Bezoek het magnifieke Cappadocië in Turkije, mini reisgids voor 3 dagen

Laatst bijgewerkt op:

Bezoek het magnifieke Cappadocië in Turkije, mini reisgids voor 3 dagen

Waan je in de magische omgeving van Cappadocië. Wonderlijke rotsformaties in bizarre vormen en maten, gelegen in prachtige valleien, doen de omgeving sprookjesachtig aanvoelen. Bezoek een van de verborgen ondergrondse steden tot wel 60 meter diep onder de grond. Dit unieke gebied met een lange geologische geschiedenis en sporen van duizenden jaren bewoning is een echte trekpleister en hoort absoluut op je bucketlist thuis. Begin april 2022 bezochten wij deze bijzondere plaats voor drie dagen.

Plan je een bezoek aan Cappadocië en ben je op zoek naar de leukste dingen om te doen en waar je het beste kunt verblijven? Of misschien wil je gewoon wat inspiratie voor toekomstige reisplannen en wil je meer weten over deze wonderlijke plek? In beide gevallen dekt deze reisblog de juiste informatie!

Alles wat je moet weten over het magische Cappadocië - Reiskick

Alles over het magische Cappadocië

Het UNESCO-werelderfgoed Cappadocië is een historisch regio in Midden-Turkije. Het staat bekend om de bijzondere rotsformaties die doen denken aan een manachtig landschap, maar ook de vele ballonnen die hier bijna dagelijks overheen varen. Cappadocië bestaat voornamelijk uit vlaktes en bergachtig gebied met rotsformaties. Door de ligging in het binnenland en de grote hoogte heeft Cappadocië een continentaal klimaat, met hete, droge zomers en koude winters met sneeuw.

De bijzondere rotsformaties zijn te danken aan twee rustende vulkanen in dit gebied, Hassan (3.268 meter hoog) en Erciyes (3.917 meter hoog). Duizenden jaren geleden spuwde deze vulkanen vele tonnen as de lucht in, waardoor de grond hiermee op sommige plaatsen wel tot 200 meter werd bedekt. De dikke as stolde in rotsformaties en deze werden vervolgens gevormd door erosie van wind en water. Zo ontstond een sprookjesachtig landschap van kegels, pilaren en paddenstoelen. Jaarlijks reizen miljoenen toeristen af naar Cappadocië om dit bijzondere landschap te bewonderen.

Leukste dingen om te doen in Cappadocië - Reiskick Bucketlist Cappadocië reisblog - Reiskick

Niet alleen erosie heeft zijn werk gedaan. Mensenhanden hebben hier ook ongelofelijk werk verricht. Hele netwerken van grotten en tunnels zijn in Cappadocië uitgehouden, te danken aan de relatieve zachtheid van het asgesteente. Oude beschavingen creëerde in feite complete steden tot wel 11 verdiepingen onder de grond. De steden waren onderling met elkaar verbonden door verschillende tunnel-complexen. Het is niet duidelijk wie de eerste bewoners waren van deze complexen, wel is zeker dat de christelijke bevolking het overgrote deel van het netwerk heeft uitgehouden. Terug te herleiden aan de vele kerken, kapellen en kloosters die zich hier bevinden. Vanwege geloof overtuiging moesten christelijke groeperingen zich verstoppen voor de Romeinen, dit deden ze in een netwerk van grotten onder de grond. 

Het karavaanpad tussen Cappadocië en Konya maakte vroeger deel uit van de Zijderoute, een historisch wegennet van karavaanpaden door Turkije, Perzië (Iran), India en China waardoor de handel floreerde en culturen door de eeuwen heen met elkaar in contact kwamen.

De natuur van Cappadocië - Reiskick
Geschiedenis over Cappadocië - Reiskick

Wanneer Cappadocië bezoeken?

De beste tijd om Cappadocië te bezoeken is in het tussenseizoen, dat wil zeggen lente of herfst. Wij bezochten Cappadocië begin april en hoewel het in de ochtend nog behoorlijk fris was, was het overdag behoorlijk warm. Dagelijks raakte de temperatuur zeker de 20 graden, dat op die hoogte toch nog een stuk aangenamer aanvoelde dan we in de lage landen kennen. 

In de zomermaanden kan het hier bloedheet zijn en kom je meer toeristen tegen. Ook kan het door de hoge temperatuur zijn dat de ballonnen niet kunnen vliegen. Het temperatuurverschil wordt dan te klein van de buitenlucht en de lucht in de luchtballon.

De winter daar in tegen moet fantastisch zijn. Hoewel het hier een stuk kouder is, zijn de rotsen bedekt zijn met een laagje sneeuw wat het een landschap nog sprookjesachtiger maakt. Ook blijven de ballonnen vliegen en wel twee keer per dag (zonsopkomst en ondergang)! 

Bekijk hier onze 10-daagse reisroute door Turkije.

Wat is de beste tijd om Cappadocië te bezoeken? - Reiskick Beste seizoen voor Cappadocië - Reiskick

Waar te verblijven in Cappadocië

De regio Cappadocië is vrij groot, des te belangrijker om een goede verblijfplaats uit te kiezen! Wij verbleven in het historische centrum van de regio, de stad Göreme. Vanuit hier beginnen ook de meeste toers. Göreme is ook de plek waar je 's ochtends een van de mooiste uitzichten hebt over de heteluchtballonnen en ‘s avonds een prachtige zonsondergang kan aanschouwen!

Kenmerkend zijn de vele grothotels in Göreme met uitzicht over de stad. Om je voorruit te helpen sommen we hier een aantal geweldige accommodaties op. 

Tip: wij verbleven in het mooie Adora cave hotel midden in Göreme. Ruime kamers, vriendelijk personeel en een uitgebreid ontbijt op een rooftop wachten op je! Vrienden van ons verbleven in het populaire Sultan cave suite en hebben hier goede ervaringen mee. Om je voorruit te helpen hebben we de hotels opgesomd waar je magisch kunt overnachten. 

Adora Cave hotel Cappadocie - Reiskick

De beste dingen om te doen in Cappadocie

1. Vaar met een hete luchtballon

Het is waarschijnlijk een cliché om dit te bevelen, maar een van de populairste activiteiten en waarschijnlijk de reden om Cappadocië te bezoeken is om een ballonvaart te maken. Zelf hebben wij in Nederland, maar ook in Tanzania een onvergetelijke ballonvaart gemaakt. Heb jij al ooit een ballonvaart gemaakt, dan kunnen we het absoluut aanraden om hier alsnog met de wind mee te varen in een hete luchtballon.  

Aangezien bijna dagelijks 150 luchtballonen de skyline van Göreme vullen, kun je begrijpen dat de piloten extreem ervaren zijn. Op verschillende momenten, eenmaal vliegend in een vallei tussen de rotsen, hielden wij ons hart vast. Met precisie leiden ze de mand met zo’n 16 personen veilig door het luchtruim. Wat ons betreft is er geen betere manier om de ware schoonheid van Cappadocië te bezichtigen, dan in een heteluchtballon te vliegen en het van bovenaf te zien. Heteluchtballonnen vliegen weg vanaf Göreme in Cappadocië en bij de meeste tochten wordt een licht ontbijt geserveerd voor vertrek. Hoewel we een hoge verwachting hadden van de ballonvaart, door de vele beelden op sociale media, overtrof het onze dromen! 

Tip: met deze ballonvaart ben je ongeveer 1,5 uur in de lucht en zou je de magische zonsopgang moeten kunnen aanschouwen tijdens de vlucht. Zodra je bent geland, is het tijd voor de champagnekurken om te vliegen! Wij vlogen met Turquaz Balloons en zijn he-le-maal enthousiast over deze partij. Top service! 

De beste dingen om te doen in Cappadocië - Reiskick Maak een ballonvaart in Cappadocië - Reiskick
Ballonvaart met Turquaz in Cappadocië - Reiskick

2. Paardrijden of quad rijden bij zonsondergang

Cappadocië betekent vertaald 'land van de prachtige paarden'. Toen Cappadocië onderdeel was van het Perzisch rijk, leverde ze de beste paarden. De vele ranches in het gebied zullen je dan ook niet ontgaan. Een van onze favoriete activiteiten in Cappadocië was het paardrijden bij zonsondergang. De sterke Arabische paarden zijn zeer goed opgeleid en tijdens de rit zal de gids je voorzien van instructies. Trek voor 2 uur door het mysterieuze berglandschap om de unieke valleien van Cappadocië op een unieke manier te verkennen. Boek net als ons een sunset tour, de prachtig gelegen range en lieve mensen zullen de tour doen slagen.

Paardrijden bij zonsondergang in Cappadocië - Reiskick
Land van de prachtige paarden Cappadocië - Reiskick Paardrijden in Cappadocië - Reiskick

Na ongeveer 1 uur paardrijden stop je voor een drinkpauze waarbij je kunt genieten van de zonsondergang. Daarna keer je via een ander pad terug naar de ranch en neem je afscheid van je knappe ros! Wat een voorrecht om deze tour gemaakt te mogen hebben. Zeg nu zelf, de beelden liegen er niet om! 

Wij stonden versteld toen we het aantal quads voorbij zagen scheuren. Een prachtig gebied om rond te touren op een quad begeleid door lokale. Lijkt jou dit gaaf? Boek hier je quad tour.

Zonsondergang tijdens paardrijden in Cappadocië - Reiskick

3. Wandel door het openluchtmuseum van Göreme

Het openluchtmuseum van Göreme is een van de meest populaire plaatsen en historische bezienswaardigheden in Cappadocië. In het openluchtmuseum liggen de best bewaarde rotsgrotten, kerken en woningen in het gebied. Het museum ligt vrij dicht bij het centrum van Göreme, op slechts 15 minuten loopafstand. Bij de ingang kun je kiezen voor een audio gids, wij zelf bezochten het museum tijdens de red tour met een gids. Later in deze blog vertellen we meer over de tour opties. 

Christelijke gelovigen zaten in Cappadocië in rotsen en in ondergrondse steden verstopt voor de Romeinen. Nadat Keizer Constatijn de Grote (ca. 285-337) gedoopt was tot christen, bloeide deze streek op. Göreme werd de plaats van het christendom en hierdoor liggen er in het gebied zo’n 60 grotkerken, waarvan ongeveer 20 grotkerken te bezichtigen zijn. 

Ondanks de grote drukte is het nog steeds een must om te bezoeken als je meer wilt weten over de rijke cultuur en geschiedenis die op deze plek is ingebed. Het openluchtmuseum van Göreme is elke dag geopend van 08.00 uur tot 18.15 uur en de toegangsprijs is 54 TRY (€3,25) exclusief de Elmali-kerk. Voor de Elmali-kerk moet je 18 TRY (€1,08,) betalen om binnen te komen en je zult getuige kunnen zijn van enkele van de best bewaarde fresco's en muurschilderingen in Cappadocië. Prijzen zijn van 2022.

Openluchtmuseum van Goreme - Reiskick
Red tour in Cappadocië - Reiskick Maak een tour in Cappadocië - Reiskick

4. Beklim het Uchisar-kasteel

Boven aan de horizon van Cappadocië ligt een van de meest iconische bezienswaardigheden, het Uchisar-kasteel. Het kasteel is een 60 meter hoog iconisch bouwwerk dat niet onopgemerkt zal blijven. Tijdens de Byzantijnse tijd woonden hier meer dan 1.000 mensen in, tot laat in jaren waren deze grotwoningen nog in gebruik. De overheid heeft hierna alle woningen geconfisqueerd om hier een openluchtmuseum van te maken.

In het kasteel kun je op verschillende plaatsen zien hoe de lokale bevolking hier leefde. Verder is hier niet super veel te zien, maar het panoramische uitzicht op de top maakt het bezoek compleet. De openingstijden van Uchisar Castle zijn tussen 07.30 uur en 20.00 uur, de entree is zo’n 9 TRY. Als je van eenheid houdt, is het mogelijk om via het Love-Valley-pad naar Uchisar-kasteel te lopen en daarna via Pigeon Valley terug te lopen naar Göreme. Wij bezochten de Iconische plaats tijdens de redtour. 

Kasteel in Goreme - Reiskick

5. Laat je fantasie zijn gang in Love Valley 

Love Valley is iets dat je met je eigen ogen zal moeten zien.. echt. Het bijzondere kenmerk van de Love Valley is lastig te beschrijven, maar je kunt vast wel raden hoe het eruit ziet door naar de naam van de vallei te kijken. Laten we het zo zeggen dat het Love Valley is genoemd omdat de vallei is gevuld met pilaren die te vergelijken zijn met het mannelijke geslachtsorgaan. Op de achtergrond schitterde bij helder weer de berg Erciyes. Ook hier zijn we met de redtour geweest.

Tip: haal het vakantiegevoel in huis met een hangmat standaard van Tropilex

Love Valley in Cappadocië - Reiskick
Redtour naar Love Valley - Reiskick Love Valley in Cappadocië - Reiskick

6. Bezoek de ondergrondse stad Derinkuyu

Als onderdeel van de Cappadocië Green Tour kun je andere toeristische attracties verkennen die verder weg gaan dan Göreme. Een van de eerste attracties die je zult bezoeken is de Derinkuyu Underground City ten zuiden van Göreme. Derinkuyu staat bekend om zijn uitgebreide ondergrondse stad met meerdere verdiepingen die zich uitstrekt tot een diepte van ongeveer 85 meter. Het werd gebouwd tijdens het Byzantijnse tijdperk en er wordt gezegd dat het groot genoeg is om meer dan 20.000 mensen binnen te huisvesten, inclusief hun vee. Dit onder de grond uitgehouwen complex werd honderden jaren door de lokale bevolking gebruikt om zich te verbergen voor Romeinen, Perzen en Arabieren. Na je bezoek zul je door gaan naar de volgende bestemming, kathedraal van Selime.

Dit moet je weten over de ondergrondse stad in Turkije - Reiskick
Derinkuyu in Turkije - Reiskick Ondergrondse stad Derinkuyu in Turkije - Reiskick

7. Bewonder de schoonheid van de kathedraal van Selime

Een van de grootste architectonische wonderen in Cappadocië die je zeker moet bezoeken, de Selime-kathedraal, is het grootste uit rotsen gehouwen klooster van Cappadocië. Het klooster heeft een kerk uitgehouden ter grootte van een kathedraal! De Selime-kathedraal werd in de 8e eeuw na Christus als kerk uit een massieve rots gehouwen. Tot heden kun je nog steeds enkele van die overblijfselen zien, van de vele fresco's tot zuilen en bogen die uit de rots zelf zijn gehouden.

Vanaf de top van het Selime-klooster geniet je een spectaculair uitzicht over de Ihlara-vallei, een 15 km lange en 150 meter diepe kloof. De vallei bevat ongeveer 50 uit rotsen gehouwen kerken en talrijke gebouwen. Wij vonden het geweldig om deze plek te bezoeken en het was onderdeel van de Green tour die we namen. 

kathedraal van Selime in Cappadocië- Reiskick Selime Cathedral Göreme - Reiskick
Groene tour in Cappadocië - Reiskick

8. Wandel door de spectaculaire Ihlara Valley

De Ihlara-vallei werd miljoenen jaren geleden gevormd door de vulkanische activiteiten van de berg Hasan welke in de buurt ligt. Door de Ihlara-vallei loopt de Melendiz-rivier, die ervoor heeft gezorgd dat de kloof 80 meter diep is geworden. In de vallei is het mogelijk diverse routes af te leggen, onderweg zijn een aantal mogelijkheden voor de inwendige mens. Het is prachtig en rustgevend om door de vallei te wandelen. 

Ihlara Valley in Cappadocië - Reiskick
Leukste dingen om te doen in Cappadocië - Reiskick Reisblog rondreis Turkije - Reiskick

9. Andere valleien die het bezoeken waard zijn: 

Cappadocië stikt van de mooie valleien. Het is goed mogelijk dat je net als ons een keuze moet maken wat je wil zien. Toch als je goed plant en het niet erg vindt om een vol schema te hebben kun je, zoals wij gedaan hebben, veel van onderstaande plaatsen bezoeken: 

- Rose Valley
- Red Valley
- Swords Valley 
- Pigeon Valley
- Monks Valley
- Pasabag Valley 
- Güllü Creek Valley
- Fairy Valley
- White Valley
- Devrent Valley

Pigeon Valley in Cappadocië - Reiskick
Kameel rots in Cappadocië - Reiskick

Toers in Cappadocië

Net als iedere toeristen trekpleister worden ook hier diverse toers georganiseerd. Alhoewel een auto huren ook tot de opties behoort, is dit niet goedkoper, wel geeft het meer vrijheid. Zelf zijn we met de Red tour & Green tour meegegaan, ook is er een Blue tour (40-65 euro 2022). Het is betaalbaar, efficiënt en je krijgt in één keer alle dingen te zien die waarschijnlijk niet zonder een eigen voertuig zouden kunnen.

Boek hier de Green tour (Kaymakli, Ihlara-vallei, Belisirma, Selime-klooster, Piggeon Valley-panorama, Onyx-fabriek)

Boek hier de Red tour (Pigeon Valley panorama, Göreme Open Air Museum, Çavuşin, Pasabag, Devrent Valley, Avanos)

Boek hier de Blue tour (Underground city, Red and Rose valley, Vavusin Cave Village , Pigeon Valley, Greek houses of Uchisar, Ortshisar

Monksvalley in Turkije - Reiskick
Bezoek Monks Valley in Cappadocia tijdens een tour - Reiskick Dit moet je weten over de tours in Cappadocië - Reiskick

Hulpmiddelen voor het plannen van je reis naar Turkije

Hopelijk ben je met bovenstaande informatie verder geholpen. Om je nog beter op weg te helpen volgen hier een aantal links naar alle reis hulpmiddelen die wij gebruiken en die je wellicht nuttig vindt bij het plannen van je vakantie.

Accommodatie: Bij het zoeken naar accommodatie zoeken we meestal naar hotels via Booking.com. De website heeft een groot aanbod en een goed annuleringsbeleid. 

Rondleidingen: Hoewel we graag zelfstandig reizen, zijn sommige plaatsen beter te bezoeken met een rondleiding. We geven de voorkeur aan GetYourGuide vanwege de gebruiksvriendelijke interface en solide reputatie. 

Huurauto's: Als we op roadtrip gaan, gebruiken we altijd Sunnycars.nl, een betrouwbare site om vooraf een huurauto te reserveren. Een ander geweldig alternatief is Rentcars.com

Vliegtickets: Als je vliegtickets zoekt, kun je op Tix.nl of Skyscanner.nl zoeken om de beste prijs te vinden van verschillende vliegmaatschappijen. 

Parkeren bij een vliegveld: Vind de beste parkeermogelijkheden op loopafstand of in combinatie met een valet- of shuttleservice met vliegenenparkeren.nl.

Wist je dat …
Wanneer je een aankoop maakt via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

Indien er nog vragen zijn of onduidelijkheden, neem gerust contact op via de mail of ons Instagram account Reiskick.nl

Op zoek naar meer?