Een complete gids voor de Jerash-ruïnes in Jordanië

Laatst bijgewerkt op:

Een complete gids voor de Jerash-ruïnes in Jordanië 

Wanneer je een reis naar Jordanië wil maken zal dat zijn om het wereldwonder Petra te bezoeken. Toen we ons gingen verdiepen in de Jordanië reis en lazen over Jerash, waren we direct overtuigd dat we hier naar toe wilde gaan. En terecht, deze plaats verdiend de aandacht. Jerash staat bekend als een van de grootste en best bewaarde Romeinse ruïnes ter wereld. Het is, na het wereldwonder Petra, de meest populaire toeristen trekpleister van Jordanië. Lees deze reisblog voor praktische tips, de belangrijkste bezienswaardigheden, tips hoe je Jerash kunt bereiken, wat de kosten zijn, de beste reistijd en vind goede accommodaties. 

Welkom op Reiskick! We hopen dat onze gratis reisgidsen & tips helpen bij het plannen van je reis!  

Een complete gids voor de Jerash-ruïnes in Jordanië - Reiskick Ruïnes dicht bij Amman in Jordanië - Reiskick

Waar Ligt Jerash en hoe kom je er?

Jerash ligt ten noorden van Amman en staat bekend om de uitgestrekte ruïnes van de oud Griekse-Romeinse stad. De stad stond vroeger bekend als Gerasa, en ligt slecht 50 kilometer van de Jordaanse hoofdstad, Amman. Met de auto doe je er vanuit Amman ongeveer uur over. Het verkeer in Amman is vrij chaotisch en het wegdek niet altijd even goed. Toch kunnen we uit ervaring zeggen dat zelf auto rijden in Jordanië goed te doen is. Autorijden in Jordanië is zelfs de meest populaire manier om het land te verkennen. Navigeer naar Jerash Visitor Free Car Parking voor je bezoek aan de Jerash Ruïnes. 

Auto verhuurtip: de beste plaats om een auto te huren in Jordanië is op Queen Alia International Airport

Wanneer je geen huurauto hebt kun je met georganiseerde busreizen of een taxi naar Jerash. Voor een enkele reis zijn de kosten met een taxi zo’n 20-30 JOD. Waarschijnlijk zal je om meer gevraagd worden. Belangrijk is om goed te onderhandelen tot de prijs voor jou eerlijk voelt, doe dit altijd vooraf! Georganiseerde reizen geven je gemak en zijn fijn als je meer wil weten over de geschiedenis. De chauffeur is ook direct de gids. Alhoewel het ook mogelijk is om een gids te regelen bij de ingang, hoeft een georganiseerde reis hiervoor dus niet de hoofdreden te zijn. 

Waar ligt Jerash en hoe kom je er? - Reiskick

De Ruïnes van Jerash

Op de een of andere manier verwachten we dat de ruïnes ergens op een afgelegen plaats zouden liggen. Maar niets is minder waar. Midden in de drukke stad omringt met restaurants liggen de uitgestrekte ruïnes van Jerash. Voor de ingang bevinden zich twee grote parkeerplaatsen. Gelukkig verdwijnen de meeste geluiden uit de stad als je de historische stad betreedt, dat mede te danken is aan de grote van het gebied. Je hebt zeker 3 tot 4 uur nodig om rond te wandelen, een halve dag is hiervoor voldoende.

Op het eerste gezicht zou je niet zeggen dat deze ruïnes een van de grootste en best bewaard zijn in hun soort buiten Italië. Mede door de stad die hier omheen ligt is het, na Petra, de drukst bezochte toeristische plaats in Jordanië. In eerste instantie hadden we niet verwacht dat de Romeinen zo’n grote impact hadden op Jordanië. Andere belangrijke Romeinse historische vindplaatsen zijn Mukawir, Citadel van Amman en Umm ar-Rases 

De ruïnes van Jerash - Reiskick Oudheid in Jordanië Jerash - Reiskick

Korte geschiedenis van Jerash

Alhoewel verschillende bewijzen gevonden zijn dat Jerash al sinds 7.500 voor Christus bewoond wordt, is de stad pas in het Bronzen tijdperk gegroeid met de komst van de Romeinen. De stad hoorde in die tijd bij de Romeinse provincie Syrië. De stad floreerde direct door de vruchtbare gronden en de handel met reizigers uit Petra. Doordat de Romeinen flink investeerde tussen de 1st tot de 7de eeuw groeide de stad snel, net als de economie. 

Ongeveer 20.000 inwoners telde de stad. Na een aardbeving in het jaar 749 vertrokken de meeste mensen waarmee de stad zijn belangrijke positie verloor. In de 12de eeuw, toen kruisvaarders arriveerden, was de stad volledig verlaten. De kruisvaarders bouwden diverse kerken, maar de plaats heeft niet lang stand gehouden. In de 19de eeuw werd Jerash opnieuw ontdekt door een Duitse ontdekkingsreiziger.  

Leestip: ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van kruistochten? Dan is een bezoek aan Kerak kasteel tijdens je roadtrip door Jordanië de moeite waard. 

De geschiedenis van Jerash - Reiskick

Openingstijden Jerash ruïnes 

De openingstijden variëren per seizoen. In de winter, tussen november en maart, opent de historische plaats om acht uur in de ochtend en sluit om vier uur in de middag. In de zomer sluit het park pas om acht uur in de avond. Let wel op, tijdens Ramadan en met nationale feestdagen wijken de openingstijden af. In die gevallen sluit het park vaak om vier uur in de middag. 

Vanaf de parkeerplaats loop je eerst door een hal met souvenirkraampjes. De verkopers hier zijn opdringerig, gelukkig is dit de enige plaats in Jordanië waar dit het geval was. In deze hal vind je ook gratis toiletten en een restaurantje. 

De openingstijden Jerash Ruïnes - Reiskick

Ticketprijs Jerash ruïnes

De entree is voor bezoekers 12 JOD. Wanneer je door Jordanië reist is het slim om een Jordan Pass (70 - 80 JOD) aan te kopen voor je bezoek aan het land. Wanneer je de pas hebt besteld scheelt het al de aanschaf van een visa op het vliegveld (40 JOD). Ook dekt de Jordan Pass bijna alle entreeprijzen van de hoofdattracties zoals Petra, de Citadel van Amman en Jerash ruïnes. Zorg dat je de pass geprint bij je hebt, al is het in principe voldoende om het op je telefoon te laten zien. In veel gevallen vragen de mensen van de ticketbalies alleen of je een Jordan Pass hebt, het antwoord was in veel gevallen al genoeg om toegelaten te worden.

Ticketprijs voor een bezoek aan Jerash - Reiskick Kosten entree Jerash Ruïnes - Reiskick

Waar te verblijven in Jerash 

Zoals gezegd is Jerash eenvoudig in een halve dag te bezoeken vanaf Amman. Daarom besloten wij te verblijven in Amman en op en neer te rijden naar Jerash. Wij verbleven in Shams Alweibdeh Hotel Apartments. De accommodatie was erg netjes en het personeel heel beleefd. Het hotel heeft een parkeerkelder en is centraal gelegen. In de ochtend geniet je op de vierde verdieping tijdens het ontbijt van een prachtig uitzicht. 

Toch is het wel comfortabel om in Jerash te verblijven. Zo kun je voor de grote groepen toeristen arriveren, starten met het verkennen van de ruïnes. Om je voorruit te helpen bij het vinden van een goede accommodatie in Jerash, hebben we een aantal goed beoordeelde verblijfplaatsen opgesomd per prijsklasse. 

  • Budget overnachting: Full Panorama To Archaeological Site Jerash ligt in Jerash, dicht bij de ruïnes van Jerash en op 19 km van het kasteel van Ajlou. De accomodatie is erg schoon en het biedt een luxe ontbijt en diner.
  • Middenklasse overnachting: Oqdeh studio ligt in Jerash op loopafstand van de ruïnes. De appartementen zijn uitgerust met moderne meubels en het personeel is bijzonder behulpzaam. 
  • Luxe middenklasse accommodatie: Lotus housing for furnished apartement ligt in het rustige gedeelte wat zorgt voor een heerlijk stil verblijf. Het is modern ingericht en is erg schoon volgens de beoordeling. Vanuit de grote ramen en het balkon geniet je een perfect uitzicht over de stad. 

Check hieronder op de kaart andere goed gelegen accommodaties: 

Booking.com

Top bezienswaardigheden Jerash Ruïnes

Tijdens ons bezoek slenterde we heerlijk over de oude site vol bewondering. Bizar dat de bouwwerken van Jerash 2.000 jaar oud zijn. Te bedenken dat veel is vernietigd door de aardbeving van 749, staat hier na al die tijd nog zo veel. Op het kaartje hieronder vind je een plattegrond van de historische ruïnes. Dit zijn de belangrijkste bouwwerken van Jerash in willekeurige volgorde: 

Handrianus boog
De beroemde boog van Hadianus is de spectaculaire toegangspoort tot Jerash. De boog werd in het jaar 129 gebouwd om het bezoek van keizer Hadrianus te vieren. 

Hippodroom 
Een van de grootste locaties van Jerash is het Hippodrome. Dit theater bood ooit plaats aan 15.000 mensen en werd gebruikt voor paardenraces. Met een lengte van 245 meter en een breedte van 52 meter was dit de kleinste renbaan van het Romeinse rijk. 

Kaart bezienswaardigheden Jerash - Reiskick

Zuid poort 
Bij de zuidpoort moet je waarschijnlijk je kaartje laten scannen. Maak je niet druk als hier niet om gevraagd wordt. De controles bij de Jordaanse attracties verschillen van tijd tot tijd. Voor de Zuid poort ligt een bezoekerscentrum waar een aantal bijzondere vondsten tentoongesteld staan.  

Het ovale plein en de Zeus Tempel
Gelegen aan de voet van de tempel van Zeus, ligt het grote Ovale plein. Het plein is 90 meter lang en 80 meter breed. Het is omgeven door 56 zuilen en dat levert mooie plaatjes op. Het plein, zo denken onderzoekers, hoort bij de Tempel van Zeus. Het grootste gedeelte van de tempel is helaas ingestort. Toch zul je net als ons de grootheid van deze god in die tijd wel begrijpen.

Zuidelijke en Noordelijke Theater 
Een van de meeste indrukwekkende bouwwerken van de Romeinen blijven de theaters naar ons inzien. Zo vonden we het Romeinse theater in pamukkale, het theater in Antalya, Turkije en het Romeinse theater in Amman bijzonder machtig. Ook Jerash heeft twee prachtige Theaters. Het bijzondere hier is dat je heel de tribune’s kunt bezoeken. Het Zuidelijke Theater is de grootste en bood ongeveer 2.000 plaatsen. Vergeet niet te roepen in het theater, de bouwwerken zijn zo gemaakt dat iedereen alles goed kan horen.

Ovale plein en de Zeus Tempel - Reiskick

Kerken van Jerash
In Jerash zijn tot nu toe 15 kerken uit de Byzantijnse tijd gevonden, maar de verwachting is dat onder de grond nog veel meer schatten verborgen liggen. Zorg in elk geval dat je een bezoek brengt aan de kerk van de heilige Sint Joris, Sint Johannes de Doper en Sint Cosmas & Sint Damianus. In deze kerken tref je prachtige mozaïekvloeren uit de Byzantijnse tijd. 

Loop over Cardo Maximus 
De hoofdstraat van Jerash, genaamd Cardo Maximus, is een brede straat met aan beide zijden een indrukwekkende zuilenrij. De straat verbindt de noordelijke toegangspoort met de Tempel van Zeus 800 meter verderop in het zuiden. 

Bezienswaardigheden van Jerash - Reiskick Loop over Cardo Maximus - Reiskick

Wat is de beste tijd om Jerash te bezoeken? 

Voordat wij naar een plaats reizen zijn we altijd benieuwd naar het weer. Jerash is het hele jaar door goed om te bezoeken. De zomer kan echter bijzonder warm worden wat reizen oncomfortabel kan maken. Tijdens de winter liggen temperaturen tussen de 10 en 20 graden, in deze periode heb je het meeste kans op regen en mist. Zo hadden wij tijdens ons bezoek eind december in de ochtend wat mist en was het fris. Gelukkig waren we warm aangekleed, in de middag kwam de zon door en werd de temperatuur al snel aangenaam. Volgens verschillende bronnen is de herfst en lente de beste periode. Temperaturen zijn dan niet zo absurd hoog als de zomer en iets aangenamer dan de winter. Bekijk klimaatinfo voor de seizoens temperaturen en de weersverwachting in Jordanië. 

Wat is de beste reistijd voor Jerash - Reiskick Beste tijd om Jerash te bezoeken - Reiskick
Booking.com

Zijn de ruïnes van Jerash een bezoek waard? 

Beroemd als een van de best bewaarde Grieks-Romeinse steden in het Midden-Oosten, is Jerash een van de topattracties in Jordanië (naast Petra) en is zeker een must om te bezoeken. Op slechts een uurtje rijden vanaf Amman is deze plaats bijna niet te missen. Voor we het vergeten, in deze blog staan affiliate links. Wanneer je een boeking maakt via een van deze links, krijgen wij een kleine commissie zonder dat het jou kosten oplevert. Ons helpt het dit soort inspirerende blogs te blijven schrijven. Bedankt voor het lezen en geniet van je tijd in het prachtige Jordanië.

Wat nu? Lees meer artikelen over Jordanië!

Is Jerash de moeite waard? - Reiskick
Alle informatie over Jerash in een reisblog - Reiskick

Hulpmiddelen voor het plannen van je reis naar Jordanië

Hopelijk ben je met bovenstaande informatie verder geholpen. Om je nog beter op weg te helpen volgen hier een aantal links naar alle reis hulpmiddelen die wij gebruiken en die je wellicht nuttig vindt bij het plannen van je vakantie.

Accommodatie: Bij het zoeken naar accommodatie zoeken we meestal naar hotels via Booking.com. De website heeft een groot aanbod en een goed annuleringsbeleid. 

Rondleidingen: Hoewel we graag zelfstandig reizen, zijn sommige plaatsen beter te bezoeken met een rondleiding. We geven de voorkeur aan GetYourGuide vanwege de gebruiksvriendelijke interface en solide reputatie. 

Huurauto's: Als we op roadtrip gaan, gebruiken we altijd Sunnycars.nl, een betrouwbare site om vooraf een huurauto te reserveren. Een ander geweldig alternatief is Rentcars.com

Vliegtickets: Als je vliegtickets zoekt, kun je op Tix.nl of Skyscanner.nl zoeken om de beste prijs te vinden van verschillende vliegmaatschappijen. 

Parkeren bij een vliegveld: Vind de beste parkeermogelijkheden op loopafstand of in combinatie met een valet- of shuttleservice met vliegenenparkeren.nl.

Wist je dat …
Wanneer je een aankoop maakt via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

Indien er nog vragen zijn of onduidelijkheden, neem gerust contact op via de mail of ons Instagram account Reiskick.nl