Alle informatie voor je rondreis door Bolivia
Nuttige dingen die je moet weten voordat je naar Bolivia reist
Deze reisblog beschrijft veel dingen die je moet weten voordat je naar Bolivia reist. Bolivia is DE bestemming voor avonturiers, natuur liefhebbers en reizigers op zoek naar een authentieke ervaring. Het land heeft bijzonder indrukwekkende hoogvlaktes zoals de zoutvlaktes bij Uyuni, het Titicacameer, maar ook koloniale steden als La Paz en de prachtige inheemse indiaanse bevolking. Het hart van Zuid-Amerika geeft reizigers de kans hun horizon te verbreden en een unieke ervaring te hebben bij iedere draai. Ondanks het waar is dat een groot deel van Bolivia niet is opgezet voor toerisme, worden reizigers die bereid zijn het minder bereisde pad te volgen, beloond met prachtige ervaringen. Verbluffende activiteiten en magnifieke fotomomenten, nog te zwijgen over de fantastische verhalen om thuis te vertellen.
Twijfel je nog om dit land te gaan verkennen? Deze rondreis door Bolivia laat je kennismaken met de belangrijkste hoogtepunten, zodat je sneller een vlucht boekt dan dat je “vamos” kunt zeggen!
Wat kun je verwachten van Bolivia?
Boliviaanse talen: In Bolivia is de meest gesporken taal Spaans. Maar dat is niet de enige taal, Bolivia kent daarnaast een van de hoogste aantallen officiële talen ter wereld. In totaal erkend de Boliviaanse grondwet 39 talen. Naast Spaans worden inheemse talen zoals Aymara en Quechua ongeveer evenveel gesproken.
De munteenheid in Bolivia: In het land geld de Boliviaanse Boliviano als munteenheid. Zorg dat je voldoende cash bij je hebt, dit is over het algemeen het meest gebruikte betaalmiddel. De meeste grote hotels en restaurants accepteren creditcards, maar off-road (wat je in Bolivia geregeld zult zijn) is cash het betaalmiddel. Daarbij accepteren niet alle geldautomaten buitenlandse betaalrekeningen. Het is slim om geld op te nemen in een veilige omgeving zoals bij een bank voor het geval er iets gebeurt.
Stekkers: De stekkers in Bolivia zijn van het type A en C. Je kunt het beste een universele wereldstekker te kopen (voor je vervolg reizen) en eventueel een stekkerdoos mee te nemen.
Inheemse bevolking: Meer dan 70% van de Boliviaanse bevolking is inheems, het is een smeltkroes met 36 afzonderlijke gemeenschappen. Het maakt Bolivia uniek als enige land in Latijns-Amerika waar de inheemse identiteit, cultuur en tradities worden gevierd. Helaas is dat lange tijd niet zo geweest. Pas in 2009 wijzigde president Evo Morales de naam Bolivia naar Plurinationale Staat Bolivia. Plurinationale betekend dat de staat is gevormd uit meerdere verschillende gemeenschappen.
Hoogtes: Van hoogtes boven de 6.000 meter kijken Bolivianen niet vreemd op. Als westerling zijn wij vaak niet gewend aan deze hoogtes. Kom je tijdens je reis boven de 2.500 meter hoogte, bestaat de kans op hoogteziekte. Door het zuurstofgebrek wordt de ademhaling versneld en verlies je door uitademen meer vocht dan normaal. Het is raadzaam om in elk geval drie tot vier liter water te drinken per dag! Lees deze blog om hoogteziekte te voorkomen.
Cocabladeren: De cocaplant is al duizenden jaren heilig voor mensen in de Andes en een derde van de Bolivianen kauwt regelmatig op cocabladeren, drinkt cocathee en consumeert andere cocaproducten. Zo zul je op verschillende plaatsen mandjes tegen komen met gedroogde cocabladeren. Door hier op te kauwen krijg je meer energie, dat je kunt gebruiken op hoogtes. Maar terwijl de plant legaal is in Bolivia, is het bijna overal illegaal omdat de bladeren worden gebruikt om cocaïne te produceren. Neem geen cocaproducten mee naar huis, de douane zal dit niet voor lief nemen.
Beste reistijd om Bolivia te bezoeken
Het hoog seizoen voor toeristen is van juni tot september vanwege het klimaat en het festivalseizoen, maar de beste tijd van het jaar voor een bezoek aan Bolivia is de koele, droge periode van mei tot oktober. Het regenseizoen van november tot april kan reizen moeilijk maken. Bezoekers worden echter aangeraden om de precieze weersomstandigheden van de bestemming in Bolivia vooraf te controleren, aangezien het weer aanzienlijk kan verschillen van regio tot regio. Dit komt doordat het klimaat wordt beïnvloed door de bergketens van de Andes, deze verdelen het land in verschillende klimaatzones.
Het regenseizoen is in de zomer, van december tot april. De winter, van mei tot augustus, is droog en het kan erg koud zijn. Lees hier alles over het klimaat en de beste reistijd voor Bolivia.
Is reizen door Bolivia veilig?
De politiek in Bolivia staat bol van corruptie en teleurstelling. Veel mensen vinden de juridische en politieke veranderingen van de afgelopen jaren belachelijk, dus protesten en blokkades zijn heel gewoon en kunnen invloed hebben op het reizen tussen steden. Tijdens onze reis werd twee keer de taxi bus beklad en moesten we even wachten. Het is verstandig weg te blijven van de demonstraties. Vaak, hoe vredig de demonstraties ook beginnen, lopen ze geweldadig af.
Als je als soloreiziger naar Bolivia reist, is het verstandig om reizen in het donker te vermijden. In steden moet je opletten voor kleine criminaliteit, zoals diefstal van spullen en sieraden. Ook is het ten zeerste aan te raden alleen gerenomeerder taxibedrijven te gebruiken. Dit kan in Bolivia voor westerse begrippen wel een uitdaging zijn. Om je te helpen hebben we 12 nuttigetips voor het vervoer in Bolivia uitgewerkt in een blog.
Heb je een visum nodig voor Bolivia?
Als toerist met een Europese nationaliteit, mag je maximaal 90 dagen in Bolivia verblijven zonder dat je een visum hoeft aan te vragen. Wil je langer verblijven, dan is het verstandig om contact op te nemen met de ambassade van Bolivia. De kans is dus groot dat je als toerist geen visum nodig hebt. Wel moet je in het bezit zijn van een bewijs van een retourvlucht of vlucht naar de volgende bestemming en een geldig paspoort (minimaal 6 maanden geldig). Oh en je hebt een lege pagina nodig in je paspoort voor een stempel van de duane.
De route door Bolivia
Deze route door Bolivia is een onderdeel van een rondreis door Zuid-Amerika. We zijn in totaal 7 dagen in Bolivia geweest. Vanuit Puno (Peru) zijn we met de bus naar de grens van Bolivia gebracht. Na een stempel te hebben gehaald in het ambassade huisje, steek je lopend de grens over. Eenmaal over de grens is het de bedoeling dat je jezelf meld bij het duane huisje van Bolivia. Na de grenscontrole pakte we een taxibusje naar Copacabana aan het Titicacameer. Vanaf dat moment start een fantastische ervaring en trotseer je het zoutvlaktes, gekleurde meren, flamingo’s, impala’s en machtige bergketens. Voor iedere bestemming op deze rondreis hebben we een los artikel geschreven met tips. Zo ga je goed voorbereid op reis. Hieronder vind je een uitgebreide rondreis op de kaart, een mogelijke route langs de hoogtepunten van Bolivia:
Complete rondreis door Bolivia
Ben je opzoek naar een complete rondreis door Bolivia? Momenteel zijn we plannen aan het maken om Bolivia nog eens te bezoeken. Hiervoor hebben we de volgende mogelijke route langs de hoogtepunten van Bolivia:
- La Paz: De hoofdstad van Bolivia ligt op grote hoogte en biedt een mix van moderne en traditionele culturen. Bezoek de markten en musea en maak een wandeling door de oude stad.
- Salar de Uyuni: Dit is de grootste zoutvlakte ter wereld en een van de hoogtepunten van Bolivia. Maak een rondrit over de zoutvlakte en bezoek de verdwenen meren en geisers.
- Potosi: Potosi was ooit de rijkste stad ter wereld vanwege de zilvermijnen. Bezoek de mijnen en lees over de geschiedenis van de stad.
- Sucre: Sucre is de culturele hoofdstad van Bolivia en staat bekend om de witte koloniale gebouwen. Bezoek de vele musea en geniet van de lokale keuken.
- Titicacameer: Dit is het hoogst bevaarbare meer ter wereld en wordt gedeeld door Bolivia en Peru. Bezoek de eilanden en leer over de inheemse culturen.
- Santa Cruz: Santa Cruz is een bruisende stad met veel parken en musea. Het is tevens een goede uitvalsbasis voor uitstapjes naar het regenwoud.
- Jungle in Rurrenabaque, ontdek het regenwoud in de Boliviaanse Jungle. Het Madidi nationaalpark heeft één van 's werelds grootste biodiversiteiten aan planten en dieren. Het telt maarliefst 11% van 's werelds flora en fauna soorten.
Start in Copacabana aan het Titicacameer
Dit gezellige en knusse stadje is een populaire tussenstop voor de reis tussen Bolivia en Peru. En terecht! Copacabana ligt gelegen aan het enorme Titicacameer. Het Titicacameer is het hoogst bevaarbare meer ter wereld, circa 3.810 meter. De originele naam van Copacabana is Kota Kahuana, dit betekent uitkijkpunt over het meer. Copacabana is de perfecte toegangspoort tot het Titicacameer. Verken vanaf hier de magische eilanden Isla del Sol en Isla de la Luna. Deze eilanden zijn rijk aan Inca-ruïnes en Boliviaanse cultuur. Check hier de gids over de beste dingen om te doen in Copacabana, Bolivia, een stad aan de oever van het beroemde Titicacameer.
La Paz: de hoogste hoofdstad ter wereld
La Paz is met 3.640 meter de hoogst liggende hoofdstad ter wereld, dus het bezoek zal je letterlijk de adem benemen. Weinig steden ter wereld hebben zo'n spectaculaire ligging als La Paz. De plaats ligt in een kloof omringt met machtige bergen en besneeuwde toppen. Met zo'n 1.5 miljoen inwoners groeit de stad nog steeds. Dit zorgt voor variërende hoogtes van 3.000 tot maar liefst 4.100 meter. Het heeft een perfecte mix van stadsvitaliteit en natuurlijke schoonheid. Tijdens je bezoek aan Bolivia is La Paz een absolute must-see.
Alhoewel La Paz niet bekend staat als een plaats die je echt moet bezoeken, is het de moeite waard om de stad minstens een dag of twee te verkennen. Lees onze reizigersgids over de beste dingen om te zien en te doen in La Paz, tips over hoe om te gaan met de hoogte, waar te verblijven, hoe te reizen, wat in te pakken en hoe je veilig kunt blijven.
Maak een 3-daagse tour door Salar de Uyuni
Als kers op de taart is Salar de Uyuni, ook wel de zoutvlakte van Bolivia genoemd, een topactiviteit tijdens je kennismaking met Bolivia. Voor ons was Salar de Uyuni een van de absolute hoogte punten tijdens de rondreis door Zuid-Amerika. De zoutwoestijn in Bolivia is als niets dat je ooit hebt gezien. Dit zijn de grootste zoutvlaktes ter wereld en zijn gewoonweg spectaculair. De zoutvlakte wordt ook wel de plek genoemd waar de hemel de aarde ontmoet.
Maar hier is meer te bezichtigen, namelijk de Soloni woestijn, een vulkaangebied en flamingo’s trotseer je tijdens een jeeptour. Dit alles omringt met majestueuze bergen, gekleurde bergmeren en bijzondere rotsformaties. De Salar de Uyuni is misschien wel het meest betoverende en fascinerende landschap dat je ooit hebt bezocht. Een ervaring die nooit uit je geheugen zal verdwijnen, in een woord ONVERGETELIJK! De ultieme gids voor Salar de Uyuni in Bolivia, als je niet van plan bent hier op korte termijn heen te gaan, waarschuwen we je om deze blog niet te lezen.
Is reizen door Bolivia goedkoop?
Over het algemeen is reizen in Bolivia niet heel duur. Voor een dagbudget van ongeveer 35 euro heb je een accommodatie, maaltijden, vervoer en een activiteit zoals wandeltochten, musea of andere attractie. Georganiseerde reizen kosten altijd meer, maar zijn in Bolivia nog altijd goedkoper dan in Peru, Chili en Argentinië.
Het eten in Bolivia is ook niet duur. Voor minder dan 10 euro per dag kun je rondkomen, en als je jezelf wil trakteren op een lekkere maaltijd in een restaurant, hoef je je niet schuldig te voelen. Zo betaal je in het beste restaurant van La Paz, Gusto, slechts 50 euro voor een 8-gangen lunch/diner.
Bolivia is nog steeds een minder bezochte bestemming
Een groot deel van Bolivia is nog steeds ongerept en wordt beschouwd als "buiten de gebaande paden" voor toeristen. Sucre, Salar de Uyuni of het nationale park Madidi zijn slechts enkele van de meest populaire plaatsen en maken deel uit van de standaard toeristische route. Maar wanneer je een minder bekende plaats wil bezoeken of door het binnenland reist met bijvoorbeeld een bus, kom je er al snel achter dat het echt wel buiten de gebaande paden reizen is. Toch blijkt het de moeite waard om steden als Tarija te verkennen met enkele van de hoogstgelegen wijngaarden ter wereld, de Boliviaanse zandduinen en de bossen eromheen op slechts 25 kilometer van Santa Cruz, of archeologische ruïnes zoals Iskanway. Het land heeft van alles te bieden!
Is Bolivia het bezoeken waard?
Ongelooflijke landschappen. Majestueuzetartende dagtochten. Een onderdompeling in een nieuwe cultuur. Voor Jannick was een bezoek aan Bolivia, zonder enige twijfel, de favoriete ervaringen in Zuid-Amerika. Dus, JA! Bolivia is absoluut het bezoeken waard.
Hulpmiddelen voor het plannen van je reis naar Bolivia
Hopelijk ben je met bovenstaande informatie verder geholpen. Om je nog beter op weg te helpen volgen hier een aantal links naar alle reis hulpmiddelen die wij gebruiken en die je wellicht nuttig vindt bij het plannen van je vakantie.
Accommodatie: Bij het zoeken naar accommodatie zoeken we meestal naar hotels via Booking.com. De website heeft een groot aanbod en een goed annuleringsbeleid.
Rondleidingen: Hoewel we graag zelfstandig reizen, zijn sommige plaatsen beter te bezoeken met een rondleiding. We geven de voorkeur aan GetYourGuide vanwege de gebruiksvriendelijke interface en solide reputatie.
Huurauto's: Als we op roadtrip gaan, gebruiken we altijd Sunnycars.nl, een betrouwbare site om vooraf een huurauto te reserveren. Een ander geweldig alternatief is Rentcars.com
Vliegtickets: Als je vliegtickets zoekt, kun je op Tix.nl of Skyscanner.nl zoeken om de beste prijs te vinden van verschillende vliegmaatschappijen.
Parkeren bij een vliegveld: Vind de beste parkeermogelijkheden op loopafstand of in combinatie met een valet- of shuttleservice met vliegenenparkeren.nl.
Wist je dat …
Wanneer je een aankoop maakt via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!
Indien er nog vragen zijn of onduidelijkheden, neem gerust contact op via de mail of ons Instagram account Reiskick.nl.