Een complete reisgids voor je bezoek aan Pamukkale, Turkije

Laatst bijgewerkt op:

Een complete reisgids voor je bezoek aan Pamukkale, Turkije

Als je zin hebt in een avontuur in Turkije, moet je de plaats Pamukkale verkennen. Pamukkale is de thuisbasis van de beroemde thermale baden met witte kalkafzettingen. Maar ook vanwege de rijke geschiedenis en cultuur van Turkije, zouden geschiedenisliefhebbers deze plaats niet willen missen. Vlak achter de kalkstenen terrassen liggen de eeuwenoude ruïnes van Hierapolis. Ben je van plan om deze adembenemende plaats te bezoeken? Zoek dan niet verder, want wij vertellen je alles over Pamukkale en Hierapolis. Zo behandelen we in deze reisblog of een bezoek aan Pamukkale veilig is, of het verschijnsel behoort tot de lijst van wereldwonderen en of je bezoek aan Pamukkale de moeite waard is. Maar eerst vertellen we je meer over de beste reistijd, de ligging en het ontstaan van Pamukkale!

Leestip: Het bezoek aan Pamukkale is een onderdeel van de te gekke rondreis door Turkije. Lees “de ultieme rondreis door Turkije” om erachter te komen of je een visum nodig hebt voor Turkije, hoe je het beste rond kunt reizen in Turkije en leer je meer over een aantal te gekke plaatsen. Deze kicken Turkije rondreis hebben Marlieke en ik samen gemaakt in april 2022. Hopelijk zul je een net zo geweldige tijd hebben als ons! 

Reisgids voor Pamukkale - Reiskick

Thermale baden van Pamukkale

Deze plaats staat bekend om het mineraalrijke thermale water dat naar beneden stroomt over kalksteenterrassen, wat voor een prachtige aanblik zorgt. Pamukkale, vanuit het Turks vertaald  "katoenkasteel", heeft de naam gekregen omdat de terrassen van een afstand op katoenbolletjes lijkt. 

De thermale baden van Pamukkale is een betoverende plek in de buurt van Denizli in de Egeïsche regio in het zuidwesten van Turkije. Pamukkale is een dorpje en ligt op ongeveer 15 kilometer van de grote stad Denizli. En behalve dat het niet een van de meest bekende plaatsen in Turkije is, bezoeken jaarlijks zo’n 2 miljoen mensen Pamukkale!

Deze kalksteenterrassen zijn ontstaan door ondergrondse vulkanische activiteit en de aanwezigheid van warmwaterbronnen. Het hete water wordt door ondergrondse druk 300 meter omhoog gepompt. Van daaruit stroomt 35 graden water naar beneden, waarbij kalk en mineralen worden afgezet. Zo zijn deze witte terrassen van Pamukkale ontstaan.

Sinds de 2e eeuw voor Christus is Pamukkale een van de belangrijkste toeristische attractie in dit deel van de wereld. Meer dan 2000 jaar! Laat dat even bezinken. De kalkafzetting wordt erkend als UNESCO-werelderfgoed samen met Hierapolis, de oude kuurstad die de Grieken en Romeinen bouwden en die te vinden is achter de terrassen.

Wij hebben ons extreem veilig gevoeld tijdens ons bezoek. De lokale bevolking is super attent, vrolijk en behulpzaam. Bij toeristische plaatsen staan beveiligers om te zorgen dat toeristen geen regels overtreden. Pamukkale is een van de meest bijzondere plekken in Turkije en een die je zeker moet bezoeken als je de kans hebt!

Wat te doen in Pamukkale - Reiskick Dit kun je verwachten van Pamukkale - Reiskick

Hoe Pamukkale bereiken?

Meerdere wegen leiden natuurlijk naar R… Pamukkale! Wij vlogen vanaf Istanbul naar Denizli en namen de bus van Pamukkale naar Antalya. Binnenlandse vluchten zijn in Turkije niet duur, tevens comfortabel en snel. Uiteraard is dit niet de meest duurzame optie, maar niet altijd heb je de tijd om voor een ander alternatief te kiezen. Welke optie het beste voor jou is, hangt af van het beschikbare budget, de hoeveelheid tijd die je hebt en de mate van flexibiliteit.  

1. Met het vliegtuig: Reis je vanuit Istanbul of Cappadocië? De snelste manier om naar Pamukkale te reizen is met het vliegtuig. Directe vluchten vertrekken vrijwel elke dag vanaf de belangrijkste luchthaven van Istanbul (20-50 euro retour). De vlucht duurt ongeveer 1 uur en zal landen in Denizli. De luchthaven van Denizli is superklein en vrij eenvoudig. Nadat je je bagage hebt opgehaald, ga je gewoon naar buiten en zoek je een shuttlebus. Voor slechts 50 TL (zo’n 3 euro) brengt deze je in minder dan 40 minuten rechtstreeks naar Pamukkale. De shuttles zijn schoon, je krijgt water en het busje zet je zelfs voor jouw hotel af. Hier kan menig toeristenplaats van leren! 

Het is ook mogelijk om een privé transfer te kiezen voor 450 TL, tenzij je met een grote groep bent zullen we je dit (kostentechnisch gezien) niet aanraden.  

2. Met de bus: zowel in Istanbul, Antalya, İzmir, Fethiye als in Cappadocië vind je tal van bussen die een (nachtelijke) reis naar Pamukkale en vice versa doen. Het is een van de goedkoopste manieren om door het land te reizen. Voor een enkel ritje van Antalya naar Pamukkale betaal je ongeveer 100 TL (6 euro) per persoon, eten en drinken zijn meestal inclusief. Onze bus ervaring in Turkije is echt top. De bussen zijn ruim, netjes en de temperatuur hierin is goed. De prijs maakt het zelfs nog beter. 

3. Met de auto: het grote voordeel van een auto is dat je van niemand afhankelijk bent. De vrijheid om te stoppen en rijden waar je wil, hebben we stiekem wel gemist tijdens onze Turkije rondreis. Vanaf Cappadocië is het 7,5 uur rijden naar Pamukkale langs de D300. Vanaf Istanbul is het 6 uur rijden als je de O5 neemt. Als je de tijd hebt, breng dan zeker ook een bezoek aan Fethiye en Antalya, twee andere mooie bestemmingen in de Egeïsche regio in Turkije. Boek hier een auto.

De kalkterrassen in Pamukkale - Reiskick
Tips over magische Pamukkale - Reiskick Dit moet je weten over Pamukkale - Reiskick

Waar te verblijven in Pamukkale, Turkije

Alhoewel jaarlijks 2 miljoen toeristen Pamukkale bezoeken, verblijven maar relatief weinig toeristen in het stadje. Zo telt het plaatsje slechts enkele accommodaties. Wij verbleven in Venus Suite Hotel. De accommodatie heeft een tuin, een terras en een buitenzwembad. Ieder half uur verzorgt de accommodatie een gratis pendeldienst naar het centrum van Pamukkale, alhoewel het prima bewandelbaar is. De mensen zijn beleefd en het buffet is super! In het eigen à-la-carte restaurant geniet je van traditionele zelfgemaakte gerechten. 

Slaap je liever dicht in het centrum? Hotel Sahin ligt op slechts 20 meter van de Pamukkale-terrassen en het Pamukkale-meer. Het beschikt over een buitenzwembad en een terras met uitzicht op de terrassen.

Bekijk op de kaart accommodaties in de buurt van de terrassen. Let op, door het beperkte aanbod zitten veel hotels snel vol, wees dus op tijd met boeken. 

Booking.com

Luxe overnachten kan in Melrose House Hotel. Het hotel serveert traditionele Turkse huisgemaakte maaltijden en kebab wordt gekookt in de houtgestookte oven en geserveerd bij het zwembad. Er is ook een grote variëteit aan vegetarische gerechten beschikbaar.

Aanrader Venus Suite Hotel - Reiskick

Beste reistijd om Pamukkale en Hierapolis te bezoeken?

Net als op veel plaatsen in europa, is het hoogseizoen in Pamukkale de zomermaanden. Massa’s toeristen trekken dan met een dagtocht vanuit Fethiye, Marmaris, Antalya of een van de vele andere plaatsen naar Pamukkale. Maar in de binnenlanden van Turkije is het in de zomer bloedheet. Wat betekent dat het in deze drukste maanden in Pamukkale overdag makkelijk 40 graden wordt. Zeer oncomfortabel als je het ons vraagt. Het spreekt wellicht voor zich, dat wanneer je in de zomer hier op bezoek bent, je het beste vroeg op kunt staan om de drukte maar vooral ook de warmte voor bent! 

De beste reistijd om Pamukkale en Hierapolis te bezoeken is de “schouder” maanden. Dit is van maart tot juni en van september tot november. Temperaturen zijn dan een stuk aangenamer, en vaak net genoeg om te kunnen zwemmen. De winter is vaak erg koud maar goed genoeg om het landschap te verkennen. Let op dat niet alles geopend is in deze tijd van het jaar. 

Beste reistijd voor Pamukkale  - Reiskick

Top 5 activiteiten om te doen in Pamukkale

1. Bezoek de travertijnterrassen - met de juiste ingang!

Als je het ons vraagt zijn de witte terrassen het mooiste in de ochtend en avond. Niet alleen vanwege de zonnestand maar ook omdat de dagjesmensen dan nog moeten arriveren, of al zijn vertrokken. Wanneer je Pamukkale hebt bezocht zal je begrijpen waarom het een van de meest bezochte natuurwonderen van Turkije is. De entree is 110 TRY per persoon en het omvat toegangen voor zowel Hierapolis en de terrassen in één ticket.

Ingang vanuit het dorp
Pamukkale en Hierapolis tellen drie verschillende ingangen. De ingang vanuit het dorp, de noordelijke en zuidelijke ingang. De ingang vanuit het dorp is de enige die eenvoudig te voet bereikbaar is. Direct na deze ingang sta je al op de travertijnterrassen. Let wel op, wil je een foto schieten zoals hieronder, kies dan een van de andere ingangen aangezien de dorp ingang later opent. Ook is het goed om te weten dat je, bij het betreden van de terrassen, je schoenen uit moet doen. Bij de ingang vanuit het dorp heb je geen andere keuze. 

De ingangen van Pamukkale - Reiskick

Zuidelijke ingang
De zuidelijke en noordelijke ingang kun je het best bereiken met een taxi (30 TL). Vanuit de zuidelijke ingang start je bovenaan de terrassen waar je de natuurlijke poelen het eerste ziet. Welke vol water staan is niet te zeggen. Aangezien massa’s toeristen dagelijks de terrassen betreden loopt dit natuurwonder gevaar. Alhoewel de lokale bevolking afhankelijk is van de toerisme, is deze groep ook direct een groot probleem. Het kalk is zeer poreus wanneer het nat is. Doordat veel mensen de terrassen betreden, nemen de terrassen in omvang af. Gelukkig heeft Unesco werelderfgoed ingegrepen. Met een programma leggen ze continu, het overgrote gedeelte droog. Uiteraard niet leuk voor de toeristen, maar wel voor het voortbestaan van dit natuurwonder. Zo kunnen generaties na ons ook genieten van dit natuurspektakel. De noordelijke ingang is een stuk verder weg dan de andere, vanuit hier wandel je helemaal door de ruïnes van Hierapolis. Wil je vroeg in de ochtend gaan? Dan raden we je de zuidelijke ingang aan. 

Gezond baden
Volgens verschillende “bronnen” is het water zou goed voor hart- en vaatziekten, nierkwalen, spijsverteringsproblemen en reuma. Met deze reden willen veel bezoekers graag even dobberen in de baden met het heilzame water.  

De ingangen van Pamukkale - Reiskick De ingangen van Pamukkale - Reiskick

2. Bezoek het eeuwen oude Hierapolis 

Niet alleen zijn de bijzondere warmwater terrassen een van de populairste trekpleister, ook de oude Griekse stad Hierapolis. Maak kennis met de overblijfselen van een oude beschaving, die omgeven is door natuurlijke warmtebronnen. Sinds de 2e eeuw voor Christus is Hierapolis gebouwd als kuuroord. Waarschijnlijk voor oudere die hier van het pensioen genoten en reizigers zoals jij en ik. Hierapolis is vooral ook bekend geworden omdat het een goed bewaard monument is uit de oude geschiedenis. 

Overigens niet lang na de stichting stond de stad onder bewind van het Romeinse rijk. Meerdere keren heeft Hierapolis aardbevingen te verduren gehad. Telkens weer werden gebouwen gerestaureerd of herbouwd, tot 1334 toen leidde een enorme aardbeving tot het verlaten van de plaats. Boek een begeleide tour door Hierapolis om meer te leren over de ruïnes. 

Tip: Cappadocië in Turkije is prachtig om te bezoeken, maar met deze hotels wordt je bezoek onvergetelijk! Lees snel de blog magisch overnachten in de omgeving van Cappadocië, Turkije. 

Bezoek het eeuwen oude Hierapolis - Reiskick
Hierapolis in Turkije - Reiskick

3. Kijk je ogen uit in het amfitheater

Een van de goed bewaarde delen van Hierapolis is het amfitheater. Het theater bood plaats voor 20.000 toeschouwers en het toneel gedeelte is prachtig versierd. Archeologen hebben goed hun best gedaan om de structuur van het gebouw te behouden en herstellen. Het is even een klim maar het uitzicht vanaf de top over de vallei is adembenemend. Alhoewel Hierapolis meerdere keren getroffen is door aardbevingen, doorstond het amfitheater de trillingen.  

Amfitheater in Pamukkale - Reiskick
Theater in Hierapolis Pamukkale - Reiskick

4. Neem een duik in de Cleopatra-zwembaden

Het antieke cleopatra zwembad is populair omdat je hier in warm water tussen de omgevallen romeinse zuilen door kunt zwemmen. Het water is glashelder en het water heeft een aangename temperatuur. Het zwembad zou door de romeinse generaal Marc Anthony geschonken zijn aan de Egyptische heerser, Cleopatra.

Tip: bezoek de minder bekende variant van de terrassen in de buur plaats Karahayıt. Het is hier een stuk minder toeristisch. 

Cleopatra zwembad in Pamukkale - Reiskick

5. Boek een ballonvaart of paraglide over Pamukkale

Alhoewel dit wel de meeste gave activiteiten zijn, doordat je een compleet ander aanzicht geniet, zijn het tevens de duurste activiteiten. Voor een paraglide rit betaal je al snel 45 euro (na onderhandelen). De gidsen zullen je doen geloven dat het 30 minuten zal duren, echter is dit eerder 10 minuten. Met een tour reis je naar de top van de heuvel achter Hierapolis, onder begeleiding van een instructeur.  

Zweef over de travertijnen van Pamukkale tijdens een half uur durende ballonvaart. Geniet van het unieke landschap vanuit de lucht en zie de zon opkomen boven de valleien terwijl je na een veilige landing proost met champagne. Verzeker jezelf van een plaats in de mand. Alhoewel de ballonvaart iets duurder is, is het meer dan de moeite waard. In een rustiger tempo en met camera bij de hand kun je het prachtige fenomeen vast leggen. 

Nog meer bezienswaardigheden: 

Oke, de belangrijkste bezienswaardigheden hebben we hierboven al benoemd, maar wil je iets bijzonders en minder toeristisch? Overweeg dan een bezoek naar een van de volgende plaatsen:

  • Kaklik-grot is ongeveer hetzelfde als de travertijnterrassen maar dan in een grot (en de terrassen zijn vol). In de grot hangt wel een luchtje. Dit komt door de zwavel dat een beetje ruikt zoals rotte eieren.
  • Ga in Denizli met een kabelbaan naar de top voor een mooi uitzicht.
  • Het Salda meer op ongeveer 1,5 uur rijden heeft helder turquoise water en parelwitte stranden.
  • Breng een bezoek aan Aphrodisias, dit is net als Hierapolis een zeer mooie stad uit de oudheid. 
Drone shot Pamukkale - Reiskick

Waar wacht je nog op? Pamukkale is all yours!

Dit is het einde van de complete reisgids voor Pamukkale en Hierapolis. Hopelijk hebben we een duidelijk beeld kunnen schetsen van wat je kunt verwachten. Wil je meer van Turkije zien? Check vooral hieronder gerelateerde blogs of kijk op de overzichtspagina van Turkije! We hopen dat je het leuk vond om te lezen. Oja, voor we het vergeten, in dit artikel staan diensten waar wij fan van zijn. Dit houdt in dat wanneer je via een van de links iets boekt wij daar een kleine vergoeding voor ontvangen. Het kost jou overigens niets extra en wij kunnen voor mensen zoals jij inspirerende blogs blijven schrijven. Wij hebben intens genoten van onze tijd in Turkije, graag wensen wij jou alvast een prachtige tijd toe!

Bezoek Pamukkale - Reiskick
Ballonvaart in Pamukkale - Reiskick

Hulpmiddelen voor het plannen van je reis naar Turkije

Hopelijk ben je met bovenstaande informatie verder geholpen. Om je nog beter op weg te helpen volgen hier een aantal links naar alle reis hulpmiddelen die wij gebruiken en die je wellicht nuttig vindt bij het plannen van je vakantie.

Accommodatie: Bij het zoeken naar accommodatie zoeken we meestal naar hotels via Booking.com. De website heeft een groot aanbod en een goed annuleringsbeleid. 

Rondleidingen: Hoewel we graag zelfstandig reizen, zijn sommige plaatsen beter te bezoeken met een rondleiding. We geven de voorkeur aan GetYourGuide vanwege de gebruiksvriendelijke interface en solide reputatie. 

Huurauto's: Als we op roadtrip gaan, gebruiken we altijd Sunnycars.nl, een betrouwbare site om vooraf een huurauto te reserveren. Een ander geweldig alternatief is Rentcars.com

Vliegtickets: Als je vliegtickets zoekt, kun je op Tix.nl of Skyscanner.nl zoeken om de beste prijs te vinden van verschillende vliegmaatschappijen. 

Parkeren bij een vliegveld: Vind de beste parkeermogelijkheden op loopafstand of in combinatie met een valet- of shuttleservice met vliegenenparkeren.nl.

Wist je dat …
Wanneer je een aankoop maakt via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

Indien er nog vragen zijn of onduidelijkheden, neem gerust contact op via de mail of ons Instagram account Reiskick.nl