Verken Dana het grootste beschermde natuurgebied van Jordanië

Laatst bijgewerkt op:

Wandeltochten Dana in Jordanië

Dana is het grootste beschermde natuurgebied van Jordanië. De plaats heeft spectaculaire rotsformaties, mooie dalen en een grote biodiversiteit. Niet voor niets is het gebied populair bij vele wandelaars en natuurliefhebbers. Wij bezochten het natuurgebied Dana tijdens onze 11 daagse rondreis door Jordanië en dit was een van onze favoriete plaatsen. In deze reisgids lees je de mooiste wandelroutes, het ontstaan van het dorp Dana, ecotoerisme en goede accommodaties.

Wandelen door het grootste beschermde natuurgebied - Reiskick

Het natuurgebied Dana

Gelegen tussen Amman en Aqaba is het natuurgebied Dana Biosphere Reserve, met zo’n 320 vierkante kilometer, het grootste natuurreservaat van Jordanië. Het gebied varieert van mediterraans bos, woestijnlandschap tot droge steppen. Deze mix maken Dana een samensmelting van verschillende wildleven zoals te vinden in Europa, Azië en Afrika. Het aantal soorten in het gebied maakt Dana bijzonder voor Jordaanse begrippen. Zo telt het 894 soorten planten, 190 vogelsoorten een kleine 40 verschillende zoogdieren en 36 soorten reptielen. Zeker is dat 25 soorten met uitsterven bedreigd zijn. Sinds 1994 is Dana Biosphere Reserve een beschermd park en er wordt hard gewerkt om het te behouden. 

Het natuurgebied Dana in Jordanië - Reiskick Wat is het natuurgebied in Dana? - Reiskick

Wadi Dana

Het dorp Dana ligt op 1.500 meter boven zeespiegel en kijkt uit op Wadi Dana, een gigantisch stuk wildernis in het Dana Biosphere Reserve met als middelpunt de V-vormige Wadi Dana. Het bijzondere van deze kloof is dat het in slechts 15 kilometer ongeveer 1.600 meter zakt naar het westen tot Feynan. Zo’n verschil aan hoogte betekent dat je alle geografische zones van Jordanië op deze ene plek vindt. Een variatie van kalksteen, zandsteen en graniet tot kale hellingen, boslandschap en woestijnlandschap. 

Weetje: Jordanië kent veel wadi’s (Wadi Musa, Wadi Rum, Wadi Dana), maar wat is het? In Nederland kennen we wadi als opvangplaats voor water. Het woord wadi is afgeleid van het Arabisch en betekent vallei/rivierdal. Een rivierdal in droge gebieden staat het grootste gedeelte van het jaar droog. Alleen tijdens natte periodes en regenbuien stroomt er veel water door een wadi.

Waart start de wandeling in Dana? - Reiskick

Waar te starten in Dana

Als je eenmaal in Dana bent gearriveerd doe je er goed aan te stoppen bij het door RSCN gebouw. Vanuit hier geniet je van een prachtig uitzicht over Wadi Dana, vind je informatie over de verschillende routes en kun je een professionele gids regelen die het gebied kent. Van de zeven wandelroutes in Dana, zijn slechts twee wandelroutes zonder gids mogelijk. Hieronder vertellen we meer over de verschillende wandelroutes. Bij het RSCN gebouw vind je tevens een ECO-shop met lokaal geproduceerde producten. Zeker de moeite waard om hier eens een kijkje te nemen, je steunt de lokale bevolking met een aankoop! 

Het dorp Dana in Jordanië - Reiskick

Waar in Dana overnachten? 

Vele toeristen bezoeken de hotspots van Jordanië zoals het wereldwonder Petra, de ruïnes van Jerash en Wadi Rum woestijn, veel minder mensen vinden het bergdorpje Dana. Dat is jammer want de omgeving is prachtig en de mensen hier werken hard om Ecotoerisme op gang te krijgen. 

Prijzen voor een overnachting liggen hier tussen de 25 en 65 euro. Helaas zijn het aantal verblijfplaatsen in en rondom het dorpje gering. Zorg dus dat je op tijd een accommodatie reserveert! 

  • Jabal Dana Hotel is een vrij nieuwe accommodatie en is modern. Wij verbleven hier in januari 2023. Het personeel is vriendelijk en hielp met het plannen van wandeltochten. Deze zijn bij hen te boeken. Het enige nadeel, wij verbleven hier in december en het was echt super koud. Helaas hadden ze geen goede verwarming. Indien je in de winter of in de zomer gaat dan raden we dit af. Ze hebben namelijk ook geen airco. 
  • Dana Tower Hotel ligt in Dana en beschikt over een eigen restaurant. Ze beschikken over kamers met gedeelde badkamers of kamers met een privé badkamer. Een gezellig ingerichte accommodatie. 
Booking.com
Waar in Dana overnachten? - Reiskick

Wandelroutes vanuit het dorp Dana

Zoals vermeld staat Dana bekend om de prachtige wandelroutes. Het nadeel is dat slechts twee routes mogelijk zijn zonder gids. Zorg daarom voor aankomst, vooral in het hoogseizoen, dat je een gids vast hebt liggen. Het handigste om dit te regelen via het hotel of bekijk de site van RSCN om jezelf van een gecertificeerde gids te voorzien. 

De wandelroutes vanuit het dorp Dana - Reiskick

De bekendste wandelroutes in Dana: 

De meest bekende in het reservaat is de Wadi Dana Trail. Vanuit het dorp wandel je bergafwaards richting Feynan. Tijdens de route daal je 1.600 meter. Zorg ervoor dat in Feynan een taxi klaar staat zodat deze je terug kan brengen. Aangezien de auto helemaal om de berg heen moet rijden zit je wel even in de auto.
Lengte: 14 kilometer | Duur: 4-5 uur (zonder terug weg, autorit duurt 2 uur | Vrij eenvoudig | zonder gids

De White Dome Trail is een prachtige eenrichtings wandeling die door de kop van de vallei volgt. De route passeert door bronnen gevulde terrastuinen.  
Lengte: 8 kilometer | Duur: 3 uur | Vrij eenvoudig (alleen maart - oktober) | met gids

Shaq Al Reesh Trail is een wandelroute door de Nabatese bergen. Het start op de bloemenweiden en het bevat klimmen en klauteren door schitterende rotsformaties voor een prachtig uitzicht.
Lengte: 3 kilometer | Duur: 3 uur | Moeilijk | met gids

Nawatef Trail loopt naar de bronnen en ruïnes van Nawatef en terug via een andere route.
Lengte: 2 kilometer | Duur: 2 uur | Moeilijk | met gids

De mooie maar moeilijke Wadi Dathneh Trail begint in Al-Barra, gaat door rode kliffen, een groene oase en eindigt in Feynen.
Lengte: 16 kilometer | Duur: 6 uur (zonder terug weg, met auto duurt 2 uur) | Moeilijk | met gids

Wadi Ghaweir Trail de mooiste trail van Jordanië
Lengte: 17 kilometer | Duur: 6 uur (zonder terug weg, met auto duurt 2 uur) | Gemiddeld | met gids 

Shaq al Reesh Trail in Jordanië - Reiskick Welke trail maken in Jordanië - Reiskick

Beste reistijd voor Dana

Dana is het hele jaar goed om te bezoeken, toch raden we aan in het voor of najaar je bezoek te plannen. In de winter zijn sommige hikes gesloten, heb je meer kans op regen, mist en kou. In de zomer kan het hier verschrikkelijk heet zijn waardoor een hike niet de meest geweldige bezigheid is. Wij waren hier in de winter (december - januari). Het was in de nacht en vroege ochtend koud maar overdag was het weer goed. Vooral in de zon was het heerlijk. 

De beste reistijd voor Dana - Reiskick
Booking.com

Is hiken door Wadi Dana de moeite waard? 

Na onze rondreis door Jordanië kunnen we zeggen dat Dana een absolute topbestemming is. Dit prachtige natuurreservaat mag niet missen in je reisschema. Stiekem hopen we nu al dat we hier ooit eens terug mogen komen voor nog een aantal gave hikes. Voor we het vergeten, in deze blog staan affiliate links. Wanneer je een boeking maakt via een van deze links, krijgen wij een kleine commissie zonder dat het voor jou extra kosten oplevert. Ons helpt het dit soort inspirerende blogs te blijven schrijven. Bedankt voor het lezen en geniet van je tijd in het prachtige Jordanië.

Is hiken door Wadi Dana de moeite waard? - Reiskick
Reisblog over hiken in Dana - Reiskick

Hulpmiddelen voor het plannen van je reis naar Jordanië

Hopelijk ben je met bovenstaande informatie verder geholpen. Om je nog beter op weg te helpen volgen hier een aantal links naar alle reis hulpmiddelen die wij gebruiken en die je wellicht nuttig vindt bij het plannen van je vakantie.

Accommodatie: Bij het zoeken naar accommodatie zoeken we meestal naar hotels via Booking.com. De website heeft een groot aanbod en een goed annuleringsbeleid. 

Rondleidingen: Hoewel we graag zelfstandig reizen, zijn sommige plaatsen beter te bezoeken met een rondleiding. We geven de voorkeur aan GetYourGuide vanwege de gebruiksvriendelijke interface en solide reputatie. 

Huurauto's: Als we op roadtrip gaan, gebruiken we altijd Sunnycars.nl, een betrouwbare site om vooraf een huurauto te reserveren. Een ander geweldig alternatief is Rentcars.com

Vliegtickets: Als je vliegtickets zoekt, kun je op Tix.nl of Skyscanner.nl zoeken om de beste prijs te vinden van verschillende vliegmaatschappijen. 

Parkeren bij een vliegveld: Vind de beste parkeermogelijkheden op loopafstand of in combinatie met een valet- of shuttleservice met vliegenenparkeren.nl.

Wist je dat …
Wanneer je een aankoop maakt via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

Indien er nog vragen zijn of onduidelijkheden, neem gerust contact op via de mail of ons Instagram account Reiskick.nl