De complete reisgids voor Petra in Jordanië

Laatst bijgewerkt op:

De complete reisgids voor Petra in Jordanië

De verloren stad Petra in Jordanië lag jarenlang verborgen in een vallei omringt met bergen en woestijn. Nadat het deels begraven werd door een aardbeving, werd de plaats slechts 200 jaar geleden herontdekt voor de westerse wereld. Nu behoort Petra tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen en is het een absolute bucketlist plaats. Gebruik deze uitgebreide gids voor Petra in Jordanië voor het maken van je reisplannen. Zo lees je hoe je er komt, wat je kunt zien, hoeveel dagen je nodig hebt, welke routes er zijn en hoe je het meeste uit je bezoek kunt halen.

De complete reisgids voor Petra in Jordanië - Reiskick

Wat is Petra in Jordanië? 

Petra is een ongelofelijke oude stad uitgehouden in rotswanden. Het werd in de vierde eeuw voor Christus gebouwd door Nabateeërs, dit is een inheemse Arabische bedoeïenenstam, als handelspost. In de eerste eeuw na Christus veroverde de Romeinen Petra en regeerde hier 250 jaar lang, na de val van het Romeinse Rijk namen de Byzantijnen uiteindelijk de controle over de regio. Na een regeerperiode van zo’n 300 jaar raakte Petra in de achtste eeuw verlaten. De stad was een welvarende plaats en telde in hoogtijden zeker 20.000 inwoners. In 1812 werd Petra herontdekt door een Zwitserse ontdekkingsreiziger. Lees hier meer over de geschiedenis van Petra in Jordanië.

Leestip: bezoek ook een van de andere nieuwe wereldwonderen zoals Machu Picchu in Peru, de Chinese Muur en of Christus de Verlosser in Brazilië. Een van onze favoriete klassieke wereldwonderen is de Piramide van Cheops in Egypte.

Het meest iconische gebouw in Petra is de Schatkamer, die in het Arabisch bekend staat als Al-Khazneh. Ongetwijfelt herken je dit beroemd gebouw vanwege alle foto's die op sociale media verschijnen. Wat de meeste mensen echter niet beseffen is dat de schatkamer slechts een van de vele gebouwen is. De vallei van Petra is ruim 6 kilometer lang en heeft 15 hoofd bezienswaardigheden. Sinds het begin van de 20e eeuw zijn er vele opgravingen gedaan in Petra, waarbij meer dan 800 monumenten zijn gevonden. Nog indrukwekkender is het feit dat 85% van Petra nog steeds begraven ligt. 

Wat is er te zien in Petra Jordanië - Reiskick Wat te doen in Petra Jordanië - Reiskick

Waar ligt Petra en hoe kom je er? 

De oude stad Petra is een van de meest populaire toeristische bestemmingen in Jordanië. Petra ligt in het zuiden van Jordanië op ongeveer twee uur rijden van de hoofdstad Amman. Een aantal manieren leiden je naar Petra. De gemakkelijkste manier is om naar het internationale vliegveld Queen Alia in Amman te vliegen en vervolgens een huurauto te regelen. Wij huren bijna altijd een auto bij SunnyCars, omdat je hier all-in verzekerd bent en dat is wel zo prettig als je in Jordanië rijdt. Zoek je een goedkoper alternatief? Kijk dan eens op de website van Rent Cars en vergelijk deze met SunnyCars.

Tip: Autorijden in Jordanië is absoluut veilig. Wel zijn de wegen niet altijd in even goede staat en is het hectische verkeer in de steden wennen. Onze 11 daagse rondreis door Jordanië hebben we afgelegd met een huurauto, dit zouden we zo opnieuw doen!

Ben je slechts voor een korte tijd in Jordanië, dan raden we Amman aan als verblijfplaats. Vanuit de hoofdstad starten veel georganiseerde reizen. Kies voor een kleinere groepsreis zodat je een intensere ervaring op kan doen. Bekijk GetYourGuide voor betrouwbare reizen en goede annuleringsvoorwaarden. 

Hoeveel dagen nodig voor Petra in Jordanië 

Twee dagen is de perfecte hoeveelheid tijd om in Petra door te brengen. Zoals eerder vernoemd is het belangrijk om te weten dat Petra uitgestrekt is over 6 kilometer. In totaal bezochten wij Petra en little Petra in twee volle dagen. Om aan te geven hoe groot het gebied is, beide dagen liepen we zeker 16 kilometer zonder al te veel overlap in routes. Als je het ons vraagt zou het een gemiste kans om slechts één dag te besteden in het wonderbaarlijke Petra. Twee dagen geeft je meer comfort in het bezoeken van de bezienswaardigheden. Wanneer je in je reisschema genoeg ruimte hebt kun je kiezen om drie dagen in Petra te besteden, je kunt dan op je gemak heel het gebied verkennen. 

Hoeveel dagen nodig in Wereldwonder Petra? - Reiskick

Waar te verblijven in Wadi Musa, Petra

Wadi Musa is het plaatsje waar de meeste reizigers overnachten voor het bezoeken van Petra. Het stadje is opgedeelt in twee delen: het dorpje hoger op de heuvel waar de meeste budget accommodatie liggen, en een stukje rondom de ingang van Petra met luxere hotels. We raden, zoals eerder aangegeven, aan om 2 nachten te verblijven in Petra zodat je 2 volle dagen hier kunt besteden. 

Budget overnachting in Wadi Musa 
Petra Cabin Inn Hostel & Restaurant. Een gezellige hostel met restaurant, gratis parkeergelegenheid, bar en lounge. De ietswat kleine kamers zijn voorzien van een airco en de hostel ligt op loopafstand van Petra af. Er is parkeergelegenheid. 

Midden overnachting in Wadi Musa
Petra Sky Hotel is de accommodatie waar wij 2 nachten verbleven. Vriendelijk personeel, mooie kamers met airco en een goed ontbijt. Dit hotel ligt op loopafstand van de ingang van Petra. Het is ook mogelijk om de auto te pakken en te parkeren bij de ingang van het park. Dit aangezien je hoogstwaarschijnlijk de hele dag gaat wandelen. 

Luxe overnachting in Wadi Musa
Stop maar met zoeken. Dit is de droombestemming van iedere reiziger. Petra Bubble Luxotel is a place to be. Overnachten in een Bubbel hoort wel een beetje erbij wanneer je Jordanië gaat bezoeken. Helaas zit daar wel een prijskaartje aan vast. De bubbels zijn voorzien van een hottub op eigen terras. 

Maak je een rondreis door Jordanië? Bekijk hier dan alle hotels op een rijtje voor de rondreis door Jordanië 

Booking.com
Petra Bubble hotel - Reiskick

Entree kosten Petra 

Bij de entree van Petra staan veel kassa's waar tickets gekocht kunnen worden voor een bezoek aan Petra. Het is niet mogelijk om tickets voor Petra vooraf online te bestellen. Bij de kassa dien je je paspoort of ID laten zien, zorg er voor dat je deze zeker bij hebt. Reken extra tijd want er kunnen rijen staan bij de kassa. Het is zowel mogelijk om contant of met een creditcard te betalen. De entreeprijzen voor Petra zijn:

 • Dag ticket: 50 JOD of 90 JOD als je niet in Wadi Musa verblijft
 • Twee dagen: 55 JOD
 • Drie dagen: 60 JOD
 • Kinderen: gratis (jonger dan 12 jaar)
 • Jordan Pass: “gratis”

De beste deal heb je wanneer je een Jordan Pass koopt. De Jordan pass omvat je visum voor Jordanië (40 JOD), je entree voor Petra en 40 andere attracties door het land verspreid. De kosten zijn 70-80 JOD afhankelijk van 1-, 2- of 3-daagse toegang tot Petra. Neem je paspoort mee, deze moet je bij de ticketoffice laten zien samen met je Jordan Pass voor het verkrijgen van het entreeticket. 

Wat kost Petra in Jordanië - Reiskick Entree kosten Petra Jordanië - Reiskick

Petra openingstijden

De ingang gaat elke ochtend om 06.00 uur open en bij zonsondergang worden bezoekers gevraagd het park te verlaten. In de zomer komt dit neer op 18:00 uur en in de winter 16:00 uur. Vooral in de zomer en tijdens het hoogseizoen is het aan te raden vroeg te beginnen om grote groepen en extreme warmte te voorkomen.  

Leestip: bereid jezelf goed voor met deze handige tips voor je vertrek naar Jordanië.

De openingstijden van Petra Jordanië - Reiskick

Beste tijd om Petra te bezoeken

Van maart tot mei en van september tot november zijn de beste tijden om Petra te bezoeken. In deze periode is het niet te druk en zijn temperaturen relatief mild. Let op, vermijd regenachtige periodes, de kans dat de vallei overstroomt is dan groot. Wij waren hier in januari 2023, een paar dagen daarvoor, 27 december 2022, was er een flinke overstroming waarbij 1.700 toeristen de stad moesten verlaten. Gelukkig ging Petra twee dagen daarna weer open.

Wat is de beste tijd om Petra te bezoeken? - Reiskick
Beste periode om Petra te bezoeken - Reiskick Uitzichtpunten van Petra - Reiskick

De 12 hoofd bezienswaardigheden van Petra

Petra beschikt over vele bouwwerken, maar 12 bezienswaardigheden steken boven de andere uit. Deze 12 bezienswaardigheden liggen verspreid over drie routes. Op volgorde van het dichtstbij gelegen vanaf de hoofdingang:

 • Djinn Blocks - 400 meter na de ingang zie je drie massieve rechthoekige monumenten, schuin tegenover ligt het obelisk graf
 • De Dam - werd gebouwd om Petra te beschermen tegen overstromingen
 • De Siq - de oude hoofdingang die door een kloof naar de stad Petra leidt
 • De Schatkamer - de siq komt uit op Petra's beroemdste façade; de Schatkist, of Al Khazna. Het is bijna 40 meter hoog en prachtig versierd
 • The Street of Facades - rij monumentale Nabateese graven die zijn uitgehouwen in de zuidelijke rotswand die voorbij de Treasury ligt en grenst aan de buitenste Siq.
 • Hoge offerplaats - is gebouwd bovenop Jebel Madbah met afvoerkanalen om het bloed van offerdieren te kanaliseren
 • Het Theater - dit enorme en indrukwekkende theater in de oude stad Petra is meer dan 2.000 jaar geleden uit de rotsen gehouwen in de zijkant van een berg.
 • Koninklijke graven - enkele van de meest indrukwekkende begraafplaatsen in Petra
 • De Zuilenstraat - dit zou een van de belangrijkste winkelstraten van het oude Petra zijn geweest
 • Grote Tempel - deze grote Nabateese tempel uit de 1e eeuw v.Chr. werd niet lang na de bouw zwaar beschadigd door een aardbeving. De tempel was ooit 18 meter hoog en de omheining was 40 bij 28 meter. Meer weten? Lees dan deze blog.
 • De tempel van Qasr Al-Bint - was de hoofd en belangrijkste tempel van Petra.
 • Ad Deir - ongeveer een uur durende klim brengt je naar het Klooster (Ad-Deir), dat slechts iets minder indrukwekkend is dan Al-Khazna.
12 hoofd bezienswaardigheden van Petra - Reiskick
De bezienswaardigheden van Petra - Reiskick Wat te zien in Petra? - Reiskick

Welke routes kun je volgen? 

Start je bezoek bij het bezoekerscentrum (hoofdingang) om een ticket en gratis plattegrond te halen. Allereerst is het belangrijk om te weten dat Petra twee ingangen heeft. Te weten, de hoofdingang en de achteringang

Budgettip: koop water bij de supermarkt in de buurt van je hotel in plaats van in Petra. Voor een grote fles betaal je ongeveer 0,5 JOD in een lokale winkel. In het park betaal je 1 tot 2 JOD voor een klein flesje. 

Informatie Petra Jordanië - Reiskick

De achteringang van Petra

De achteringang - wanneer je Petra in twee dagen gaat bezoeken is het slim om te starten vanuit de achteringang. Met een Petra toegangsbewijs word je gratis vanuit het bezoekerscentrum naar de achter ingang gebracht. Om te starten vanuit deze ingang heb je twee mogelijkheden:

 • Start vanuit Little Petra, dit is de kleine variant van Petra en zeker de moeite waard. Na een bezoek aan Little Petra start je vervolgens met de wandelroute naar Petra. Het wandelpad van Little Petra naar Petra begint links van de parkeerplaats, dit staat niet duidelijk aangegeven! Volg de jeep sporen de woestijn in. Na ongeveer een uur wandelen loopt het pad de bergen in, dit is de achteringang. De route vanaf Little Petra duurt ongeveer anderhalf tot twee uur en is 8 kilometer tot aan Ad Deir (het Klooster). Je bent tijdens deze route niet alleen weg van de toeristen en de souvenirkraampjes, maar je krijgt ook een mooi wild landschap te zien wat je anders niet zou ervaren.
 • Om tijd te besparen is het mogelijk om jezelf naar de achteringang te laten brengen. Dat is het punt waar het pad de bergen in trekt (zie bovengenoemde route), op ongeveer 15 minuten rijden vanaf Little Petra, scheelt dit één uur wandelen. Na een half uur tot één uur wandelen bereik je het klooster. Vanaf het klooster loop je in drie tot vier uur terug naar Wadi Musa. Het fijne van de route is dat je bijna niet hoeft te klimmen en geen routes dubbel loopt. Deze wandelroute wordt beschouwd als de mooiste route.

Wanneer je genoeg tijd hebt is het slim om tijdens de weg terug naar de hoofdingang de groene route te wandelen. Deze route heeft een behoorlijke klim, maar aan het einde wordt je beloond met een mooi uitzicht op de Schatkamer. De terugweg is aanzienlijk makkelijker, je bent dan vooral aan het dalen. Wil je meer weten over de wandelroute vanuit de achteringang, bekijk dan deze blog eens van Reislekker.

Achteringang petra / Backdoor Petra - Reiskick

De hoofdingang van Petra

Start de tweede dag vroeg in de morgen vanuit de hoofdingang. Zo voorkom je drukte en bereik je als een van de eerste via de Siq (de kloof door de bergen), de Schatkamer. Na een paar mooie foto’s raden we aan de Oranje route te lopen naar High Place of Sacrifice. Rond het middaguur kun je dan heerlijk genieten op een van de terrassen rondom Qasr-al-Bint. De belangrijkste monumenten heb je nu gezien, de middag heb je vrij om nog eens een aantal van je favoriete plekken te bezoeken. 

Hoofdingang van Petra Jordanië - Reiskick
Waar start je Petra? - Reiskick Hoe lang lopen door Petra? - Reiskick
Booking.com

Hulpmiddelen voor het plannen van je reis naar Jordanië

Hopelijk ben je met bovenstaande informatie verder geholpen. Om je nog beter op weg te helpen volgen hier een aantal links naar alle reis hulpmiddelen die wij gebruiken en die je wellicht nuttig vindt bij het plannen van je vakantie.

Accommodatie: Bij het zoeken naar accommodatie zoeken we meestal naar hotels via Booking.com. De website heeft een groot aanbod en een goed annuleringsbeleid. 

Rondleidingen: Hoewel we graag zelfstandig reizen, zijn sommige plaatsen beter te bezoeken met een rondleiding. We geven de voorkeur aan GetYourGuide vanwege de gebruiksvriendelijke interface en solide reputatie. 

Huurauto's: Als we op roadtrip gaan, gebruiken we altijd Sunnycars.nl, een betrouwbare site om vooraf een huurauto te reserveren. Een ander geweldig alternatief is Rentcars.com

Vliegtickets: Als je vliegtickets zoekt, kun je op Tix.nl of Skyscanner.nl zoeken om de beste prijs te vinden van verschillende vliegmaatschappijen. 

Parkeren bij een vliegveld: Vind de beste parkeermogelijkheden op loopafstand of in combinatie met een valet- of shuttleservice met vliegenenparkeren.nl.

Wist je dat …
Wanneer je een aankoop maakt via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

Indien er nog vragen zijn of onduidelijkheden, neem gerust contact op via de mail of ons Instagram account Reiskick.nl