Zo kun je hoogteziekte voorkomen op reis

Laatst bijgewerkt op:

Zo kun je hoogteziekte voorkomen op reis

Ben jij van plan om op vakantie te gaan naar hooggelegen plekken zoals Salar de Uyuni in Bolivia, Cusco in Peru of Shangri-La in China. Bereid je dan goed voor en onderschat de hoogte niet. In deze uitgebreide gids leer je meer over:

 • Wat is hoogteziekte?
 • Do's en don'ts op grote hoogte
 • Praktische tips om direct toe te passen
 • Simpele dingen die hoogteziekte kunnen voorkomen

Mensen die het meeste last hebben van hoogteziekte, zijn degenen die normaal gesproken onder de 1.000 meter hoogte leven. Hoe dichter bij de zeespiegel je woont, hoe groter de kans dat je last kunt krijgt van hoogteziekte. Deze reisblog helpt je met de voorbereidingen!

Reiskick - hoogte ziekte wat is het?

Wat is hoogteziekte? 

Hoogteziekte is de negatieve reactie van je lichaam, wanneer je te snel reist naar grote hoogte. Naarmate je hoger komt - vooral locaties boven de 3.500 meter zoals Salar de Uyuni in Bolivia - wordt de lucht ijler. Dat betekent dat door de lagere luchtdruk op grotere hoogte minder zuurstof beschikbaar is bij elke ademhaling. 

Je lichaam reageert hier op en gaat direct werken om de lagere beschikbare zuurstof goed te gebruiken. Wanneer het lichaam zich niet aan kan passen aan de lage luchtdruk, treed hoogteziekte op. Degene die last krijgt van hoogteziekte kunnen ademhalingsproblemen en andere symptomen ervaren die variëren van zeer mild tot levensbedreigend. Kort gezegd kan dit in het beste geval wat ongemak veroorzaken en in het slechtste geval echte nachtmerries opleveren. Om te voorkomen dat je de reis vroegtijdig moet stoppen, kunnen deze tips je helpen. 

flamingos hoogvlakte Bolivia

Wat is een normale reactie op grote hoogte?

De eerste dagen na aankomst op grote hoogte ga je sneller en dieper ademen om meer zuurstof op te nemen en je hartslag gaat omhoog. Je lichaam zal een aantal belangrijke veranderingen doorvoeren wanneer het wordt blootgesteld aan grote hoogte. Hiervoor is het noodzakelijk om je lichaam wat tijd te gunnen. Voor de meeste mensen geldt dat na twee dagen de veranderingen plaats vinden. Zorg in elkgeval: 

 • Beperk de inspanningen om kortademigheid te voorkomen
 • 's Nachts verandert het ademhalingspatroon, hierdoor kun je vaker wakker liggen. Plan dus voldoende rust momenten in.
 • Door de verhoogde ademhaling verlies je meer vocht, ook voert het lichaam meerdere afvalstoffen via urine af. Zorg daarom dat je voldoende drinkt om uitdroging te voorkomen. Vermijd het drinken van cafeïne en alchol. 
 • Eet koolhydraatrijke maaltijden (brood en pasta) en eet meer voedsel dat kalium bevat (denk aan broccoli, bananen, tomaten enz.)

De veranderingen voelen misschien niet geweldig aan, maar dat is normaal. Veel mensen die boven genoemde punten volgen zullen zich na een aantal dagen langzamerhand normaal gaan voelen. Sommige zullen toch onaangenaamde effecten gaan voelen, je kunt meer doen om hoogteziekte te voorkomen. Lees dat verderop in deze reisblog over zo kun je hoogteziekte voorkomen op reis.

Wie wordt getroffen door hoogteziekte? Reiskick

Wie wordt getroffen door hoogteziekte?

Om hoogteziekte te voorkomen is het belangrijk om te acclimatiseren. Of je vatbaar bent voor hoogteziekte is niet te relateren aan een goede conditie of gezondheid. De ene persoon is hier vatbaarder voor dan andere. Reizen naar een plaats boven een ligging van 3.000 meter heeft hoe dan ook een grote impact op het lichaam.

Maar uiteraard scheelt het veel of je vanuit zeeniveau vliegt en uitstapt op 4.000 meter hoogte, of dat je met een busreis van Lima (zeeniveau) naar Cuzco (3400 meter boven zeeniveau).

Om te voorkomen dat je jouw droomreis vroegtijdig moet staken, hebben we hier tips voor je. 

Hoogte ziekte, wat is het? Reiskick

Wat zijn de meest voorkomende symptomen van hoogteziekte?

Het klassieke eerste symptoom is hoofdpijn. Wanneer je meerdere van onderstaande symptomen ervaart is het een teken dat je niet goed acclimatiseerd: 

 • Ernstige hoofdpijn
 • Lichamelijke vermoeidheid of uitputting
 • Slaapstoornis
 • Misselijkheid en overgeven
 • Eetstoornissen /gebrek aan eetlust

Veel mensen vergelijken de milde stadia van hoogteziekte met griep of een kater. Sommige mensen voelen zich echt vreselijk, en sommige voelen zich gewoon een beetje waardeloos. Zorg bij twijfel altijd voor een behandeling, hoogteziekte kan levensbedreigend zijn.

Booking.com

Simpele dingen die hoogteziekte kunnen voorkomen!

Gelukkig hebben wij nooit last gehad van hoogteziekte. Waarschijnlijk omdat we begrijpen hoe erg de impact kan zijn. Onderschat het niet, veel reizigers hebben hierdoor de reis moeten stoppen of zijn opgenomen in het ziekenhuis. In het geval van hoogteziekte is het beste medicijn afdalen naar lager gelegen gebieden. Dit kan voor je reis roet in het eten gooien. Als je ‘meer geluk’ hebt kun je bij hoogteziekte beter worden door aan de beademing te liggen in het ziekenhuis.

Helaas heb je nooit in handen dat je geen last gaat krijgen van de hoogte. Met deze tips kun je de kans wel verkleinen. 

 • De meest effectieve manier om hoogteziekte te voorkomen is door langzaam te stijgen naar hoogte
 • Preventief voor aankomst op grote hoogtes kun je cordyceps slikken. Dit is een extract van paddenstoelen wat een versterkende en opwekkende werking heeft op het lichaam. De paddenstoelen groeien in het Himalayagebergte.
 • Om het lichaam verder aan te sterken slikten wij Gojibessen.  Andere bekende natuurlijke goedjes zijn Ginkgo Biloba supplementen en chinese kruidengeneesmiddelen zoals Sheng nao kang - pillen en Fufang yi hao- pillen.
 • In landen zoals Peru en Bolivia worden cocabladeren aangeboden. Door op het cocablad te kauwen of thee van te drinken zou je meer energie krijgen. 
 • Je zou ook je apotheek of arts kunnen benaderen voor medicijnen. Ze kunnen dan Acetazolamide, Nifedipine en of Dexamethason voorschrijven. 
Hoogte ziekte voorkomen - Reiskick

Wat lokale gidsen vertellen over hoogteziekte?

Reizen naar gebieden boven de 3.000 meter hoogte, is voor velen die vanuit zeeniveau komen geen grap. Gidsen afkomstig uit hoger gelegen gebieden suggereren dat preventieve maatregelen voor levensstijl, zoals het drinken van veel water, wellicht het meest gunstig zijn om hoogteziekte te voorkomen. Gehydrateerd blijven is het halve werk. Luister naar je lichaam, geef jezelf wat tijd om te acclimatiseren en eet geen zware maaltijd. Kies in plaats van vlees vooral voor groenten en fruit. Leg voor je aankomst een accommodatie vast. Zo voorkom je, met name voor backpackers, dat je te lang rond aan het slenteren bent met zware koffers.

Hoogte ziekte voorkomen op vakantie - Reiskick

Hulpmiddelen voor het plannen van je reis naar Bolivia

Hopelijk ben je met bovenstaande informatie verder geholpen. Om je nog beter op weg te helpen volgen hier een aantal links naar alle reis hulpmiddelen die wij gebruiken en die je wellicht nuttig vindt bij het plannen van je vakantie.

Accommodatie: Bij het zoeken naar accommodatie zoeken we meestal naar hotels via Booking.com. De website heeft een groot aanbod en een goed annuleringsbeleid. 

Rondleidingen: Hoewel we graag zelfstandig reizen, zijn sommige plaatsen beter te bezoeken met een rondleiding. We geven de voorkeur aan GetYourGuide vanwege de gebruiksvriendelijke interface en solide reputatie. 

Huurauto's: Als we op roadtrip gaan, gebruiken we altijd Sunnycars.nl, een betrouwbare site om vooraf een huurauto te reserveren. Een ander geweldig alternatief is Rentcars.com

Vliegtickets: Als je vliegtickets zoekt, kun je op Tix.nl of Skyscanner.nl zoeken om de beste prijs te vinden van verschillende vliegmaatschappijen. 

Parkeren bij een vliegveld: Vind de beste parkeermogelijkheden op loopafstand of in combinatie met een valet- of shuttleservice met vliegenenparkeren.nl.

Wist je dat …
Wanneer je een aankoop maakt via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

Indien er nog vragen zijn of onduidelijkheden, neem gerust contact op via de mail of ons Instagram account Reiskick.nl