden, in plaats van ze preventief in te nemen. Op deze manier vermijden we onnodige stoffen in ons lichaam. Zorg er daarnaast voor dat je goed beschermd bent: draag hoge schoenen, lange sokken, lange kleding en gebruik meerdere keren per dag DEET. Het is ook aan te raden om diarreeremmers mee te nemen, just in case.


Geldzaken in Tanzania: dit moet je weten
Tanzania is een prachtige bestemming, maar het is handig om goed voorbereid te zijn als het gaat om geldzaken. Het is sterk aan te raden om een creditcard mee te nemen, omdat je hiermee bij de meeste plaatsen kunt betalen. Hoewel het mogelijk is om met een Nederlandse bankpas te pinnen (vergeet deze niet op wereldstand te zetten), kan dit vaak alleen in de grotere steden. Aangezien het niet altijd mogelijk is om te pinnen, is het verstandig om te zorgen voor voldoende contant op zak. De laatste keer toen we in Tanzania waren (2025) konden we op veel plaatsen met euro's betalen. Dollars worden overal geaccepteerd.
De wisselkoers van de euro naar de Tanzaniaanse shilling (TSh) is: 1 euro = ongeveer 2.600 TSh (januari 2025). Het gebruik van Tanzaniaanse shillingen is vaak voordeliger dan Amerikaanse dollars, omdat de koers van de shilling beter is en je minder risico loopt om opgelicht te worden.
Reistip: verdeel je contant geld over meerdere plekken in je bagage, en gebruik je dollars of euro’s alleen als het echt nodig is. Zo blijf je flexibel en voorkom je ongemakken.

Welke kleding trek je aan op Safari?
Bij een safari in Tanzania is het belangrijk om lichte, ademende kleding te dragen die je beschermt tegen de zon en comfortabel is voor lange ritten in de jeep. Kies voor neutrale kleuren zoals beige, bruin, groen of kaki, zodat je niet opvalt bij de dieren en de natuur niet verstoort. Vermijd felle kleuren en zwart, omdat deze insecten aantrekken. Lange mouwen en broeken zijn ideaal om je te beschermen tegen de zon en insecten, vooral tijdens de ochtend- en avonduren. Zorg daarnaast voor een hoed of pet en een zonnebril om jezelf goed te beschermen tegen de zon. Comfortabele, hoge schoenen zijn onmisbaar, vooral als je van plan bent om een wandeling te maken.



Wild spotten in Tanzania doe je zo:
Wees geduldig en stil. Dieren in hun natuurlijke omgeving zijn vaak erg voorzichtig. Het is belangrijk om geduldig te zijn en stil te blijven, zodat je ze niet afschrikt. Geef ze de tijd om dichterbij te komen voor de beste fotomomenten. Hoe stiller en onopvallender je bent, hoe groter de kans dat je dieren van dichtbij kunt observeren zonder ze te storen. Kijk goed rond en gebruik eventueel een verrekijker.
De gidsen zijn experts in het spotten van dieren en kennen de beste routes voor een geslaagde safari. Ze weten precies waar de dieren zich meestal bevinden en kunnen je naar de plekken leiden waar je de meeste kans hebt om wilde dieren te zien. Volg altijd hun advies voor een optimale safari-ervaring en voor je eigen veiligheid. Hard rijden hoeft niet, Pole Pole (langzaam-langzaam) zoals ze in Tanzania zeggen.
Waardeer niet alleen de grote dieren, maar ontdek ook de vele andere prachtige dieren, groot en klein.



Koop lokale souvenirs
Het is altijd een goed idee om souvenirs te kopen bij lokale kraampjes en markten. Hiermee ondersteun je de lokale bevolking en draag je bij aan de economie van Tanzania. Vermijd souvenirs van hardhout of ivoor, omdat deze vaak een grote impact hebben op de natuur en bijdragen aan ontbossing of illegale handel.
Kies in plaats daarvan voor handgemaakte producten van milieuvriendelijke materialen, zoals kleurrijke stoffen (bijvoorbeeld kanga’s of kitenge’s), sieraden van kralen of gerecyclede materialen, en kunstwerken van lokale ambachtslieden. Jannick is bijvoorbeeld altijd op zoek naar goede, lokaal verbouwde kruiden – een duurzaam én smaakvol aandenken aan Tanzania!
Leestip: op Zanzibar worden diverse soorten kruiden verbouwd. Boek een rondleiding op een spice farm, een unieke ervaring waarbij je meer leert over de teelt en het gebruik van deze kruiden. Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden op Zanzibar.

Ontmoet de lokale stammen van Tanzania
Naast de indrukwekkende natuur biedt Tanzania ook een rijk cultureel erfgoed met zijn lokale stammen. Een bezoek aan gemeenschappen zoals de Masai, Hadzabe, en Datoga is een onvergetelijke ervaring die je een uniek inkijkje geeft in hun eeuwenoude tradities.
De Masai, beroemd om hun kleurrijke kleding en traditionele dansen, leven nog steeds in harmonie met de natuur, net als hun voorouders. Bij de Hadzabe, een van de laatste echte jager-verzamelaars ter wereld, kun je leren over hun bijzondere levensstijl, zoals boogschieten en het verzamelen van wilde honing. De Datoga staan bekend om hun uitstekende metaalbewerking, waarmee ze sieraden en gebruiksvoorwerpen maken die zowel functioneel als artistiek zijn.
Tijdens een bezoek kun je kennismaken met hun tradities, muziek en ambachten. Respect en interesse zijn erg belangrijk tijdens je ontmoeting. Boek via een betrouwbare organisatie om ervoor te zorgen dat de opbrengsten ten goede komen aan de lokale bevolking en dat de culturele integriteit wordt behouden. Zo maak je jouw reis niet alleen onvergetelijk, maar draag je ook bij aan het voortbestaan van deze unieke gemeenschappen.


Plan een droom safari naar Tanzania
Deze tips en tricks hebben je hopelijk een stapje dichterbij jouw droom safari gebracht. Om de beste keuzes te maken over hoe je naar Tanzania moet reizen en waar je moet zijn, hebben we op de pagina "de ultieme safari door Tanzania" de belangrijkste informatie voor je samengebracht. Denk hierbij aan de beste routes, de kosten van een safari en hoe je een safari in Tanzania organiseert.
Hulpmiddelen voor het plannen van je reis naar Tanzania
Hopelijk ben je met bovenstaande informatie verder geholpen. Om je nog beter op weg te helpen volgen hier een aantal links naar alle reis hulpmiddelen die wij gebruiken en die je wellicht nuttig vindt bij het plannen van je vakantie.
Accommodatie: Bij het zoeken naar accommodatie zoeken we meestal naar hotels via Booking.com. De website heeft een groot aanbod en een goed annuleringsbeleid.
Rondleidingen: Hoewel we graag zelfstandig reizen, zijn sommige plaatsen beter te bezoeken met een rondleiding. We geven de voorkeur aan GetYourGuide vanwege de gebruiksvriendelijke interface en solide reputatie.
Huurauto's: Als we op roadtrip gaan, gebruiken we altijd Sunnycars.nl, een betrouwbare site om vooraf een huurauto te reserveren. Een ander geweldig alternatief is Rentcars.com
Vliegtickets: Als je vliegtickets zoekt, kun je op Tix.nl of Skyscanner.nl zoeken om de beste prijs te vinden van verschillende vliegmaatschappijen.
Parkeren bij een vliegveld: Vind de beste parkeermogelijkheden op loopafstand of in combinatie met een valet- of shuttleservice met vliegenenparkeren.nl.
Wist je dat …
Wanneer je een aankoop maakt via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!
Indien er nog vragen zijn of onduidelijkheden, neem gerust contact op via de mail of ons Instagram account Reiskick.nl.