Wadi Rum - dit moet je vooraf weten

Laatst bijgewerkt op:

Wadi Rum - dit moet je vooraf weten

Welkom op de maan! Zo wordt het magische gebied van Wadi Rum ook wel genoemd. Deze vallei met rotswanden van zandsteen en graniet ligt in het zuidwesten van Jordanië en is maar liefst 720km2 groot. Deze bijzondere plek hebben wij bezocht tijdens onze roadtrip door Jordanië en het is een plek die niet gemist mag worden. Voor je vertrek is het handig om te zijn voorzien van wat handige informatie. Hoeveel dagen heb je nodig in Wadi Rum, hoe is het ontstaan, waar kun je het beste overnachten en welke activiteiten mag je niet missen? In deze reisblog kom je het te weten.

Alle informatie over Wadi Rum Jordanië - Reiskick

Wat is Wadi Rum?

Wadi Rum in Jordanië is een buitenaards magisch landschap dat meer lijkt op de planeet Mars dan onze eigen aarde. Wadi Rum is een oude woestijn van eindelozen landschappen. Een plek die bijna onaangetast is door de mensen en waar een aantal bedouins leven in kampen met hun kamelen. Het wereldwonder Petra gaat over hoe mensen hun menselijkheid in de natuur hebben gesneden. Wadi Rum is tegenovergesteld. Hier gaat het over hoe mensen leven in overeenstemming met en moeiteloos opgaan in moeder natuur. Wadi Rum is ontstaan door de eeuwenlange inwerking van wind en regen. Hierdoor zijn er rotsen ontstaan die een eigen vorm hebben aangenomen. Wadi Rum is het decor geweest van verschillende bekende films zoals, Red Planet, The last days on Mars, The Martian, Star Was en Aladdin. Spot deze locaties tijdens een Jeep tour! 

Bezienswaardigheden in Wadi Rum - Reiskick Jeepsafari in Wadi Rum - Reiskick

Mensen die leven in Wadi Rum Jordanië

Heb je al eens gehoord van Bedouin? Dit is een Arabisch sprekende nomadisch volk. Voor een deel van deze bevolkingsgroep is Wadi Rum de thuisbasis. Vroeger trokken zei door de woestijnen met schapen en geiten, tegenwoordig wonen de meeste in Wadi Rum Village en zijn zij betrokken bij het toeristische gedeelte. De Bedouins hebben er voor gezorgd dat Wadi Rum een toerische trekpleister is geworden. Zij laten graag de schoonheid van de woestijn zien. De Bedouins zijn geweldige verhalenvertellers, houden van muziek en stoken graag hun eigen vuurtje in de pracht van de natuur. Uiteraard hoort daar een zoet theetje bij.

Mensen die leven in Wadi Rum Jordanië - Reiskick Bedouin kamp Jordanië - Reiskick

Waar ligt Wadi Rum?

Wanneer je de landkaart van Jordanië gaat bekijken dan ligt Wadi Rum helemaal onderin Jordanië. Tijdens een rondreis door Jordanië zal dit ook het laagste punt zijn. Wadi Rum ligt dicht bij Akaba en Petra

Wadi Rum in de reis van Jordanië - Reiskick
Waar ligt Wadi Rum in Jordanië - Reiskick

Hoeveel dagen nodig voor Wadi Rum?

Wat ons betreft zijn twee dagen de perfecte tijd om Wadi Rum te bezoeken. Er zijn verschillende activiteiten die leuk zijn om te doen, hierover vertellen we later meer, die minimaal twee dagen in beslag nemen. Daarnaast is het een ultieme ervaring om te overnachten in de woestijn. Wanneer je in een kamp verblijft krijg je meer mee van de lokale Bedouin bevolking, gerechten die zij klaarmaken en spot je wellicht de milkyway aan de hemel. De woestijn is prachtig tijdens zonsopkomst en zonsondergang. Wat ons betreft een gave ervaring en daarom zou je 2 dagen moeten inplannen voor Wadi Rum in Jordanië.

Hoeveel dagen nodig voor Wadi Rum - Reiskick Tijd voor de woestijn Wadi Rum Jordanië - Reiskick

Wadi Rum Overnachten

Overnachten in Wadi Rum is een ultieme ervaring. Wij verbleven hier twee nachten. Wadi Rum staat niet alleen bekend om de natuurschoonheid maar ook om de fantastische bubbels die je wellicht voorbij hebt zien komen op Instagram plaatjes. Een gave ervaring om hier te overnachten is het zeker, wij spreken uit ervaring! Bereid jezelf voor en lees hier meer over ‘’hoe kies je een kamp in Wadi Rum?’’.

Waar overnachten in Wadi Rum - Reiskick Eten in Wadi Rum Jordanië - Reiskick
Booking.com
Wadi Rum Dream Camp - Reiskick Wadi Rum Dream Camp Jordanië - Reiskick Mooiste kamp van Wadi Rum - Reiskick Overnachten in de woestijn - Reiskick Overnachten in een bubbel in Wadi Rum - Reiskick

Deze activiteiten mag je niet missen in Wadi Rum

1. Jeepsafari door Wadi Rum

Een jeepsafari door Wadi Rum is een van de top activiteiten. Er zijn verschillende tours door Wadi Rum die je brengen naar de mooiste plekjes in dit maanlandschap. Wij hebben er zelf voor gekozen om 2 keer een halve dagtour te boeken van 4 uur. De jeepsafari’s zijn te boeken op het kamp waar je verblijft of eventueel bij de ingang van het park. De eerste dag zijn we naar het platte gedeelte van Wadi Rum gegaan en de tweede dag naar een gebied met meer rotsformaties. Voor een halve dagtour betaal je ongeveer 25 JOD per persoon. 

Deze activiteiten mag je niet missen in Wadi Rum - Reiskick

2. Sandboarden in Wadi Rum

Ben je al eens in de woestijn geweest? Sandboarden is iets wat je gedaan wilt hebben in je leven. Deze activiteit is te boeken op het kamp waar je verblijft. In ons geval namen ze dit mee tijdens de jeepsafari omdat ze dan toch al langs de prachtige zandgolven rijden. Wil je graag de woestijn verkennen tijdens een rondreis? Bekijk dan ook eens onze reisroute door Marokko.

Sandboarden in Jordanië - Reiskick Snowboarden in de woestijn - Reiskick

3. Kameelrijden 

Een van de activiteiten die veel gedaan wordt in Wadi Rum is kameelrijden. Verken de omgeving van Wadi Rum op een kameel. Wij raden aan om een halve dag te boeken. Zo spot je een aantal highlights. Een hele dag op een kameel zitten is wel intensief. Een kameeltocht kost ongeveer 40 JOD per persoon wanneer je met 2 personen gaat. Bij een grotere groep worden de kosten uiteraard goedkoper.

4. Ballonvaart over de woestijn

Maak een onvergetelijke ballonvaart en bekijk de woestijn van bovenaf. Tijdens zonsopkomst is Wadi Rum nog veel mooier! Wij hebben deze activiteit niet gedaan omdat we in 2022 een ballonvaart in Cappadocia in Turkije hebben gedaan. 

Kameelrijden in de woestijn Wadi Rum - Reiskick Kameeltocht in Jordanië - Reiskick

5. Hiken door Wadi Rum

Heb je tijd over en wil je nog meer verkennen van de prachtige omgeving van Wadi Rum? Maak dan een wandeling door de woestijn. Het kamp waar je verblijft zal de mooiste wandelingen vertellen. Tip, neem voor onderweg voldoende water mee.

6. Wandelen Jabel Um Ad Dami

Jabel Um Ad Dami is de hoogste berg in Jordanië. Het ligt maarliefst 1854 meter boven zeeniveau. Een jeep brengt je vanaf Wadi Rum village of de accommodatie naar de berg toe. Vanaf daar start je een klim de berg op. Geniet van het prachtige uitzicht over Wadi Rum. Aan het eind van deze tocht staat er een overheerlijke lunch klaar. Bekijk de website van Wadi Rum desert Adventures voor meer informatie over deze hike. 

Oudheid van Wadi Rum - Reiskick

Naar Wadi Rum zonder te overnachten

Ben je van plan om naar Wadi Rum te gaan zonder daar te overnachten? Dan raden we aan om bij de ingang van het park, Visitor Center, een Jeeptour te boeken. De kosten om de woestijn te mogen ingaan kost 7 JOD of gratis met de Jordan Pass. Bij het Visitor Centrum zijn verschillende activiteiten te boeken.

Naar Wadi Rum zonder te overnachten - Reiskick Mooiste plekken van Wadi Rum - Reiskick

Wadi Rum weer

Wadi Rum kent een warm woestijnklimaat. Door het jaar heen is de gemiddelde temperatuur 27 graden. In december, januari, februari en maart ligt de temperatuur overdag tussen de 13 en 15 graden. In de avond kan het goed afkoelen. We raden daarom aan om warme kleding mee te nemen. Tijdens een jeepsafari kan het flink waaien dus kleed jezelf dan ook goed aan. Vanaf april en mei wordt het lekkerder weer. Het is overdag maximaal tussen de 24 en 28 graden. In de zomermaanden juni, juli, augustus en september liggen de temperaturen maximaal tussen de 32 en 34 graden. In oktober is het maximaal 27 graden en in november gaat het weer wat afkoelen richting de 20 graden. De beste tijd om hier te zijn is in het voorjaar of najaar. 

Het weer in Wadi Rum - Reiskick Wadi Rum weer - Reiskick

Waar auto parkeren in Wadi Rum

Wanneer je met de auto naar Wadi Rum rijdt dan dien je het adres in te voeren: Wadi Rum Visitor Center, JCQM+MPH, Wadi Rum Rd, Wadi Rum Village, Jordanië. Dit is de parkeerplaats voor de meeste kampen in Wadi Rum maar ook de ingang voor wanneer je niet overnacht in de woestijn. De auto is hier gratis te parkeren en wij hebben dit zelf ook als veilig ervaren.

Klik hier om alle artikelen te lezen over Wadi Rum. 

Waar de auto parkeren in Wadi Rum - Reiskick

Hulpmiddelen voor het plannen van je reis naar Jordanië

Hopelijk ben je met bovenstaande informatie verder geholpen. Om je nog beter op weg te helpen volgen hier een aantal links naar alle reis hulpmiddelen die wij gebruiken en die je wellicht nuttig vindt bij het plannen van je vakantie.

Accommodatie: Bij het zoeken naar accommodatie zoeken we meestal naar hotels via Booking.com. De website heeft een groot aanbod en een goed annuleringsbeleid. 

Rondleidingen: Hoewel we graag zelfstandig reizen, zijn sommige plaatsen beter te bezoeken met een rondleiding. We geven de voorkeur aan GetYourGuide vanwege de gebruiksvriendelijke interface en solide reputatie. 

Huurauto's: Als we op roadtrip gaan, gebruiken we altijd Sunnycars.nl, een betrouwbare site om vooraf een huurauto te reserveren. Een ander geweldig alternatief is Rentcars.com

Vliegtickets: Als je vliegtickets zoekt, kun je op Tix.nl of Skyscanner.nl zoeken om de beste prijs te vinden van verschillende vliegmaatschappijen. 

Parkeren bij een vliegveld: Vind de beste parkeermogelijkheden op loopafstand of in combinatie met een valet- of shuttleservice met vliegenenparkeren.nl.

Wist je dat …
Wanneer je een aankoop maakt via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

Indien er nog vragen zijn of onduidelijkheden, neem gerust contact op via de mail of ons Instagram account Reiskick.nl