Complete reisgids voor Madaba, de Mozaïekstad van Jordanië

Laatst bijgewerkt op:

Complete reisgids voor Madaba, de Mozaïekstad van Jordanië

Madaba staat bekend als de Mozaïekstad van Jordanië, enkele van ‘s werelds meest indrukwekkende mozaïeken uit het Byzantijnse tijdperk zijn hier te bezichtigen. De bevolking van Madaba bestaat voor een gedeelte uit Christenen, wat je als reiziger een ander perspectief geeft op het land. In deze reisblog staat een opsomming van de beste dingen om te doen, de leukste activiteiten, tips waar te verblijven, leuke restaurants, praktische tips en informatie over de geschiedenis van Madaba.

Welkom op Reiskick! We hopen dat onze gratis reisgidsen & tips helpen bij het plannen van je reis!  

Complete reisgids voor de Madaba, de Mozaïekstad van Jordanië - Reiskick Alle informatie voor Madaba - Reiskick

Waar ligt Madaba? 

Madaba is een stad in Jordanië gelegen op slechts 20 minuten rijden van het internationale vliegveld Queen Alia. Dit maakt Madaba de perfect plaats om je rondreis door Jordanië te starten of eindigen zoals wij deden. De ligging van Madaba is tevens gunstig om een uitstapje te kunnen maken naar de Ma’in hot springs en Kerak kasteel. Het centrum van Amman is vanaf Madaba zo’n drie kwartier rijden. Tevens ligt Madaba aan King’s Highway, dit is een weg die allerlei historische bezienswaardigheden in Noord-Zuid doorkruist, ooit één van de belangrijkste handelsroutes van Jordanië. 

Tip: de beste reistijd voor Madaba is van maart tot en met mei, oktober en november.

Waar ligt Madaba in Jordanië - Reiskick

Madaba de Mozaïekstad van Jordanië 

De reden dat toeristen Madaba bezoeken is vanwege de bijzondere mozaïeken. Verspreid door de stad liggen een groot aantal indrukwekkende mozaïeken die honderden tot duizenden jaren oud zijn. Madaba werd ruim 5.000 jaar geleden al bewoond en heeft door de jaren heen vele volkeren gekend, waaronder de Moabieten, de Nabateeërs, de Romeinen, de Byzantijnen, de Rashidun en de Umayyad. Tot in de 8e eeuw een verwoestende aardbeving Madaba in puin legde. 

Alhoewel moslim troepen in de 6e eeuw arriveerden, wist een groep christenen in Kerak te overleven. Pas in de 19de eeuw, toen de christelijke bevolkingsgroep Kerak ontvluchtte vanwege lokale gevechten en zich settelde in Madaba voor een nieuw leven, werd de stad opnieuw ontdekt. Bovenop de resten van het verwoestte Madaba begonnen ze als snel een nieuwe stad te bouwen. Bij het graven voor het maken van funderingen, ontdekten zij de resten van een ooit bloeiende Byzantijnse stad met kerken, villa’s, wegen en prachtige mozaïek. De mozaïek zal ongetwijfeld centraal staan tijdens je bezoek aan Madaba. 

Madaba de Mozaïekstad van Jordanië - Reiskick Stad van de mozaïek in Jordanië - Reiskick

Top 9 dingen om te doen in Madaba 

Hier is een lijst met de beste dingen om te doen en te zien in Madaba, Jordanië en omgeving.

  1. Sta versteld bij de Mozaïekkaart in de St. George’s kerk
  2. Klim in de kerktoren van St. Johannes de Doper
  3. Archeologisch park 1, maagd Maria kerk
  4. Archeologisch park 2, het verbrande paleis
  5. Proef het concept van boer tot bord in het Carob house
  6. Bezoek mount Nebo, de plaats waar Mozes uitkeek op het beloofde land
  7. Bekijk hoe de mozaïek gemaakt wordt in een van de Souvenirwinkeltjes
  8. Bezoekerscentrum Madaba
  9. Proef heerlijke baklava in een van de vele winkels
  10. Kerk van de apostelen
Top 9 dingen om te doen in Madaba - Reiskick

1. Sta versteld bij de Mozaïekkaart in de St. George’s kerk

Een groot gedeelte van je tijd in Madaba zal besteed worden aan het bezichtigen van prachtige Mozaïek van het oude Madaba. Echter, er is één mozaïek waar de stad haar bekendheid aan te danken heeft, de Madaba-kaart uit de 6e eeuw. Herontdekt in 1884 toen de overblijfselen van een kerk uit de Byzantijnse tijd gevonden werden. Tot op de dag van vandaag is het de oudste bekende kaart van het Heilige Land en de meest exacte voordat moderne cartografie werd ontwikkeld.  

De Madaba kaart is een enorme mozaïek van minstens 15 meter bij 6 meter. Het geheel was samengesteld uit meer dan twee miljoen stukjes gekleurde steen. De kaart bevatte Libanon in het noorden, de Nijldelta in het zuiden, de woestijn in het oosten en het westen toonde de Middellandse Zee. Het centrum was natuurlijk Jeruzalem. 

Brand, aardbevingen en verwaarlozing hebben helaas veel van het oorspronkelijke ontwerp vernietigd. Toch wordt het geen dat nog over is gebleven beschouwd als een van de belangrijkste archeologische vondsten. Dat terwijl deze regio zoveel wonderen telt. 

De Jordan Pass bevat niet de entree van de St. George’s kerk. In het kantoortje langs de kerk is het mogelijk een toegangskaart aan te schaffen, kosten 1 JOD per persoon. Tijdens ons bezoek hebben we geen lokale gids ingehuurd voor de uitleg van de kaart. Pas bij het schrijven van de blog en onderzoek deden, stelden we de mozaïekkaart beter op prijs. Het is wellicht raadzaam om een gids te huren om meer inzicht te krijgen in de kaart.

De kerk is het hele jaar open van 9.30 tot 17.00 uur op vrijdag, van zaterdag tot donderdag van 8.00 tot 17.00 uur in de winter (november tot maart) en tot 18.00 uur in de zomer (april tot oktober).

St. George's Kerk in Madaba - Reiskick
Kerststal in Jordanië - Reiskick

2. Klim in de kerktoren van St. Johannes de Doper 

De kerk van de onthoofding van Sint-Johannes de Doper komt uit de 20ste eeuw, gebouwd in 1913. Het bouwwerk staat op de vermoedelijke plaats waar Johannes de Doper is onthoofd. Sterker nog, het Vaticaan heeft dit feit bevestigd in 1967. Best bijzonder, maar het speciale van deze plaats is dat het is gebouwd op de drieduizend jaar oude overblijfselen van het acropolis van Madaba. 

Onder de kerk kun je door een doolhof van paden, jezelf een weg banen door de oude citadel. Het doolhof bevat zelfs een nog werkende put uit de Moabite-tijdperk (13e eeuw v. Chr. - 400 v. Chr.). Wanneer je eenmaal de kelders van de citadel hebt verkend, is het tijd om de klim te maken in de klokkentoren. De klim vereist een beetje flexibiliteit maar eenmaal boven kun je genieten van een prachtig uitzicht over Madaba. De entree kosten zijn 1 JOD per persoon. De kerk is open van 9.00 tot 17.00 uur van oktober tot april en tot 19.00 uur van mei tot september.

Klim in de kerktoren van St. Johannes de Doper - Reiskick
Toren in Madaba met uitzicht over de stad - Reiskick
Booking.com

3. Archeologisch park 1, maagd maria kerk 

In 1990 is een deel van het historische centrum van madaba opgegraven. Het opgegraafde gedeelte staat nu bekend als het archeologische park. Het omvat een verzameling van voornamelijk Byzantijnse ruïnes en kleurrijke mozaïeken. Het bestaat uit een oostelijk gedeelte (park 1) en een westelijk gedeelte (park 2). Beide parken zijn inbegrepen bij de Jordan Pass. Een los ticket kost 3 JOD per persoon. 

In het archeologisch park 1 vind je een aantal hoogtepunten zoals: het Mozaïek van Machaerus is een stukje mozaïek van 2.000 jaar oud uit het badhuis Machaerus, aangenomen wordt dat dit het oudste mozaïek is dat in Jordanië gevonden is.

De kerk van de Maagd Maria is een van de vier kerken gebouwd aan het begin dan de 7e eeuw. Het was toen dat de christelijke identiteit van de stad echt bevestigd werd. Opgegraven onder de vloer van een woonhuis in 1887, kwam de kerk van de Maagd Maria. Het best bewaarde en indrukwekkende kenmerk is het geometrische centrale mozaïek dat dateert uit 767 na Chr. 

Onder het grote overdekte gebouw vind je enkele van de meest indrukwekkende mozaïeken op de site, waaronder die van Hippolytus Hall, een Byzantijnse villa uit het begin van de 6e eeuw. Ook vind je op het archeologische site 1 de overblijfselen van de Romeinse straat. Deze doorkruiste de stad vroeger van de oostelijke poort naar de westelijke poort. 

Archeologisch park 1, maagd maria kerk - Reiskick Archeologisch park in Madaba - Reiskick Mozaïek in Madaba - Reiskick Mozaïek stad van Jordanië - Reiskick Madaba bezienswaardigheden - Reiskick

4. Archeologisch park 2, het verbrande paleis 

In het Archeologisch park 2 is het meest indrukwekkende hoogtepunt het verbrande paleis. Dit zijn de overblijfselen van een luxe Byzantijnse woningen. De naam heeft het te danken nadat een aardbeving op een avond in 749 na Chr. het verwoeste en zorgde dat kaarsen een brand veroorzaakte. Wederom is het meest indrukwekkende de goed intact gebleven mozaïek vloer. 

Op hetzelfde terrein is de Kerk van de Heilige Martelaren te bewonderen. Deze 6de eeuws kerk werd opgegraven in 1966 en heeft een gigantische mozaïekvloer. Helaas is het redelijk beschadigd door verschillende gebeurtenissen in de geschiedenis. Toch kun je met enige inbeeldingskracht het geheel vast en zeker waarderen. Het Archeologisch Park is tussen oktober en april geopend van 08.00 uur tot 16.00 uur en van mei tot september tot 17.00 uur.

Het verbrande paleis van Madaba - Reiskick

Proef het concept van boer tot bord in het Carob house 

Of het nu gaat om een ​​boerderij tour, een heerlijke maaltijd of kookworkshop, bij Carob House ben je aan het juiste adres. Carob House verzoend zich met de natuur en gaat daarvoor terug naar de basis: het land bewerken en eigen voedsel verbouwen. 

Op de boerderij laten ze zien dat een overvloed aan schoon, voedzaam voedsel commercieel haalbaar is zonder uitputting van de grond. Dit speerpunt bereiken ze door samen te werken met de natuur. Al het voedselafval van het restaurant wordt teruggestuurd naar het composteersysteem van de boerderij en omgezet in de organische meststof die weer wordt gebruikt om voedsel te verbouwen. Kringloop gesloten, probleem opgelost! Dit resulteert in een inspirerend verhaal, heerlijk eten en een gesloten kringloop. Carob House is het beste restaurant van Madaba!  

Proef het concept van boer tot bord in het Carob house - Reiskick
Goed restaurant in Madaba - Reiskick

6. Bezoek mount Nebo, de plaats waar Mozes uitkeek op het Beloofde Land

Wanneer je beschikt over een auto en tijd over hebt tijdens je bezoek aan Madaba, is een bezoek aan mount Nebo wellicht een goed idee. Net als vele bergen en heuvels in de wereld biedt ook mount Nebo een prachtig uitzicht over het gebied. Echter, is mount Nebo meer bekend door de geschiedenis. De berg wordt ook wel de Hebreeuwse Bijbel genoemd, de plek waar Mozes het uitzicht op het beloofde land kreeg. Mount Nebo ligt op slechts 15 minuten van Madaba en is niet alleen een belangrijke bedevaartsplaats voor christenen, ook niet religieuze reizigers kunnen zich hier goed vermaken. 

7. Bekijk hoe het mozaïek gemaakt wordt in een van de Souvenirwinkeltjes 

Het centrum van Madaba beschikt over een groot aantal souvenirwinkeltjes. Eindeloos kun je rondslenteren door een van de vele straatjes. Zorg dat je de hoofd souvenir straat niet mist genaamd Al-Amir Hasan Street. Dit is een autovrije weg waar je een grote diversiteit aan souvenirs zult vinden. De meest interessante souvenirs vind je in de mozaïek winkels, alleen te vinden in Madaba. De eigenaren leggen graag uit hoe ze het mozaïek maken. Om het voorbeeld hieronder te maken is iemand twee weken fulltime aan het werk.  

Restaurant tip: voor een typische jordaanse keuken kun je in de Al-Amir Hasan Street, bij restaurant Kaak Zaman of Fokar goed terecht. Deze plaatsen zijn populair bij toeristen en lokale mensen. Wel zijn deze restaurants duurdere dan standaard plaatsen, de service en een drankkaart zijn hier echter wel goed!

Bekijk hoe het mozaïek gemaakt wordt in een van de Souvenirwinkeltjes - Reiskick
Mozaïek souvenirwinkel Madaba - Reiskick

Waar te verblijven in Madaba

Madaba is een redelijk grote stad dus het is handig wanneer het hotel dicht bij de bezienswaardigheden ligt. Om je vooruit te helpen hebben we een aantal goedbeoordeelde hotels voor je opgesomd: 

Het hotel waar wij verbleven is Saint John Hotel. Dit 3 sterrenhotel ligt in een levendige straat van Madaba en op loopafstand van alle bezienswaardigheden. De kamers zijn voorzien van heerlijke bedden, airconditioning en een eigen badkamer. Er is parkeergelegenheid en een leuke bar aanwezig waar alcohol geschonken wordt en shisha besteld kan worden.  

Mosaic City Hotel is een klein en vriendelijk hotel in het hart van Madaba. Met een 9.5 scoren zij op Booking.com. Het ziet er prachtig uit, schone kamers met ieder een eigen badkamer. Er zit een bar in waar ze ook alcohol schenken. 

Booking.com
Waar te verblijven in Madaba - Reiskick

Hoelang nodig om Madaba te bezoeken? 

Zoals eerder vermeld zal je Madaba kiezen als start of eindpunt van je rondreis door Jordanië. Hoewel je waarschijnlijk niet afgereisd bent naar dit land voor Madaba is het zeker een geschikte plaats voor 1 of 2 overnachtingen. Ook al is Madaba een relatief grote stad (meer dan 80.000 inwoners), is het stadscentrum erg compact. Het geeft toeristen de kans om in slechts een halve of hele dag alle sites te zien. De meeste topattracties in Madaba liggen op eenvoudige loopafstand van elkaar af. Ontspannen wandelend (inclusief thee-tijd, lunch en vele souvenirwinkeltjes) waren wij na een halve dag klaar met de bezichtigingen. 

Hoelang nodig om Madaba te bezoeken? - Reiskick
Kunst uit Madaba - Reiskick

Hulpmiddelen voor het plannen van je reis naar Jordanië

Hopelijk ben je met bovenstaande informatie verder geholpen. Om je nog beter op weg te helpen volgen hier een aantal links naar alle reis hulpmiddelen die wij gebruiken en die je wellicht nuttig vindt bij het plannen van je vakantie.

Accommodatie: Bij het zoeken naar accommodatie zoeken we meestal naar hotels via Booking.com. De website heeft een groot aanbod en een goed annuleringsbeleid. 

Rondleidingen: Hoewel we graag zelfstandig reizen, zijn sommige plaatsen beter te bezoeken met een rondleiding. We geven de voorkeur aan GetYourGuide vanwege de gebruiksvriendelijke interface en solide reputatie. 

Huurauto's: Als we op roadtrip gaan, gebruiken we altijd Sunnycars.nl, een betrouwbare site om vooraf een huurauto te reserveren. Een ander geweldig alternatief is Rentcars.com

Vliegtickets: Als je vliegtickets zoekt, kun je op Tix.nl of Skyscanner.nl zoeken om de beste prijs te vinden van verschillende vliegmaatschappijen. 

Parkeren bij een vliegveld: Vind de beste parkeermogelijkheden op loopafstand of in combinatie met een valet- of shuttleservice met vliegenenparkeren.nl.

Wist je dat …
Wanneer je een aankoop maakt via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

Indien er nog vragen zijn of onduidelijkheden, neem gerust contact op via de mail of ons Instagram account Reiskick.nl