De 8 beste tips voor Shangri-La in China

Laatst bijgewerkt op:

De 8 beste tips voor Shangri-La in China

Shangri-La ligt op maar liefst 3200 meter hoogte. Sinds 2002 heet het stadje Shangri-La, maar de meeste mensen noemen het nog naar de voorgaande naam, Zhongdian. Shangri-La huisvest 40.000 inwoners, voornamelijk Tibetanen. Er is een nieuw en oud gedeelte. Wij waren opslag verliefd op dit oude en rustige stadje. Vanwege de hoogte gaat hier alles in een lager tempo. Het is een fantastische plaats. 

Note: Helaas is het oude gedeelte voor één derde afgebrand in 2014. Verschillende gezinnen raakte hun woning kwijt. Hotels en bezienswaardigheden zijn intact gebleven en de stad is zich gelukkig aan het herstellen. Inkomsten van toeristen zijn meer dan welkom! 

Songzanlin klooster  Zhongdian - Reiskick

Songzanlin Si klooster

Ten noorden van de Shangri-La bevindt zich het grootste Tibetaanse klooster van Zuidwest China, het Songzanlin Si klooster. Ook wel bekend als de Ganden Sumtselling Gompa klooster. Dit oude Tibetaanse kloostercomplex werd bijna 400 jaar geleden gebouwd door de vijfde Dalai Lama. Voorheen woonde in het klooster zo’n 2000 monniken, momenteel wonen hier ongeveer 600 monniken.  Het complex heeft zo’n 150 traptreden, gezien de hoge ligging van 3300 meter wordt aangeraden rustig naar boven te lopen. Een wandeling naar boven is zeker de moeite waard, vanaf hier heb je een fraai uitzicht over de stad.

Weetje: De monniken zijn uitgedund door de regering. Gesteund door de bevolking van Shangri-La, mochten de monniken de geloofsovertuiging niet meer uitoefenen. Vele zijn gevlucht naar India waarna het Yogi zich daar verder voortzetten.

Songzanlin klooster Zhongdian - Reiskick
Songzanlin klooster Zhongdian - Reiskick Songzanlin klooster Zhongdian - Reiskick

Monniken van het Songzanlin Si Klooster

In het Songzanlin Si klooster kun je verschillende afzonderlijke gemeenschappen bezoeken. Dat zijn aparte tempelcomplexen waar een groep monniken bidt, woont en werkt. Binnen het boeddhisme zijn vier bewegingen, een van de bewegingen laat toe dat monniken trouwen. In dit klooster leeft over het algemeen de gele en rode sekte.

Songzanlin klooster Zhongdian in China - Reiskick

Bevolking van Shangri-La

Bijzonder en hartverwarmend zijn de bewoners van dit, van oudsher, Tibetaanse stadje. Op het plein wordt elke avond van zeven tot negen gedanst door de lokale bevolkingen. In een grote cirkel met muziek en zang mag iedereen meedoen. Het pleintje is omgeven door houten – maximaal 1 verdieping hoge- snijwerken huisjes die aan elkaar zijn gebouwd. Het is prachtig verlicht en het dansen is bijzonder leuk.

Bevoling van Shangri-La in China - Reiskick

Traditioneel Tibetaanse familie

Ben je geïnteresseerd in het bestaan van de Tibetanen? Tijdens een bezoek krijg je uitleg over de leefstijl onder het genot van een kopje boterthee. De boterthee smaakt apart. Het bestaat uit Yakmelk, boter en zout. Hierbij krijg je nog yakkaas aangeboden. Het Tibetaans huis is van hout en bestaat uit twee verdiepingen. Je komt via een grote houten (snijwerk) poort naar binnen. De begane grond is open, hier staat het vee. Op de eerste verdieping is een grote kamer met een kachel en een pijp die door een groot gat eindigt op de zolder. Boven op de zolder hangt het vlees te drogen en wordt lekker gerookt door de pijp.

Traditioneel Tibetaanse familie in China - Reiskick

Lokaal eten in Shangri-La

In Shangri-La is het aan te raden om een Tibetaanse hotpot te bestellen. Dit is een pan bouillon waarin je zelf groenten, yak vlees, aardappelen en dergelijke warm kookt. Je kunt het zelf zo pittig maken als je wil. Bij het gerecht wordt rijst geserveerd. Ook erg lekker zijn de aardappel pizza's, smullen maar!

Lokaal eten in Shangri-La in China - Reiskick

De Tiger Leap in China

De Tiger Leap ligt tussen Shangri-La en Lijiang in. Een indrukwekkende canyon die aan zijn naam komt door een legende. Deze beweerd dat een tijger een sprong over de rivier maakte, op het smalste punt, om te ontsnappen aan een jager. Kleine en grote rivieren razen door de valleien, om het regenwater weg te werken. De Tiger Leap ligt tussen twee hoge bergen. Een van 6000 meter en een van bijna 5600 meter.

Bij aankomst is het meer dan 1000 trappen naar beneden gaan (en dus ook weer omhoog) om de Tiger Leap te bereiken. In het midden van de kloof ligt een hoge steen van 80 meter. De machtige Yangtze rivier toont haar kracht en slaat op de steen. Door de hoge waterstand zie je de steen waarschijnlijk niet, maar wel een kolkende muur van massa’s bruin water. Wat een herrie, maar super cool!

Tiger leap Zhongdian - Reiskick
Tiger leap Zhongdian - Reiskick Tiger leap Zhongdian - Reiskick

Overnachting en parkeren in Shangri-La

Kersang’s Relay Station ligt in het centrum van de historische binnenstad van Shangri-La, op 200 meter van Guishan Park en Central Square. Vanaf het hotel is het drie minuten lopen naar Yuguang Plaza, waar het mogelijk is om gratis te parkeren. Kersang’s heeft een terras met uitzicht op de Guishan-tempel en is ingericht met traditionele Tibetaanse decoraties en houten structuur. Overnachten in het Kerang’s Relay Station geeft je een Tibetaanse ervaring, boeken kan hier!

Overnachting en parkeren in Shangri-La - Reiskick

Hoogte ziekte in Shangri-La

Van hoogtes boven de 3.000 meter kijken mensen in Shangri-La niet vreemd op. Als westerling zijn wij vaak niet gewend aan deze hoogtes. Kom je tijdens je reis boven de 2.500 meter hoogte, bestaat de kans op hoogteziekte. Door het zuurstofgebrek wordt de ademhaling versneld en verlies je door uitademen meer vocht dan normaal. Het is raadzaam om in elk geval drie tot vier liter water te drinken per dag!

Niemand kan ooit weten hoe je lichaam zal reageren, zelfs als je eerder op grote hoogte bet geweest, dus onderschat de hoogte niet - ernstige hoogteziekte kan je vakantie gemakkelijk verpesten. Lees deze blog om jezelf voor te bereiden op de hoogte om zo hoogteziekte te kunnen voorkomen.

Hoogte ziekte in Shangri-La - Reiskick

Hulpmiddelen voor het plannen van je reis naar China

Hopelijk ben je met bovenstaande informatie verder geholpen. Om je nog beter op weg te helpen volgen hier een aantal links naar alle reis hulpmiddelen die wij gebruiken en die je wellicht nuttig vindt bij het plannen van je vakantie.

Accommodatie: Bij het zoeken naar accommodatie zoeken we meestal naar hotels via Booking.com. De website heeft een groot aanbod en een goed annuleringsbeleid. 

Rondleidingen: Hoewel we graag zelfstandig reizen, zijn sommige plaatsen beter te bezoeken met een rondleiding. We geven de voorkeur aan GetYourGuide vanwege de gebruiksvriendelijke interface en solide reputatie. 

Huurauto's: Als we op roadtrip gaan, gebruiken we altijd Sunnycars.nl, een betrouwbare site om vooraf een huurauto te reserveren. Een ander geweldig alternatief is Rentcars.com

Vliegtickets: Als je vliegtickets zoekt, kun je op Tix.nl of Skyscanner.nl zoeken om de beste prijs te vinden van verschillende vliegmaatschappijen. 

Parkeren bij een vliegveld: Vind de beste parkeermogelijkheden op loopafstand of in combinatie met een valet- of shuttleservice met vliegenenparkeren.nl.

Wist je dat …
Wanneer je een aankoop maakt via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

Indien er nog vragen zijn of onduidelijkheden, neem gerust contact op via de mail of ons Instagram account Reiskick.nl