Kung Fu leren in een Chinese tempel
Kung Fu leren in een Chinese tempel
Wil jij (nog) fitter worden, reflecteren en een betere balans vinden in je lichaam? Kung Fu leren van een meester ergens in China is dan wellicht ook iets voor jou. Deze extreme uitdaging zal je als persoon zowel fysiek en mentaal sterker maken. Samen met monniken leef je in een vast ritme in een Chinese tempel of school. Dagelijks train je enkele uren Kung Fu midden in een inspirerende omgeving. Het is een pittige uitdaging, maar een fantastische levenservaring. Alles wat je moet weten voor een verblijf in een Kung Fu tempel lees je hier. Zelf heb ik (Eveline Smits) twee keer drie maanden in China geleefd als Kung Fu monnik.
Wat is Kung Fu?
Kung Fu is een martial arts, een geheel van verdedigingstechnieken en tradities. Vaak wordt ook wel gezegd dat het een levensstijl is. Binnen Kung Fu heb je meerdere stijlen. Interne stijlen en externe stijlen, of wel yin en yang is het belangrijkste onderscheid. Om te weten bij welke Kung Fu school in China je past moet je eerst weten welke stijlen je leuk vindt. Dit staat goed beschreven op de Nederlandse websites van Kung Fu scholen zoals op deze website.
Kung Fu leren in China
Wanneer je een vorm van martial arts wil leren, zijn er in China verschillende mogelijkheden. Een van de bekendste is de Shaolin-tempel, ook wel het Shaolin-klooster genoemd. Deze tempel is een van de massa scholen van Kung Fu. De massa scholen zijn typisch chinees, een leraar op de 50 tot 100 studenten is normaal. Hoewel Shaolin bekend staat om goede Kung Fu, is het hier heel erg toeristisch en verouderd. Wudang Shan of Wudang Mountain staat bekend om Tai Chi, een rustige en vloeiende stijl van Kung Fu. Overal in China leven Kung Fu monniken in tempels, vaak hoog in de bergen of onbereikbare plekken. Het is dan geen school, maar je kan met de monniken op eigen initiatief meetrainen, mee eten en je krijgt een simpel bed. Dit is allemaal tegen een vrijwillige vergoeding. Wat dat betreft kan je dus alle kanten op!
Trainen in een tempel
Het is gebruikelijk dat in een tempel meerdere stijlen worden gegeven. Waarom? Dat wordt snel duidelijk als je begint met trainen. Dagelijks wordt er 6 tot 8 uur per dag getraind, vijf dagen in de week. Dan moet je wel afwisselen tussen techniek, conditie en flexibiliteit. De eerste twee weken zijn het zwaarst. Het lichaam moet gewend raken aan het nieuwe ritme, een ander dieet en de lichamelijke inspanning. Daarom zou ik adviseren om minimaal voor een maand te gaan. Daarnaast heb je soms nog de opties om Chinese geneeskunde, Chinese kalligrafie of de Chinese taal te leren in de pauzes of in de weekenden.
Kosten voor het verblijf in een Kung Fu school
Een groot voordeel zijn de kosten. Het vliegticket en het visum zijn het duurste, maar omdat het leven in de tempel of Kung Fu school redelijk somber is zijn de kosten niet veel in vergelijking met rondreizen in Azië. In de prijs zit alles inbegrepen, dus de slaapplaats, trainingen en eten. Bij sommige scholen kun je de slaapplaats upgraden van een slaapzaal naar een één of tweepersoonskamer.
Het dieet van een Kung Fu monnik
De maaltijden bestaan uit drie keer per dag eten. Dit zijn meerdere soorten groente en rijst, noedels of brood. In de meeste scholen zijn de maaltijden niet vegetarisch, als je voor een tempel kiest is de maaltijd altijd vegetarisch omdat je met de monniken mee eet. Je eet alle op dezelfde tijd en loopt langs een soort buffet af. Daarbij mag je altijd nogmaals opscheppen.
Tip: Om in China te komen is een visum verplicht. Het aanvragen van een visum voor China kan per tempel/school en land van afkomst de toelatingskans veranderen. Lees hier hoe je een China visum aanvraagt en volg eenvoudig de stappen!
Contact met de buitenwereld
In China zijn veel zaken gereguleerd. Met het contact met de buitenwereld betekent dit dat verschillende apps en websites niet werken. Installeer een VPN voordat je naar China gaat om Whatsapp e.d. te kunnen blijven gebruiken wanneer je in China bent. Er zijn namelijk meerdere websites en apps geblokkeerd door de Chinese overheid. Door een VPN te gebruiken kan je dit omzeilen. Wil je weten wat een VPN precies inhoudt? Kijk dan eens op deze website.
Je kunt kiezen voor een gratis of een betaalde VPN. Het is te doen om met een onbetaalde VPN je tijd goed door te komen, maar ben je erg afhankelijk van bijvoorbeeld Whatsapp?Kies er dan voor om een betaalde versie te downloaden, Express VPN wordt het meeste gebruikt.
Daarnaast is het afhankelijk van de locatie waar je naar toe gaat. In sommige scholen heb je overal WI-FI en andere heb je in beperkte ruimtes internet. Kijk hiervoor op de website van de betreffende Kung Fu school.
Persoonlijke ervaring
Zelf heb ik getraind in een tempel van Mile in Kunming. Hier heb ik voor gekozen om een goede mix tussen natuur en bereikbaarheid te hebben. Daarnaast wilde ik graag les krijgen in een tempel met meerdere internationale studenten. Zo is het communiceren in Engels makkelijker.
Het leven in een Chinees klooster is een bijzondere ervaring en herinnering voor het leven. Je bouwt een enorm hechte band op met je medestudenten. Je traint volop samen en iedereen heeft daarbij zijn of haar eigen challenges. Je wordt uitgedaagd en opgevangen, en gaat door verschillende ups en downs. Sommige medestudenten zitten hier al meerdere jaren terwijl andere studenten slechts enkele weken doorbrengen in de school/tempel. De groep is erg divers, zowel in leeftijden als in nationaliteit.
De omgeving van China
Naast dat het geweldig is om Kung Fu te leren in een Chinese tempel is het natuurlijk ook gaaf om de rest van de omgeving van China te verkennen. Wanneer je dus vrije dagen hebt raden wij je ook zeker aan om die goed te besteden. Bekijk bijvoorbeeld de blog over Chengdu, Dali of wellicht Shangri-La in China.
Deze blog is geschreven door Eveline Smits.
Hulpmiddelen voor het plannen van je reis naar China
Hopelijk ben je met bovenstaande informatie verder geholpen. Om je nog beter op weg te helpen volgen hier een aantal links naar alle reis hulpmiddelen die wij gebruiken en die je wellicht nuttig vindt bij het plannen van je vakantie.
Accommodatie: Bij het zoeken naar accommodatie zoeken we meestal naar hotels via Booking.com. De website heeft een groot aanbod en een goed annuleringsbeleid.
Rondleidingen: Hoewel we graag zelfstandig reizen, zijn sommige plaatsen beter te bezoeken met een rondleiding. We geven de voorkeur aan GetYourGuide vanwege de gebruiksvriendelijke interface en solide reputatie.
Huurauto's: Als we op roadtrip gaan, gebruiken we altijd Sunnycars.nl, een betrouwbare site om vooraf een huurauto te reserveren. Een ander geweldig alternatief is Rentcars.com
Vliegtickets: Als je vliegtickets zoekt, kun je op Tix.nl of Skyscanner.nl zoeken om de beste prijs te vinden van verschillende vliegmaatschappijen.
Parkeren bij een vliegveld: Vind de beste parkeermogelijkheden op loopafstand of in combinatie met een valet- of shuttleservice met vliegenenparkeren.nl.
Wist je dat …
Wanneer je een aankoop maakt via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!
Indien er nog vragen zijn of onduidelijkheden, neem gerust contact op via de mail of ons Instagram account Reiskick.nl.